Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Circa 150.000 de bucureșteni ocupă Piața Victoriei, în cel mai mare protest din ultimii 20 de ani. Un grup de agitatori au aruncat cu torțe în jandarmi, în timp ce restul mulțimii îi dezaproba

Protestele au fost reluate miercuri. Încă de dimineață oamenii au început să se adune, iar numărul lor a crescut odată cu lăsarea serii. Peste 150.000 de persoane au fost în Piața Victoriei. Protestul pașnic a fost tulburat după ora 22:00 de presupuși membri ai unor galerii de fotbal care au aruncat cu petarde și obiecte către jandarmi, dar și către mulțimea protestatarilor. Jandarmii au ripostat cu gaze lacrimogene. Patru persoane au ajuns la spital.

Oamenii au protestat după ce Guvernul a adoptat marți seară proiectul de lege privind grațierea și a adoptat și ordonanța de urgență pentru schimbarea codurilor penale, care include dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu.

UPDATE Hotnews scrie că cei care au inițiat violențele la protestul din Piața Victoriei, aruncând cu petarde și cu sticle în jandarmi, dar și în protestatari, sunt membri ai galeriilor Rapidului și ale lui Dinamo, care veneau de la un meci de handbal din apropiere. 

UPDATE Patru persoane au fost transportate la spital: doi jandarmi și doi protestatari. Nici unul nu e în stare gravă în prezent. Unul din cei doi jandarmi a fost lovit cu obiecte contondente, o persoană a fost rănită din cauza petardelor, alteia i s-a făcut rău din cauza gazelor lacrimogene, a spus la Digi24 Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne.

UPDATE Un jandarm lovit grav la cap și un civil au fost duși cu ambulanța la spital (Digi24). 

UPDATE Piața se golește. În aer este un miros înțepător din cauza gazelor lacrimogene.

(Foto captură Digi24)

UPDATE Jandarmii au împins mulțimea, se folosesc gaze și grenade lacrimogene. Membrii galeriei aruncă în continuare cu petarde și pietre către forțele de ordine. O parte din oameni au fugit pe Calea Victoriei.

UPDATE: Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, spune pentru Digi 24, că protestatarii ar trebui să părăsească piața din motive de siguranță. Chestionat de moderatorii tv, acesta și-a nuanțat discursul, spunând că protestatarii pașnici ar trebui să se distanțeze de cei violenți. Un jandarm a fost rănit în conflict.

UPDATE: Piața le strigă agitatorilor, cel mai probabil membri ai unor galerii de fotbal, „Nu așa!”

UPDATE: Un grup de agitatori aruncă cu torțe, petarde și diferite obiecte contondente în forțele de ordine, în timp ce mulțimea strigă la ei dezaprobator. Protestatarii s-au retras de lângă huliganii care îi provoacă pe jandarmi. Aceștia din urmă răspund cu gaze lacrimogene.

UPDATE: În Piață se aud petarde, iar mulțimea strigă dezaprobator. 

UPDATE Cristian Tudor Popescu este de părere că nu a fost o întâmplare faptul că ordonanțele grațierii și de modificare a codurilor penale au fost date într-o zi de marți.

„Marți e început de săptămână, zi lucrătoare. S-au gândit ei când ies ăștia manevrați de SRI, sorosiștii, când ies în piață? Păi ies duminica, pentru că duminica nu lucrează. Hai să dăm ordonanța marți, că lumea este la serviciu, nu o să iasă. Uite că nici de data asta calculul nu le-a ținut.

Constat cu bucurie că acești hominizi din Câmpia Română, în cap cu domnul Dragnea, i-au subestimat pe români, au considerat că au de-a face cu niște slugi, cu niște pitecantropi care vor putea fi prostiți cu ușurință. Uite că nu e așa. Nu le-a iesit calculul cu poporul, în rest le-a ieșit cu tot”, a subliniat la jurnalistul la Digi24.

UPDATE Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a explicat miercuri seara la Digi 24 că în ședința de Guvern în care au fost adoptate ordonanțele privind grațierea și modificarea codurilor penale nu a existat o deliberare la nivelul membrilor Cabinetului.

„Este un rahat atât de urât mirositor încât trebuia manevrat rapid și de o singură persoană. Membrii acestui guvern au fost puși în fața unor hârtii aduse de Iordache la subraț. Până unde merge gestul acesta discreționar, dictatorial? Până la nebăgarea în seamă a membrilor propriului guvern. Nu a existat o deliberare, să se exprime fiecare. Nu se votează la guvern cum a avut grijă să precizeze doamna Vasilescu, sigur că nu se votează, dar este o deliberare, fiecare spune dacă e bine, dacă e rău. Nimic. A venit domnul Iordache, s-au pus pe masă, s-au aprobat.

Domnul Dragnea știe foarte bine ce a pus acolo, știe foarte bine că ticăloșia este de atât de mari proporții încât trebuia strecurată rapid printr-un canal cât mai îngust, ca să își poată face efectul. Și și-l face deja, potrivit legii, într-o anume măsură și peste 10 zile își face efectul cu totul. Asta a fost miza”, a subliniat jurnalistul.

UPDATE: La ora 21:20 la Cluj erau 35.000 de protestatri, la Sibiu, 20.000, la Timișoara 20.000, la Iași 10.000, Brașov, 8.000, la Bacău, 6.000, la Târgu Mureș, 6.000, la Constanța, 5.000, la Ploiești, 3.000. Numărul protestarilor este de aproximativ 300.000 la nivelul întregii țări.

UPDATE: Imagine de la ora 21:00 din Piața Victoriei, unde s-au adunat 150.000 de oameni. Fotografie de Dan Mihai Bălănescu.

UPDATE „Noi, partenerii internaționali și aliații României, ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la acțiunile din noaptea de 31 ianuarie ale Guvernului României, care au subminat progresele înregistrate de România în ceea ce privește statul de drept și lupta anticorupție în mai bine de 10 ani”, se arată în comunicatul comun transmis de ambasadele SUA, Canadei, Belgiei, Franței, Germaniei și Olandei.

UPDATE Peste 150.000 de oameni sunt în Piața Victoriei (Digi24). În peste 30 de orașe din România oamenii au ieșit pe străzi. Proteste sunt și la Londra și Bruxelles.

UPDATE O mamă scrie pe Facebook că a mers la protest în această seară, însotiță de fiica ei. Ea spune că în Piața Victoriei mai multe persoane împart protestatarilor supă fierbinte și cafea. „Am rezistat o oră și jumătate... e cumplit de frig... se împărțea supă fierbinte și cafea... solidaritate superbă!!! Mâine ne îmbrăcăm mai gros!”, scrie în postare.

UPDATE În Timișoara sunt 20.000 de protestatari care mărșăluiesc pe străzi. „Nu stați la căldură, PSD vă fură", se scandează.

(Foto Mircea Balea)

UPDATE 100.000 de oameni în stradă în București. 175.000 de protestatari la nivelul întregii țări (Digi24)

(Foto Facebook/Alberto Groșescu)

UPDATE În Timișorara se scandează incontinuu „București, luptă București”. Protestul va pleca imediat prin cartierele din Timisoara pentru a strange mai multe persoane

(Foto Mircea Balea)

UPDATE Aglomerație mare la metrou. Oamenii așteaptă să poată ieși la suprafață să meargă la protest.

(Foto Diana Marcu)

UPDATE „Noaptea ca hoții” strigă oamenii la Timișoara.

UPDATE: Numărul protestatarilor a trecut de 50.000 în București. Cluj - 10.000, Sibiu - 10.000, Timișoara - 8.000, Constanța -1.000, Iași- 5000 de oameni (Digi24)

UPDATE Numărul protestatarilor se apropie de 30.000 (Hotnews)

UPDATE Oamenii vin în valuri la proteste. 15.000 de oameni în fața Guvernului

UPDATE 10.000 de protestatari cer demisia Guvernului în Piața Victoriei

UPDATE Peste 6000 de oameni în centrul Capitalei. Circulația a fost întreruptă. Efectivele de jandarmi din zonă au fost suplimentate (Digi24)

UPDATE În centrul orașului Timișoara sunt circa 2000 de oameni, iar lumea continuă să vină. Se scandează „Vrem dreptate, nu imunitate” și „Iesiți din casă dacă vă pasă”, „București, luptă București!”

(Foto Mircea Balea)

UPDATE Au fost luate măsuri speciale de securitate pentru clădirea Guvernului. Intrările au fost blocate, jurnaliștii au fost dați afară din clădirea Executivului, anunță Digi24.

UPDATE Peste 5.000 de oameni sunt în Piața Victoriei, iar numărul lor este în creștere. Sute de oameni au ieșit pe străzi și în Iași, Brașov, Galați, Timișoara, Oradea.

(Foto captură Digi24)

UPDATE Peste 2000 de oameni scandează în fața Guvernului

UPDATE Numărul protestatarilor din Piata Victoriei a depășit 1.500, potrivit estimărilor Digi24

Peste 12.000 de persoane au protestat marți seara în Piața Victoriei, în fața sediului Executivului, alte mii de persoane au fost în stradă în mai multe orașe printre care Cluj, Timișoara, Iași, Brașov, Constanța. Peste 40.000 de oameni au ieșit pe străzi în țară marți seara, potrivit estimărilor Digi24.

Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvernul Grindeanu marţi seară privind modificarea codurilor penale a fost publicată în Monitorul Oficial după miezul nopții de marți, iar majoritatea prevederilor vor intra în vigoare la 10 zile de la publicare.

Prevederea privind termenul de 6 luni până la care pot fi făcute denunţuri privind săvârşirea unor infracţiuni intră în vigoare de la momentul publicării ordonanţei în Monitorul Oficial.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Draga mama, draga tata,

  Eu sunt in strada, baiatul caruia i-ati transmis valorile in care credeti: cinstea, respectul, toleranta!
  M-ati sustinut si stiu ca ati fost mandri de rezultate in scolile prin care am trecut si in serviciile pe care le-am avut. Povestesti, mama, cat de bine te simti cand fosti profesori pomenesc cu drag de elevul care am fost, te mandresti cu nepoatele care cresc cu aceleasi valori!
  Stiu, avem vederi politice diferite, ne uitam la televiziuni diferite dar, in spiritul tolerantei invatate de la voi, gasim mereu cale de dialog. Iar cand vedem ca nu suntem de acord lasam politica deoparte, pentru ca avem mult mai multe lucruri in comun.
  Dar, pentru ca televiziunile la care se intampla sa va uitati nu arata ce se petrece cu adevarat in Piata Victoriei, va povestesc eu si sper sa aveti incredere. Vin acolo multi colegi de studii, fosti si actuali colegi de serviciu, prieteni, vin tineri studenti sau abia iesiti de la munca. Calmi dar hotarati, linistiti dar decisi, manifestand asa cum au dreptul. Nu au primit bani de la nimeni, cei mai multi au lasat intai copiii acasa dupa scoala, cum am facut si eu, sau au venit direct de la serviciu - bucurosi ca sunt atat de multi care gandesc la fel si ingrijorati sincer pentru viitorul lor. M-am regasit in fiecare varsta si categorie de acolo, dragii mei,cu totii impartasesc valorile pe care voi mi le-ati insuflat!
  Nu putem accepta ordonante adoptate pe noaptea, pe furis, care sa ierte hotii care fura “cu masura mica”. Vrem ca toti banii nostri sa construiasca un viitor mai bun, pensii decente pentru voi, drumuri pe care sa ajungem mai repede impreuna, scoli mai bune pentru nepoti. Iar cei care au banii publici pe mana, sa raspunda pentru fiecare leut!
  Asta se intampla in Piata Victoriei, dragi parinti, si asta se va intampla pana la abrogarea ordonantei rusinii! Va scriu din respect pentru dreptul vostru la informatie!
  Si nu, nu sunt un tanar exaltat, desi sunt si frumos si liber , baiatul vostru implineste 50 de ani!
  • Like 0
 • Simona check icon
  Cred ca e clar nevoie de o revolutie adevarata , acesti derbedei spun ca ,,niste"oameni care protesteaza fara autorizatie nu merita bagati in seama si ca nu renunta nicicum la ordonanta , asa un guvern merita vazut dupa gratii pe viata, avem mult de luptat cu ei fratilor!Vom castiga!
  • Like 1
 • 150.000?!?
  DA, poţi scrie asta, ca cifră maximă atinsă seara în Bucureşti, la Guvern.
  Daaar...
  Am fost aseară cu David, fi-mio ăl mic şi cu tribul amicului Liviu, ne-am retras undeva pe la 10 seara, fix când a început deranjul ultraşilor cu petarde.
  Despre estimări:
  Şi când am venit şi când am plecat, cu metroul, acelaşi fenomen care, înţeleg din ce povestesc alţii, a durat toată ziua:
  Unii veneau, unii plecau.
  Nimeni nu poate estima câţi au ieşit să protesteze, dar cifra asta este o glumă, în total am fost muuult mai mulţi pe parcursul zilei de ieri...
  • Like 0
 • Simona check icon
  In parlamentul european sunt numai penali care vor deturnarea protestelor strazii ale oamenilor de buna credinta .Astia vor o noua dictatura in Romania , dictatura infractorilor pt asta i am trimis acolo? Iata cum ne vor inabusi si ne vor ingenunchea, populismul lor a prins la o parte a natiunii , somnul natiunii naste monstri!
  • Like 0
 • Am spus-o și o s-o mai spun, miza nu este albirea penalilor, ci destabilizarea și izolarea României, scoaterea din Nato și UE și plasarea ei pe tava Rusiei.

  Diversiunea de aseară, pe stil anii 90, o încercarea disperată de a deturna și distorsiona o manifestație de 400 de mii de oameni, la nivel de țară, cu o bandă de 100 de ultrași, este încă un argument pentru faptul că scopul principal este scoaterea României din UE.

  Nu ne mai putem imagina că, după tot ce s-a întâmplat, acești oameni, vor mai putea avea vreun viitor într-o țară democratică, albiți sau nu. Știu și ei asta. Scopul este să ia România cu japca. Nu-i mai interesează viitorul politic într-o țară ca România postdecembristă, ci într-o Românie ca cea din 1989.

  Referitor la nenorocirile de OUG-uri, putem cere abrogarea, dar nu cred că o vom obține. E ca și cum ai cere unui călău să pună capul victimei înapoi și s-o resusciteze.
  Nu putem lua în considerare o modificare a legii, care subminează însăși fundamentele și rațiunea ei de a exista, anume echitatea și echilibrul social. Vom vedea ce vom face cu aceste OUG-uri, după ce acești trădători vor fi înlăturați.

  Mi se pare mai important să nu-i mai lăsăm pe acești nenorociți la butoane. Fiecare mișcare pe care o vor face din poziții de putere ne va costa scump.

  De aceea:

  1. Fac apel la toți miniștrii din actualul guvern care mai au măcar o fărâmă de conștiință, Ana Birchall, Daniel Constantin, care-oți mai fi : Dați-vă demisia! delimitați-vă de șleahta asta de mafioți. Puteți scăpa încă nepătați. Dacă nu o faceți, vă vom asocia cu ei, și veți plăti și voi pentru toate actele comise mișelește de acest guvern trădător.

  2. Pentru toți membrii PSD și ALDE ?! care își mai doresc un viitor într-o țară democratică. Blocați-i pe acești trădători: Dragnea, Tăriceanu, Grindeanu, Iordache și pe cei care îi susțin. Demiteți-i din funcțiile de conducere și lăsați justiția să-și facă datoria. Ajutați la reabilitarea statului de drept.

  3. Pentru partidele din opoziție, încercați să formați o majoritate parlamentară cu membrii de bunăcredință din PSD și ALDE, dacă îi găsiți. Blocați activitatea actualului guvern și faceți toate demersurile posibile pentru a salva România de la a aluneca pe o pantă totalitară.

  4. Pentru Președintele României: folosiți toate pârghiile poziției pe care o ocupați pentru a restabili statul de drept și democrația în România, cu pagube minime pentru cetățeni.

  5. Pentru oamenii din instituțiile statului, în special cele ale ministerului apărării și internelor, folosiți-vă conștiința pentru a decide dacă ordinele primite dinspre guvern sunt în interesul acestei țări și a cetățenilor ei sau nu și acționați în consecință.

  6. Pentru operatorii de cablu, RCS&RDS, Telekom, UPC: boicotați "ventilatoarele de rahat" A3, RTV, B1, nu le mai transmiteți mizeriile și dezinformările. Nu-i lăsați să legitimeze abuzurile trădătorilor de la guvernare și nu-i lăsați să instige populația mai ușor de manipulat a acestei țări la contramanifestații. Nu vrem să ajungem la război civil.

  7. Pentru toți cei care lucrează la "ventilatoarele de rahat" și cărora le crapă obrazul atunci când aud scandări de genul "Antena 3, niște derbedei". Plecați acum! Nu-i mai susțineți. Nu le puneți la dispoziție energia și priceperea dumneavoastră pentru a ne/vă distruge viitorul.

  8. Pentru toți jurnaliștii corecți: avem nevoie de adevăr și de știri corecte. Nu mai puteți fi echidistanți și nu-i mai puteți lăsă pe actualii infractori de la putere să scape cu miniciuni servite drept adevăruri. Confruntați-i direct, nu-i mai lăsați sa mintă cu nerușinare și să denatureze adevărul. Vor să tragă țara asta spre totalitarism într-un văl de fumigene. Nu-i lăsați! Demontați-le pe loc aberațiile mincinoase. Aratați-i așa cum sunt, niște strigoi ai morții.

  9. Pentru societatea civilă: când fărădelegea devine legea, rezistența devine o datorie. Poporul face legea! Rezistați, nu dați înapoi și nu vă lăsați instigați la violență. Trebuie să continuăm să protestăm, pașnic, să ieșim mai mulți în stradă, din ce în ce mai mulți, fără frică. Nu mai pot veni cu aceleași tehnici de deturnare a protestelor ca în 89. Avem televiziuni corecte, avem internet, avem telefoane. Filmați-i pe cei infiltrați, filmați-le fețele, se văd de la o poștă care sunt. Vor plăti cu toții. Am fost aseară la Guvern. Am văzut România Mea, decentă, pașnică, cu bun simț, mai mult decât am văzut vreodată în Bucureștiul ăsta. Nu-i putem lăsa să ne ia asta. Poate odată chiar o să le mulțumim că ne-au ajutat să ne trezim, să vedem ce mulți suntem cei care ne dorim o Românie frumoasă și sănătoasă, din toate punctele de vedere, și cât de solidari putem fi.
  Uniți, salvăm, toată România.

  10. Pentru toți cetățenii decenți și corecți ai acestei țări, care vor în continuare să trăiască într-o țară cu stat de drept, cu valori democratice și europene și care nu vor o reintrare într-o nouă eră neagră a totalitarismului. Delimitați-vă de infractori, trebuie să-i izolăm, atât în stradă cât și în structurile statului. Nu-i mai susțineți. Retrageți-vă suportul. Expuși, o să-i putem vedea în toată micimea și negriciunea lor sufletească. O să-i vedeți cum vor încerca să fugă precum șobolanii si vor încerca să se mănânce între ei. Singurul lucru la care nu fac față este punerea în lumină a adevăratei lor naturi de paraziți.
  Paraziților, de data asta NU SCĂPAȚI!
  • Like 3
 • Simona check icon
  Da de unde si dau astia demisia? De astia nu mai scapam , degraba, nu se bat toti cu pumnii n piept ca s alesi de popor? Au sa faca toate mizeriile posibile si imposibile , sa incerce sa ne impiedice la orice pas,au puterea in mana deci vor profita la max de ea .Auziti ca vor contramanifestatie, ha ha , tupeul a atins cote incomensurabile, senzatia e naspa intr adevar, poate vor razboi?!Atunci sa vedem ... ori alba , ori neagra, pe viata si pe moarte , aici ne au adus politicienii si lacomia lor de bani si putere.
  • Like 3
 • Sa vezi ce " pașnic " ne-o trage guvernul bolșevic in 2-3 zile când o sa-și dea demisia , și o sa-și ducă la îndeplinire misiunea trasată de Tov Stalin din Teleorman .
  • Like 0
 • Loredana draga eu sper ca faci update-urile din strada si nu din casa sau din office.
  A venit timpul ca si tu si tot grupul care tine site-ul Republica sa iesiti din casa si sa mergeti acolo. Now it's the time for action.
  • Like 0
 • Marius check icon
  Domnule Cristian Tudor Popescu tin foarte bine minte momentul de dupa alegerile prezidentiale cand, Ponta a venit Luni si s-a declarat invins apoi a spus ca Marti, PSD va vota pentru respingerea legii amnistiei, pe care o tot spunea Iohannis ca o vor da hotii din PSD si prietenii lor -> DECI MARTI AU PIERDUT - acesta este motivul pentru care au planuit miseleste tot Marti sa se razbune

  https://www.dcnews.ro/madalin-voicu-reac-ie-dupa-ce-legea-amnistiei-i-gra-ierii-a-fost-respinsa_459827.html
  • Like 0
 • Ioan check icon
  Chiar intr-atat de idiotizati sunt, chiar nu vad la ce s-a ajuns? De ce nu renunta, daca sunt, totusi, romani? Painea aceea a puterii e chiar atat de dulce, incat pot face un rau dus la extrem,fara scrupule? ...Iar pentru huliganii mascati, de ce nu folosesc jandarmii bile cu vopsea, in scopul identificarii ulterioare de catre fortele de ordine plasate la cateva strazi distanta?
  • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult