Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Banii „dispăruți” din pilonul 2 de pensii private încep să apară. De unde?

oameni pe strada in Bucuresti - Foto: Inquam Photos / George Călin

Foto Inquam Photos/George Călin

De câteva luni, spațiul mediatic este inundat de anunțuri alarmiste privind „dispariția” banilor din fondurile de pensii private. În același spirit senzaționalist, am putea spune că banii din pilonul 2 după ce au „dispărut”, acum „reapar”. De unde? Îi scoate cineva dintr-un cufăr?

Cătuși de puțin. Pentru că, de fapt, termenul de „dispariție” a banilor este total incorect. Fluctuațiile în valorile activelor personale pe care mulți participanți din sistemul de pensii private le-au constatat sunt consecința volatilității piețelor financiare în care fondurile de pensii investesc. Dacă dorești ca pe termen mediu și lung să ai un randament investițional semnificativ peste o dobândă bancară (da, total predictibilă) sau semnificativ peste rata inflației, nu ai de ales și trebuie să îți asumi fluctuațiile investițiilor în piețele financiare. Banii nu dispar și apar, ci valoarea activelor în care sunt investiți fluctuează.

Și acum situația la zi. Graficul de mai jos ne arată faptul că, după ce la mijlocul lunii iulie, media aritmetică a valorii unității de fond în pilonul doi scăzuse cu 8,6% față de prima zi a anului, alaltăieri scăderea se micșorase la 5.1%.

Asta înseamnă că, doar în ultimele două săptămâni, valoarea unității de fond a recuperat aproximativ 40% din pierderile întregului an. Cum așa?

Ca și în cazul scăderilor, și în acest caz, influența majoră provine din evoluția titlurilor de stat care au o pondere de aproximativ 60% în portofoliul fondurilor de pensii. Graficul de mai jos arată evoluția indicelui care reflectă mișcările prețurilor titlurilor de stat.


Și în acest grafic se observă inversarea tendinței de scădere a valorii și creșterile apărute în ultimele două săptămâni. Este o tendință asociată unui interes semnificativ mai mare manifestat de investitori pe piața primară a titlurilor de stat.

Va continua această tendință? Pe termen mediu, cel mai probabil. Chiar dacă la un moment dat titlurile se tranzacționează sub prețul la care au fost emise prima dată, așa cum se întâmplă astăzi, în final, ele vor se întoarce la valoarea lor nominală. Cu alte cuvinte, pe termen mediu, tendința de creștere a valorii titlurilor de stat va continua. Implicit, fondurile de pensii ar trece cu succes peste încă un episod de volatilitate. Cu siguranță nu ultimul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ati izolat o perioada scurta de crestere si ati facut predictii absolut nefondate (adica stiti ca pe termen mediu se vor intampla niste cresteri, ce sa-ti povestesc!). Chiar pe graficul aratat, in februarie a fost o crestere similara, urmata de o scadere lenta, dar continua. Ce anume va face sa credeti ca aceasta crestere nu va fi urmata de o evolutie similara? Bineinteles, in afara de faptul ca vi s-a revelat ca titlurile de stat vor creste catre valoarea lor nominala.
    Predictia mea (tot revelata) este ca - in momentul in care acesti operatori privati vor trebui sa inceapa sa plateasca bani grei pentru pensii - vor "descoperi" ca nu exista bani pentru plata si ca economia a mers foarte prost si investitiile lor nu sunt suficiente sa sustina alte plati in afara de salariile si profiturile lor.
    • Like 0
  • Asa este, precum spuneti. Volatilitatea este specifica pietelor financiare si ar trebui sa ne obisnuim cu asta.

    Cu toate acestea, exista un aspect pe care eu nu l-am vazut discutat. Volatilitatea nu ar trebui sa ingrijoreze pe nimeni pe termen lung, situatie inca valabila pentru marea majoritate a contribuitorilor la P2. Dar ce se intampla in cazul in care un episod de scadere apare chiar in anul in care iesi la pensie?

    Din cate stiu, discutiile despre cum se vor plati sumele din P2 - lump sum, transe, renta lunara etc. nu sunt inca incheiate. Poate se discuta si scenariul asta si, probabil renta lunara calculata in functie de speranta de viata ar fi solutia. Sau popularizarea unui instrument de hedging la un cost acceptabil pentru o perioada de, sa zicem, 2 ani inainte de intrarea in pensie? Oricum, eu unul nu am auzit/citit nicio opinie pe subiect pana acum
    • Like 1
  • Marea problemă este că fondurile private de pensii investesc preponderent în titluri de stat, că sînt garantate se stat.
    Și de aici e problema. Ele nu se,, riscă" să investească în mediul privat, că trebuie să știi ce și cum... Și,, statul" merge rău, că este administrat de politicieni, care sînt cam corupți și incompetenți și slugarnici.
    • Like 2
  • Dan check icon
    Ar fi fost util sa prezentati si situatia pe ultimii 3-5-10 ani, ca sa aratati prostilor imaginea de ansamblu.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult