Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Serena i-a dat cu stadionul în cap copilei Naomi

Serena Williams furioasă

Foto: Guliver Getty Images

Ca s-o învingă 6-2, 6-4 pe marea Serena, copila Naomi Osaka (20 de ani) a jucat un tenis amețitor în prima ei finală de Grand Slam. Nu știu când am văzut-o ultima dată pe Serena Williams depășită atât de evident și sistematic în forță a loviturilor, viteză de deplasare și unghiuri. Nu-mi amintesc când o adversară i-a fost atât de clar superioară în utilizarea armei ei principale: serviciul.

Dar Naomi a rezistat și la ceva chiar mai dur decât „croșeele” Serenei. Frustrată și nervoasă pentru că nu avea ce să-i facă japonezei, americanca i-a aruncat stadionul în cap. Răcnetele ei înlăcrimate la adresa arbitrului Carlos Ramos, pe care l-a calificat drept „mincinos” și „hoț”, susținute de huiduielile publicului, au creat o presiune psihologică uriașă asupra cu nimic vinovatei Naomi Osaka.

Ce s-a întâmplat? 

Antrenorul Serenei, arogantul Patrick Mouratoglou, i-a făcut din tribună, chiar de două ori, cu ambele palme, semnul pe care îl știu toți oamenii de tenis: „Avansează în teren, du-te peste ea!”.

O indicație tactică limpede-lacrimă, înregistrată în prim-plan de camerele de luat vederi și sesizată de arbitrul Ramos.

Așa ceva se numește „coaching” și este interzis în orice meci, pe orice teren din lume. Dacă vă amintiți, în finala Australian Open, Darren Cahill a încălcat aceeași regulă, sfătuind-o prin gesturi din tribună pe Simona Halep. Și a fost penalizată Simona.

Acesta este regulamentul. Că nu e bun, că ar putea fi schimbat, cum se lamenta diversionist după meci Mouratoglou, e cu totul altă discuție.

Nu contează dacă jucătoarea a văzut sau nu gestul. Contează ce a făcut antrenorul. Și pentru greșeala lui, e penalizată jucătoarea, cu avertisment. Exact asta a făcut, sever, dar cât se poate de corect, arbitrul Ramos.

Serena s-a dus la el și, pe un ton ridicat, i-a spus că ea nu a văzut nimic și că nu-i corect să fie penalizată. Ceea ce arată un lucru uimitor: o jucătoare de vârsta și cu experiența Serenei Williams nu cunoaște toate regulile tenisului – sau nu vrea să țină seama de ele.

Meciul a continuat cu o Naomi Osaka recuperând de la 1-3 în setul 2. Orbită de furie, Serena a făcut zob racheta de pământ dintr-o singură lovitură, că ei nu-i trebuie mai multe, ca Simonei.

Asta se numește „racquet abuse” și se pedepsește tot cu avertisment, pe care Carlos Ramos i l-a dat imediat. Dar regulamentul mai spune: la două avertismente, jucătorul este penalizat cu pierderea unui punct. Prin urmare, Osaka a început să servească de la 15-0.

Serena a explodat. I-a urlat arbitrului că îi datorează scuze, că ea nu a trișat în viața ei – ceea ce o cred. După care au urmat insultele. Ramos a aplicat din nou, dur, Codul: pentru „verbal abuse” la adresa arbitrului, jucătoarea este penalizată cu pierderea unui ghem. 5-3 pentru Osaka.

Cu greu, Serena a putut fi convinsă de oficialii chemați pe teren să reia meciul, încheiat în stil de mare campioană de o Naomi care a reușit, de necrezut, să nu-și piardă concentrarea în infernul de pe Arena Arthur Ashe.

Naomi Osaka, plângând la finalul partidei (Foto: Guliver Getty Images)

Serena și-a mai reparat imaginea îmbrățișând-o pe timida și respectuoasa Osaka și spunând ce a văzut o lume întreagă: că japoneza a fost mai bună.

Totuși, această finală US Open lasă o amintire destul de amară: cea mai mare jucătoare de tenis a tuturor timpurilor a demonstrat că știe cel mai bine să câștige, dar mai are mult de învățat la dificilul capitol a ști să pierzi...

Serena Williams nu și-a putut stăpâni emoțiile (Foto: Guliver Getty Images)

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Super articolul !!! Si da ! Marii campioni ai lumii trebuie sa stie cum este sa pierzi cu demnitate ! Serena , prin gestul facut ( victimizarea ) , a decazut mult ! Daca eram in locul ei ma retrageam . Nu mai are nimic de demonstrat ! Ramane totusi o legenda !
  • Like 0
 • S-a obisnuit sa fie o alintata a tenisului feminin, s-a obisnuit cu statutul de diva neintrecuta atatia ani si mai este si o schimbare hormonala ,care intervine la unele mame pe perioade mai lungi , schimbare pe care ea s-ar putea s-o fi minimizat . Totusi este de admirat dragostea ei pentru tenis si castigarea locului 2 la US Open , in situatia actuala nu este putin lucru!
  • Like 0
  • @ Danescu Cristina
   Puteți oferi mai multe detalii medicale despre schimbările hormonale menționate? Eventual un articol cara sa susțină acest punct de vedere cu argumente medicale? Mulțumesc.
   • Like 0
 • Să faci "totul" ca să câștigi, chiar să recurgi la tertipuri. Acesta este degradarea dorinței de a fi campioană.
  • Like 0
 • Nu sunt multe de spus. Eu personal o admir pe Serena de foarte multi ani, insa cred ca dupa retragerea de un an pentru a naste fetita ea nu are doar probleme cu revenirea la o forma fizica. Mi se pare ca nu este pregatita psihic sa renunte la tenis si, in acelasi timp e frustrata ca nu mai poate fi jucatoarea imbatabila care era. Vad multa aroganta in comportamentul ei si, jalnic, si victimizare gratuita, lacrimi pe teren, un intreg spectacol dizgratios. Muratoglu este la fel de arogant si antipatic, iar parerea mea este ca Serena nu va mai fi niciodata in varf.
  • Like 0
 • Afroamericanii sunt niște persoane foarte delicate. Dacă ceva nu iese cum vor ei imediat strigă :Rasism.
  • Like 1
 • A dat-o pe discriminarea femeilor așa cum o dă Dragnea pe forțele oculte care au finanțat lovitura de stat. Serena, PSD te așteaptă cu brațele deschise.
  • Like 1
  • @ Florian Nicolaescu
   Aici mai multe exemple care arată cum sunt tratati bărbații in tenis in contrast cu tratamentul Serenei. http://f-st.co/506eqma
   • Like 0
 • Ce a facut Serena,la nivel psihologic,este revolta negrilor de pretutindeni..."rebeli fara cauza"...
  • Like 2
 • andu check icon
  Sincer am intrat acum pe "Republica" asteptandu ma la un articol legat de inceperea scolii. Mai intereseaza pe cineva?Abandonam toti?
  • Like 0
  • @ andu
   Inceperea scolii se intampla la scoala, nu pe net.
   • Like 2
 • Indraznet tonul acestui articol care nu se da in laturi de la a insinua ca Williams nu cunoaste sau nu se sinchiseste de regulile tenisului: "jucătoare de vârsta și cu experiența Serenei Williams nu cunoaște toate regulile tenisului – sau nu vrea să țină seama de ele".

  La polul opus se afla New York Times care alege sa puna in perspectiva faptele atletei, in locul tonului condescendent ales de dvs: "Williams vigorously disputed each of the three rulings; the coaching violation seemed to be the most offensive to her. It was the first of her career. [...] Tournaments on the women’s tour allow coaches to come onto the court during changeovers to instruct players; Williams is one of the few players who has never utilized on-court coaching."

  Respect si obiectivitate pare sa va lipseasca dvs mai mult decat ei...
  • Like 0
 • Tipic american! Întreaga societate e construită in jurul cuvintelor “shocked and appalled”. De îndată ce nu le convine ceva, sunt discriminați, la orice nivel al societății.
  • Like 2
  • @ Dorin Sopoian
   Acest articol discuta exemple concrete a unor situații similare in tenis și cum tratamentul Serenei a fost diferit: http://f-st.co/506eqma
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult