Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Bicicliștii care au arătat autorităților că se poate

Miercuri seară, 20 de bicicliști s-au adunat pe Calea Victoriei și au reușit să deszăpezească, în doar două ore, 400 de metri din pista de biciclete. 

Prin gestul lor simbolic, aceștia au vrut să arate autorităților că se poate.

„Autoritățile nu iau încă în calcul faptul că pista de biciclete este o cale de acces bună pentru mobilitatea urbană”, spune Mihai Deneș, vicepreședintele Asociației Adevărații Veloprieteni. 

 „Am reușit în doar două ore să deszăpezim 400 de metri din cei 2,7 kilometri de pisă omologată, cu toate că era zăpada era mare. Cei care au deszăpezit carosabilul, au depozitat zăpada pe pistă. Noi am pus zăpada pe bordură, între stâlpișori, cu scopul de a elibera canalele de scurgere”, a adăugat Mihai Deneș. Potrivit acestuia, gestul făcut de bicicliști este pur simbolic.

Potrivit Codului Rutier, iarna poți merge cu bicicleta doar dacă asfaltul este cel mult umed, fără urme de zăpadă sau gheață. Însă deszăpezirea pistei de biciclete de pe Calea Victoriei arată că nu este nevoie de un efort supraomenesc pentru a curăța asfaltul pe timp de iarnă. Ci doar de o minimă implicare.

Ninsoarea de la început de an a luat din nou pe nepregătite firmele de salubritate, care nu au curățat zăpada așa cum ar fi trebuit să o facă. Ca urmare a inițiativei bicicliștilor, autoritățile au început însă, joi, deszăpezirea pistei. „Până la ora 14.45 au curățat de unde lăasaserăm noi aseară (str. Gina Patrichi) pâna la bdul. Dacia și acum lucreaza pe sectorul spre Ateneu”, arată Mihai Deneș. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    ...atunci cand vorbim de spirit civic,se pot foarte multe face!!!.la fel si cand exista buna vointa!....treaba asta ar trebui sa fie `mott-ul`celor platiti pentru asta!!!!
    • Like 0
  • Prin faptul că nu a curățat pista, firma de deszăpezire a arătat românilor că se poate.
    • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult