Sari la continut
alt

Octavian Jurmacheck icon

Octavian Jurma este referent de specialitate în cadrul Centrului de Cercetări Socio-Umane, UVVGA (Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” Arad), fost consilier onorific la Ministerul Sănătății.

Este medic, specializat în neuroștiințe, cu studii postuniversitare în SUA. Este pasionat de statistici, dar și de urmărirea transparenței autorităților. Este unul dintre fondatorii Grupului pentru Studiul Formal al Sistemelor Vii, care încearcă să găsescă modele matematice și să formalizeze fenomenele biologice și sociale. 


Articole publicate check icon

vaccin - iulie 2022

Mă bucură foarte mult anunțul făcut la Craiova de Ministului Sănătății, domnul dr. Alexandru Rafila, că vom avea vaccin bivalent BA5 în timp util ca să ne ajute să trecem cu bine și prin valul 7. Mă bucur și mai mult să aud un ofical declarând că își va face al doilea booster (doza 4). (Foto: digicomphoto / Sciencephoto / Profimedia)

Citește mai mult

Omicron buster

Rezultatul este o „supă” de peste 300 de variante noi a cărei complexitate face dificilă monitorizarea și prognoza valurilor, dar care permite pandemiei să ocolească pe multiple căi imunitatea dobândintă de populație prin infectare și/sau vaccinare. (Foto: Yoichi Hayashi / AP / Profimedia)

Citește mai mult

variola maimutei

Ca de obicei, autoritățile vor începe prin a nega problema și a ne asigura că virusul nu va ajunge în România sau că sunt pregătite și au de toate, tot așa cum ne-au asigurat că nu vom avea varianta Alpha și nu vom avea varianta Delta și ne asigură că s-a terminat pandemia de COVID-19 în România (pentru a doua oară). Foto: Getty Images

Citește mai mult

kit covid

Am trecut așadar cu bine de faza acută a bolii și acum am rămas doar cu amenințarea formei pe termen lung a COVID-19. Pe de altă, parte am dobândit imunitatea hibridă și sunt încrezător ca infectarea va rămâne probabil mai degrabă ca un al doilea booster dacă tot nu ni se permite să facem doza 4 (deși au trecut 6 luni de la booster). Foto: Getty Images

Citește mai mult

MS - vulnerabilitati

Vedem că Omicron a devenit aproape complet dominantă, cu 90% din cazurile secvențiate săptămâna trecută. Dacă aceste eșantioane au fost colectate în perioada cu 20.000 de cazuri pe zi, atunci Delta reprezintă încă aproximativ 2.000 de cazuri pe zi. (Foto: Inquam Photos / George Călin)

Citește mai mult