Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Biserica Ortodoxă: Asocierea cu Liviu Dragnea, printre cauzele eșecului referendumului

Liviu Dragnea, referendum

Foto: Inquam Photos

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a declarat la RFI că printre cauzele eșecului referendumului de săptămâna trecută s-au aflat neclaritatea întrebării, politizarea și asocierea cu „un anumit personaj politic, s-a spus clar că este referendumul lui X”. 

Întrebat de reporter la ce personaj politic se referă, Bănescu a răspuns: ”Evident, cei care au spus asta în spațiul public s-au referit la dl Dragnea, pe care l-au asociat insistent cu referendumul, ignorând faptul că actualii guvernanți erau obligați să organizeze referendumul, acum sau mai târziu. Faptul că l-au organizat s-a transformat mai târziu într-un motiv de politizare a acestei teme”.

Acesta a mai spus că Biserica Ortodoxă a primit rezultatele cu „anumită mâhnire”. „Trebuie acum să analizăm cauzele eșecului. În primul rând, referendumul a fost amânat, discutat și rediscutat timp de 3 ani, timp în care tema a fost demonetizată și discreditată. În spațiul mediatic tema nu a fost bine primită și nici comentată cu maximă obiectivitate”, a mai spus Bănescu.

„Eu cred că nu se va ajunge la adopția de copii de către cuplurile gay, e o temă excesiv fluturată de unii, nu consider ca e un pericol iminent”, a adăugat el. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Domnule purtator de cuvant, atunci cand babuta care merge la biserica, alege sa nu mearga la vot, ori sa voteze nu, este foarte grav. Oarecare mahnire? cand batrana se intreaba, de ce biserica il apara pe Dragnea si nu intelege sa faca voia lui Dumnezeu. Sinodul din Creta, referendumul pentru familie, prigonirea unor calugari in manastiri, pentru ca au avertizat despre ecumenism, nepomenirea ierarhilor, Patriarhul Bartolomeu vesrus Chiril, toate acestea categoric nu sant Roadele Duhului Sfant. A fi caldicei in fata Domnului Nostru Isus Hristos inseamna Iadul, de restul, vai de cel prin care vine ispita..
  • Like 0
 • Pina la adoptia copiilor orfani de catre cuplurile de gay e o cale atit de lunga incit acest subiect e pur si simplu caduc . Oricum , dupa cum se prevede deja , aceasta chestiune destul de sensibila inca societatii noastre, va beneficia intr-un viitor oarecare , de o lege specifica si separata .
  • Like 1
 • Eu n-am auzit sau vazut pe nimeni dintre capii BOR sa se delimiteze de Liviu Dragnea si promovarea sa si a PSD (sau a altor partide) INAINTEA referendumului !
  Au crezut evident ca partidele vor mobiliza in stilul lor oamenii la vot, caci prezenta era singura necunoscuta a rezultatului, nu se punea problema ca "DA" nu ar fi majoritar.
  Acum, ca nu le-a iesit socoteala, BOR ,CpF si partidele (PSD dar si PNL) isi arunca oalele cu zoaie unii in capul celorlalti.
  Curat crestinism !
  • Like 4
 • pai daca adoptia de copii de cuplurile ghei "nu e un pericol iminent" la ce DRACU v-a trebuit referendum?? ati futut sute de milioane de euro din bani publici pe catedrala lu peste, acuma inca niste zeci de milioane pe un referedum pt nimik important, de ce nu stringetzi voi bani din donatzii? citzi enoriasi isi directioneaza cei 3% din impozit la biserica, o chestie care nu i-ar costa NIMIK???
  • Like 4
  • @ Chris Kay
   mike mike check icon
   Este razboiul asimetric. Noi trebuie sa-l facem simetric.
   • Like 1
 • mike mike check icon
  "Fa-te frate cu dracul pana treci puntea", nu se spune asa? Problema e cum scapi de el dupa aia? :)
  • Like 3
  • @ mike
   Cosmin check icon
   Mai ales dacă n-ai trecut-o.
   • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult