Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Avem cea mai scăzută intermediere financiară din UE. Guvernul ar trebui să reducă economia subterană și să stimuleze intermedierea financiară prin digitalizarea administrației publice

ATM

Foto Ashok Saxena / Alamy / Alamy / Profimedia

Un paradox al economiei românești este acela că, deși aproape jumătate dintre români au contractat o formă de împrumut (bănci, leasing, IFN, cooperativă, familie, prieteni) -maximul din UE, avem cea mai scăzută intermediere financiară din UE (volum credite bancare / PIB).

Această situație reflectă câteva probleme grave ale economiei românești:

- polarizarea societății, cu multe persoane sărace care contractează credite mici. Creșterea păturii de mijloc se poate realiza numai prin dezvoltarea și maturizarea companiilor prin accelerarea investițiilor publice și private.

- economia subterană și informală foarte ridicată, cea mai mare din UE. Deloc întâmplător, avem cea mai scăzută intermediere financiară din UE (volum credite / PIB, conturi bancare / persoane adulte, carduri & ATM / 1.000 locuitori). Guvernul ar trebui să reducă economia subterană și să stimuleze intermedierea financiară prin digitalizarea administrației publice și a economiei, stimularea extinderii infrastructurii de tranzacții intermediate prin bănci și plăți online (facilități fiscale), înăsprirea pedepselor din legislația privind combaterea evaziunii și spălării banilor, integrarea bazelor de date publice.

Creșterea plăților online cauzate de pandemia Covid-19 este o mare oportunitate în acest sens. Se pot arde multe etape și se poate accelera digitalizarea economiei. 

Citiți și: 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Nu stiu cat de mult ajuta digitalizarea in cazurile in care tranzactiile comerciale nu intra in nici un flux legal de documente. Digitalizarea este un instrument de eficientizare si reducere costuri, dar nu inseamna ca daca fac o tranzactie - in general cash - si nu o raportam intr-un flux analogic de documente o sa se vada intr-unul digital.
  Cel mai bun exemplu sunt casele de marcat digitale. Cea mai ieftina casa de marcat a fost undeva in jur de 1.000 de lei. Ca paranteza, a fost cea mai tare afacere pe care au putut sa o primeasca - cu sau fara dedicatie - importatorii (pentru ca noi nu suntem in stare sa producem) de astfel de echipamente. Plus taxele de instalare cu sau fara urgenta si abonamentele de service. Toate au crescut pentru ca valoarea produsului vandut a crescut.
  In sfarsit, sa zicem ca a fost cu buna intentie. Cu cat s-a redus comertul la negru? Zero. Ce s-a schimbat? Inainte tipaream Z-ul si dadeam bonuri de casa si acum un stick cu date. Pai, daca oricum nu bateam nimic pe casa, vezi piata, magazine de cartier de la tara, faimoasele angrouri si mult "oropsita" industrie de ospitalitate cum ajuta digitalizarea sa iasa acesti bani la suprafata?
  In plus, in continuare sunt foarte mult tranzactii pe persoane fizice de valori ridicate: masini, apartamente, etc. facute cu bani cash si inca nu s-a reusit sa se obtina un cadru legal prin care sa fortezi ca aceste tranzactii sa fie facut cu carduri sau cu ordine de plata.
  P.S. Nu am avut noi un fost prim-ministru care se ducea la caserie sa ridice salariul lunar de vreo 15.000 lei cash - poate si in bancnote de 10 lei - ce pretentii sa ai de la restul populatie. Sunt curios daca acum de la EU, tot la caserie se duce sa incaseze salariul plus diurnele de vreo 20.000 Euro lunar in bancnote de 5 lei? Ar fi interesant sa il intrebati cand ii mai luati vreun interviu
  • Like 2
  • @ Nume
   Dan check icon
   Foarte buna si reala ,,expunerea . Asa , economia subterana functioneaza cu motoarele turate la maxim . Concret , chiscarii-bruneti ,,zarzavagii ,care vand ,lebenita bio ,,cica ,, rosii ,etc . etc, de fapt acel individ ,are acte total false, casa de marcat o tine sub masa , si primeste un apeltel cand vine controlul ,Este incredibil cati bani ,, manevreaza ,,acesti indivizi ,Ei merg cu duble la Depozitul de legume ,acolo sunt intelesi cu cei de la tyr, trag duba langa tyr , si se descarca direct , apoi cu cei din dep. se inteleg la pret sa fie bine ptr ambii si ,,vitata merge inainte ,,,Caravana trece ,,cainii latra etc,, si ANAF-ul , fac legi ,legi ,,dar controale severe pe teren ,sau acesti ,,mafioti desfiintati totalmente ,,Personal imi fac umparaturile de la Kaufland , dar mai cumpar cate o lebentita de la ,,tuciurii ,,,ptr ca le verifica ,
   • Like 0

Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult