Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Care e relația corectă dintre un polițist și un membru al lumii interlope. Răspunsul lui Traian Berbeceanu, fost șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia

Traian Berbeceanu

 (Foto Digi24)

E normal ca polițiștii să obțină informații și de la interlopi, dar există o limită, a spus la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 Traian Berbeceanu, fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, care s-a retras din poliție anul trecut, după 25 de ani de activitate. 

În cazul Caracal, presa a dezvăluit că fostul adjunct al IPJ Olt a furnizat informații unui presupus membru al unui clan interlop, iar acesta l-ar fi trimis la percheziții la membrii unui clan rival, în cazul dispariției Alexandrei Măceșanu.

Moderator: Care este relația corectă dintre un polițist și un membru al lumii interlope? Unde e linia?

Traian Berbeceanu: Evident că polițiștii, mai ales cei din combaterea criminalității organizate, își recrutează acei informatori din lumea interlopă, pentru că nu ar putea să obțină informații valoroase de la bibliotecari, cofetari sau alte categorii sociale. Însă există o barieră dincolo de care nu poți să treci. Ca om al legii nu ai voie, nici moral, nici legal, să oferi un favor unui potențial infractor, doar pentru că îți furnizează informații, oricât de bune ar fi ele.

Vis-a-vis de informațiile apărute în spațiul public în legătură cu acel personaj, prefer ca la momentul acesta să le privesc cu rezerve, cu atât mai mult cu cât tot din spațiul public am aflat că situația de la Caracal este anchetată de Corpul de control al ministrului sau al IGP și ar fi foarte bine ca acele aspecte să fie lămurite cât mai repede și luate măsuri, dacă se impun. Pentru repararea imaginii Poliției române, atât cât se mai poate face, trebuie și comunicat cât mai repede rezultatul acelor verificări.

Moderator: Din informațiile apărute în spațiul public, a reieșit că relația dintre dintre polițist, adjunctul de la Caracal, și dl Codiță, șeful acestui clan, era destul de strânsă. De pildă, de Paște își trimiteau mesaje de sărbători. Asta e o relație corectă?

Traian Berbeceanu: Nu, este o relație nefirească, dacă este adevărat.

Urmăriți interviul integral duminică, de la ora 14:00, la emisiunea În fața ta de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Deci înțeleg ca imaginea politiei nu e ceva care reflecta realitatea. Politia de fapt nu face chestiile astea sistematic și aproape peste tot.
    Politia nu are sens sa se imbunateasca. De fapt ea e buna dar nu vedem noi. Iar asta e un caz izolat.
    • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult