Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Coșmarul doamnei Kovesi: dacă ar fi susținut-o doamna Dăncilă...

Kovesi victorioasă

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Totuși, fără a-i știrbi din merite, marele noroc al doamnei Kovesi a fost L. Dragnea. Vă imaginați o scenă în care Liviu Dragnea apare cu un sobor de pesediști, alături de Dăncilă, Codrin Ștefănescu, Iordache, Nicolicea, Șerban Nicolae etc. și anunță solemn: „În urma unei ample analize și luând în considerare binele României, CEX-ul a hotărât să o susțină pe doamna Kovesi pentru funcția de procuror european”. De abia atunci ar fi apărut problemele pentru LCK. Cum naiba să te susțină un condamnat penal? Cum să garanteze pentru tine Partidul care și-a făcut program alternativ de guvernare din deschiderea închisorilor și salvarea de pușcărie a politicienilor? Pentru oamenii ăia de la Bruxelles, un candidat sprijinit de corupți de bună seamă ar fi trebuit să fie la rândul lui corupt.

În schimb, PSD s-a luptat prostește, până în ultimul moment, să o aresteze acasă pe doamna Kovesi. Nu este o figură de stil. Vă mai amintiți cum Partidul și-a asmuțit dulăii SS ai Adinei Florea s-o rețină pe LCK ca să nu ajungă la interviu la Bruxelles? Hăituiala a semănat cu o scenă de film dintr-o dictatură africană, în care cetățenii fug spre aeroport să prindă ultimul avion, în timp ce milițiile cu kalașnikoave încearcă să-i țină cu forța în lagărul național condus de un despot sângeros cu mințile tulburate.

Doamna Dăncilă s-a ambiționat stupid până la miezul nopții trecute să o blocheze pe Laura Codruța Kovesi. A anunțat aseară, după CEx, că va continua să nu o susțină pe LCK și i-a cerut ambasadorului român să voteze împotrivă. Un minim instinct politic ar fi alertat-o pe doamna Dăncilă că votul va fi majoritar în favoarea doamnei Kovesi și că nu e bine să te faci frate cu un eșec atunci când acesta e evident. În loc să o lase moartă, doamna premier a ținut-o langa cu „problemele penale” ale fostului șef DNA, recitând ca o placă zgâriată o partitură semnată de Florin Iordache. Și nesusținerea de ultim moment a doamnei Dăncilă a contat în alegerea doamnei Kovesi. O scrisoare de recomandare semnată de V.V. Dăncilă ar fi semănat cu afișele alea din campanie în care diverși profesori erau „garantați Vanghelie”. Trăim vremuri în care e mai bine să nu te recomande cineva din Guvernul României atunci când candidezi pentru un job serios, în țară sau în străinătate. Nu poți să te duci să te angajezi la NASA cu o scrisoare de recomandare pe care Dănuț Andrușca sau Petre Daea și-au pus semnătura. Sau mai degrabă degetul.

Victoria doamnei Kovesi a fost primită în țară ca un succes sportiv. Și, ca după un meci câștigat de una de-a noastră, au început marile frământări identitare, ca la Bianca Andreescu: Kovesi o fi româncă sau o fi europeancă? S-au găsit și cinicii de serviciu care să observe subțire că România n-a făcut nimic pentru Kovesi, care a câștigat pe persoană fizică la Bruxelles. Nu m-aș grăbi cu astfel de concluzii. Victoria doamnei Kovesi este și victoria unei părți importante din această țară. E și victoria sutelor de mii de români care au protestat în frig, ploaie și gaze lacrimogene în ultimii 3 ani. Este și victoria unei generații noi, care s-a săturat să pună capul în pământ a resemnare. Pentru ei, faptul că după ce a fost pur și simplu alungată de la DNA de politicieni, doamna Kovesi poate reuși într-o funcție europeană de un asemenea nivel este o încurajare a meritocrației și o nesupunere în fața dictatului politic.

În schimb, pentru Viorica Dăncilă, victoria doamnei Kovesi este „o afectare a imaginii României”. Doamna premier nu înțelege nici în acest moment pe ce lume se află. Dânsa confundă România cu PSD, țara cu Partidul. Doamna Dăncilă crede că atunci când merge în CEx și îi vede pe Oprișan, Iordache și Bădălău stă de vorbă cu Moldova, Oltenia și Țara Românească. Din fericire, țara românească a partidului comunist român devine din ce în ce mai mică.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Doamna Kövesi a ajuns în funcţia de procuror-şef european exclusiv datorită meritelor sale profesionale şi integrităţii sale. Punct. Educaţia primită pe timpul practicării sportului de performanţă şi-a spus cuvântul: dumneaei a lăduat (mai mult de cât ar fi meritat) echipa, în condiţiile în care a tras singură tot meciul.

  Cred că rezistenţa în faţa prigoanei PSD, verticalitatea dumneaei, au fost cea mai elocventă „probă de lucru” pe care ar fi putut s-o dea în faţa evaluatorilor. Victoria doamnei Kövesi nu este câtuşi de puţin „victoria unei părţi importante din această ţară”. Este, pur şi simplu, victoria dumneaei. Însă această victorie, împreună cu protestele noastre şi cu lobby-ul românilor cu capul pe umeri de la Bruxelles şi de prin alte părţi a pus în lumină faptul că (temporar) România este un stat capturat iar gaşca aflată (tot temporar) la putere nu are nimic în comun cu aspiraţiile românilor. În acest caz, doamna Kövesi a fost ca un adevărat căpitan de echipă.
  • Like 3
 • Excelent editorial!
  • Like 0
 • Doamna s-a bucurat de acelasi tratament ca alți judecători și procurori arestați degeaba .
  • Like 1
 • Adi check icon
  e un semnal bun ca psd-ul si comunistii sunt pe cale de duca!
  afara din tara cu ei!!
  Doame ajuta!!!
  • Like 7
 • Rog sa înțelegeți ca nu avem nevoie de Like-uri. Mai bine distribuiți pentru toți romanii care mai cred că a început Curățenia de toamna!
  • Like 1
 • Ina18 check icon
  Stiti,imi pare ca si votul nostru la 26 mai a reprezentat o atentionare a Europei:
  Hei,exista o larga categorie de romani care vad cu mintea libera ca drumul spre demnitate nu poate fi oprit de o adunatura de coate goale,ce-si spune guvern-efemer.
  Sau,si mai bine,din Micul Print,al lui Exupery:Limpede nu vezi decat cu inima.Miezul lucrurilor nu poate fi vazut cu ochii.
  Oh,ce zi a bucuriei.
  Ce diferenta intre Codruta,intampinata cu flori pe la aeroporturi si o adunatura care-si etaleaza costume Chanel ori Armani,dar tropaitul copitelor ii da de gol.
  • Like 5
  • @ Ina18
   ”............drumul spre demnitate ” ?? Ești aeriană de tot ! Îți doresc să te bucuri de aceeași ”demnitate” precum cei (mulți) cu dosar inventat, cărora li s-a distrus viața particulara si cariera, iar apoi găsiți nevinovați de ICCJ și pentru care nu există soluții de refacere a vieții !
   • Like 0
  • @ Ion Filip
   AlexisZ check icon
   Ioane, las'o jos ca macane...discursurile cu stat paralel si abuzurile justitiei sunt rasuflate de o bucata buna de vreme. Nici pe voi si electoratul vostru nu mai reusiti sa'i ametiti. Da, un pic de demnitate vi se cere si voua, macar acum in ceasul al 12 lea cand tara e pe marginea prapastiei. Ati distrus tara.si acum veniti si cantati aria fecioarei neprihanite. Mai ascundeti'va o vreme daca se poate, veti aduce un serviciu tarii si poporului asta amarat
   • Like 7
  • @ AlexisZ
   Ma tem ca o să ”măcăni” d-ta când vei ajunge in postura celor condamnați nevinovati. ”Succes” !
   • Like 0
  • @ Ion Filip
   AlexisZ check icon
   Nu cred. Nici eu nici oamenii cinstiti. Pentru simplul fapt ca cine nu s'a bagat in troaca cu porcii n'are cum sa puta a làturi. Te'ai prins ?
   • Like 5
  • @ Ion Filip
   Ioane, vezi că Republica nu e Antena3, pe aici nu tine gargara cu statul paralel.
   • Like 4
  • @ Ion Filip
   Exemple,d-le Ion Filip?
   Cine sunt cei „...pentru care nu există soluții de refacere a vieții!”?
   Că la milioanele de euro care le stau în conturi bine pitite,exact în penurie de soluții de refacere a ce vreți NU sunt!
   Au fost găsiți nevinovați fiindcă nu s-au putut face dosare-beton armat,mai ales după ce s-a scos din ecuație logistica SRI,da-da,puteți să vă enervați cât vreți,d-le Filip,nici Mafia newyorkeză nu a fost prinsă cu sta în post și rugăciuni,ci cu aparatură de ascultare.Întrebați-l pe Rudolph Giuliani,fost procuror general al statului New York la vremea potrivită...
   Soluții de refacere a României,astea or să dispară cu totul dacă o să continue hemoragia de români vrednici și mintal,și fizic.
   • Like 4
 • Uniunea Europeana pregateste viitorul candidat la Presedentia Romaniei,deoarece pe cel din mandatul alegerilor in curs, l-a pierdut la americani.Kovesi va fi loiala stapanilor care au adapostit-o la vremuri de restriste!Si daca anticoruptia v-a ramane obsesia perversa a natiunii romane,va fi un candidat infailibil!Sa dea Domnul s-avem parte de un Guvernator bun!
  • Like 1
 • Sunteti rai si cinici. Viitorul parlament trebuie sa dea o lege pentru protectia indivizilor slabi la minte de tipul acestei femei Dancila si a celorlalti asemenea ajunsi din greseala in pozitii publice care le fac rau. La urma urmei e vina noastra ca ne-am procopsit cu ei.
  • Like 7
 • Duamna Viorica -Violeta Dancila , in calitate de cetatean al Romaniei,contribuabil de buna credinta si devotat acestei tari TE ACUZ DE INALTA TRADARE intereselor directe ale tarii,de folosirea in folos propriu si al grupului infractional sub denumirea PSD a resurselor si valorilor nationale, TE ACUZ DE PROSTIE,INDOLENTA SI INSOLENTA la adresa poporului Roman, a defaimarii in tara si in afara tarii a reprezentantilor natiei noastre, TE ACUZ DE NESIMTIRE SI INDIFERENTA la viitorul acestei tari si subminarea economiei cu buna stiinta si in detrimentul copiilor nostri. TE ACUZ DE DEFAIMARE ,chiar daca toate institutiile Romane fabricate sa manjasca credibilitatea romanilor de buna credinta arunca in noroi demnitatea si cinstea acestora.Iti acord prezumtia de nevinovatie sub care stati ascunsi de atatia ani si furati tara si bugetul adunat cu atata truda de sase milioane (sau poate mai putin) de romani care trudesc (80% pe salariu minim pe economie,din simplu motiv ca 48% din acesti bani pleaca in taxe si impozite impuse prin marewa crestere de salarii cu care va laudati). Nu va acuz ,ca odata plecata sau data afara,ve-ti da socoteala faptelor penale care (la fel ca si d-na Codruta Kovesi) ati fi putut sa le faceti in timpul mandatului d-voastra. Va condamn la nemurirea in carte de istorie a Romaniei ca singurul exemplu de profesor semianalfabeta (Lenuta saraca nu a avut ambitia d-voastra sa conduca tara,a fost un pic mai inteligenta-era gatul ,nu capul)care a reusit sa indatoreze doua generatii si a condus o tara ,poate cu cele mai multe resurse din Europa) la ruina.Doamne ajuta si PACE ,sunt singurele urari Romanilor ce ati mai ramas.
  • Like 13
 • AlexisZ check icon
  Chiar si varianta diabolica de a o sustine pe LCK pentru a o compromite paleste in fata panicii ca viitorul procurorul sef european va pune pe lista prioritatilor dosarele marilor corupti de la noi. Problema va fi cand va ataca si dosare din alte tari, vezi Spania care este pe locul 1 inaintea noastra la fraudarea fondurilor europene, si alte tari cu traditie, indeobste cele meridionale. In orice caz felicitari si ii urez mult spor la treaba, ca curaj sigur are din moment ce s-a bagat in asa ceva. Si sper sa nu fie nevoita sa doarma in fiecare noapte in alta parte...
  • Like 10
  • @ AlexisZ
   dan check icon
   Cata oftica vad in comentariul tau ,nasol nu-i asa ca a invins mafiotii din PSD?
   • Like 3
  • @ dan
   AlexisZ check icon
   Am impresia ca n-ai inteles nimic din comentariul meu, asa ca prietene mai mediteaza putin te rog ...
   • Like 5


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult