Sari la continut
alt

Radu Crăciuncheck icon

Analist economic, membru fondator al Asociației Analiștilor Financiar Bancari, președinte al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat. Îl găsiți și pe blogul personal


Articole publicate check icon

articol audio
play icon mic icon oameni pe strada - Bucuresti

În ultima perioadă, spațiul public a fost dominat de o serie de știri care marcau o repoziționare economică marcantă a României în UE. În susținerea acestor evoluții se prezenta faptul că, din punctul de vedere al PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare, România a egalat Portugalia și a depășit Croația. Și totuși, cei care au vizitat Portugalia și Croația nu pot să nu fie intrigați de un astfel de clasament. Care este explicația?

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon oameni pe străzi

“Sunt de la guvern și am venit să ajut” au fost etichetate de președintele american Ronald Reagan ca cele mai înfricoșătoare 9 cuvinte în engleză. (Dar doar în engleză?). A fost crezul său care s-a concretizat în micșorarea veniturilor bugetare raportate la PIB-ul SUA. În opinia sa, statul trebuia să tragă mai puține resurse financiare și să lase mai mulți bani sectorului privat. Foto: Barbara Strojna / Alamy / Alamy / Profimedia

Citește mai mult

Deschidere sector de drum

PNRR-ul, cu cei 29 de miliarde de euro ai săi, reprezintă o ocazie uriașă de creștere a PIB-ului potențial și, astfel, o șansă pentru România de a deveni un actor important în proiectul de reconstrucție a Ucrainei. Este o șansă pe care nu o putem rata, mai ales că, cel mai probabil, va fi ultima. (Foto: Inquam Photos/ Ovidiu Dumitru Matiu)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon lucrari drumuri

Cât de gravă este situația? Cred că suficient de serioasă pentru a necesita punerea imediată pe hârtie de către executivi și antreprenori a unei strategii menite să potențeze oportunitățile și să crească capacitatea companiilor pe care le conduc de a oferi bunuri și servicii. Dar de unde această urgență? (Foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon companie - cod fiscal

ESG este acronimul ce domină din ce în ce mai mult comunicarea companiilor. “E” este prima litera a cuvântului “environment” (mediu), care face trimitere la importanța pe care o are protecția mediului în derularea activităților economice. “S” este prima literă a cuvântului “social” și subliniază importanța pe care companiile trebuie să o acorde oamenilor și relațiilor dintre ei: protecția datelor, diversitate, drepturile omului, standard de muncă, implicarea în comunități și așa mai departe. În sfârșit, “G” este prima litera a “governance” (guvernanța), care se referă la structura consiliilor de administrație, etica afacerilor, finanțarea mediului politic sau remunerare. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Muncitor în fabrica de mașini

Dintr-o dată, puterea Muncii nu a mai fost dată doar de dreptul de a stabili pe cine este dispusă să voteze, ci și dreptul de a alege pentru cine este dispusă să lucreze. Reprezentativă în acest sens este mișcarea “Marea demisie” (Great Resignation) prin care, în SUA, a fost atins la sfârșitul anului 2021 un record al celor care au decis să își părăsească locul de muncă. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

investitii - getty

Evoluțiile din ultima vreme incluzând scăderi substanțiale ale valorii activelor fondurilor de pensii i-au luat pe mulți prin surprindere. De aici până la a considera că investițiile fondurilor de pensii sunt prea riscante sau până la a pune sub semnul întrebării profesionalismul administratorilor nu a mai fost decât un pas. Din acest motiv este util să clarificam câteva lucruri. Foto: Getty Images

Citește mai mult