Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Alegerea „de carieră” a fiului lui Traian Berbeceanu, după nedreptatea care i s-a întâmplat tatălui său: „Nu știu dacă trebuie să mă bucur sau să îmi pară rău”

Traian Berbeceanu - Digi24

Fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a vorbit la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 despre fiul său și despre cum a fost acesta a fost afectat de problemele pe care  fostul comisar-șef le-a avut din cauza abuzurilor din Justiție.

„Fiul meu, când era mic, a crescut practic și alături de membrii echipei mele. Îi cunoștea pe fiecare dintre ei, îi îndrăgea, eram ca o mare familie. Și mereu când îl întrebau, spunea că vrea să se facă șef la Crimă Organizată. Era mititel atunci. După necazul prin care am trecut eu și familia mea și traumele pe care a trebuit el să le depășească nici nu vrea să mai audă de meseria asta. Și nu știu dacă trebuie să mă bucur sau să îmi pară rău”, a spus Traian Berbeceanu.

Bogdan Berbeceanu, fiul poliţistului Traian Berbeceanu, pasionat de muzică, i-a dedicat tatălui său una dintre piesele sale.

„(...)Auzeam de la toți că o să vină tata

Vorbeam cu el seara, dar îl visam noaptea.

Într-o zi plictisit l-am căutat pe net

Am văzut proteste că ceva nu-i corect

Sute de oameni care îl apreciau

Mai găseam și 2-3 care îl înjurau

Am văzut c-a fost închis, dar nu avea nicio vină,

Nu mai știam ce să fac, plângeam în oglindă

Comisare, hai-napoi, proteste-n toată țara.

La școală făceau mișto toți copiii din curte

Nici nu mai vreau să zic de momentele alea crunte (....)”.

Traian Berbeceanu, victima unui abuz - în urma unui dosar fabricat de colegii săi polițiști și procurori pe care îi suspecta de fapte de corupție, a ajuns în arest - , spune că are în continuare încredere în Justiție. De altfel, o primă instanță l-a achitat pe comisar, admițând că faptele nu există și i-a condamat pe cei care au fabricat dosarul.

Traian Berbeceanu a publicat de curând o carte: „Radiografia unei mârșăvii judiciare”. 

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24 care îl are invitat pe Traian Berbeceanu într-un dialog cu Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu va fi difuzată duminică, 15 septembrie, de la ora 14:05.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • D-l Berbeceanu ar trebui sa se implice mult in viata publica, Este perceput ca un cunoscator al injustitiei, al abuzurilor, un om din sistem sanctionat de acesta, un supravietuitor al abuzului, exact ce societatea româneasca asteapta. Nu stiu cât de bun comunicator este, personal astept sa il vad in emisiuni si publicatii.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult