În prezent, asistăm la un val de lamentări și afirmații dramatice despre cât de „greu” este în România, cum „trăim rău” și cum „totul merge prost”. Unii ajung chiar să susțină că trăim mai rău decât în 1989, o afirmație complet lipsită de fundament. De cele mai multe ori, cei care se plâng aruncă vina pe politicieni, fără să-și asume responsabilitatea pentru propriile eșecuri.
Cine pretinde în 2025 că trăiește mai rău decât în 1989 fie minte, fie a făcut o serie de alegeri dezastruoase în viață. Dacă cineva ajunge să considere că traiul părinților lor în anii de dictatură era mai bun, problema este, fără îndoială, la ei. Cât de rupt de realitate trebuie să fii ca să regreți o dictatură în care părinții tăi trăiau în frică și sărăcie?
Adevărul este că majoritatea celor care se victimizează, fie că vorbim de cariere ratate sau de lipsa unui statut social, sunt victime ale propriilor decizii, nu ale clasei politice. Ai un job prost plătit? Întreabă-te dacă ai investit suficient în educația ta. Ai o viață ștearsă și regreți vremurile lui Ceaușescu? Poate ar trebui să cauți problema în oglindă. Dacă ai ajuns să îți dorești sărăcia colectivă de pe vremea comunismului, în speranța că vei găsi un „tătuc” care să-ți rezolve toate problemele, atunci clar ai pierdut legătura cu realitatea.
De exemplu, unii dintre noi își pun speranțele într-un candidat aparent venit de nicăieri. În realitate, personajul a deținut funcții înainte de 1989, apoi după 1990 a ocupat diverse poziții în guvern, ajungând chiar consilier în MAE, condus de Mircea Geoană. Ulterior, a locuit la Viena timp de 10 ani. Personajul a ajuns să promoveze tot felul de bazaconii anti-românești, iar o parte din prietenii noștri i-au căzut în genunchi.
Să știți, dragii noștri, că nu un demagog renăscut din tenebrele regimului comunist vă va rezolva problemele vorbind „frumos” și mieros despre cât de bine era în anii comunismului, în timp ce promovează „înțelepciunea rusească”. Înțelegem că se folosește de religie și uzurpează simbolurile naționale românești pentru a manipula în vederea obținerii de susținere, dar înțelegem asta pentru că avem spirit critic și cultură generală. Nu dorim să ne lăsăm manipulați de un șarlatan. Dacă va avea succes ne va îngropa pe toți în nămolul ideilor sale.
Totul se reduce la educație, muncă și alegeri personale. Politicienii nu sunt vinovați pentru deciziile proaste pe care unii dintre noi le-au luat în viață. A da vina pe altcineva este doar o scuză pentru lipsa de ambiție, de efort și de responsabilitate. Realitatea este simplă: eșecurile tale sunt ale tale. În loc să cauți vinovați, ar trebui să te întrebi ce ai făcut pentru a-ți schimba viața.
Cei care se plâng de situația în care se află dau vina, aproape invariabil, pe politicieni. Dar hai să fim sinceri: chiar crezi că politicienii sunt responsabili pentru fiecare decizie proastă pe care ai luat-o? Dacă ai ajuns în 2025 să crezi că trăiești mai rău decât părinții tăi în comunism, fie îți minți singur inteligența, fie ai luat decizii dezastruoase care te-au adus în această poziție. Nu politicienii au fost cei care te-au obligat să nu înveți, să nu muncești sau să te complaci într-o stare de mediocritate, indiferent de numele acestora.
Realitatea este că majoritatea celor care se plâng de „viața grea” sunt victimele propriilor decizii. Dacă stai pe loc, nu te educi și aștepți să îți rezolve alții problemele, atunci eșecul tău este pe deplin meritat. Adevărul este că nimeni nu îți datorează nimic, iar dacă trăiești într-o iluzie în care toți ceilalți sunt vinovați pentru nefericirea ta, vei rămâne acolo unde ești, în mediocritate.
Cei care suspină după comunism, după o epocă în care „toți eram egali” și „nu aveam griji” nu înțeleg nici acum că acel sistem a fost construit pe sărăcie, frică și lipsa de libertate. Dacă îți dorești să trăiești din nou într-o astfel de lume, problema nu este la societate sau la clasa politică, ci la tine. Așteptarea ca statul sau altcineva să îți garanteze succesul în viață nu este doar naivă, ci și rușinoasă.
Adevărul dur este acesta: nimeni nu este responsabil pentru eșecurile tale, în afară de tine. Politicienii nu sunt vinovați că nu ai studiat, că nu ai muncit mai mult sau că nu ai căutat să îți depășești condiția. A da vina pe alții pentru faptul că trăiești o viață pe care ai construit-o prin deciziile tale greșite este prima eroare. Nimeni nu îți datorează nimic, iar plânsul de milă nu va schimba nimic. Dacă vrei o viață mai bună, ridică-te, muncește, învață și asumă-ți răspunderea. Restul sunt doar scuze ieftine.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Totusi, nu ma pot abtine: nu tine totul de individ si de alegerile lui. Nu se compara sansele unui roman din Bucuresti sau Cluj cu cele ale unui satean din Moldova sau Oltenia. Romania este polarizata si asta afecteaza foarte mult niverlul de trai. Accesul la educatie, sanatate, infrastructura nu este la fel pentru toti. Pentru asta sunt de vina politicienii. Din cauza lor avem o emigratie atat de mare. Din cauza lor sporul natural este negativ.
Evident, solutia nu e intoarcerea la comunism sau suveranism. Solutia e lustratia neocomunstilor care ne conduc si inlocuirea lor cu oameni competenti de buna-credinta.
Generalizările sunt foarte periculoase. De exemplu, eu zic următorul lucru:
Victoria lui cg la viitoarele alegeri va fi din cauza politicienilor din România. Va fi vina lor și numai a lor.