Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Bicicliștii care au arătat autorităților că se poate

Miercuri seară, 20 de bicicliști s-au adunat pe Calea Victoriei și au reușit să deszăpezească, în doar două ore, 400 de metri din pista de biciclete. 

Prin gestul lor simbolic, aceștia au vrut să arate autorităților că se poate.

„Autoritățile nu iau încă în calcul faptul că pista de biciclete este o cale de acces bună pentru mobilitatea urbană”, spune Mihai Deneș, vicepreședintele Asociației Adevărații Veloprieteni. 

 „Am reușit în doar două ore să deszăpezim 400 de metri din cei 2,7 kilometri de pisă omologată, cu toate că era zăpada era mare. Cei care au deszăpezit carosabilul, au depozitat zăpada pe pistă. Noi am pus zăpada pe bordură, între stâlpișori, cu scopul de a elibera canalele de scurgere”, a adăugat Mihai Deneș. Potrivit acestuia, gestul făcut de bicicliști este pur simbolic.

Potrivit Codului Rutier, iarna poți merge cu bicicleta doar dacă asfaltul este cel mult umed, fără urme de zăpadă sau gheață. Însă deszăpezirea pistei de biciclete de pe Calea Victoriei arată că nu este nevoie de un efort supraomenesc pentru a curăța asfaltul pe timp de iarnă. Ci doar de o minimă implicare.

Ninsoarea de la început de an a luat din nou pe nepregătite firmele de salubritate, care nu au curățat zăpada așa cum ar fi trebuit să o facă. Ca urmare a inițiativei bicicliștilor, autoritățile au început însă, joi, deszăpezirea pistei. „Până la ora 14.45 au curățat de unde lăasaserăm noi aseară (str. Gina Patrichi) pâna la bdul. Dacia și acum lucreaza pe sectorul spre Ateneu”, arată Mihai Deneș. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    ...atunci cand vorbim de spirit civic,se pot foarte multe face!!!.la fel si cand exista buna vointa!....treaba asta ar trebui sa fie `mott-ul`celor platiti pentru asta!!!!
    • Like 0
  • Prin faptul că nu a curățat pista, firma de deszăpezire a arătat românilor că se poate.
    • Like 2


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult