Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Avertismentul unui medic de Terapie Intensivă: „Mai bine izolat decât ventilat sau intubat”

Foto: Secție de terapie intensivă în Catania, Guliver/ Getty Images

Cei care se plâng că izolarea este greu de suportat ar trebui să să gândească ce ar însemna să stea intubați pe un pat de spital, spune medicul Dorel Săndesc, preşedintele Asociaţiei de Terapie Intensivă din România.

Acesta a explicat la Digi24 ce presupune intubarea pentru un pacient.

Secție de terapie intensivă în Catania

„Mai bine izolat decât ventilat sau mai bine izolat decât intubat. Mai bine să contribuiți la rezultatul acestei lupte stând acasă.

Să va protejați sănătatea proprie, dar apoi, limitând transmiterea poate evităm vârful ăla foarte mare care să sufoce, să pună genunchiul pe sistemul sanitar.

A ajunge acolo este ceva care e foarte greu de imaginat ca şi suferință pentru un om.

Să ajungi să ai introduse în tine tot felul de tuburi, de ace. Peste tot. Un tub de plastic gros cât degetul mare de la mâna introdus pe gât până în trahee prin care să fii ventilat, catetere venoase introduse la baza gâtului, în gât chiar, să meargă până în inimă. Tot felul de aparate care pompează și scot aer din tine. Sonde care se vor introduce până în plămâni să îți aspire secrețiile. Sonde de plastic cu jet de aer negativ, cu aspirație. Sondă medicală, sondă nazo-gastrică care merge în stomac. Toate acestea fiind în tine. Să fii întors pe o parte și pe alta.

Sigur că da, pacienții primesc calmante, primesc sedative, dar, cu toate acestea suferință există și este enormă pentru că nu poți ține un om în comă profundă. Doar așa, că nu suferă. Atunci agravez prognosticul. Scad şansele de a fi salvat. Deci tabloul suferinței e deosebit la un pacient grav", a declarat medicul Dorel Săndesc.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • in acest moment traiesc clipe de groaza pentru ca sotia mea se afla la terapie intensiva la adjud ma rog pentru ea asta mi a mai ramas mie si baiatului nostru de o saptamina pling de mi au secat lacrimile numai o minune ne mai poate salva tot ce ne este mai drag pe lume este mai mult decit groaznic prin ce trecem
    • Like 0
  • Nici nu vreau sa ma gandesc la asa ceva,mi s-a facut rau numai citind articolul!
    • Like 0
  • Mai bine intre patru pereti decit intre patru scinduri.
    • Like 0


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult