Sari la continut
alt

Octavian Jurmacheck icon

Octavian Jurma este referent de specialitate în cadrul Centrului de Cercetări Socio-Umane, UVVGA (Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” Arad), fost consilier onorific la Ministerul Sănătății.

Este medic, specializat în neuroștiințe, cu studii postuniversitare în SUA. Este pasionat de statistici, dar și de urmărirea transparenței autorităților. Este unul dintre fondatorii Grupului pentru Studiul Formal al Sistemelor Vii, care încearcă să găsescă modele matematice și să formalizeze fenomenele biologice și sociale. 


Articole publicate check icon

vaccin - covid

Ca urmare a nivelului foarte scăzut de testare este mai ușor să urmărim valul 7 pe baza ratei de pozitivare și a internărilor decât după numărul de cazuri noi care este de cel puțin 5x mai mare în realitate decât cel măsurat oficial. Chiar și așa este indubitabil că ne aflăm la un nivel mai scăzut de transmitere (deci și de risc) decât în intervalul dintre valurile 5 și 6 din vara anului 2022, o veste foarte bună. Foto Brian Cassella / Zuma Press / Profimedia

Citește mai mult

vaccin - iulie 2022

Mă bucură foarte mult anunțul făcut la Craiova de Ministului Sănătății, domnul dr. Alexandru Rafila, că vom avea vaccin bivalent BA5 în timp util ca să ne ajute să trecem cu bine și prin valul 7. Mă bucur și mai mult să aud un ofical declarând că își va face al doilea booster (doza 4). (Foto: digicomphoto / Sciencephoto / Profimedia)

Citește mai mult

Omicron buster

Rezultatul este o „supă” de peste 300 de variante noi a cărei complexitate face dificilă monitorizarea și prognoza valurilor, dar care permite pandemiei să ocolească pe multiple căi imunitatea dobândintă de populație prin infectare și/sau vaccinare. (Foto: Yoichi Hayashi / AP / Profimedia)

Citește mai mult