Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Azi am avut două bucurii

S. Halep - Doha

Simona trimite o dreaptă adâncă și aspră, pe reverul Svitolinei, care nu mai poate decât să arunce o minge moale, țopăită, la nici 2 m de fileu. Simona vine în față și are la dispoziție aproape trei sferturi de teren liber pentru a expedia lejer obiectul în cros. De necrezut însă, „împotriva naturii”, parcă hipnotizată, împinge o minge ușoară în dreapta, în lungul liniei, chiar în reverul Svitolinei, pentru care lobul câștigător e o formalitate... Totul se întâmpla la 4-4 în setul decisiv... 

Pe subsemnatul, ratarea asta m-a înțepat în creier. Am făcut un atac de panică, gândindu-mă că de aici o să „învie” Elina... Pe Simo nu a tulburat-o câtuși de puțin. A digerat momentul pe loc și a trecut la punctul următor...

Asta a fost Simona Halep în semifinala de la Doha: Hopa-Mitică, nu se sparge nu se strică, și-n picioare se ridică. O capacitate fantastică de a ține la tăvăleală...

Și Elina, campioana campioanelor de la Singapore 2018, a tăvălit-o grav. După un prim set de schimburi tari de pe fundul terenului, cu miză pe greșeala adversarei, bine sfătuită de antrenor, acceptând că la genul ăsta de joc nu are șanse în fața Simonei, Svitolina a luat inițiativa, a riscat lovituri decisive și, vreme de un set și jumătate, i-au intrat imparabil. Simo nu avea ce să facă...

Doar să nu-și piardă credința în steaua care îi scânteiază pe dinăuntru. La 4-1, Svitolina a avut trei mingi de 5-1. A dat totul din ea pentru a o îngenunchea pe Simona... care pur și simplu a refuzat să se predea!...

După ce a câștigat ghemul uriaș, am fost sigur că va ajunge la 4-4. A ajuns chiar la 5-4, iar la acel scor de fibrilație, învingătoarea campioanei mondiale Cehia din Fed Cup a produs o lovitură din altă lume: întinsă la maximum pe rever, ca să agațe o dreaptă tare, plată și plasată a Svitolinei, Simo nu mai avea la dispoziție nimic din corp, iar din brațe doar încheieturile mâinilor, pentru a lovi mingea... Și totuși, într-un fel pe care nici acum nu sunt în stare să-l explic, a trecut-o cu un passing-shot fără drept de apel pe Svitolina care avansa sigură pe ea spre fileu... Numai la Rafa Nadal am mai văzut o astfel de execuție rapidă, lungă și precisă, numai din poignet-uri.

 Mi s-a pus întrebarea de ce n-o fi apelat Simona la Thierry van Cleemput. Răspuns: știe ea de ce. Belgianul este de prea puțină vreme în echipă, nici 3 săptămâni, nu a avut când să se creeze o chimie între cei doi, care să-i dea încredere Simonei într-o intervenție la bancă.

Și Simo e acum atât de suprapusă sieși, încât nu mai încape nimeni altcineva...

Două bucurii mari am avut astăzi: jocul de legendă al Simonei și faptul că împlinitorii dorințelor susurate de S. Ghiță de pe șezlongul de lângă piscină din Belgrad n-au îndrăznit s-o aresteze pe Laura Codruța Kovesi ca s-o împiedice să joace la Bruxelles! 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu sunteti singurul d-le Popescu, aceste mari bucurii le-au avut azi milioane de români.
  Simona Halep si Codruța Kovesi sunt recunoscute ca două mari campioane, fiecare pe domeniul ei. Multumim, domnisoara si doamna! Succes!
  • Like 0
 • Iuliu check icon
  Sa mai crezi in tine cand nimeni nu o mai face, uneori, nici macar tu insati….Asta o fac doar marii campioni si, cam de aici, se face diferenta.
  Ce face fata asta a noastra e cam singurul motiv real de bucurie sincera si generala. Pentru o tara intreaga macinata de coruptie, hotie, dezbinare, demagogie politica si nepasare la adresa omului simplu si onest. Tine inca in viata demnitatea si speranta. Speranta ca se poate si altfel. Ca munca, tenacitatea si corectitudinea mai conteaza inca in lumea civilizata. Bravo, Simona !
  Mertens vine dupa un esec in Fed Cup, cu echipa Frantei, cu doua infrangeri in doua seturi la Cornet si Garcia. Totusi, la Doha a pierdut doar un set, in semifinala cu Kerber. Primul meci care a “intins-o” cu adevarat in acest turneu. Moralul nu pare sa-i fie foarte afectat si atingerea finalei de aici e deja o performanta in sine pentru ea.
  Cu un fizic bun pentru tenis, brate lungi, alonja favorabila pentru jocul de fundul terenului, Mertens nu iubeste, insa, prea mult schimburile lungi. Pare ca vrea inchiderea mai rapida a punctului. Prefera de multe ori sa “impuste” lovitura, in defavoarea unui rally pentru care nu prea arata rabdare si tenacitate. Aici pare sa fie una din cheile finalei. Cealalta e legata de serviciul puternic.
  Daca Simona reuseste o zi buna la retur si lungeste cu rabdare si inteligenta schimburile de mingi, finala devine mult mai accesibila.
  • Like 5
 • Despre politica in Romania. Comparatie. In US exista partidul Republican, care este mai vechi, mai capitalist si mai clasic, traditionalist, religios. Si exista partidul Democrat, care este de fapt liberal si progresiv.
  Ciudatenia aici este ca un partid "socialist" este cel "progresiv".
  In Romania partidul socialist, PSD, este fostul partid PCR. Nu este nimic nou si progresiv aici. Dar exista intrebarea? Care este alternativa pentru Romani? Un partid Liberal in care sa se promoveze ideile "vechi"? Care idei vechi?
  Partidul Liberal nu are istorie in mentalitatea Romanului de rand, si atunci nu poate avea forta.
  Dar fara 2 partide egale, de dreapta si de stanga, societatea nu poate avea echilibru. Si nu ai cum sa nu recunosti ca fara antreprenori capabili sa-si ia un risc in afaceri nu ai cum sa castigi intr-o economie de piata.

  Deci: care este partidul "vechi" si care este partidul "progresist" din Romania? :)
  Nu imi spuneti ca este doar UNUL, partidul PSD! :( Pentru ca "suna" prost si este "prost". :(
  • Like 1
 • In alta ordine de idei. Am auzit de Kovesi ca fiind propusa pentru un post important in UE, si prosti din Ro care vor sa o discrediteze.
  Adica, de ce ar fi Kovesi mai slaba decat Halep? Nu s-a batut ea tot timpul? Cu toti shmecherii din spatiul Danubiano-Pontic? Si ce? Nu a facut suficiente partide sa ia punctaj? Eu cred ca da!
  Un om instruit are nevoie de o groaza de timp sa ajunga la nivel inalt. Daca face o "greseala" in fata unei parti a "clanului" nu inseamna ca trebuie sa-i tai capul.
  Daca o curva profesionista se culca cu femeia primarului si femeia primarului se supara pe ea nu inseamna ca trebuie sa distrugi "curva profesionista". Pentru ca ea este buna si are valoarea ei. Si la fel este si cu profesionisti din orice alt domeniu: avocati, doctori, ingineri, IT-sti. Daca fac o greseala nu trebuie sa "le iei capul". Trebuie doar sa "le dai peste mana".
  Pentru ca ei au o groaza de valoare in ei, inca. Si trebuie sa o folosesti, daca esti societate inteligenta si buna. Inclusiv "curva profesionista". :) Ha!
  • Like 0
 • Ha! :)
  • Like 0
 • Pe mine m-a obsedat intotdeauna "nevoia" Romanului de "campioni".
  De ce?... De ce iti trebuie campioni si nu modele de viata realiste?
  Las-o pe Halep sa-si castige banii ei, si te asigur ca ea castiga foarte bine si are viata buna si are grija si de familia ei. Sunt banii ei si sa se bucure de ei. Doamne ajuta!
  Gandeste-te la tine. Ce faci Tu!? Nu sa te bucuri de fraier de cine a castigat "nu stiu ce" campionat de "nu stiu ce"... Incearca sa gandesti, un pic, cu capul tau, despre ce este in jurul tau, si cum poti sa-l faci mai bine. (jurul tau!)
  • Like 0
  • @ Silviu Pop
   Silviu Pop, logica asta despre nevoia romanului de campioni este logica despre nevoia omului, in general, de campioni!
   Chiar dumneata personifici "nevoia romanilor de a se baga in seama", chit ca au sau nu au subiect... Alege altceva, realist, de exemplu: nevoia romanilor de sosele bune, de a-i baga la puscarie pe corupti, etc. etc. etc.
   • Like 3
 • E o încântare să o privești pe Simona jucând. De la Steaua din '86 nu am mai simțit plăcerea de a trăi sportul la această intensitate. Despre jalnicii psd-ei nu merită să discutăm. Vina o poartă în mare măsură și gentilețea de care dă dovadă președintele în relația cu ei, plus slaba opoziție a partidelor de dreapta.
  • Like 6


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult