Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Avertisment fără precedent transmis Guvernului de șase țări, între care SUA, Germania și Franța: Acțiunile Guvernului au subminat progresele înregistrate de statul de drept în ultimii 10 ani

100.000 de oameni în Piața Victoriei

„Noi, partenerii internaționali și aliații României, ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la acțiunile din noaptea de 31 ianuarie ale Guvernului României, care au subminat progresele înregistrate de România în ceea ce privește statul de drept și lupta anticorupție în mai bine de 10 ani”, se arată în comunicatul comun transmis de ambasadele Statelor Unite, Canadei, Belgiei, Franței, Germaniei și Olandei. 

Măsurile luate de Guvernul Grindeanu contravin înţelepciunii colective a întregii comunităţi judiciare şi a statului de drept, a elementelor credibile din societatea civilă şi a îngrijorărilor demonstrate de către cetăţenii români din ultimele două săptămâni și „nu pot decât să submineze poziţia României în cadrul comunităţii internaţionale şi riscă să lezeze parteneriatele care stau la baza valorilor comune, inerente în principiile călăuzitoare ale UE și NATO”, se arată în luarea de poziție fără precedent la adresa României.

„Sperăm că Guvernul României va inversa acest curs care nu este de ajutor. În timp ce amendamentele la legile și procedurile existente sunt necesare în anumite ocazii, schimbările ar trebui făcute doar în cadrul unui proces amplu și credibil de consultare cu toate părțile interesate”, au transmis cele șase state Guvernului Grindeanu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cri check icon
  Este de-a dreptul induiosatoare grija pe care ne-o poarta cateva dintre cele mai influente natiuni occidentale.
  Deseori in ultimii 10 ani, Ambasadele Statelor Unite, Canadei, Belgiei, Franței, Germaniei și Olandei ne-au dascalit si ne-au indrumat in ale economiei si ale politicii.
  Ultima lor declaratie porneste de la prezumptia de "credibilitate" acordata societatii civile care protesteaza zilele acestea in strada ( adica cei aproximativ 3% dintre alegatori, cat reprezinta statistic numarul protestatarilor ); in schimb, PSD-ul este prezumat ca fiind "suspectul de serviciu".
  Cat despre oficialii SUA, desigur ca protestele masive anti-Trump, aparute imediat dupa rezultatul alegerilor, nu i-au determinat sa-l sfatuiasca pe noul Presedinte american sa tina cont de vocea poporului,( adica vreo cateva milioane de protestatari ), voce care ii cerea sa plece din functia in care tocmai se instalase.
  Probabil ca in viziunea oficialilor SUA, propria lor societate civila aflata in strada nu este tot atat de "credibila" precum a noastra.
  Cat despre prietena noastra traditionala, Olanda, nu-mi amintesc ca oficialii frumoasei tari a lalelelor sa fi facut vreo declaratie favorabila la adresa Romaniei, in ultimii 10 ani.
  Aceleasi tari, la aflarea rezultatului referendumului anti-Basescu, au vorbit de "lovitura de Stat", de furtul a milioane de voturi si alte asemenea. Cand Justitia de la noi a confirmat ca milioanele de voturi "furate" erau in realitate doar vreo cateva zeci, adica in marja de eroare, domnii de la Ambasadele occidentale au tacut cu diplomatie, ca doar d-aia sunt domniile lor diplomati de cariera.
  Nici vorba de scuze. Astfel ca Basescu et co au putut sa fure in continuare linistiti milioane de euro din bugetul national, spre mai binele clanului Basescu si al acolitilor acestuia ( cazul ANRP si Microsoft sunt doar doua exemple ).
  In realitate, reactiile liderilor occidentali fatza de Romania au o explicatie pe cat de simpla, pe cat de pragmatica: satui de aerele de independenta si de demnitate nationala afisate de unele tari precum Polonia, Ungaria sau Cehia, liderii lumii occidentale nu vor ca si Romania sa aiba personalitate si, Doamne Fereste, idei proprii.
  Vestului ii convine de minune o Romanie conformista, docila si ne-revenficativa.
  Iata de ce Vestul sprijina in mod deschis Institutiile de forta ale Statului roman, pentru ca doar aceste Institutii pot controla, in numele nobilei lupte anti-coruptie, atat populatia, cat si pe politicieni. Iar Johannis, data fiind atitudinea sa de trompeta docila a acestor Institutii de forta, va beneficia de sprijin politic occidental total.
  Nenumaratele condamnari ale Romaniei la CEDO pentru abuzurile comise de DNA, nu i-au impiedicat pe oficialii occidentali sa o copleseasca cu laude si decoratii pe D-na Kovesi. Astfel ca incurajata de ambasadele occidentale, D-na Kovesi se ratoieste cand la Parlament, cand la Guvern, dandu-le acestora pretioasele sale indicatii despre cum sa se faca politica judiciara a Statului.
  Intrucat, conform viziunii fortelor represive ale Statului, scopul scuza mijloacele, compromiterea destinului unor oameni ca urmare a unor anchete abuzive sau condamnari nedrepte sunt considerate doar "efecte colaterale".
  Iar o buna parte a cetatenilor aplauda cu entuziasm aceste lucruri, clamand in strada "Sus DNA" si "Jos coruptii".
  PNL, un partid istoric al carui blazon istoric era pe vremuri tocmai apararea drepturilor si libertatilor omului, astazi face constiincios si consonant cu Presedintele si cu strada, apologia catusei si a arestului, opunandu-se cu ferocitate oricarei gratieri sau amnistii.
  In tot acest timp, Germania isi deruleaza in liniste reletiile privilegiate cu Rusia, iar Franta isi continua exportul de tehnica militarea catre tarile ne-democratice care incurajeaza terorismul ( Iranul printre altele).
  Dupa cum vedem, natiuni precum Germania sau Franta, care sunt foarte severe si exigente cu Romania, atunci cand este vorba de interesele lor economice, adopta fara nicio ezitare o politica de "duplicitate pragmatica profitabila".
  Este irelevant ca Rusia sau Iranul sunt natiuni anti-democratice si anti-europene, atata timp cat petrolul si gazele lor ajung si pentru germani si pentru francezi.
  In schimb, Romania trebuie sa ramana cuminte, linistita si docila, sub controlul patriotic al fortelor represive ale Statului. Insa daca Romania si-ar spori relatiile cu rusii sau cu iranienii, Germania si Franta s-ar simti cu siguranta scandalizate.
  • Like 0
 • Eu sunt departe de tara mea si sincer imi pare foarte rau.dar va rog sa nu va pierdeti timpul
  • Like 0
 • Așa se întâmplă când votezi aceeași hoti timp de 28 de ani.... Ne merităm soarta!
  • Like 0
 • Toti politicienii corupți toți cei care au dosare penale sau sunt in cercetare le ar trebui confiscate averile furate din banii poporului . Nici un om care lucrează corect nu a reușit sa stringa asemenea averi in ultimii 27 de ani.
  • Like 0
 • Ar trebui sa luati in considerare si urmatorul fapt: Toti politicienii corupti care au dosare sunt si santajabili si santajistii sunt cei care au interese in Romania. SUA nu va mai putea cere absolut nimic statului roman cand nu mai exista dosare cu care sunt santajati politicienii sa dea spre exemplu: Rosia Montana, Delta, Marea Neagra pentru gaze de sist s.a.m.d. Este si asta un rau necesar dar tot rau este. In plus in Romania prin natura noastra suntem un popor de hoti. Uni sunt mai destepti, altii mai neindemanatici. Te duci la piata si te fura la cantar. Ordinari de romani. Nu suntem corecti nici macar unu dar sa fie clar , pestele se impute de la cap!
  • Like 0
 • Ceva trebuie să se intimple prea mult jaf prea multa bajocura
  • Like 0
 • Este de strigat la cer ce se întâmplă în țara noastră. Acei cretini penali care ne conduc chiar nu-i putem scoate din conducerea țării?
  • Like 0
 • Mr.Oh check icon
  Rusia nu a renuntat niciodata la Romania. PCR dupa '90, care azi e PSD, nu face chiar de capul ei chestiile astea. Subminarea democratiei unei tari este un instrument pentru a tine investitorii in afara tarii. Risc de tara mare, inseamna investitii putine si dezavantajoase pentru tara respectiva.
  Rusia a incercat sa ne izoleze. PSD joaca la est, natiunea la vest. Din acest conflict nu reusim nici cum sa scapam. Si asta ne creaza probleme. Plonia, Cehia, care au decis ferm ce vor progreseaza, cu probleme si conflicte si acolo, insa merg cu pasi mari inainte.
  Am aderat la NATO si UE ca sa scapam de rusi, si haosul sovietic. Rusii insa ne submineaza sistematic. Submineaza partidele de opozitie si sprijina PSD. Cu cat e mai mult haos in Romania, cu atat suntem mai departe de Europa si mai aproape de Rusia.
  E important sa ramanem uniti cu o viziune clara a ceea ce inseamna un stat democratic. Focalizati asupra ideii de progres economic bazat pe cresterea productivitatiii. Intr-o asemenea viziune nu e loc pentru autocratie, bunul plac al unei persoane sau partid, coruptie si pentru Rusia.
  E important sa nu cedam nici un centimetru!
  • Like 2
  • @ Mr.Oh
   Anon check icon
   Vina clasei politice, vina rusilor...dar vina noastra cand e? Rusii ne tin in casa cand e nevoie sa votam?
   • Like 1
  • @ Anon
   Mr.Oh check icon
   Vina noastra incepe atunci cand desi ne nastem intr-o familie needucata, nu facem nimic sa ne construim un viitor frumos.Viina noastra incepe cand asteptam sa ne salveze altcineva de noi insine.
   • Like 1
  • @ Mr.Oh
   Ioan check icon
   ... si daca am face acel ceva, nu s-ar irosi ajutoarele sociale? -mai mare pacatul!...
   • Like 0
 • sper din tot sufletul ca guvernul a iteles mesajul protestatarilor
  • Like 1
 • tara nimanui
  • Like 0
  • @ Cornel Ciorba
   Ioan check icon
   Tara noastra, de care ne batem joc! Ca intotdeauna, gasim un tap ispasitor si apoi ne aratam mainile- ca la gradinita!
   • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult