Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Biserica Ortodoxă: Asocierea cu Liviu Dragnea, printre cauzele eșecului referendumului

Liviu Dragnea, referendum

Foto: Inquam Photos

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a declarat la RFI că printre cauzele eșecului referendumului de săptămâna trecută s-au aflat neclaritatea întrebării, politizarea și asocierea cu „un anumit personaj politic, s-a spus clar că este referendumul lui X”. 

Întrebat de reporter la ce personaj politic se referă, Bănescu a răspuns: ”Evident, cei care au spus asta în spațiul public s-au referit la dl Dragnea, pe care l-au asociat insistent cu referendumul, ignorând faptul că actualii guvernanți erau obligați să organizeze referendumul, acum sau mai târziu. Faptul că l-au organizat s-a transformat mai târziu într-un motiv de politizare a acestei teme”.

Acesta a mai spus că Biserica Ortodoxă a primit rezultatele cu „anumită mâhnire”. „Trebuie acum să analizăm cauzele eșecului. În primul rând, referendumul a fost amânat, discutat și rediscutat timp de 3 ani, timp în care tema a fost demonetizată și discreditată. În spațiul mediatic tema nu a fost bine primită și nici comentată cu maximă obiectivitate”, a mai spus Bănescu.

„Eu cred că nu se va ajunge la adopția de copii de către cuplurile gay, e o temă excesiv fluturată de unii, nu consider ca e un pericol iminent”, a adăugat el. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Domnule purtator de cuvant, atunci cand babuta care merge la biserica, alege sa nu mearga la vot, ori sa voteze nu, este foarte grav. Oarecare mahnire? cand batrana se intreaba, de ce biserica il apara pe Dragnea si nu intelege sa faca voia lui Dumnezeu. Sinodul din Creta, referendumul pentru familie, prigonirea unor calugari in manastiri, pentru ca au avertizat despre ecumenism, nepomenirea ierarhilor, Patriarhul Bartolomeu vesrus Chiril, toate acestea categoric nu sant Roadele Duhului Sfant. A fi caldicei in fata Domnului Nostru Isus Hristos inseamna Iadul, de restul, vai de cel prin care vine ispita..
  • Like 0
 • Pina la adoptia copiilor orfani de catre cuplurile de gay e o cale atit de lunga incit acest subiect e pur si simplu caduc . Oricum , dupa cum se prevede deja , aceasta chestiune destul de sensibila inca societatii noastre, va beneficia intr-un viitor oarecare , de o lege specifica si separata .
  • Like 1
 • Eu n-am auzit sau vazut pe nimeni dintre capii BOR sa se delimiteze de Liviu Dragnea si promovarea sa si a PSD (sau a altor partide) INAINTEA referendumului !
  Au crezut evident ca partidele vor mobiliza in stilul lor oamenii la vot, caci prezenta era singura necunoscuta a rezultatului, nu se punea problema ca "DA" nu ar fi majoritar.
  Acum, ca nu le-a iesit socoteala, BOR ,CpF si partidele (PSD dar si PNL) isi arunca oalele cu zoaie unii in capul celorlalti.
  Curat crestinism !
  • Like 4
 • pai daca adoptia de copii de cuplurile ghei "nu e un pericol iminent" la ce DRACU v-a trebuit referendum?? ati futut sute de milioane de euro din bani publici pe catedrala lu peste, acuma inca niste zeci de milioane pe un referedum pt nimik important, de ce nu stringetzi voi bani din donatzii? citzi enoriasi isi directioneaza cei 3% din impozit la biserica, o chestie care nu i-ar costa NIMIK???
  • Like 4
  • @ Chris Kay
   Este razboiul asimetric. Noi trebuie sa-l facem simetric.
   • Like 1
 • "Fa-te frate cu dracul pana treci puntea", nu se spune asa? Problema e cum scapi de el dupa aia? :)
  • Like 3
  • @ Vaccinat doar cu doua doze
   Cosmin check icon
   Mai ales dacă n-ai trecut-o.
   • Like 2


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult