Foto: Guliver/Getty Images
Câteva considerații despre evoluția salariilor din economie:
- în ultimele două luni raportate de Institutul Național de Statistică (aprilie și mai), salariul mediu net a scăzut cu aproape 120 ron. În același timp, în sectorul public s-au adăugat aproape 200 ron, ceea ce reprezintă o creștere cu 4% față de anul trecut (grafic 1 si comunicatele de presă INS)
- salariul mediu net din sectorul public este de aproape 5.000 ron, cu aproximativ 60% peste cel din privat, cea mai mare disproporție din Uniunea Europeană (grafic 2)
Sunt de acord că nu este o măsură bună să disponibilizezi agresiv 25% din sectorul public (300.000 joburi) într-un timp scurt, deoarece ar eroda puterea de cumpărare și decelerează relansarea. Această restructurare trebuie făcută „mascat” și natural - nu se mai înlocuiesc cei care ies la pensie -, într-un orizont de 5 ani (2021-2025) pe măsură ce digitalizezi administrația publică ... dar măcar nu mai creșteți salariile actuale din sectorul public (sporuri și alte beneficii) pe spinarea sectorului privat îngenuncheat de contextul actual.
Și încă o reformă: introducerea criteriilor de performanță în sectorul public. Cei din ultima treime (subperformanti) trebuie fie pregătiți (training), fie înlocuiți (dacă nu își doresc să fie mai buni). Doar cei din prima treime trebuie bonusați suplimentar în funcție de performanță!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ca un sistem economico-social, in ansamblul lui, sa functioneze eficient, trebuie ca cele doua mari elemente ale lui (privat si bugetar) sa fie foarte bine corelate si armonizate in asa fel incat interdependenta lor sa nu duca la disfunctionalitatea nici unuia. Din pacate, in Romania, datorita "minunatilor" politicieni de pe tot esicherul politic, aceasta balanta este foarte mult dezechilibrata, in defavoarea sistemului privat. Ca exemplu: pentru a da un salariu de 5000 lei (salariu mediu net in sectorul public) unui angajat in privat, firma respectiva trebuie sa scoata din conturi peste 8700 lei. Cu alte cuvinte, acel salariat din privat, sustine cu munca lui inca o buna parte a a salariului unui bugetar. Mergand mai departe cu calculul, inseamna ca pentru salariul unui bugetar muncesc doi salariati din privat, cu alte cuvinte, cel din privat trebuie sa indeplineasca o norma si jumatate pentru acelasi salariu pe care il ia si bugetarul, acesta nefiind obligat sa mai suporte pe nimeni in spate pentru a-si incasa luna de luna salariul.
Daca salariul celui din privat ar fi mai mic de 5000 lei, facand acelasi calcule, se poate observa ca pentru acelasi angajat bugetar ar trebui sa lucreze mai mult de 2 angajati din sectorul privat.
In conditiile unei fiscalitati ridicate si stufoase, a unui mediu politic volatil si nesigur ce influenteaza permanent negativ mediul de afaceri, a unei legislatii economico-financiare in continua si permanenta schimbare, coroborate cu puterea din ce in ce mai mica de cumparare a populatiei, antreprenorilor romani le este practic foarte greu sa ofere angajatilor lor salarii ca in sistemul public, dificultatea fiind data de parghiile de calcul al salariului: in sectorul privat acesta se calculeaza in functie preturile cu care se pot vinde produsele/serviciile oferite, fara ca antreprenorii sa aibe la dispozitie o unealta de atenuare a efectului maririi salariale nesustenabile, pe cand in domeniul bugetar acesta se poate mari din condei, in functie de "marinimia" unui politician, sectorul de stat avand la dispozitie unealta de atenuare a efectului, prin "deficitul bugetar".
Riscurile extreme care afecteaza în acest moment sectorul privat al economiei romanesti sunt, din pacate, generate de numarul excesiv de salariati si de costurile prohibitive din sectorul public al economiei. Insă , asa cum se întampla intotdeauna in vremuri de restriste, este mult mai util sa pui la stalpul infamiei „duşmanii poporului” (sectorul privat), decat sa-ti recunosti propriile erori sau neputinte, ca sistem socio-politic. Nimic nou sub soare, nu-i asa?
Privind din perspectiva asta, putem banui ca unul din efectele salariilor mari la stat ar fi impingerea in sus a salariilor din privat, ceea ce nu ar fi un lucru rau.
E rau ca oamenii nu inteleg ca "dusmanul" nu e bugetarul, ci lacomia angajatorilor din privat.
Despre bugetari: nu exista padure fara uscaturi, iar padurea necuratata mult timp se imbolnaveste! Curatarea institutiilor publice ar trebui sa inceapa prin eliminarea "managementul politic" si a institutiilor inutile (comasari), sa continue prin procedurarea si normarea tuturor activitatilor (in sensul digitalizarii), prin estimarea volumului de munca, implicit a numarului de posturi necesare desfasurarii activitatilor, inventarierea necesarului de competente pentru fiecare post, organizarea unor concursuri cinstite pentru acestea, monitorizarea activitatii, inregistrarea abaterilor si de abia dupa aplicarea punctajelor de evaluare. Cele enumerate mai sus nu vor fi realizate niciodata in RO! De ce? Pentru ca NU se poate!
Multa sanatate si cate un pahar de apa rece celor ce se infierbanta usor!
Ma uit în jur și văd nivelul de trai al "patronilor", văd nivelul de trai al angajaților și primesc răspunsul: salariile în privat sunt ținute jos din... LĂCOMIE. Punct!
Așa că ar fi mai bine de cerut creșterea veniturilor pentru angajații din privat. Nu ne dorim toți ca nivelul de trai să crească? Pentru toți?
Au vacanta mare de 3 luni si vacante de fiecare data cand au vacante elevii. ( sa nu-mi spuna cineva ca vacantele scolare nu sunt vacante si pentru profesori - poate teoretic, dar practic e vorba de o semnatura de prezenta in condica). In total vreo 5 luni vacanta.
Au sporuri.
Au tichete de masa (400 ron pe luna) si tichete de vacanta (1500 ron pe an)
Li se fac fel de fel de decontari (carti, benzina, etc)
Dau meditatii si nu platesc taxe pe ele.
În concluzie, domnule Iancu Guda, în loc să te lamentezi că salariile din sectorul public sunt prea mari, mai bine ai milita ca și corporatiștii să respecte codul muncii și să nu spună că în capitalism cui nu-i convine să plece, că asta sună a sclavagism. Chemi oamenii sâmbăta la muncă, plăteștele salariu dublu pe acea zi de muncă, lucrează 10 ore pe zi, plăteștele cum se cuvine orele suplimentare.... Și exemple ar fi suficiente.... Și statistica în cazul fair play-ului corporatisților ( și a propos, nu-i mai prostiți pe oameni cu bani cash peste salariu nefiscalizați) nu ar mai fi cea care te îngrijorează acum. Vrancea nu ar mai fi pe primul loc la salarii minime.
Ce implică toate astea? Patronul ar avea profituri mai mici, dar ar respecta legea.
Ca esență, vă atuceți aminte poanta aia...dar când plecăm în vacanță tu în Tenerife și eu la ștrand în Crângași nu mai suntem o familie? Sau, vai șefu... ce mașină v-ați luat....Îți place? Dacă o să muncești și tu mai bine, la anul îmi iau alta!!!
Sănătate vă doresc!!!