Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Bac 2027: O singură probă scrisă, de evaluare a competenţelor din trunchiul comun, două probe de evaluare a competenţelor lingvistice, evaluarea competenţelor digitale şi o probă specifică profilului

Bacalaureat 2022

Foto Inquam Photos

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat marţi că proiectul noii legi a educaţiei naţionale prevede că examenul de bacalaureat va consta dintr-o probă scrisă de evaluare a competenţelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun pentru elevii de la toate profilurile, două probe de evaluare a competenţelor lingvistice la două limbi de circulaţie internaţională, o probă de evaluare a competenţelor digitale şi o probă scrisă, facultativă, specifică profilului sau specializării, la alegerea candidatului.

Dacă proiectul de lege va fi aprobat, primii care vor susține acest model de bacalaureat vor fi elevii care încep clasa a IX-a în anul școlar 2023-2024.

“Examenul de bacalaureat a devenit un pașaport pentru învățământul superior,” a spus Sorin Cîmpeanu.

„Este o probă comună, pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările. Această probă constă în evaluarea competenţelor generale, formate pe parcursul ciclului liceal, la limba şi literatura română, la matematică, ştiinţe, istoria şi geografia României şi ştiinţe socio-umane. O singură probă scrisă, care să verifice competenţele de bază, indiferent de filieră, profil, specializare”, a spus ministrul Educaţiei, potrivit News.ro.

Bacalaureatul va cuprinde două probe de evaluare a competenţelor lingvistice, la două limbi de circulaţie internaţională. ”Comunicarea, într-o lume din ce în ce mai globalizată, este absolut esenţială. Vor fi verificate de asemenea, competenţele de bază, echivalente nivelului B1, conform cadrului european pentru limbile străine”, a arătat ministrul. 

Elevii care vor promova, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere internaţională a competenţelor lingvistice la limbi străine, au dreptul la recunoaterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene”, a mai afirmat el. Ministrul a anunţat că o altă probă va fi de evaluare a competenţelor digitale. Examenul naţional se va considera promovat de către absolvenţii învăţământului secundar superior, liceal, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au susţinut proba de evaluare a competenţelor lingvistice la două limbi de circulaţie internaţională şi proba de evaluare a competenţelor digitale şi au obţinut cel puţin nivelul "independent"; au susţinut proba scrisă de evaluare a competenţelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun şi au obţinut cel puţin nota 6; au susţinut probă scrisă la Limba şi literatura maternă şi au obţinut cel puţin nota 6 acolo unde este cazul, a spus ministrul. Proba scrisă, facultativă, specifică domeniului sau profilului sau specializării nu va condiţiona promovarea examenului de bacalaureat, a arătat ministrul, precizând că va fi la alegere şi are rolul de a-l ajuta în dezvoltarea viitoare. Cîmpeanu a spus că această probă încurajează elevii să se prezinte la această probă pentru a demonstra nivelul de excelenţă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult