Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Spălarea de creiere din România costă Rusia mai puțin decât o singură rachetă balistică trimisă în Ucraina: când nimic din ce am trăit și din ce vedem cu ochii noștri nu este adevărat

Revoluție

Când am scris despre războiul hibrid instrumentat la Moscova, m-am referit la miile de postări pe media sociale care preamăreau economia comunistă a României. Țara era a doua cea mai săracă din Europa (doar Albania, cu un despot încă și mai paranoic decât Ceaușescu, o ducea mai rău), economia țării nu mai era în stare nici măcar să asigure elementare condiții de trai pentru locuitori, foamea, frigul și frica erau cam tot ceea ce puteam avea într-o lume în descompunere. Faptul că România a avut cel mai opresiv regim din toate țările fost comuniste este în mod tragic pus în lumină de cei peste 1000 de români care și-au jertfit viața în decembrie 1989 pentru a scăpa de cel mai ticălos dintre dictatorii comuniști europeni. În acele zile astrale, care au precedat fuga nemernicului cu elicopterul, tineri – mii, zeci de mii! – au strigat „vom muri și vom fi liberi!” 

Veșnică recunoștință eroilor din acele zile. 

Toate acestea nu au existat. România era o țară foarte bogată, aveam o producție industrială de mamă-mamă, stăteam la 7 grade în casă, dar eram fericiți și dacă aveam noroc puteam prinde o dată pe iarnă două kilograme de banane, după o coadă de 3 ore în ger.

Eram cei mai fericiți, iar moartea lui Ceaușescu s-a datorat nu faptului că el a fost un criminal odios, care și-a bătut joc de țara pe care a condus-o despotic, ci pentru că, ce să vezi: lumea civilizată era îngrozită că, după ce ne-am plătit datoria externă (pe care de altfel tot dementul o făcuse, pentru obiectivele lui megalomanice) realizările noastre industriale vor pune pe butuci economia occidentală.

Toate acestea și multe altele fac parte din războiul hibrid care neagă cu înverșunare realitatea. Preluând asemenea postări, decerebrații noștri batjocoresc memoria tinerilor care s-au jertfit ca să scăpăm de teroarea comunistă. Acum ei au dreptul să spună toate enormităţile despre cât de minunat era în comunism. Dacă atunci însă ar fi îndrăznit să ridice măcar o sprânceană împotriva savantei de renume mondial sau a dezastrului total din țară, ar fi intrat urgent la pușcărie. Acum pot să facă ce vor, inclusiv să spună minciuni sfruntate despre minunea care era România comunistă.

Același război psihologic are și cealaltă fațetă: negarea cu înverșunare a progresului colosal al României după prăbușirea regimului comunist, dar mai ales în ultimii 20 de ani, de când am intrat în structurile politice, economice și militare occidentale. PIB-ul României era în 1990 de 37 de miliarde de dolari; tot atât era și 10 ani mai târziu, pentru că plătisem din greu, atât pentru dezastrul total în care era România la căderea comunismului, cât și pentru gravele erori politice, precum mineriadele, ale căror urmări s-au văzut în izolarea timp de un deceniu a României.

După anul 2000, restructurarea economiei, integrarea euro-atlantică, investițiile străine masive și creșterea unei noi generații, a cărei gândire nu a mai fost îmbâcsită de minciunile comuniste, toate au făcut ca România să fie de la mare distanță țara cu cel mai rapid progres dintre țările fost comuniste europene. De la 32% din nivelul mediu al Uniunii Europene, la aproape 80% în prezent, este o evoluție cu totul fabuloasă. Salariul mediu net depășește azi 1050 de euro, iar asta se vede în cum arată toate marile orașe și chiar unele mai mici.

Nimic din ceea ce vedem cu ochii noștri nu este adevărat. Războiul hibrid al Moscovei și al sclavilor ei din România spune clar: România nu mai produce nimic, importăm totul, vestul ne-a acaparat pentru a ne vinde alimentele lor cu e-uri și rebuturile lor. Ieri am văzut pe o rețea de socializare un film scurt realizat de noul Mesia pe Pământ în care arăta clar că economia noastră este distrusă, noi nu mai producem nimic, importăm totul din vest. Postarea avea desigur și câțiva comentaci care confirmau în extaz aceste inepţii.

Dacă ceea ce se întâmpla în țară în urmă cu mai mult de 35 de ani poate să fie greu de imaginat de tinerii din ziua de azi, așa că propaganda nesimțită legată de binefacerile comunismului poate să fie înghițită de cei mai creduli, îmi este peste putință să înțeleg cum anume astăzi se poate spune despre astăzi că economia României este la pământ, că nu mai producem nimic și vai ce bine era și nu mai este.

Înțeleg foarte bine interesele Moscovei. Kremlinul vrea să destabilizeze NATO și Uniunea Europeană, iar eforturile propagandistice în acest sens nu sunt până la urmă foarte costisitoare. O singură rachetă balistică, precum cele cu care Rusia distruge sistematic Ucraina, costă cu mult mai mult decât toată campania prezidențială a personajului Georgescu. Îmi este însă peste putință să îi înțeleg pe cei care, de bună voie, fac jocul atât de murdar al Rusiei. Cum să joci împotriva propriei tale țări? Câți bani ar trebui să primești pentru a-ți trăda propriii copii?

Acum 35 de ani, Timișoara era pe cale a deveni primul oraș liber de comunism din țara noastră. Câteva zile mai târziu dictatorul de la București fugea cu elicopterul, iar regimul său se prăbușea fulgerător, ca orice dictatură. Nici în gândurile cele mai negre nu îmi imaginam că, în loc să ne bucurăm de această aniversare, tremurăm de frică să nu ne alegem cu o întoarcere a istoriei, împreună cu un nou Mesia, care de altfel poate fi un cu totul alt personaj, că doar școala KGB nu doarme.

Poate, de data asta, politicienii noștri se dezmeticesc înainte de a fi prea târziu. Poate...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • pixel check icon
    „progresul colosal” = amanet. mai sunt câțiva contributori care glorifică amanetul, o apologie descalificantă.
    Adrian Vasilescu = „ceaușescu a deranjat marea finanță”.
    • Like 0
  • România a încercat să se elibereze de datorii prin indescriptibile sacrificii și când a fost “GATA” a venit anul 1990 și… liber la noi împrumuturi. De data asta suma a circa 3 generații sacrificate pentru achitarea datoriilor nu va mai fi suficientă. Samsarii sunt la posturile lor și gata să vândă sclavi pentru a-și umple buzunarele. Alta lecție românească neînvățată.
    • Like 1
  • andrei andrei check icon
    fanii lui kremlinescu nu stau pe republica sa citeasca astfel de articole.

    oamenii care voteaza cu kremlinescu sunt cei care nu s-au adaptat dupa 1989. cei care si acum traiesc aproximativ la fel ca acum 40 de ani si care se uita la vecinii lor sau la altii si vad ca o duc mai bine, dar dintr-un complex de inferioritate si frustrare incearca sa arunce cu rahat in tot sistemul.

    "daca eu nu o duc mai bine nimeni sa nu o duca mai bine"

    sunt genul de oameni care indiferent de sistemul politic nu se adapteaza si nu isi dau silinta sa faca ceva in viata, dar macar atunci erau toti la fel de saraci. acum sunt frustrati cand vad ca se poate mai mult, dar ei nu au capacitatea sa faca ceva. asa ca prefera sa distruga tot. e un fel de razbunare a celor care nu s-au adaptat.

    cand toti sunt saraci nu poti sa faci o comparatie. dar cand unii o duc mai bine ei se pot compara cu cei care au mai multe in viata si se simt mai prejos. asa ca ciuda lor e mare.

    e imposibil sa ii convingi de ceva pentru ca in ei mocneste frustrarea asta de foarte multi ani. erau impacati cu ideea ca ei nu isi dau silinta, dar macar sunt la acelasi nivel cu toti ceilalti. acum au idei putrede in cap si plina de ura fata de cei care au reusit mai multe in viata.
    • Like 5
  • mg check icon
    ..de bine ce ne-a fost, au fugit din țară între 1968 și 1989 aproximativ 100.000 de români. Nadia Comâneci sau Marcel Răducanu ar putea veni cu detalii pentru curioși..

    Iar propagnada se adresează, mai ales, celor în necunoștință de cauză.
    Adică celor sub 15 + 35 = 50 de ani. Cei peste 65 de ani, cu atât mai puțin, pot fi aburiți cu fumigene..
    • Like 3
  • RazvanP check icon
    Deh, ce pot să zic, după 35 de ani la B"NR" realitatea de la firul ierbii se vede roz...
    Poate dacă am fi avut o bancă NAȚIONALĂ ar fi stat altfel lucrurile în economia României, oamenii nu ar fi ajuns sclavii băncilor, cetățenii și statul nu ar fi fost cocoșat de dobânzi nemaivăzute, cine știe...
    • Like 0
    • @ RazvanP
      Mai învață economie. Rata dobânzilor unei țări depinde în primul rând de rating-ul pe care acea țară îl are pe plan internațional. Dacă am fi votat responsabil, nu doar acum ci în ultimii 35 de ani, dacă nu am fi permis guverne care sa ne mituiasca cu salarii și pensii mai mari decât produce economia, dacă nu am fi consumat produse ,,fără număr,, astfel încât importurile să fie constant mai mari, atunci rating-ul României sr fi fost mai bun și dobânzile mai mici.
      • Like 3
    • @ Vasile Ostaciuc
      RazvanP check icon
      Întotdeauna e o chestie riscantă să emiți păreri despre cunoștințele, în cazul acesta de economie, unor persoane pe care nu le cunoști în viața reală...
      Așa cum dobânzile sunt legate de performanța economiei și reversul este la fel de valabil, performanța economiei este legată și de disponibilitatea de finanțare a investițiilor. Așa cum de altfel și deficitul comercial este legat și de disponibilitatea creditelor de consum. AMBELE aspecte fiind, funny enough, de competența băncii centrale.
      Așa cum, de pildă, tot de competența unei bănci centrale ține și gestionarea ȘI EXTINDEREA unei rezerve de aur, la a cărei extindere a renunțat, bizar, fix aceeași bancă centrală, cu "justificări" absolut puerile.
      • Like 3
    • @ RazvanP
      Mihai check icon
      Acum se pune întrebarea și cine i-a obligat pe cetățeni să își ia credite care le cauzează dificultăți la plata ratelor. După ce au tras o sperietură în 2008-2009 se pare ca au uitat de perioada respectivă și s-au apucat iar de consum pe credit că de, se poate și o mașină mai scumpă și o casă mai mare că dobânzile sunt mici și cursul e stabil. De bine de rău banca națională a încercat să domolească creditul dar populația nu voia să audă de așa ceva.
      • Like 2
    • @ Mihai
      RazvanP check icon
      Ehm...
      Zici că B"NR" a "încercat să domolească" creditul...cum, mai concret? Îl domolește în cinci secunde, e suficient să scadă gradul maxim de îndatorare. Ai auzit să se fi întâmplat asta?
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Mihai check icon
      A fost scăzut la momentul respectiv și a rămas așa, apoi au ridicat nivelul minim pentru avans la credite imobiliare.
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Radsub Radsub check icon
      e groasa daca au scos specialistii dizidenti ai lui iliescu. dar cine poate fi mai in masura sa discute despre razboi hibrid, decat un director (de la 32 ani) al bnr. probabil ca il califica perioada 82-90, in care nu cred ca a fost coleg cu ciolacu la electronica.

      "”În realitate, wage led growth (creștere determinată de salarii) are o poziție cu totul marginală in abordările academice, iar ceea ce s-a întâmplat la noi în ultimii ani respectă doar parţial preceptele wage led growth. Oricum, condițiile din țara noastră nu justificau wage led growth ca politică macroeconomică”, a declarat Rădulescu, în octombrie 2019."(capital - 2020) vs "De la 32% din nivelul mediu al Uniunii Europene, la aproape 80% în prezent, este o evoluție cu totul fabuloasă. Salariul mediu net depășește azi 1050 de euro, iar asta se vede în cum arată toate marile orașe și chiar unele mai mici." va hotarati?
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult