Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Berbeceanu, victima unui abuz: „Cred în continuare în Justiție”. Ce mai înseamnă „dreptatea” pentru fostul polițist de la Crima Organizată

Traian Berbeceanu

Victima unei înscenări care l-a dus în spatele gratiilor, Traian Berbeceanu, fost șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia. astăzi pensionat cu limită de vârstă, a reușit să îi ducă pe cei care i-au fabricat dosarul în fața justiției.  Însă bătălia în instanță nu s-a terminat încă.

„ÎCCJ a judecat fondul cauzei. Am fost achitat pe temeiul că faptele nu există. Cei care au înscenat acest dosar au fost condamnați la închisoare cu executare. Acum 3 ani s-a pronunțat sentința într-o primă instanță. Am foarte mari rețineri că se va ajunge la o sentință definitivă vreodată în dosarul nostru, pentru că faptele se vor prescrie în 2023 sau 2024”, a spus Berbeceanu în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Ce mai înseamnă pentru el dreptatea? „Sentimentul de dreptate are două componente: mai important pentru mine e să-mi dovedesc nevinovăția. Sufletește și moral mi-ar prinde bine o sentință definitivă. Cealaltă componentă a dreptății: dacă ei care mi-au fabricat dosarul nu vor ajunge la o sentință definitivă m-aș simți nedreptățit. Înainte ca să mi se întâmple mie tot ce mi s-a întâmplat mi-era greu să accept că pot să existe astfel de abuzuri. M-am convins pe propria piele că acestea pot avea loc destul de ușor. Nu credeam, cu sinceritate vă spun. Am văzut că atunci când instituțiile statului se unesc să execute pe cineva se poate întâmpla foarte repede, simplu și ușor. Iar acelei persoane îi e foarte greu. Pentru că e nedrept să-ți dovedești nevinovăția”, a explicat Berbeceanu.

Mai are încredere în Justiție? „Da, am încredere în Justiție și nu o spun doar din complezență. Aceeași Justiție la care facem referire acum în prima instanță mi-a făcut dreptate”, a subliniat el.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată de Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14:05.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult