Sari la continut
alt

Octavian Jurmacheck icon

Este medic, specializat în neuroștiințe, cu studii postuniversitare în SUA. Este pasionat de statistici, dar și de urmărirea transparenței autorităților. Este unul dintre fondatorii Grupului pentru Studiul Formal al Sistemelor Vii, care încearcă să găsescă modele matematice și să formalizeze fenomenele biologice și sociale. 


Articole publicate check icon

variola maimutei

Ca de obicei, autoritățile vor începe prin a nega problema și a ne asigura că virusul nu va ajunge în România sau că sunt pregătite și au de toate, tot așa cum ne-au asigurat că nu vom avea varianta Alpha și nu vom avea varianta Delta și ne asigură că s-a terminat pandemia de COVID-19 în România (pentru a doua oară). Foto: Getty Images

Citește mai mult

kit covid

Am trecut așadar cu bine de faza acută a bolii și acum am rămas doar cu amenințarea formei pe termen lung a COVID-19. Pe de altă, parte am dobândit imunitatea hibridă și sunt încrezător ca infectarea va rămâne probabil mai degrabă ca un al doilea booster dacă tot nu ni se permite să facem doza 4 (deși au trecut 6 luni de la booster). Foto: Getty Images

Citește mai mult

MS - vulnerabilitati

Vedem că Omicron a devenit aproape complet dominantă, cu 90% din cazurile secvențiate săptămâna trecută. Dacă aceste eșantioane au fost colectate în perioada cu 20.000 de cazuri pe zi, atunci Delta reprezintă încă aproximativ 2.000 de cazuri pe zi. (Foto: Inquam Photos / George Călin)

Citește mai mult

vaccinare - copii

Nu există nicio lege a evoluției și niciuna statistică să forțeze un virus să devină mai blând cu o anumită specie. Există viruși cu mortalitate mult mai mare decât SARS-CoV-2 care au evoluat bine mersi spre a infecta preferențial copiii, unde au un bazin permanent de sisteme imune naive. Rabia are o mortalitate de 100%, Ebola are o mortalitate de 50%, Poliomielita 15% și exemplele pot continua. (Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

scoala - copil - Inquam Photos / Casian Mitu

Să se vaccineze capra vecinului, că știu bine că fară vaccin nu se termină pandemia care omoară caprele, dar nu vaccinez și capra mea de frică, poate are dreptate vecinul de la parter care crește castraveți, dar e expert în capre și știe sigur că vaccinul omoară caprele nu pandemia. (Foto: Inquam Photos / Casian Mitu)

Citește mai mult