Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Avertismentul unui medic de Terapie Intensivă: „Mai bine izolat decât ventilat sau intubat”

Foto: Secție de terapie intensivă în Catania, Guliver/ Getty Images

Cei care se plâng că izolarea este greu de suportat ar trebui să să gândească ce ar însemna să stea intubați pe un pat de spital, spune medicul Dorel Săndesc, preşedintele Asociaţiei de Terapie Intensivă din România.

Acesta a explicat la Digi24 ce presupune intubarea pentru un pacient.

Secție de terapie intensivă în Catania

„Mai bine izolat decât ventilat sau mai bine izolat decât intubat. Mai bine să contribuiți la rezultatul acestei lupte stând acasă.

Să va protejați sănătatea proprie, dar apoi, limitând transmiterea poate evităm vârful ăla foarte mare care să sufoce, să pună genunchiul pe sistemul sanitar.

A ajunge acolo este ceva care e foarte greu de imaginat ca şi suferință pentru un om.

Să ajungi să ai introduse în tine tot felul de tuburi, de ace. Peste tot. Un tub de plastic gros cât degetul mare de la mâna introdus pe gât până în trahee prin care să fii ventilat, catetere venoase introduse la baza gâtului, în gât chiar, să meargă până în inimă. Tot felul de aparate care pompează și scot aer din tine. Sonde care se vor introduce până în plămâni să îți aspire secrețiile. Sonde de plastic cu jet de aer negativ, cu aspirație. Sondă medicală, sondă nazo-gastrică care merge în stomac. Toate acestea fiind în tine. Să fii întors pe o parte și pe alta.

Sigur că da, pacienții primesc calmante, primesc sedative, dar, cu toate acestea suferință există și este enormă pentru că nu poți ține un om în comă profundă. Doar așa, că nu suferă. Atunci agravez prognosticul. Scad şansele de a fi salvat. Deci tabloul suferinței e deosebit la un pacient grav", a declarat medicul Dorel Săndesc.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • in acest moment traiesc clipe de groaza pentru ca sotia mea se afla la terapie intensiva la adjud ma rog pentru ea asta mi a mai ramas mie si baiatului nostru de o saptamina pling de mi au secat lacrimile numai o minune ne mai poate salva tot ce ne este mai drag pe lume este mai mult decit groaznic prin ce trecem
    • Like 0
  • Nici nu vreau sa ma gandesc la asa ceva,mi s-a facut rau numai citind articolul!
    • Like 0
  • Mai bine intre patru pereti decit intre patru scinduri.
    • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult