Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Biserica Ortodoxă: Asocierea cu Liviu Dragnea, printre cauzele eșecului referendumului

Liviu Dragnea, referendum

Foto: Inquam Photos

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a declarat la RFI că printre cauzele eșecului referendumului de săptămâna trecută s-au aflat neclaritatea întrebării, politizarea și asocierea cu „un anumit personaj politic, s-a spus clar că este referendumul lui X”. 

Întrebat de reporter la ce personaj politic se referă, Bănescu a răspuns: ”Evident, cei care au spus asta în spațiul public s-au referit la dl Dragnea, pe care l-au asociat insistent cu referendumul, ignorând faptul că actualii guvernanți erau obligați să organizeze referendumul, acum sau mai târziu. Faptul că l-au organizat s-a transformat mai târziu într-un motiv de politizare a acestei teme”.

Acesta a mai spus că Biserica Ortodoxă a primit rezultatele cu „anumită mâhnire”. „Trebuie acum să analizăm cauzele eșecului. În primul rând, referendumul a fost amânat, discutat și rediscutat timp de 3 ani, timp în care tema a fost demonetizată și discreditată. În spațiul mediatic tema nu a fost bine primită și nici comentată cu maximă obiectivitate”, a mai spus Bănescu.

„Eu cred că nu se va ajunge la adopția de copii de către cuplurile gay, e o temă excesiv fluturată de unii, nu consider ca e un pericol iminent”, a adăugat el. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Domnule purtator de cuvant, atunci cand babuta care merge la biserica, alege sa nu mearga la vot, ori sa voteze nu, este foarte grav. Oarecare mahnire? cand batrana se intreaba, de ce biserica il apara pe Dragnea si nu intelege sa faca voia lui Dumnezeu. Sinodul din Creta, referendumul pentru familie, prigonirea unor calugari in manastiri, pentru ca au avertizat despre ecumenism, nepomenirea ierarhilor, Patriarhul Bartolomeu vesrus Chiril, toate acestea categoric nu sant Roadele Duhului Sfant. A fi caldicei in fata Domnului Nostru Isus Hristos inseamna Iadul, de restul, vai de cel prin care vine ispita..
  • Like 0
 • Pina la adoptia copiilor orfani de catre cuplurile de gay e o cale atit de lunga incit acest subiect e pur si simplu caduc . Oricum , dupa cum se prevede deja , aceasta chestiune destul de sensibila inca societatii noastre, va beneficia intr-un viitor oarecare , de o lege specifica si separata .
  • Like 1
 • Eu n-am auzit sau vazut pe nimeni dintre capii BOR sa se delimiteze de Liviu Dragnea si promovarea sa si a PSD (sau a altor partide) INAINTEA referendumului !
  Au crezut evident ca partidele vor mobiliza in stilul lor oamenii la vot, caci prezenta era singura necunoscuta a rezultatului, nu se punea problema ca "DA" nu ar fi majoritar.
  Acum, ca nu le-a iesit socoteala, BOR ,CpF si partidele (PSD dar si PNL) isi arunca oalele cu zoaie unii in capul celorlalti.
  Curat crestinism !
  • Like 4
 • pai daca adoptia de copii de cuplurile ghei "nu e un pericol iminent" la ce DRACU v-a trebuit referendum?? ati futut sute de milioane de euro din bani publici pe catedrala lu peste, acuma inca niste zeci de milioane pe un referedum pt nimik important, de ce nu stringetzi voi bani din donatzii? citzi enoriasi isi directioneaza cei 3% din impozit la biserica, o chestie care nu i-ar costa NIMIK???
  • Like 4
  • @ Chris Kay
   mike mike check icon
   Este razboiul asimetric. Noi trebuie sa-l facem simetric.
   • Like 1
 • mike mike check icon
  "Fa-te frate cu dracul pana treci puntea", nu se spune asa? Problema e cum scapi de el dupa aia? :)
  • Like 3
  • @ mike
   Cosmin check icon
   Mai ales dacă n-ai trecut-o.
   • Like 2


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult