Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Care e relația corectă dintre un polițist și un membru al lumii interlope. Răspunsul lui Traian Berbeceanu, fost șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia

Traian Berbeceanu

 (Foto Digi24)

E normal ca polițiștii să obțină informații și de la interlopi, dar există o limită, a spus la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 Traian Berbeceanu, fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, care s-a retras din poliție anul trecut, după 25 de ani de activitate. 

În cazul Caracal, presa a dezvăluit că fostul adjunct al IPJ Olt a furnizat informații unui presupus membru al unui clan interlop, iar acesta l-ar fi trimis la percheziții la membrii unui clan rival, în cazul dispariției Alexandrei Măceșanu.

Moderator: Care este relația corectă dintre un polițist și un membru al lumii interlope? Unde e linia?

Traian Berbeceanu: Evident că polițiștii, mai ales cei din combaterea criminalității organizate, își recrutează acei informatori din lumea interlopă, pentru că nu ar putea să obțină informații valoroase de la bibliotecari, cofetari sau alte categorii sociale. Însă există o barieră dincolo de care nu poți să treci. Ca om al legii nu ai voie, nici moral, nici legal, să oferi un favor unui potențial infractor, doar pentru că îți furnizează informații, oricât de bune ar fi ele.

Vis-a-vis de informațiile apărute în spațiul public în legătură cu acel personaj, prefer ca la momentul acesta să le privesc cu rezerve, cu atât mai mult cu cât tot din spațiul public am aflat că situația de la Caracal este anchetată de Corpul de control al ministrului sau al IGP și ar fi foarte bine ca acele aspecte să fie lămurite cât mai repede și luate măsuri, dacă se impun. Pentru repararea imaginii Poliției române, atât cât se mai poate face, trebuie și comunicat cât mai repede rezultatul acelor verificări.

Moderator: Din informațiile apărute în spațiul public, a reieșit că relația dintre dintre polițist, adjunctul de la Caracal, și dl Codiță, șeful acestui clan, era destul de strânsă. De pildă, de Paște își trimiteau mesaje de sărbători. Asta e o relație corectă?

Traian Berbeceanu: Nu, este o relație nefirească, dacă este adevărat.

Urmăriți interviul integral duminică, de la ora 14:00, la emisiunea În fața ta de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Deci înțeleg ca imaginea politiei nu e ceva care reflecta realitatea. Politia de fapt nu face chestiile astea sistematic și aproape peste tot.
    Politia nu are sens sa se imbunateasca. De fapt ea e buna dar nu vedem noi. Iar asta e un caz izolat.
    • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult