Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Renate Weber: Avocatul Poporului plătește o chirie de 50.000 de euro pe lună. Pe durata unui mandat se strâng trei milioane de euro

Avocatul Poporului

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Avocatul Poporului, Renate Weber, a făcut public, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, faptul că instituția plătește o chirie uriașă, de 50.000 de euro pe lună. La un calcul simplu, acest lucru înseamnă că, în cinci ani de mandat, Avocatul Poporului plătește o chirie de trei milioane de euro.

„Mult plătim chiria. E foarte mult. Plătim jumătate faţă de cât plăteşte CSM, dar nu mă încălzeşte că alţii plătesc mai mult", a afirmat Renate Weber.

Cum s-a ajuns la o astfel de situație? „Nu am primit un spaţiu, deşi e instituţie creată prin Constituţie. Nu am primit un spaţiu nici în Bucureşti, nici în ţară. Colegii mei stau în contracte ba cu Curtea de Conturi, ba cu consiliile judeţene, în fiecare an avem această temere, să le prelungim pentru ca e important. Aici, instituţia a avut un sediu într-o clădire unde lumina era aşa roşie, că nu se mai putea. Ni s-a promis un spaţiu, nu ni s-a dat", a explicat Avocatul Poporului.

Renate Weber a spus că a vrut să schimbe această situație încă din prima zi de mandat, fără niciun rezultat însă.

„Nu ştiu de ce nu ne-au dat alt spaţiu. Vreau să găsesc alt spaţiu, chiar dacă acesta e accesibil, e în centru, e foarte decent", a precizat Weber.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată de Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14:05

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Păcat că nu ne spune și...cui plătește această chirie sau nu se poate spune ? În Casa Poporului ar fi loc de 100 instituții de case ale poporului. Bine că au dat anunț la nivel internațonal că închiriază spații vaste pentru firme și instituții de pe tot globul.
  • Like 1
 • Dan I check icon
  Doamna ar putea sa cheme Corpul de Control al primului ministru, sau Curtea de conturi, sa le prezinte situația si sa caute apoi pe piață un spațiu adecvat, mai ieftin (si chiar mai bun). Bănuiesc că are o mână de juriști care o pot îndruma în acest sens. Totuși era bine sa știm câți angajați are instituția, cate sedii in teritoriu etc. Poate 50.000 eur nu mai apare așa exagerat dacă un calcul simplu dovedește ca astea sunt chiriile în piață. Un articol incomplet, gen presa de doi bani: șoc șoc șoc, breaking news...
  • Like 2
  • @ Dan I
   Dacă am ști noi câți și câți trăiesc împărătește de pe urma chiriilor fabuloase plătite din taxele noastre am face poate infarct. Bineînțeles aceste contracte sunt făcute la mica înțelegere cu beneficii pentru toate părțile, toate ilicite.
   • Like 1
 • Dar ce doamna sta la Ritz? 50000 EURO?? Dupa ce ca nu faceti nimic acolo mai jecmaniti si statul roman!
  • Like 4


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult