Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Care e relația corectă dintre un polițist și un membru al lumii interlope. Răspunsul lui Traian Berbeceanu, fost șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia

Traian Berbeceanu

 (Foto Digi24)

E normal ca polițiștii să obțină informații și de la interlopi, dar există o limită, a spus la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 Traian Berbeceanu, fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, care s-a retras din poliție anul trecut, după 25 de ani de activitate. 

În cazul Caracal, presa a dezvăluit că fostul adjunct al IPJ Olt a furnizat informații unui presupus membru al unui clan interlop, iar acesta l-ar fi trimis la percheziții la membrii unui clan rival, în cazul dispariției Alexandrei Măceșanu.

Moderator: Care este relația corectă dintre un polițist și un membru al lumii interlope? Unde e linia?

Traian Berbeceanu: Evident că polițiștii, mai ales cei din combaterea criminalității organizate, își recrutează acei informatori din lumea interlopă, pentru că nu ar putea să obțină informații valoroase de la bibliotecari, cofetari sau alte categorii sociale. Însă există o barieră dincolo de care nu poți să treci. Ca om al legii nu ai voie, nici moral, nici legal, să oferi un favor unui potențial infractor, doar pentru că îți furnizează informații, oricât de bune ar fi ele.

Vis-a-vis de informațiile apărute în spațiul public în legătură cu acel personaj, prefer ca la momentul acesta să le privesc cu rezerve, cu atât mai mult cu cât tot din spațiul public am aflat că situația de la Caracal este anchetată de Corpul de control al ministrului sau al IGP și ar fi foarte bine ca acele aspecte să fie lămurite cât mai repede și luate măsuri, dacă se impun. Pentru repararea imaginii Poliției române, atât cât se mai poate face, trebuie și comunicat cât mai repede rezultatul acelor verificări.

Moderator: Din informațiile apărute în spațiul public, a reieșit că relația dintre dintre polițist, adjunctul de la Caracal, și dl Codiță, șeful acestui clan, era destul de strânsă. De pildă, de Paște își trimiteau mesaje de sărbători. Asta e o relație corectă?

Traian Berbeceanu: Nu, este o relație nefirească, dacă este adevărat.

Urmăriți interviul integral duminică, de la ora 14:00, la emisiunea În fața ta de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Deci înțeleg ca imaginea politiei nu e ceva care reflecta realitatea. Politia de fapt nu face chestiile astea sistematic și aproape peste tot.
    Politia nu are sens sa se imbunateasca. De fapt ea e buna dar nu vedem noi. Iar asta e un caz izolat.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult