Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Bătrân, neesențial, caut să mă vaccinez

Sunt bătrân, am 85 de ani și mi-e teamă de COVID.

Da, recunosc cu mâna pe inimă, mi-e frică. Organismul mi-e slăbit, nu mă pun nici c-o gripă, nu mă iau la trântă cu nicio boală, că pornesc în dezavantaj și risc să pierd. Sunt precaut, m-am izolat la țară, într-un sat din județul Argeș, legat de lume printr-un drum de pământ plin de gropi. Casa e veche, wc-ul în curte, e frig și mi-e greu să car lemne zi de zi, cât să se încălzească soba. Când am plecat din capitală am crezut că o să dureze câteva luni, dar uite că se împlinește anu’, iar eu sunt tot aici, departe de copii și nepoți.

Sunt un bătrân responsabil. Port mască atunci când mă duc la prăvălia din sat, când vine poștașul să îmi aducă pensia sau când mă întâlnesc pe uliță cu sătenii. Când vin copiii de la oraș nu îi îmbrățișez decât pe fugă și numai dacă port mască. Mi-e tare dor de o strângere în brațe dar, cum vă spuneam, mi-e teamă.

Responsabil am fost toată viața, am muncit corect, mi-am plătit contribuțiile fără întârziere, am ieșit la vot, am donat pentru spitale, Colectiv sau Cumințenia Pământului, deși nu am o pensie mare... în felul meu am fost un cetățean exemplar. Sunt din categoria minoritară a celor care își iubesc țara cu un fel de frenezie, care nu și-ar fi părăsit glia pentru nimic în lume. România e țara mea, cu bune, cu rele.

Se împlinește un an de teamă, însă numai de 60 de zile am devenit deznădăjduit. M-am bucurat ca un copil că au venit primele doze de vaccin, că medicii au fost primii. Stăteam în fața televizorului și aplaudam. Apoi l-am văzut pe dl președinte, parlamentari, oameni importanți... le stătea bine în cabinete, în tricouri sau cămăși elegante. M-am bucurat când au anunțat că etapa 2 e dedicată bătrânilor, aproape că mi-am făcut geamantanul ca să revin acasă. Numai că la scurt timp am auzit un cuvânt pe care nu l-am înțeles foarte bine: esențiali.

Ce înseamnă a fi esențial? Pentru economia țării eu cred că sunt esențiali oamenii din mediul privat. Răspuns greșit! Se pare că esențiali sunt cei din mediul public, chiar dacă lucrează de acasă, se deplasează cu mașini personale, nu intră în contact cu publicul sau au 25 de ani. Altfel, pentru fiecare propria familie e esențială, nu? 

Toți suntem esențiali pentru cineva, dar știți care e diferența? Un bătrân cu COVID ajunge la ATI și are puține șanse să scape cu viață. Un esențial de 30 de ani o să tușească puțin sau n-o să aibă miros două săptămâni. Rata mortalității pentru cei între 30 și 40 de ani este de 0.2%, între 40 și 50 de ani este 0.4%, dar pentru cei de vârsta mea este de 14.8%. La cum mă simt, șansa pentru mine de a pierde lupta cu viața e de 90%.

Sunt om răbdător din fire, mi-am zis: lasă, tată, nu contează... găsesc eu un loc la programare .... că o să se termine cu esențialii la un moment dat. Apoi au venit profesorii... cu ei nu s-a calculat la început. Am aflat că din 1 martie ne putem programa și noi, ăștia de vârsta a III-a... Nu vă mai spun că iar m-am bucurat. După ce de două luni intru zilnic de 3 ori pe platforma de programare, sun la DSP.... îmi zic că 1 martie e șansa mea: o să stau cu laptopul deschis, să apuc un loc, sigur o să-mi iasă.

Sâmbătă pe 27 februarie trebăluiam prin grădină când un vecin îmi zice că cică au început programările mai devreme. Am dat fuga în casă – vorba vine fugă, doar un pas ceva mai alert – până s-a făcut conexiunea, până am intrat, am văzut că în județul Argeș sunt 0 locuri disponibile. Ei, drace! N-am fost destul de rapid. 

Acum stau pe banca de la poartă, mă uit pe ulița pustie și mă gândesc: care sunt șansele să fiu atât de rapid, încât să apuc un loc la vaccinare? Acuș intră la programare toată populația, dar nu există liste de așteptare. N-o să fie nicio diferență între mine, bărbatul de 85 de ani, care a intrat de sute de ori pe platforma blocată pe ”Locuri disponibile: 0” și cei care își fac cont azi sau peste o lună. Câte șanse mai am eu să mă programez, când până deschid laptopul îmi ia 5 minute? Mă pun eu cu tinerii care tastează cu toate degetele și au internet rapid? Nu suntem în etapa a II-a, dedicată nouă, bătrânilor? Mi-a scăpat mie ceva?

Aștept să revin la normalitate, dar drumul spre viață trece printr-o afurisită de stație de autobuz. Mă văd pe un peron imaginar, așteptând de 2 luni autobuzul în care să mă urc. Am obosit. De câte ori o mașină intră în stație, oricât de aproape aș fi de ușă, cineva mă împinge, mă calcă pe picior și mi-o ia înainte. N-apuc să mă agăț... să mi se ofere un scaun nici nu pot visa. Apar de niciunde, invadează spațiul peronului și pleacă cu autobuzul meu. Sunt tineri, frumoși și puternici și poartă toți pe sub haină o insignă sau un tatuaj cu ”esențial” ”rudă de esențial” sau similar.

E îngrămădeală mare pe peron, e hărmălaie, dar tot aud dintr-un difuzor spart o placă ce se repetă fără sens: vaccinarea merge bine, suntem printre primii în Europa.

Știu de la cunoscuți că în alte țări nu sunt esențiali, că se iau cetățenii în ordine, pe grupe de vârste. Cică în Marea Britanie oamenii sunt contactați, vaccinați ... în curând începe vaccinarea celor de 40 de ani. În Ungaria se merge la fel... acolo ar fi la rând grupul celor de 70. Aproape în orice țară europeană aș fi trăit, aș fi fost vaccinat la ora asta.

Stau pe bancă și cred că n-o să apuc să mă sui în autobuzul imaginar, iar timpul nu-mi mai permite să aștept vaccinul real. Cum nimeni nu mă bagă în seamă las aici un mesaj, cât mai pot scrie: Bătrân, neesențial, caut să mă vaccinez!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    La mine in judet sunt locuri "grupa mare" in centrele rurale si au fost mereu de la inceputul campaniei. Poate ca ar trebui alocate resurse transportului persoanelor...M-am programat si eu,(din nou!), sper sa ma si duc de data asta...Eu sunt in asteptarea liberalizarii pietei vaccinurilor, adica sa ajungem al normalitate.
    • Like 0
  • Locuiesc tot în Argeș ca și autorul articolului, iar problema sesizată este reală . Brambureala provine din faptul că pacientul merge după vaccin în loc ca vaccinul sa vina după pacient : am vorbit cu o persoana de la un centru de vaccinare care mi.a spus ca vin mulți oameni din București pentru a se vaccina în Pitești sau în județul Argeș, iar eu m.am programat la Tg Jiu...probabil cei din Tg. Jiu se vaccinează la Timișoara și tot așa, fiecare pe unde găsește...
    • Like 0
  • Articolul e o fictiune sau se adreseaza copiilor ce nu au grija de parinti. In faza II platforma de inscriere recunostea CNP si daca erai peste 65 de ani (atentie 65 de ani nu 64 si 3 luni, probabil o deficienta a platformei) puteai sa programezi. Eu am programat-o pe mama, si pe inca 2 persoane fara vre-o problema. E drept ca m-am trezit abia dupa 2 zile si in judetul meu nu mai erau locuri, dar am gasit in judetul limitrof la 25 de km locuri. In urma cu 2 saptamani au facut si rapelul. Si tot in faza II am programat o persoana cu boala cronica.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Am reusit sa fac o programare in Ianuarie pentru luna martie la trei persoane peste 65 de ani. De atunci pana Duminica trecuta am intrat in fiecare zi si abia la lotul Pfizer de saptamana trecuta am reusit sa mai programez alte trei persoane de peste 65 de ani tot in luna martie. Luna Februarie a fost "rezervata" lucratorilor esentiali, dar nu cred ca lucratorilor esentiali fara pile si cunostiinte.
    Intre timp au inceput si sportivii, cu toate ca Olimpiada este prin Iunie si datorita controlului antidoping au avut nevoie de Pfizer sau Moderna. A mai venit un lot de Pfizer ieri si sa vedem cat va fi "public" si acesta. Interesant este anumite tari incep sa considere AstraZeneca si peste 55 de ani. In Anglia fiecare s-a vaccinat cu ce a gasit, chiar si AZ la este 65 de ani, si se pare ca si Franta evalueaza asa ceva.
    Uitandu-ne la cifre aratam bine. Brambureala exista, ca peste tot. Am ajuns aici penru ca nu sunt suficiente vaccinuri, plus restrictia AZ peste 55 de ani. Acum spunem ca nu sunt vaccinuri. Cand vom avea vaccinuri nu o sa avem resurse, iar dupa aceea nu o sa avem doritori. Sa ajungem totusi acolo cat de repede.
    Oricum si acest an este mai mult sau mai putin pierdut dpdv economic, turistic, educatie - fata de asteptari ma refer.
    Important este sa ne gandim pentru anul urmator. Adica sa reusim sa atingem cel putin 50% vaccinati pana in Decembrie, iar anul viitor sa reusim sa avem cel putin 70% persoane vaccinate in primele sase luni, inclusiv cu cei care mai trebuie vaccinati inca o data. Numai asa cred ca vom putea sa ajungem usor usor la normal.
    • Like 2
  • Parerist check icon
    In comparatia cu alte tari europene nu stam chiar atat de rau. De fapt stam chiar foarte bine. Alte tari au un sistem mult mai greoi, mai birocratic si mai ineficient. Sunt convocati oameni care nu vin si altii care vor sa se vaccineze si nu pot. In Franta au ajuns chiar la aruncat doze intrucat o treime din cei convocati nu se prezinta din varii motive (si nici nu-i duce capul ca la sfarsitul zilei sa vaccineze pe cei care vin singuri neprogramati cu dozele ramase, cum au facut in Israel de exemplu).
    Hai mai bine sa nu ne mai lamentam doar de dragul de a ne lamenta.
    • Like 2
  • In parte, articolul prezinta infirmari corecte. Intr-o alta, acelasi articol prezinta informari eronate. In primul rand, trebuie punctata infirmarea jenantei campanii nationale impotriva asazisilor antivaccinisti. Astia sunt intr-o proportie absolut insignifianta, marea-marea-marea majoritate a populatiei planetei sunt doritori „in genunchi” sa se vaccineze. Asa a fost de la inceput, doar ca „formatorii de opinie” au pus botul la cei „2, 3” galagiosi, dar rataciti intr-o minoritate insignifianta, care promoveaza „antivaccinismul”. Realitatea este ca populatia a vrut si vrea cu disperare sa se vaccineze. Apoi, categoria esentialilor este vital a se vaccina cu prioritate, intrucat de sanatatea lor depinde in mod direct sanatatea tuturor celorlalti, inclusiv a batranilor. In aceasta categorie a esentialilor intra toti angajatii care, prin natura atributiilor profesionale, deservesc interesele publicului larg (de la medici la angajatii din ministere, institutii publice centrale, autonome, locale, de cultura, persoane juridice de drept privat). Vorbim aici de acei angajati care au legatura cu publicul in sens larg (cetateni petitionari, contributori, intalniri parteneriate etc.). Aici trebuie spus ca autoarea articolului prezinta o informatie falsa. Bugetarii nu lucreaza de acasa, decat intr-o proportie infima. Marea majoritatea a bugetarilor nu a lucrat in niciun moment de acasa in toate pandemia. In concluzie, categoria bugetarilor care deservesc interesul cetateanului (de la serviciile de ghiseu, la centrele de cultura: muzee etc., de la serviciile postale, la institutiile publice care solutioneaza petitii si care au fost si sunt deschise permanent publicului larg etc.), impun a fi cu precadere vaccinate, ei facand partea din linia de angajati expusi virusului si ulterior transmiterii tertilor, inclusiv batranilor etc. Desigur, in categoria esentialilor ar trebui introdusi, laolalta, bugetarii si privatii care deservesc interesul cetateanului si au, prin natura atributiilor, relatii cu tertii in sens larg.
    • Like 0
  • dupa cateva balbaieli, jumate ale mele jumate ale platformei sau interlocutorului de la un numar special, m-am inscris in a treia zi a etapei 2, cu programare la cca peste 2 luni si jumate - de atunci;
    o colega mai rabdatoare s-a inscris la sfarsitul lui februarie cu programare pe 1 martie!!! , si e chiar nevinovata dar asa functioneaza softul ,
    eu credeam ca daca sunt spatii goale, primesc un mail - de la un robot - care ma intreaba daca nu vreau eu , pt ca am vechime, pt ca m-am manifestat la timp etc, etc...
    • Like 3
  • asa e, regretabil din pacate, dar ce poate fi jumatatea plina, e ca din milioanele care nu voiau vaccinare, au aparut mult mai multe milioane care se inghesuie la vaccinare , mai rau ca la sectiile de votare!
    poate ca e ... spaima de pasaportul COVID!? (cum se mai zice, tot raul spre bine)
    • Like 0
  • Mama , are 84, locuieste in Bucuresti, a primit mesaj (cred ca in bataie de joc) ca a fost programata in ...... Hunedoara ; platforma de inscriere are zero locuri pt ea ! Se pare ca e o mare degringolada, care este prezentata ca un mare succes ! Tipic Romania ! Cam asta e = Unii sunt mai esentiali ca altii.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult