Sari la continut
alt

Octavian Jurmacheck icon

Este medic, specializat în neuroștiințe, cu studii postuniversitare în SUA. Este pasionat de statistici, dar și de urmărirea transparenței autorităților. Este unul dintre fondatorii Grupului pentru Studiul Formal al Sistemelor Vii, care încearcă să găsescă modele matematice și să formalizeze fenomenele biologice și sociale. 


Articole publicate check icon

vaccinare - bucuresti

În România epidemia de COVID-19 a devenit o chestiune de conveniență, de la fruntea țării până la talpa țării, pur și simplu nu mai avem chef de epidemie, iar politicienii sunt mult mai atenți la curba opiniei publice, decât la curba epidemică. De fapt, dacă ar aloca urmăririi curbei epidemice jumătate din atenția și resursele pe care le alocă monitorizării curbei opiniei noastre, probabil că nu am mai avea această discuție ridicolă. (Foto: Gabriel Petrescu / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

vaccinare - vaccin Phfizer

Asistăm la o reluare a conflictului politic și o politizare rapidă a campaniei de vaccinare, într-un moment în care avem nevoie mai mult ca oricând de o viziune comună asupra scopului nostru ca națiune aflată sub asediul pandemiei de COVID-19.

Citește mai mult

UK - Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tulpina identificată de oamenii de știință britanici si care a atras atenția autorităților si a presei este deci o variantă de SARS-CoV-2 pe care o vom regăsi fie sub numele „varianta VUI – 202012/01” sau „B.1.1.7”. (Foto: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia)

Citește mai mult

parc - oameni - Foto Inquam Photos / Alberto Groşescu

E ca și cum un bancher ar lua și ar adauga bani în fiecare zi din depozitele celor 42 de clienți știind că la un eventual control poate să arate că banii lipsă sunt în seiful băncii și îi va pune la loc când are timp să îi numere. (Foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu)

Citește mai mult

Centrul Vechi - lcv / Alamy / Alamy / Profimedia

ECDC (Centrul European pentru Controlul Bolilor) calculează NRK14 și pentru România, tot ce au de făcut guvernanții noștri este să adere la standardul European de raportare ca să putem compara mere cu mere când spunem că luăm măsurile din alte țări. (Foto lcv / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult