Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Avertismentul unui medic de Terapie Intensivă: „Mai bine izolat decât ventilat sau intubat”

Foto: Secție de terapie intensivă în Catania, Guliver/ Getty Images

Cei care se plâng că izolarea este greu de suportat ar trebui să să gândească ce ar însemna să stea intubați pe un pat de spital, spune medicul Dorel Săndesc, preşedintele Asociaţiei de Terapie Intensivă din România.

Acesta a explicat la Digi24 ce presupune intubarea pentru un pacient.

Secție de terapie intensivă în Catania

„Mai bine izolat decât ventilat sau mai bine izolat decât intubat. Mai bine să contribuiți la rezultatul acestei lupte stând acasă.

Să va protejați sănătatea proprie, dar apoi, limitând transmiterea poate evităm vârful ăla foarte mare care să sufoce, să pună genunchiul pe sistemul sanitar.

A ajunge acolo este ceva care e foarte greu de imaginat ca şi suferință pentru un om.

Să ajungi să ai introduse în tine tot felul de tuburi, de ace. Peste tot. Un tub de plastic gros cât degetul mare de la mâna introdus pe gât până în trahee prin care să fii ventilat, catetere venoase introduse la baza gâtului, în gât chiar, să meargă până în inimă. Tot felul de aparate care pompează și scot aer din tine. Sonde care se vor introduce până în plămâni să îți aspire secrețiile. Sonde de plastic cu jet de aer negativ, cu aspirație. Sondă medicală, sondă nazo-gastrică care merge în stomac. Toate acestea fiind în tine. Să fii întors pe o parte și pe alta.

Sigur că da, pacienții primesc calmante, primesc sedative, dar, cu toate acestea suferință există și este enormă pentru că nu poți ține un om în comă profundă. Doar așa, că nu suferă. Atunci agravez prognosticul. Scad şansele de a fi salvat. Deci tabloul suferinței e deosebit la un pacient grav", a declarat medicul Dorel Săndesc.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • in acest moment traiesc clipe de groaza pentru ca sotia mea se afla la terapie intensiva la adjud ma rog pentru ea asta mi a mai ramas mie si baiatului nostru de o saptamina pling de mi au secat lacrimile numai o minune ne mai poate salva tot ce ne este mai drag pe lume este mai mult decit groaznic prin ce trecem
    • Like 0
  • Nici nu vreau sa ma gandesc la asa ceva,mi s-a facut rau numai citind articolul!
    • Like 0
  • Mai bine intre patru pereti decit intre patru scinduri.
    • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult