Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Nu mai creșteți salariile actuale ale bugetarilor pe spinarea sectorului privat. Salariul mediu net din sectorul public este de aproape 5.000 lei, cu circa 60% peste cel din privat

bugetar - costum - Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Câteva considerații despre evoluția salariilor din economie:

- în ultimele două luni raportate de Institutul Național de Statistică (aprilie și mai), salariul mediu net a scăzut cu aproape 120 ron. În același timp, în sectorul public s-au adăugat aproape 200 ron, ceea ce reprezintă o creștere cu 4% față de anul trecut (grafic 1 si comunicatele de presă INS)


- salariul mediu net din sectorul public este de aproape 5.000 ron, cu aproximativ 60% peste cel din privat, cea mai mare disproporție din Uniunea Europeană (grafic 2)

Sunt de acord că nu este o măsură bună să disponibilizezi agresiv 25% din sectorul public (300.000 joburi) într-un timp scurt, deoarece ar eroda puterea de cumpărare și decelerează relansarea. Această restructurare trebuie făcută „mascat” și natural - nu se mai înlocuiesc cei care ies la pensie -, într-un orizont de 5 ani (2021-2025) pe măsură ce digitalizezi administrația publică ... dar măcar nu mai creșteți salariile actuale din sectorul public (sporuri și alte beneficii) pe spinarea sectorului privat îngenuncheat de contextul actual.

Și încă o reformă: introducerea criteriilor de performanță în sectorul public. Cei din ultima treime (subperformanti) trebuie fie pregătiți (training), fie înlocuiți (dacă nu își doresc să fie mai buni). Doar cei din prima treime trebuie bonusați suplimentar în funcție de performanță! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Concluziile articolului sunt eronate prin prisma faptului că amestecă pere cu mere, deși pleacă de la premise corecte. Salariile bugetarilor obișnuiți nu sunt mari ( media e undeva la 3000 de lei net cu tot cu sporuri). Concluziile greșite pleacă de la faptul că autorul amestecă administrația publică cu cei din ministerul de interne și ministerul apărării care se știe că au salariile mai mari ( implicit și pensii speciale). De asemenea media de 5000 de lei rezultă din amestecul la grămadă cu funcțiile bugetare politice unde sunt salarii astronomice ( celebrele sinecuri, parlament, guvern, agenții de reglementare) sau administrația publică locală care se știe că anul trecut a primit cadou de la Dragnea o lege de votare a propriilor salarii ( nu-i nimic că după alegeri se vor desființa multe din ele) sau a celor din sănătate a căror salarii au crescut de curând prin prisma pandemiei dar și a exodului de cadre medicale spre vest. Dacă din raport scoatem aceste categorii vom avea rezultate mult diferite. Sigur se poate avea în vedere o tăiere semnificativă de costuri inutile ( nu numai Institutul Levantului , dar și academia lui Oprea , sinecurile revoluționarilor, și mai ales pensiile speciale). Toată lumea trebuie să plece de la premise corecte ( venituri după muncă și pensii după contributivitate). Așa cum spuneam ,multe dintre administrațiile locale trebuie desființate pentru că nu fac nimic pentru comunitatea locală doar își încasează propriile salarii și cam atât. Nu le rămâne nici un ban pentru dezvoltare sau pentru cheltuieli sociale și apelează la guvern. Însă nu numai salariile bugetarilor trebuie avute în vedere ( dacă vrem performanță aceștia trebuie plătiți corect altfel cei merituoși nu se vor angaja la stat însă nici la privat și vor lua calea emigrării). Sectorul privat trebuie și el să se implice mai mult în atragerea de personal calificat prin creșterea salariilor ( oricum cele mai mici din UE) nu prin reducerea salariilor bugetarilor se poate echilibra cererea cu oferta de forță de muncă. Știu că e greu dar trebuie avut în vedere că noi ca țară dacă vrem să ne dezvoltăm trebuie să luăm măsuri să avem o clasă de mijloc puternică din punct de vedere al veniturilor dar și ca procent din populația ocupată. Nu ne interesează faptul că majoritatea antreprenorilor români sunt interesați doar de vila lor din Pipera de autoturismul de lux suportat pe cheltuielile firmei sau de postările lor din Bali și Maldive decontate pe firmă. Dacă vrem să avem firme performante în complexul mediu economic european trebuie să avem și salariați performanți , adică plătiți bine altfel ei vor emigra în țări care-i apreciază și noi vom continua să construim cu lopata și mistria supravegheați din Mercedesul patronului.
    • Like 1
  • Mă uit cu tristeţe la reportajele "statul la stat". De acolo trag concluzia, că o bună parte din posturile finanţate de stat (începând cu institutul "Levantului") ar putea fi desfiinţate. În rest, nu cred că doamna care face curăţenie la universitate câştigă mai mult decât cea care curăţă biroul directorului de la orice multinaţională vreţi. Este publicat nivelul de salarizare dorit (care va urma...) al cadrelor didactice de la toate nivelurile. Dacă se realizează, salariul meu de universitar va fi FIX 50% din cât câştigă copilul meu în privat (care merită, de altfel). Eu aş avea un pic grijă cu linia asta trasă strict între stat / privat, şi aş trage mai repede una între privat/privat. Pentru că sunt şi la nivel local instituţii unde nu doar conducerea câştigă în jur de 15000 de lei pe lună, raportul dintre primul şi ultimul pe statul de funcţii fiind astronomic. Şi m-aş mai implica în reducerea taxelor pe muncă, este sclavagism curat, cu ce suma sunt taxate de ex. pfa-urile, adică, MUNCA. Plăteşti cel puţin 45% ca să ai voie să munceşti. Şi mai am bănuiala că inclusiv companiile din domeniul comerţului sunt foarte de-acord cu acest sistem de salarizare la stat, inclusiv acordarea tichetelor de vacanţă, mai ales acum, pe timp de pandemie şi criză, ca să aibă cine mai face consum. Că sunt clienţi siguri! (anul trecut, hotelierii aproape obţinuseră amânarea începutului şcolii, doar să aibă turişti...pe tichete de vacanţă...)
    • Like 1
  • Conceptual si practic, dintotdeauna sistemul privat a sustinut sistemul bugetar. Motivele sunt multe, de toate felurile, nu are rost sa le detaliez, sunt in general cunoscute.
    Ca un sistem economico-social, in ansamblul lui, sa functioneze eficient, trebuie ca cele doua mari elemente ale lui (privat si bugetar) sa fie foarte bine corelate si armonizate in asa fel incat interdependenta lor sa nu duca la disfunctionalitatea nici unuia. Din pacate, in Romania, datorita "minunatilor" politicieni de pe tot esicherul politic, aceasta balanta este foarte mult dezechilibrata, in defavoarea sistemului privat. Ca exemplu: pentru a da un salariu de 5000 lei (salariu mediu net in sectorul public) unui angajat in privat, firma respectiva trebuie sa scoata din conturi peste 8700 lei. Cu alte cuvinte, acel salariat din privat, sustine cu munca lui inca o buna parte a a salariului unui bugetar. Mergand mai departe cu calculul, inseamna ca pentru salariul unui bugetar muncesc doi salariati din privat, cu alte cuvinte, cel din privat trebuie sa indeplineasca o norma si jumatate pentru acelasi salariu pe care il ia si bugetarul, acesta nefiind obligat sa mai suporte pe nimeni in spate pentru a-si incasa luna de luna salariul.
    Daca salariul celui din privat ar fi mai mic de 5000 lei, facand acelasi calcule, se poate observa ca pentru acelasi angajat bugetar ar trebui sa lucreze mai mult de 2 angajati din sectorul privat.
    In conditiile unei fiscalitati ridicate si stufoase, a unui mediu politic volatil si nesigur ce influenteaza permanent negativ mediul de afaceri, a unei legislatii economico-financiare in continua si permanenta schimbare, coroborate cu puterea din ce in ce mai mica de cumparare a populatiei, antreprenorilor romani le este practic foarte greu sa ofere angajatilor lor salarii ca in sistemul public, dificultatea fiind data de parghiile de calcul al salariului: in sectorul privat acesta se calculeaza in functie preturile cu care se pot vinde produsele/serviciile oferite, fara ca antreprenorii sa aibe la dispozitie o unealta de atenuare a efectului maririi salariale nesustenabile, pe cand in domeniul bugetar acesta se poate mari din condei, in functie de "marinimia" unui politician, sectorul de stat avand la dispozitie unealta de atenuare a efectului, prin "deficitul bugetar".
    Riscurile extreme care afecteaza în acest moment sectorul privat al economiei romanesti sunt, din pacate, generate de numarul excesiv de salariati si de costurile prohibitive din sectorul public al economiei. Insă , asa cum se întampla intotdeauna in vremuri de restriste, este mult mai util sa pui la stalpul infamiei „duşmanii poporului” (sectorul privat), decat sa-ti recunosti propriile erori sau neputinte, ca sistem socio-politic. Nimic nou sub soare, nu-i asa?
    • Like 2
  • Prostie si invidie de tip mioritc. Exact ca in bancul cu inspectia cazanelor din iad. Va duceti in pozitia ghiocelului la semnarea contractelor de munca si inghititi orice se arunca spre voi. Dupa care va uitati cu invidie si ura la altii care au salarii mai mari. In loc sa cautati sa ajungeti mai sus, mai bine ii trageti pe ceilalti in jos. In comentarii spunea cineva ca trebuie sa imigrama... Este cancer generalizat Romania. Da, asa este. Un cancer generalizat al creierelor din Romania. Si o infectie generala purulenta a caracterelor.
    • Like 0
  • Daca raportam salariile din public RO cu cele din public media UE lucrurile stau altfel. O asemenea comparatie ne-ar arata pentru RO ca in fapt nu salariile bugetarilor sunt mari, ci cele ale privatilor sunt mici! Prea mici! Daca ne intrebam de ce, raspunsul e cel standard: pentru ca se poate!
    Privind din perspectiva asta, putem banui ca unul din efectele salariilor mari la stat ar fi impingerea in sus a salariilor din privat, ceea ce nu ar fi un lucru rau.
    E rau ca oamenii nu inteleg ca "dusmanul" nu e bugetarul, ci lacomia angajatorilor din privat.
    Despre bugetari: nu exista padure fara uscaturi, iar padurea necuratata mult timp se imbolnaveste! Curatarea institutiilor publice ar trebui sa inceapa prin eliminarea "managementul politic" si a institutiilor inutile (comasari), sa continue prin procedurarea si normarea tuturor activitatilor (in sensul digitalizarii), prin estimarea volumului de munca, implicit a numarului de posturi necesare desfasurarii activitatilor, inventarierea necesarului de competente pentru fiecare post, organizarea unor concursuri cinstite pentru acestea, monitorizarea activitatii, inregistrarea abaterilor si de abia dupa aplicarea punctajelor de evaluare. Cele enumerate mai sus nu vor fi realizate niciodata in RO! De ce? Pentru ca NU se poate!
    Multa sanatate si cate un pahar de apa rece celor ce se infierbanta usor!
    • Like 2
    • @ Cristian Dogar
      Pai hai sa militam pentru a se aduce salariile bugetarilor nivelul celor din UK pentru "impingerea in sus a salariilor din privat". Sunt sigur ca vreo 3 ani Romania ar putea face fata daca le triplam salariile bugetarilor. In timp de 1 milion de oameni sunt inscrisi la ITM cu 1380 ron sau cat e salariul minim, atunci patronii or sa le mareasca si astora cu 100 de lei. Nu ne intereseaza ca posturi identice sunt platite dublu la stat fata de privat, singura diferenta e ca unu are pile altu n-are.
      • Like 1
    • @ Skulpto Vasile
      N-ar fi rău deși momentan e imposibil. Diferențele salariale provin din diferențele de productivitate (dacă luăm stricto-senso diferențele de productivitate nu sunt chiar atât de mari ca diferențele salariale). Ecartul salarial mare provine și din faptul că patronii români chiar dacă nu găsesc specialiști bine pregătiți profesional nici nu vor să crească salariile pentru a-i atrage fiindcă e mai important nivelul lor de trai decât sănătatea propriei firme. Așa că o să vedem în continuare firme cu marje mici de profit dar cu rate și CASCO la BMW sau vile ale căror cheltuieli sunt suportate de firmă în timp ce salariații sunt plătiți cu minim/economie. Poate vă spune ceva faptul că peste 80 % din salariile din privat figurează cu minim/economie ,de aia apar diferențele între stat și privat. În occident nu există așa ceva , cred că dacă un patron occidental ar raporta un asemenea procent de salariați cu minimul/economie la fisc , a doua zi ar fi controlul pe capul lui. În ritmul ăsta nici productivitatea nu va progresa prea curând deoarece inovarea și metodele moderne de management care asigură creșterea de productivitate nu pot fi implementate de salariați slab pregătiți plătiți cu minimul/economie.
      • Like 1
    • @ Cristian Dogar
      maripos check icon
      Vorbesti povesti. Or fi privatii, unii dintre ei, lacomi, nu zic nu, dar baza economiei private sunt sutele de mii de firme mici, cu 2-3 angajati. De exemplu, un magazinde cartier, din cat vinde, plateste angajatii. Daca maine trebuie sa creasca salariul minim cu 50%, de exemplu, de unde, ca el nu vinde cu 50% mai mult. Asa ca da faliment, inchide, iar cei cativa angajati, care pana atunci aveau un biet venit, acum se intorc spre stat si cer somaj. De doua ori minus!
      • Like 0
  • Excelent articol... o adevărată gândire economică. Să moară caprele tuturor! Eu, de fapt, am citit doar titlul. Oare este nevoie și de restul?
    • Like 0
  • Cine oprește sectorul privat să crească veniturile salariaților?
    Ma uit în jur și văd nivelul de trai al "patronilor", văd nivelul de trai al angajaților și primesc răspunsul: salariile în privat sunt ținute jos din... LĂCOMIE. Punct!
    Așa că ar fi mai bine de cerut creșterea veniturilor pentru angajații din privat. Nu ne dorim toți ca nivelul de trai să crească? Pentru toți?
    • Like 2
  • Si mai dezastruos este, pe langa salariile colosale din mediul de stat (degeaba, dar "eficient"), sistemul de sporuri, prime, voucher-e... Am verisoara invatatoare, care, a declarat (foarte nervoasa la aflarea vestii, la un moment dat, ca s-ar putea reduce sporurile), ca doar sporurile lunare, ii dubleaza venitul net!!! Asta e mizeria angajatilor la stat, aproximativ unul, cocotat in carca a doi angajati la privat!!! Un neam de dezastru!!! Din punctul meu de vedere, scapa cine mai poate! Trebuie plecat din tara, fara a se mai privi inapoi! Nu mai e nimic de salvat aici! Romania e in cancer generalizat!!!
    • Like 5
    • @ Mihai Vls
      Apropo ,, de salariile cadrelor didactice ,(invatatori ) ,astia cred ca in scurt timp ,vor uita si ce au stiut , ptr ca ,,stau acasa bine-mersi si leafa , le merge .Cunosc caz concret ca lucraza acasa la tara si produce multe ,apoi ,,,completeaza cu salariul care nu este de neglijat !!
      • Like 0
    • @ Dan Capitan
      La mine in sat a ajuns educatoare corigenta clasei. Dar in acelasi timp si fiica directorului. Unde ii eficienta si merituoazitatea?
      • Like 3
    • @ Mihai Vls
      Cadrele didactice au norma de 18-20 de ore pe saptamana

      Au vacanta mare de 3 luni si vacante de fiecare data cand au vacante elevii. ( sa nu-mi spuna cineva ca vacantele scolare nu sunt vacante si pentru profesori - poate teoretic, dar practic e vorba de o semnatura de prezenta in condica). In total vreo 5 luni vacanta.

      Au sporuri.

      Au tichete de masa (400 ron pe luna) si tichete de vacanta (1500 ron pe an)

      Li se fac fel de fel de decontari (carti, benzina, etc)

      Dau meditatii si nu platesc taxe pe ele.

      • Like 2
  • Domnule Guda, simplu de dat sfaturi. Eu sunt din Vrancea, judetul cu cel mai mare numar de angajati cu salariul minim din Romania. În condițiile în care există croitorii unde sunt 2000 de angajate, înseamnă că 1900 cel puțin au salariul minim. Lucrează în mod real cel puțin 10 ore pe zi, și de multe ori și sîmbăta după ce le pun șefii să semneze hârtii precum au venit la muncă din proprie inițiativă. Aceasta a fost un exemplu. Alt exemplu, în marketuri sunt acele ”insule” cu parfumuri, huse de telefon, flori etc. Au numai două angajate și au semnat contract de închiriere cu proprietarii spațiilor că funcționează obligatoriu cît timp este deschisă galeria de magazine din mall-ul respectiv. Un simplu control al inspectoratului teritorial de muncă ar constata că două contracte de muncăi nu poate asigura funcționarea pe timpul programului impus.
    În concluzie, domnule Iancu Guda, în loc să te lamentezi că salariile din sectorul public sunt prea mari, mai bine ai milita ca și corporatiștii să respecte codul muncii și să nu spună că în capitalism cui nu-i convine să plece, că asta sună a sclavagism. Chemi oamenii sâmbăta la muncă, plăteștele salariu dublu pe acea zi de muncă, lucrează 10 ore pe zi, plăteștele cum se cuvine orele suplimentare.... Și exemple ar fi suficiente.... Și statistica în cazul fair play-ului corporatisților ( și a propos, nu-i mai prostiți pe oameni cu bani cash peste salariu nefiscalizați) nu ar mai fi cea care te îngrijorează acum. Vrancea nu ar mai fi pe primul loc la salarii minime.
    Ce implică toate astea? Patronul ar avea profituri mai mici, dar ar respecta legea.
    Ca esență, vă atuceți aminte poanta aia...dar când plecăm în vacanță tu în Tenerife și eu la ștrand în Crângași nu mai suntem o familie? Sau, vai șefu... ce mașină v-ați luat....Îți place? Dacă o să muncești și tu mai bine, la anul îmi iau alta!!!
    Sănătate vă doresc!!!
    • Like 2
  • Domnule Guda, aveti dreptate numai in cazul numarului mare de bugetari, dar si aici foarte putin, pentru ca trebuie reduse locuri din anumite institutii, in schimb e o lipsa de 20000 de oameni in institutiile de aparare si ordine publica si mai ales sanatate! Practic dai pe o parte afara de la stat si angajezi pe alta tot la stat. Salariul minim trebuie sa urce ,ca sa ajunga si cei de la privat aproape de bugetari, desi jumatae din ei au salarii cu mult mai mari decat bugetarii. Patronii s au invatat sa plateasca pe minim pe economie... Din toate rapoartele facute de institutii acreditate, rezulta ca ,partea alocata pentru plata salariului angajatilor din profit este cu mult mai mica decat cea folosita in tari mari din UE! In concluzie , suntem platiti prost si muncim mai mult si in conditii mai proaste ca in UE, practic suntem chinezii Europei. Acum doua zile la Starea Natiei Dragos Patrar, a aratat evaluari de la firme de renume,care spun fara dubiu, ca avem productivitate mai mare ca vestul, dar suntem platiti mai prost! De aceea la noi procentul de miliardari peste noapte este foarte mare! Tot felul de patroni,romani si mai ales straini fac profituri uriase din munca romanilor platiti la salariul de chinez! De aceea au toti masini exotice, proprietati fabuloase,elicoptere etc... Afara nu ar fi avut astfel de profituri peste noapte...
    • Like 2
    • @ Nica Cornel Cristi
      maripos check icon
      Sa mori tu ca jumatate din cei care lucreaza la privat au salarii cu mult mai mari decat bugetarii???
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult