Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Iată ce ni s-a întâmplat în doar 3 ani: statistica e nemiloasă

oameni pe strada - 2022

Foto: Inquam Photos/George Călin

În caz că v-ați luat cu alte treburi și ați uitat: în România au murit aproape 900 de mii de oameni în perioada 2019-2021

Suntem la capătul a trei ani 2019 – 2021 – doar doi de pandemie - într-o situație foarte gravă. Iată câteva cifre de la INS:

1. Sporul natural al populației – diferența dintre natalitatea și mortalitatea la mia de locuitori - este în al treilea an consecutiv negativ, de la o micșorare cu peste 57 mii de persoane în 2019 (iată că ne contractăm și înainte de Covid) România a ajuns la una de peste 118 mii în 2020, adică dublu în primul an de Covid și la peste 150 mii în 2021;

2. Peste 250 mii de români au murit în 2019.

3. În 2020 am pierdut aproape 300 de mii de suflete, lipsa de acces în spitale și Covid având o contribuție decisivă. Așadar, 1,5% dintre noi ne-au părăsit în 2020, dacă luăm ca baza recensământul din 2011 - toți știm însă că nu suntem în țara mai mult de 15-16 milioane. În noiembrie și decembrie 2020 au murit cu peste 60% mai mulți români decât în aceeași perioadă din 2019. 

4. Anul 2021, așa cum arată ultimele date, puțin aduse în atenția opiniei publice, este un dezastru. Sporul natural este din nou negativ - populația României s-a contractat cu aproape 150 mii de persoane - și am pierdut aproape 340 mii de români, indiferent de cauză, bineînțeles că lipsa de acces în spitale și Covid au contribuit la tragedie

Așadar, în trei ani, 2019-2021, am pierdut aproape 900 mii de români, și nu numai vârstnici. Ne fandosim cu medicina inovativă și medicina personalizată, uitând că românii mor din cauze de multe ori prevenibile sau tratabile.

Să ne mai gândim la ceva. Începând cu 2030 ies la pensie circa 4,5 milioane de români, „decrețeii”, generația născută în perioada 1967 – 1980, lăsând un gol enorm de populație activă. Atenție însă, este posibil chiar că ritmul de incapacitate datorată bolii, pensionare sau deces al persoanelor de peste 60 de ani să crească, pentru că, așa cum s-a demonstrat în ultimii 3 ani, lipsa prevenției și accesul precar la serviciile medicale cresc riscul de îmbolnăvire și reduc calitatea și durata vieții.

În circa 5 ani, 2016-2020, bugetul alocat sănătății a crescut de la 33 miliarde lei la 60, așadar s-a dublat – Covid înghițind în 2020 circa 5 miliarde din cele 60. La mijlocul acestor 5 ani s-a ajuns deja la sporul negativ din 2019 (deci fără legătură cu Covid) și s-a vorbit până la derizoriu de reformarea din temelii a sistemului.

Să fie clar, nimeni nu vrea să reformeze 10-15 miliarde de euro, bani publici, din care este atât de ușor să te înfrupți. Până doar și simpla interconectare a tuturor rețelelor informatice într-una singură poate da startul reformei. Însă, așa cum vorbea Marcel Ciolacu despre ANAF, este greu să faci digitalizare într-un domeniu și, am adăuga, reforma, cu aceiași oameni.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Casargoz check icon
    Un articol așa de frumos care se termina prost.
    Ce treaba are natalitatea și demografia cu “ interconectarea”
    Va recomand sa citiți de pe net nota se fundamentare LG-97
    • Like 0
  • Natalitatea a scazut de la 2,2 copil/femeie la 1,3 din 1989 pana in 1995 si asa a ramas. Ca sa nu scada populatia, sa ramana un echilibru intre tineri si batrani o femeie ar trebui sa nasca in medie 2,1 copii. A fost un prim-ministru care s-a trezit si a facut cam ce se putea face la acea vreme cand PIB-ul tarii era de doar 36 de miliarde de dolari, fata de 60 in anul 1989. A inceput cu scolile, a facut cateva sali de sport, celor saraci ceva de mancare, un corn, un iaurt. Apoi a promis femeilor ca nu-si pierd serviciul cand nasc si nu vor mai sta doar 3 luni cu bebelusul, le-a dat 85% din salariu timp de 2 ani dupa nastere. In fine, in saracia aia s-a apucat de autostrazi, modernizarea cailor ferate, mult laudata privatizare doar-doar si-o reveni tara si natiunea. A adus PIB-ul la 60 de miliarde dar oricum nu mai valora la fel ca-n 1989. A ajuns cel mai injurat roman si singurul din pozitia sa care a facut puscarie pentru greseala ca l-a santajat p-un mare miliardar, fost tenismen, sa-i sustina financiar campania electorala. Apoi, ceilalti prim-ministrii macar n-au stricat ce a facut acest roman mult hulit. Acum timpul a trecut si cei nascuti in urma cu 20-30 de ani sunt mai putini decat cei care ies la pensie. Ne vom prabusi sub propria greutate ca natiune. Singura solutie este sa ''furam'' tineretul altor natii mai sarace din Asia, cam 1 milion de imigranti indieni. O solutie pe termen mediu ar fi readucerea celor din vest prin reducerea drastica a impozitelor pe salarii.
    Dar probabil ca vom primi in schimb... rachete scumpe platite cu bani grei. Cica alea Patriot costara 4 miliarde, cam cat 20 de catedrale ale neamului, ...scoli/spitale? ...sau 600 km de autostrada sau...
    Oricum o dam, urgia demografica s-a dezlantuit de 30 de ani doar ca abia acum ne-au ajuns primele picaturi de comoditate. Urmeaza furtuna si ne vom uda rau, atat de rau ca apa comoditatii de a nu face copii (aia cu saracia a fost pana-n 2006) se va aduna si se va transforma in viitura inecandu-ne in namolul lipsei tinerilor muncitorilor. Noapte buna natiune, vise...
    P.S. ...un cosmar macar te mai trezeste, din somnul asta nu ne vom mai trezi vii.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Daca acesti domni si doamne vroiau sa faca reforma ar fi facut-o. Dar aproape NIMENI din institutiile de stat nu doreste sa faca reforma pentru ca pe langa anumite interese de grup, aceasta reforma inseamna poate posturi mai putine, salarii mai mici, transparenta activitatii, o pierdere a puterii si a influentei asupra cetatenilor. Deasemenea in comparatie cu alte tari, angajatii romani din institutiile publice isi vad serviciul ca o simpla activitate aducatoare de venit, in care daca nu faci nimic rau nu te da nimeni afara si cu un salariu peste piata, dar mai ales sigur. Si nu vad acest serviciu si ca o cariera in care sa arat sa sunt in stare sa cresc din punct de vedere profesional, sa aduc valoare societatii si cetatenilor acestei tari pentru ca de aceea am ales sa lucrez intr-un serviciu sau institut public.
    De aceea daca se va schimba vreodata in sistemul public se va intampla numai atunci cand statul va ajunge intr-o situatie de insolvabilitatea sau chiar faliment in care sa nu isi mai poate permite sa plateasca angajatii din sistemul public, iar ei sa inteleaga ca nu au alte sanse decat a reforma institutiile. Vise...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult