Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Bănățenii sadea ar fi stat 3 săptămâni în carantină mult mai dură, doar ca să iasă în fața clujenilor. Graficul care arată evoluția infectărilor în Timiș, București, Cluj și Ilfov

Dominic Fritz - FB

Foto: Facebook/ Dominic Fritz

Recunoaște că dacă ești bănățean sadea ai fi stat 3 săptămâni în carantină mult mai dură, doar ca să ieșim în fața Clujului.

Datele continuă să confirme că deja ne aflăm în faza descendentă în Timiș și că încă o săptămână nu ne-ar fi omorât, ci ne-ar fi scos într-o situație și mai bună, poate chiar sub 4 la mie.

Spre deosebire de Timiș, județele Cluj, Ilfov și municipiul București au plecat de la un nivel mult mai favorabil și se află toate într-o situație mult mai proastă decât noi cei din Timiș. Să admitem deci că medicii și politicienii care au susținut necesitatea carantinei au avut dreptate. Asta nu înseamnă că cei care o contestă nu au și ei dreptate în unele privințe.

Dacă nici graficul acesta nu te convinge, atunci eu nu mai am argumente. Este acum incontestabil că Timiș se află deja la o incidență mai mică decât cea de la debutul carantinei.

Este momentul să lăsăm sfada la o parte și să ne focalizăm pe exploatarea avantajelor pe care le-am obținut din carantină. Prețul a fost deja plătit, hai să nu dam cu piciorul și la beneficii.

Paradoxal pentru asta, trebuie să dăm dreptate și lui Alin Nică, președintele CJ Timiș, care a propus și susținut o serie de măsuri valoroase care nu sunt însă în opoziție cu carantina, sunt complementare:

- testare

- vaccinare

- izolare/relaxare selectivă

Aceste măsuri devin și mai importante după ieșirea din carantină și pot forma o bază largă de consens social și politic, pentru că sunt susținute în mare măsură și de Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

E așadar momentul să schimbăm paradigma și să ne gândim la ceea ce vom face când vom ieși din valul 3.

În acestă luna, valul va ajunge la apogeu și vom intra în platou sau chiar în faza descendentă (dacă avântul infecționist din stradă nu va răsturna trendul).

Vom ieși însă din val sub ocupația COVID-19 și siguranța va rămâne un factor esențial pentru a funcționa în noua normalitate.

De aceea aceste trei măsuri vor fi stâlpii de boltă ai oricărei „bule de siguranță"

- vaccinarea (imunizarea artificială)

- testarea (confirmarea de negativitate)

- raportarea bolii (imunizarea naturală)

+ masca (de preferat FFP2 în bulele unde petrecem mai mult de 30 de minute).

Aceste măsuri sunt singurele care pot împiedica o noua carantină, nu protestele împotriva acestei forme de terapie.

Așadar vaccinează-te în perioada asta de restricții, pentru că te protejează în perioada vulnerabilă și iți va oferi libertate mai târziu. Testează-te cât mai des și raportează boala dacă ești infectat, pentru că vor fi beneficii atașate și la cei care sunt responsabili și se lasă luați în evidența medicală.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Care sunt banatenii “sadea”,ii includeti si pe moldovenii ,oltenii sau gorjenii stabiliti in Timisoara?Pe ei ii testati sau numai pe banatenii cu certificat de nastere?O tot trageti cu testarea ,dar nu precizati care sunt criteriile de selectie!Sunteti lipsit de credibilitate,toate prognozele dvs.au fost infirmate de realitate,ca si cele ale lui Chereches,dar va victimizati ca nu sunteti crezut ca si Petrica si lupul!
  • Like 0
  • @ Arthur Chivulescu
   Voiam sa intervin cu un comentariu la articol separat , dar as incepe aici cu un raspuns . Toate prognozele Dlui Dr. Jurma si ale Dlui Prof Chereches s-au adeverit , evident cu marja de eroare respectiva . Daca ceva nu a corespuns anticiparilor celor doi cercetatori , asta s-a datorat ,,artificiilor,, guvernantilor ca pandemia sa dea bine , a minciunilor spuse de la nivel inalt . Cum sa-ti iasa previziunile cand tu ,stat , faci un numar rusinos de mic de testari , evident dictat de la centru ca sa iesim bine la indicatori , sa ne mearga economia ? Tot respectul pentru gestul Dlui Prof Chereches care a demisionat din functia de la Ministerul Sanatatii , neacceptand probabil compromisuri si neadevaruri ....
   Se confirma rolul carantinei in ,,experimentul,, Timisoara , chit ca si acolo a fost un surogat de carantina . Uitati-va la masurile restrictive din Europa civilizata si vedeti diferenta de severitate ! Si de cat timp au fost instaurate ! Si se mai spune ca nu au fost eficiente , si la noi , cu masuri mai blande , lucrurile au mers mai bine mai bine ! Alta minciuna caracteristica guvernului ! La noi a cam fost evolutia naturala a bolii , pe cand , in lipsa masurilor stricte , poate la ei numarul cazurilor era dublu sau triplu , in consecinta si beneficiile in vieti castigate ! Si asta e cel mai important - ai castigat vieti in detrimentul economiei ! La noi a fost invers ! Pentru catzu , scenariul a fost intotdeauna exagerat si infirmat de realitate !!! Nu stiu de ce nu se fac demersuri cu cap de acuzare genocid ! Fara nicio exagerare ! o parte din decese sunt imputabile lipsei de masuri ferme , dure si pe termen poate mai scurt !
   Cum ar fi reusit Romania mai bine ca alte tari , asa cum se prezinta situatia , cand ne batem pentru penultimul loc la mai toate capitolele in clasamentele europene ? A priori eram sortiti esecului , asa cum era sistemul medical si capacitatea noastra de organizare , in momente decisive . Si nu numai...
   • Like 0
  • @ Arthur Chivulescu
   La testare trebuie criterii de selectie? Nu stiam . Testarea ar trebuii masiva indiferent despre ce selectie vorbiti. Testarea previne mai bine decat izolarea raspandirea bolii. Banatean esti indiferent de unde vii ( moldova, oltenia( gorjenii tot olteni sunt) , sarb , bulgar , svab , ungur, italieni,etc). Banatul are o istorie cosmopolita de sute de ani , iar asta ii una din caracteristicile sale. Nu suntem rasisti cum sunt alte regiuni din Romania .
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult