Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Aventurile suporterului român care ține să le vadă în direct pe „fetele noastre”

Mic îndrumar despre cum se vizionează meciurile de la un campionat mondial la care joacă echipa națională a României. De obicei la televizor, știu asta. În cazul de față destul de complicat. Campionatul Mondial de handbal feminin se transmite la o firmă de cablu, iar televizorul din dotare este cablat la o altă firmă. Cealaltă, cum ar veni.

Noroc că suntem în 2015 și oferta online nu intră sub incidența CNA sau a Consiliului Concurenței. Nici măcar legea nu o prea atinge. Nenumăratele meciuri ale Simonei Halep mi-au asigurat experiența necesară pentru a mă adapta la orice fus orar, dar și înțelepciunea de a renunța la alternative legale.

Am și mai plătit un pachet de sport al unui canal TV online, fără să beneficiez de semnal continuu la partidele importante, adică alea care fac trafic. Îmi spune cineva că e normal, se uită multă lume în același timp. Teoretic, oferta online de sport a canalului respectiv ar trebui să poarte denumirea Pachetul Hipster-Sport. Am și slogan: pentru cei pasionați de snooker, oină și hochei pe iarbă. Căci doar a lor e împărăția semnalului veșnic și neperturbat de consumatori în masă.

Nu sunt pasionat de handbal, dar îmi place sportul, în general, cu atât mai mult atunci când e cu sentiment național.

Aflasem de la Cătălin Striblea, care a și jucat handbal în tinerețe, că România este în optimi și că a picat cu Brazilia. Ușor, mi-am zis. Deloc, mă lămurește telefonic, în timpul meciului. Tot telefonic urma să petrecem și finalul ultimelor două meciuri ale României.

Totul a început în optimi. La meciul cu Brazilia, lui i-a picat transmisiunea online legală și i-am relatat via mobil ultimele două minute. Așa cum mă pricepeam. Aia dă la stângă, cealaltă la dreapta, aruncă, scapă, înscrie, ratează. Cătălin nu mă critică, doar ascultă. Eu strig gol, el și mai tare, eu și mai și. Așa „am câștigat” meciul cu Brazilia, campioana mondiala en titre.

Aseară, mai documentat, știam la ce să mă aștept. Meci foarte greu, echipă gazdă, sferturi de finală. În timpul partidei, ca atunci când cineva te întreabă filosofic ce e offside-ul și ce vrea el în viață, l-am tot apelat pe specialist cu diverse întrebări tehnice. De ce a dat șapte metri, de ce nu atacăm mai repede când suntem în superioritate etc. Simțeam fericirea în vocea lui când îmi explica diverse, în loc să urmărească atent meciul. Am stabilit, totuși, în timpul celor 10 convorbiri, să urmăm aceeași cale din meciul precedent, să îi comentez eu finalul la telefon. Nu a fost vorba despre superstiție, ci de un calcul rece: amândoi știm, de mult, că echipa câștigătoare nu se schimbă.

Oricum, eram cu 30 de secunde înaintea lui ca viteză a transmisiunii. Era păcat să nu audă mai devreme ce se întâmplă. Îl sun în ultimul minut al meciului. Egalitate. România primește penalty: gooooooool. Conducem cu un punct. Urmează atacul danezelor. Dacă nu înscriu, româncele sunt în semifinale. Se dictează penalty pentru ele: apără Paula, strig eu cât pot de tare. Din nou penalty, însă. Of, de ce… Îmi explică, după ce îi descriu faza, că nu trebuia acordat penalty. Jucătoarea adversă căreia îi revenise mingea apărată nu era totuși în poziția de a arunca din nou la poartă, ceea ce echivala cu o lovitură de la nouă metri.

Se reia penalty-ul. Gol. Egalitate. Mai erau 15 secunde. Mingea la fetele noastre. Time out, cerut de antrenorul României. Indicații, scheme și mobilizare. Începe treaba. Pase, pase și…penalty pentru România, fix în ultima secundă. Curaj imens din partea arbitrei, spun comentatorii britanici.

Se pregătește să arunce cea mai bună jucătoare a României: Cristina Neagu, un fel de Messi în handbal, așa cum tot auzisem. Înscrisese deja jumătate dintre golurile României, din orice poziție. Mă pregătesc să celebrez, telefonic, golul calificării printr-o strigătură a la Ilie Dobre, cu un gooooool lung cât o seară de vară, în plin decembrie. Ratare. Prelungiri și resemnare.

Ultimele 60 de secunde din a doua repriză de prelungiri, tot la telefon. De data asta din cauza mea. Streamingul nu prevăzuse extratime, eram la mâna onlineului legal al lui Cătălin. Soarta lovea din nou.

Egalitate. România, ultimul atac. Mai sunt 20 de secunde. 10 secunde. Cătălin face un comentariu de profesionist, emoțiile sunt la fel de mari ca inima fetelor care joacă. Se aude pe fundal, dar nu de la el: am câștigaaaaaaaaaaat. Soția lui, din camera cealaltă, ținea și ea legătura prin telefon cu fratele ei, care vedea mai repede desfășurarea meciului la tv.

PS Azi ne-am mobilizat, bilete de avion, hotel, bilete de meci. Duminică, suntem în Danemarca să vedem din arenă o echipă extraordinară.

PS 2 Fetele joacă semifinala vineri seara, în aceeași zi cu lansarea în România a Războiului stelelor. În film nu există cavalere Jedi. În Danemarca, da.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt fericita pentru rezultatul final al fetelor noastre ,inca o data Steagul Romaniei a fluturat in campionatul mondial la handbal,Bravo fetelor ,felicitari,sarbatori fericite tuturor romanilor.



    • Like 0
  • Subscriu. Telekomtv - o prostie. Merge groaznic si la Liga Campionilor si vad ca si acum cu handbalul la fel.
    • Like 1
  • Pentru oricare dintre canalele dorite (Digi sau Dolce) există și versiune online (http://www.digi-online.ro/ și respectiv www.telekomtv.ro). Abonații la cablu au acces gratis la serviciile online aferente, iar pentru ceilalți există variante de abonament doar pentru online, la preturi care se învârt pe lângă 3 euro pe luna.
    Așadar există varianta unei abonări sau (și mai ieftin, mamă soacră) a căutării unui cunoscut în cealaltă rețea de la care să obții varianta online. (posesorul de abonament de cablu vede acel meci care pe tine te interesează direct la televizor, așa că nu i se produce nici un deranj).
    Din experiența proprie pot spune că Dolce au restricționat accesul dacă nu ești în țară, dar nu explicit, ci un text mare mov că e o problemă tehnică, bla bla... .
    În rest, pentru ambele calitatea transmisiei este foarte bună, chiar pentru meciuri gen Simona-Serena.
    • Like 0
  • Frumos!
    • Like 0
  • Simpatic ,tare simpatic articolul si adevarat la cat de multi ne regasim in el darzapaciti in cautarile pe net. Doamne,cand era mai palpitant se stopa imaginea."Ei " nu au nici o vina noi suntem vinovati ,de ce naiba ne plac alte sporturi si nu cele de pe posturile noastre,asa ne trebuie daca avem dezvoltat sentimentul patriotic pentru "fetele"noastre pentru Simo a noastra.La fotbal cu noi!
    • Like 0
  • Mie-mi transmitea prelungirile fiica mea de la Strasbourg!Au fost magnifice sportivele noastre!Nu voi merge in Danemarca,dar le sustin neconditionat.Hai Romania!
    • Like 0
  • Alex Cpr Alex Cpr check icon
    Oare inde este TVR cu sutele de milioane Buget?!?!?!
    Sau alta manevra intre seful sportului din TVR si sefii de la Dolce????!!!
    • Like 0
  • Excelent articol! Mă regăsesc și eu ca personaj, dar nu la telefon, ci butonând pe LIVE text. La meciul Simonei Halep cu Flavia Peneta am citit de m-am rupt, fiind convinsă că doar Digi transmite și eu nu am decât Dolce. După tot chinul, am aflat că ambele posturi au transmis meciul. E aberant ce se întâmplă cu transmisiile de felul acesta. Bine că avem televiziune națională!!!
    • Like 1
    • @ Felicia Munteanu
      Si totusi nu trebuie sa fi IT-istul lu' Peste ca sa gasesti link-ul :http://free-itv.com/dolcesport-hd-online/ si sa vezi toate programele Dolce! Sau Digi etc! Sigur ca normal era sa transmita TVR dar cucoana de acum nu prea le are cu sporturile si nici cu bugetul,dar e "agreata" Dragnea!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult