Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Belodedici – campionul eleganței târât în manevre meschine

Miodrag Belodedici

Foto: Inquam Photos/ Sabin Cîrstoveanu

Nu știu dacă fotbalul se mai înscrie zilele acestea pe agenda publică, dar episodul de mai jos este unul emblematic. Nu e o întâmplare, ci un mod de lucru al presei sportive. Și poate și asta contribuie la adâncirea crizei fotbalului, pe lângă lipsa calificărilor. Din această perspectivă, următoarea povestire ar putea fi relevantă.

Miodrag Belodedici e cel mai titrat fotbalist român. Și un personaj șugubăț. Era prin sediul FRF când se făceau testările PCR pentru delegația ce urma să plece în Liechtenstein cu Naționala. Belo nu pleca (se face o rotație a membrilor FRF la deplasări și el rămânea acasă de această dată). Dar s-a băgat în seamă cu doamna de la testări, cadru medical, pe care o știa de la multiplele testări anterioare. ”Doamnă, nu mă testați și pe mine? Că aș avea nevoie de un rezultat pozitiv să stau și eu acasă două săptămâni în carantină!”. Doamna asistentă intră în joc și face un dribling elegant: ”Îmi pare rău, domnu’ Belo, dar nu sunteți pe lista de testări!”.

Nu știu cât de mult s-a amuzat asistența, dar sigur au plecat instantaneu niște mesaje pe WhatsApp. Și a ieșit așa ceva:

PRO SPORT: Scrisoare deschisă celui mai titrat fotbalist român din toate timpurile

Autor: Decebal Rădulescu

(…) Ai stat civilizat la coada cu blătari AJF-iști care urmau să-și facă mini-vacanța contra voturi și când ți-a venit rândul, o conțopistă federală te-a scos din sală rânjind. Chiar dacă te cunoștea, ți-a replicat: „Dumneata cine ești? Nu ești pe listă! Nu faci deplasarea!”.

E adevărat, Belo? E adevărat că d-alde Goga sau Burcă râdeau complice, se amuzau de situație în fața ta? La fel și jumătate din Comitetul Executiv sau ajefiștii blătari? E adevărat, dragul meu? E adevărat, cel mai elegant jucător pe care l-am văzut vreodată pe vreun teren de fotbal?

E adevărat că te-ai rugat totuși să-ți facă și ție testul „chiar dacă nu plec, doamnă, să-l fac și eu măcar să văd dacă sunt bolnav?”. Așa e, campionule? Că-mi vine să dau cu basca de pământ. Îmi vine să urlu de furie când știu cine ești și ăștia își bat joc de unul ca tine. Belo, dragule! Să înțeleg că plin de bun simț, așa cum te știm, te-ai agățat de roller și ai plecat acasă.

Ai plecat supărat, dar nu întristat. Auzi, Belo, îți zic ceva: nu da doi bani pe ei. Iartă-i, dragul meu! Ăștia nu știu cine ești. (…)

Și urmează o tiradă despre netrebnica administrație Burleanu și o lungă jelanie că pe ce mâini a încăput destinul fotbalului.

În seara apariției articolului, Belo a intrat în direct la o televiziune unde se dezbătea ”cazul” său în prezența autorului materialului. La întrebarea din articol, Belo a răspuns nonșalant: Nu, nu este adevărat! A contestat episodul, demontând implicit întregul eșafodaj anti-FRF. Dezmințirea a trecut, dar materialul scris a rămas și circulă nederanjat de nimic pe internet. Verba volant, scripta manent. O golăneală, ca multele, prea multele fonfleuri din presa sportivă, deosebit de atentă altfel să pună zi de zi cărămizi la soclul becalilor din fotbal. Dar, mai grav decât atât, materialul de presă este o jignire, o desconsiderare chiar la adresa celui căruia i se sare în ”ajutor” și care ar accepta astfel de umiliri din partea FRF fără să protesteze.

PS. Am avut privilegiul să îl cunosc și să lucrez cu Miodrag Belodedici. Credeți-mă, dacă are ceva de spus, dacă are vreo nemulțumire, nu are nevoie de porta-voce.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult