Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Doi magicieni ajunși la capătul puterilor

PF Daniel - Liviu Dragnea

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

S-a isprăvit.

Susținătorii referendumului au pierdut. Strategia boicotului s-a dovedit a fi biletul câștigător, iar valul de ură, intoleranță și fanatism s-a spart de stâncile adevăratelor probleme din România: dezastrul din sănătate, educație, infrastructură, marea corupție și pauperizarea unei categorii tot mai largi de populație. Chiar dacă avem acum doar rezultatele parțiale ale scrutinului, se impun câteva concluzii:

Acest referendum este biletul lui Liviu Dragnea de adio de la politica românească. Aventura sinucigașă a revizuirii constituției, în care i-a târât pe social-democrați, i-a demolat imaginea de magician electoral, capabil să scoată voturi și din piatră seacă. În acest moment, nu mai reprezintă altceva decât o piatră de moară legată de gâtul PSD-lui, pe care-l trage cu viteză spre adâncurile anonimatului politic. Singura șansă de supraviețuire a partidului e sa taie rapid frânghia care-l leagă de Dragnea.

Printre marii perdanți se numără și Biserica Ortodoxă. Tradiționala ei alianță cu politicienii aflați la guvern s-a dovedit, de această dată, păguboasă. Mitul Bisericii ca factor de influență s-a făcut praf. Votul din ultimele două zile a arătat că românii nu sunt dispuși să meargă până în pânzele albe pentru o Biserică indiferentă la necazurile de care se lovesc în fiecare zi. Patriarhul Daniel a mizat pe o autoritate, pe care se pare că nu o mai are. E clar că sondajele din ultimii doi ani, care indicau scăderea încrederii în Biserică sub pragul istoric de 60%, nu sunt doar un accident. Un prim efect va fi reașezarea relației cu politicienii pe baze mai realiste. Vor fi, cu siguranță, în anii următori, mai puțini bani de la autorități, care nu mai au nici un interes să investească într-o organizație incapabilă să mai aducă voturi. Înfrângerea de duminică ar trebui, totodată, să fie un prilej de reflecție pentru oamenii bisericii. O ocazie de a-și adapta mesajul la nevoile reale ale societății românești. De a fi un factor de pace socială nu doar pe vorbe, ci și prin fapte. Dacă nu va învăța nimic din povestea referendumului, biserica va ajunge un simplu administrator de clădiri cu turnulețe, goale și triste.

Referendum București

În ceea ce privește Coaliția pentru Familie, rezultatul este catastrofal. S-a dovedit a fi o doar o quintă spartă, trâmbițată zgomotos drept mâna câștigătoare a unui nou pol de putere politică în România. Încă nu știm sigur dacă a reușit să obțină sufragiile celor trei milioane de susținători, cu care s-au lăudat până acum. Ba chiar, întrebările privind corectitudinea obținerii acelor semnături capătă acum și mai multă legitimitate. Rezultatul referendumului mai arată, totodată, că discursul antieuropean, susținut de Moscova, nu are în România, o susținere consistentă.

Cum ar trebui sa se poziționeze tabăra progresistă față de rezultatul acestui referendum? Cu moderație, în orice caz. Strategia boicotului a funcționat pe fondul unei stări generale de lehamite din partea electoratului, nu neapărat ca o reacție la homofobia și extremismul Coaliției pentru Familie. În plus, întrebarea de pe buletinele de vot a contribuit mult la confuzia și îndepărtarea cetățenilor de cabinele de vot. E adevărat, boicotul a fost o mișcare inteligentă și va rămâne ca un reper în dinamica electorală din următorii ani.

Cred că spirala discordiei și învrăjbirii din ultima vreme trebuie sa se oprească acum. Învingătorii de astăzi ar trebui sa conștientizeze că oamenii care au ieșit la vot sunt de fapt o categorie vulnerabilă, care are mare nevoie de sprijin. Cei mai mulți dintre ei. Homofobia, intoleranța, fanatismul religios sunt de fapt un strigăt de ajutor din partea unei categorii sociale, ignorată constant de puterea politică. Pomenile electorale n-au făcut altceva decât să o țină captivă într-un labirint al sărăciei, ignoranței și fricii pentru ziua de mâine. Trebuie neapărat să-i ajutăm pe acești oameni să iasă de acolo. Abia atunci sa le cerem toleranță și gândire critică.

Pentru acești oameni, dezamăgirea va fi mare. Vor căuta răspunsuri tot acolo unde vor găsi manipulare și minciună. Poate că ar trebui sa le spunem că nu suntem dușmanii lor. Că nu le va lua nimeni copiii. Că nu există ambulanța neagră. Că suntem fiii, nepoții, vecinii și prietenii lor. Că ne dorim sa o luam de la capăt împreună. Că nu e nimic rău că suntem diferiți și că e loc destul pentru toată lumea sub soare. Că le întindem mâna și le spunem că asta și-ar fi dorit cu adevărat străbunicii noștri, strânși la Alba Iulia, acum o sută de ani.

Sa ducem țara asta mai departe.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Eu văd acest referendum acum, după ce s-au mai limpezit apele, mai degrabă ca pe un sondaj de opinie- e drept, foarte scump- care arată nu procentul PSD ci proporția de manipulabili + naivi = masa de manevră PSD.Cu mențiunea că aceste 20% includ și pe #rezist duși de valul corectitudinii politice/religioase plus cei care au votat da din responsabilitate creștină.Plus cei care au votat nu.Culcatul pe lauri ar fi cea mai mare greșeală căci acum ei știu negru pe alb cum stă situația și care ar fi grupurile-țintă pentru campaniile următoare de dezinformare. Metodele si mijloacele nu le lipsesc, au televiziunile - trâmbiță plus postaci cu duiumul în facebook și pe platformele de comentarii. Sună sec, impersonal?Ei exact așa gândesc, plus o imensă aroganță sub motto-ul " după mine potopul "
  • Like 3
 • Ionel check icon
  Cum politizeaza autorul refendumul. Sigur, iti trebuie putina gandire sa vezi lucrurile in mai multe chei. Si nu asa, precum calul. "Acest referendum este biletul lui Liviu Dragnea de adio de la politica românească". Se poate interpreta si altfel decat cu gandul la ....dragnea. Pai tocmai citesc la altii ca Dragnea si PSD-ul au boicotat alegerile. Ca daca Dragnea ar fi vrut, fiind expert cu diploma de condamnare in referendumuri, ar fi adus mult mai multa lume la vot. Cel putin in Teleorman, corigent la numarul de voturi exprimate. Mai ganditi oameni buni, asa putin, incercati sa fiti cat de cat obiectivi. Dragnea o sa dispara la un moment dat din politica si o sa vina altul.....veti avea alta tinta!?. In 2004 tinta era Nastase si tot unii ca voi l-au programat si adus la putere pe unul care timp de 10 ani si-a batut joc de tot si de toate, chiar si acum este de o ipocrizie fara margini. Sa sustii tu cu pmp-ul tau referendumul iar aseara sa postezi pe pagina ta ca patriarhul si psd-ul sunt de vina !!!!!!! "Preafericitul Daniel şi Preacondamnatul Dragnea au împins poporul român în aventura unui referendum din care fiecare a crezut că va avea mari foloase de creştere a propriei autorităţi şi credibilităţi în faţa românilor . Preafericitul Daniel s-a bizuit pe capacitatea armatei PSD de activişti şi primari de a-i mâna pe români la vot iar Preacondamnatul Dragnea s-a bizuit pe capacitatea armatei de preoţi de a-i mâna pe enoriaşi la vot după slujba de Duminică." Constat ca autorul acestui articol gandeste exact ca tupeistul de mai sus....
  • Like 1
 • ”Acest referendum este biletul lui Liviu Dragnea de adio de la politica românească. Aventura sinucigașă a revizuirii constituției, în care i-a târât pe social-democrați, i-a demolat imaginea de magician electoral, capabil să scoată voturi și din piatră seacă.”

  Afirmație care se lipește precum nuca de perete. Mașinăria de vot PSD-istă nu a funcționat deloc, mașinăria de vot a PSD-ului a bătut pasul pe loc, consumând degeaba benzina! De departe se putea auzi un vuiet de motor care muncește din plin (praf în ochii naivilor), însă dacă te apropiai un pic mai aproape constatai că mașinăria de vot PSD-istă ”mergea înainte” stând pe loc.

  Ce este România? România este o colonie aflată la marginea GayRopei. Vreo 4-5 milioane de români plecați afară depind de bunăvoința GayRopei. Partea cea mai importantă a economiei României se află în mâinele străinilor. Sistemul bancar se află în mâinele străinilor. Resuresele se află în mâinele străinilor. Stăpânii României au dat ordin, iar ordinul se execută, nu se discută: ”Băieți, ce-i cu răzvrătirea aceea care a ajuns la urechile noastre? Ia, repede poziția de drepți și coada între picioare. Nu de alta dar vă ardem de nu vă vedeți - vă tăiem fondurile, vă penalizăm, vă luăm dreptul la vot (găsim noi motive, ne furnizați suficiente). Și atunci cum vă veți mai întreține vilele și tinerele amante?!”
  • Like 1
  • @ altVasile
   Alien check icon
   Strainii astia sunt cam ca nevasta-ta, asa-i? Cu biciul pe tine. Iar tie iti place, chiar daca nu vrei sa recunosti si te dai leu paraleu cu sabia-n mana.
   • Like 5
  • @ altVasile
   Vezi ca esti total paralel cu realitatea si cu secolul in care am avut norocul sa ne nastem. Azi avem INFORMATIE...

   Fie ca vrei sau nu Romania este parte dintr-un context economic, care iti ofera optiunea sa te integrezi sau nu. Resursele le-am vandut noi (ma rog, FSN-ul, PSDR-ul, etc) si acum vrem ca cineva sa nu incerce sa obtina profit de pe urma lor? Pai altfel de ce le-ar fi cumparat? Mai grav e ca atunci cand suntem lasati singuri ne guvernam in stilul boierilor "pamanteni" - ne-o tragem pe la spate (vai ce ironie, nu?).
   BOR-ul pentru multi e vesnicul exemplu al tradarii de neam ( vezi exemplul sfantului pupat in fund al nazistilor/comunistilor in 5 ani de diferenta). Asta e imaginea pe care si-a croit-o singura...

   Si cei 4-5 milioane de romani plecati afara .... au plecat datorita bunastarii pe care o aveau intr-o tara guvernata de BOR si privatizari ilegale, de inflatie si saracie. Lasa conspiratiile deoparte, lasa viziunea ca suntem buricul pamantului si citeste ceva care sa iti deschida un pic mintea. Iti recomand "Homo Sapiens" - dar sa stii ca nu e scrisa intr-o manastire
   • Like 6
  • @ altVasile
   Ce este GayRopa? O aluzie (deloc subtila) ca Europa a devenit leaganul homosexualitatii? Spre deosebire de cine? De crestin-ortodoxa Rusie?
   Ma tem ca daca s-ar putea face un recesamant corect al homosexualilor la nivel mondial, raspandirea lor pe natiuni ar fi cam omogena. Personal nu cred ca procentual Rusia are mai putini homosexuali decat Europa, dar clar sunt mai discriminati si mai prigoniti.
   In alta ordine de idei, ce s-a intamplat cu citatele din biblie cu care ne rasfatati pana acum? A trecut referendumul si nu mai are rost sa apelati la evlavia potentialilor votanti?
   • Like 7
  • @ Florin Daniel Lazar
   ”Ce este GayRopa? O aluzie (deloc subtila) ca Europa a devenit leaganul homosexualitatii? Spre deosebire de cine? De crestin-ortodoxa Rusie?”

   Aluzie?! Nu a fost Danemarca (o țară europeană) prima țară din epoca modernă care a capitulat în fața sodomiților? Au urmat apoi și alte țări europene (Suedia, Olanda, etc). Iar acum am înțeles că o duc foarte bine (după ce am văzut niște studii, cred că pe semneletimpului.ro), au foarte piține închisori pe acolo! Păi de ce să le construiești închisori dacă la ei oricum mai mult de 50% din gospodării sunt formate din fix o persoană?! Ăștia și-a construit fiecare în parte propria sa închisoare! Și totuși Dumnezeu a spus că nu este bine ca omul să fie singur! Dar cine poate să trăiască în bună înțelegere în acea mâncătorie sodomită?!

   ”De crestin-ortodoxa Rusie?”

   Rusia a contribuit și ea, din plin, la avansul omului nou (depravat din punct de vedere sexual) o sută de ani în urmă, atunci când la cârma Rusiei au venit bandiții lui Lenin. Nu a fost unul dintre obiectivele comuniștilor (pe lângă distrugerea proprietății private și a credinței în Dumnezeu) și distrugerea familiei (pe care o considerau o instituție burgheză veche care și-a trăit traiul, și-a mâncat mălaiul?). Ce a urmat? În câțiva ani s-a umplut Rusia de așa numiții bezprizorniki (copii fără căpătâi). Iar atunci când acei copii au început să dea în cap și să fure (că, na! le era foame), atunci au început ușor-ușurel să înțeleagă că este cam greu să mergi cu pianul pe scări... Prostia se plătește însă și se plătește foarte scump câteodată. Amintesc un lucru: Rusia și-a luat pedeapsa din plin pentru contribuția pe care a făcut-o la distrugerea familiei, pentru distrigerea credinței în Dumnezeu, pentru faptul că a fost prima țară care a legalizat avorturile (Dumnezeu urăște vărsarea de sânge nevinovat). Au pierit zeci și zeci de milioane de ruși (de mâna bolșevicilor, de mâna staliniștilor și, nu în ultimul rând, de mâna naziștilor). Doar în al doilea război mondial Rusia a pierdut 27 milioane de oameni!

   ”Nu vă înşelaţi: „Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit”. Ce seamănă omul, aceea va şi secera.” Galateni 6:7


   Că astăzi perverșii nu pot să zburde la fel de liberi – la parade grețoase cu penele în fund - în Rusia precum sunt obișnuiți ei să o facă în țările sodomite din Vest este o realitate (tristă din punctul de vedere al unora, normală din punctul de vedere al altora, mă refer la oamenii normali, cu frică de Dumnezeu, care au copilași de crescut). Însă și în Rusia perverșii pot fi întâlniți cam peste tot (în filme, în industria muzicii, în teatre, etc).
   • Like 0
  • @ Constantin C
   ”Vezi ca esti total paralel cu realitatea si cu secolul in care am avut norocul sa ne nastem. Azi avem INFORMATIE...”

   Da, da, și apa este udă. Iar soarele încălzește. Câinii latră. Babele sunt bătrâne. Vrei să-ți mai spun? Nu de alta, dar mă pricep și eu la spus banalități.

   Apropo, întâmplător sunt informatician! Așă că a ajuns și mine faptul că astăzi avem Informație.

   Atâta tot că informație au avut și oamenii care au trăit până la noi. Vorba lui Solomon: nu este nimic nou sub soare. Însă nu este suficient să ai acces la informație, mai trebuie să ai și capacitatea de a digera acea informație. Or la capitolul acesta este un pic mai greu. Conform psihOLOGilor – na! că-i citez și pe psihologi – cea mai gravă formă a lenii este lenea de a gândi!

   ”Dar hrana tare este pentru oamenii mari, pentru aceia a căror judecată s-a deprins, PRIN ÎNTREBUINŢARE, să deosebească binele şi răul.” Evrei 5:14

   Ce ai putea însă să le faci unor oameni care nu vor să respecte îndemnurile Bibliei?!

   ”Fie ca vrei sau nu Romania este parte dintr-un context economic, care iti ofera optiunea sa te integrezi sau nu.”

   Înțeleg cât de cât cum stau lucrurile cu contextul acesta economic (totuși mi-am făcut studiile la Academia de Studii Economice), însă înțeleg și alte lucruri – nu totul se reduce la ceea ce mâncăm și cu ce ne îmbrăcăm. Există și alte valori – mult mai mari – decât banii. Integrarea economică este un lucru! Acceptarea depravării care ni se propune (în schimbul integrării economice) este cu totul alt lucru. Isus Hristos i-a spus ispititorului: ”Omul nu trăiește numai cu pâine, ci cu orice Cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu!”

   Știi cum se numesc femeile care se ”întegrează” în schimbul banilor?!

   ”Mai grav e ca atunci cand suntem lasati singuri ne guvernam in stilul boierilor "pamanteni" - ne-o tragem pe la spate (vai ce ironie, nu?).”

   ”Si cei 4-5 milioane de romani plecati afara .... au plecat datorita bunastarii pe care o aveau intr-o tara guvernata de BOR si privatizari ilegale, de inflatie si saracie.”

   Sunt eu apărătorul BOR-ului? Nicidecum! Însă țara aceasta totuși nu a fost guvernată de BOR. După căderea lui Ceaușescu, nu a venit patriarhul la cârma țării, ci Ion Iliescu (să-ți aduc aminte cine este acesta și la ce școală a fost format?!).

   ”Lasa conspiratiile deoparte, lasa viziunea ca suntem buricul pamantului si citeste ceva care sa iti deschida un pic mintea.”

   Nu există nicio carte care să-ți deschidă mai mult mintea decât Biblia. Uite îți dau mic verset (mai sunt și altele):

   ”Şi El le-a zis: „De aceea, orice cărturar, care a învăţat ce trebuie despre Împărăţia cerurilor, se aseamănă cu un gospodar care scoate din vistieria lui LUCRURI NOI şi LUCRURI VECHI”. Matei 13:52

   Ce scoate cărturarul din visteria lui? Lucruri noi și... lucruri vechi. Creștinul este o persoană AVIDĂ să afle lucruri noi (care să-i lărgească și mai mult orizonturile). În același timp însă nu trebuie să uite nici de lucrurile vechi (care au trecut proba timpului)!

   ”Iti recomand "Homo Sapiens" - dar sa stii ca nu e scrisa intr-o manastire”

   Încerci cumva să mă racolezi în secta descendenților din maimuțe?! Se dau cumva banane gratis acolo pe la voi?!
   • Like 0
  • @ altVasile
   Draga Vasile,

   Potoleste-te! Chiar nu intelegem care este alternativa pe care ne-o propui la "GayRopa".
   Vino cu ceva concret si constructiv, nu mai arunca cu laturi unde nu este cazul.
   Daca nu vrei sa deschizi ochii, iti spun din proprie experienta. Aceasta europa protejeaza familia de 100 de ori mai bine decat clameaza BORul si politicienii romani ca o fac. Un ceteatean are sanse mult mai mari sa-si implineasca menirea in viata in Europa in comparatie cu tara din buricul pamantului - RO - pe care o idealizezi fara argumente rationale.
   Si din Ro fug fix din cauza melanjului grotesc dintre BOR si politic.
   • Like 4
  • @ GicaContra
   Delia MC Delia MC check icon
   Poate Strussia?
   • Like 2
  • @ altVasile
   Alien check icon
   AltVasile cel informatician, carturarule, zi-ne si noua si lucruri noi, asa cum zice si Biblia, nu doar pe alea mai vechi de 1500 ani. Matale scoti din vistierie doar holoabe prafuite de pe vremea dinozaurilor. Si nu despre femei daca se poate, e mai intelept sa eviti subiectele la care nu te pricepi.
   • Like 3
  • @ altVasile
   A scrie mesaje pe republica nu te face "Informatician". Asta dimpotriva, te-ar face sa gandesti mai departe de 1010011010

   A publica mesaje de pe un OS si pe un PC/telefon/tableta care sunt produsul exact al sistemului capitalist care ne "colonizeaza" te face exact una din femeile care se integreaza in schimbul banilor.

   Ultima fraza ... se integreaza exact in "crede si nu cerceta" , asa ca o sa continui sa te asociez BOR oricate aere ti-ai da singurel.

   PS: Abia astept sa transformi numarul de mai sus in baza 10, vezi sa nu explodeze ecranul
   • Like 0
  • @ altVasile
   mike mike check icon
   Ctrl+Alt+Delete Vasile=>un "Alt" Vasile
   • Like 3
  • @ altVasile
   Ar trebui moderate mai atent comentariile, primitivi de genul lui altVasile nu ar trebui lasati sa abereze aici. Libertatea de exprimare are niste limite, postacul altVasile nu exprima nimic rational
   • Like 2
  • @ altVasile
   Mihai check icon
   sarmane , poate poti fi ajutat.
   • Like 2
  • @ Mario Popesco
   ”Ar trebui moderate mai atent comentariile, primitivi de genul lui altVasile nu ar trebui lasati sa abereze aici.”

   Mă urăști, nu-i așa?!

   ”Libertatea de exprimare are niste limite, postacul altVasile nu exprima nimic rational ”

   Îl chemăm pe Kim Yong Sun în ajutor? Instaurăm regimul întunericului la fel ca în Coreea de Nord (țară în care nu poți intra nicidecum cu Biblia)? Introducem cenzura leninist-stalinistă? Sau nu ne mai complicăm și reaprindim direct rugurile inchiziției? Prin ce metodă ajungem să restrângem libertatea de exprimare?
   • Like 1
  • @ Constantin C
   ”A scrie mesaje pe republica nu te face "Informatician".

   Însă scrierea de cod informatic într-un limbaj de programare te face, nu-i așa?!

   ”Ultima fraza ... se integreaza exact in "crede si nu cerceta" , asa ca o sa continui sa te asociez BOR oricate aere ti-ai da singurel.”

   Poți să faci orice asociere dorești dumneata, nu sunt eu responsabil de felul cum îți funcționează dumitale mintea. Atâta tot că îți aduc aminte că cei care spun minciuni sunt de la cel rău!

   În rest, te-am întrebat și eu, nu am dat cu parul! Doream să știu dacă se dau și banane gratis acolo, la aceia care se cred descendenți din maimuțe.

   Apropo, îndemnul ”Crede și nu cerceta” nu se află în Biblie. În Biblie se găsește exact opusul:

   ”Ci cercetaţi toate lucrurile şi păstraţi ce este bun.” 1 Tesaloniceni 5:21

   Având în vedere cele scrise mai sus stau eu și mă întreb cine dintre noi de fapt este adeptul dictonului ”crede și nu cerceta”? Și nu numai că mă întreb, dar se pare că știu și răspunsul!

   P.S. Am întâlnit nenumărați atei până acum (eu însumi fiind unul în trecut). Știi ce au în comun? Aroganța omului ignorant!!! Ateii se cred atât de inteligenți, atât de școliți (cine mai e ca ei?!), însă atunci când îi iei un pic la cântărit se dovedesc atât de ușurei. De ce oare?!
   • Like 0
  • @ Mihai
   ”sarmane , poate poti fi ajutat.”

   Cum stau însă lucrurile cu dumneata? Când te-ai privit pentru ultima dată în oglindă? Dumneata mai poți fi ajutat sau betonul odată întărit doar cu barosul îl mai poți sparge?!
   • Like 0
  • @ Mario Popesco
   nicu check icon
   Bravo, bai, caricatura, modereza tu libertatea de exprimare a altuia ca se opune progresului! Visul comunist e viu in tine, se vede! Poate ca Vasile ar trebui trimis la canal sau poate ii explici tu cum e cu partea lem-noasa si cu partea fe-roasa, tovarase!
   • Like 1
  • @
   Alien check icon
   Absolut, sunt mândru de el! Singura chestie de care îmi pare rău e ca n-am putut aduce și mai mult, ca nu m-a lăsat AltVasile.
   • Like 1
 • Se impune măcar acum, (deși ar fi fost mai mult decât binevenit și înainte) un angajament public ferm din partea forțelor progresiste că nu vor încerca niciodată să schimbe legislația familiei fără o consultare populară prealabilă.
  • Like 5
  • @ Dan-Adrian Concita
   Nici macar in gluma nu ma gandesc la asa ceva, vor profita la maxim de acest rezultat motivand ca 80% dintre romani sunt pro lgbt. Cei mai multi cunoscuti ai mei care nu au mers la vot au invocat motivul neclaritatii intrebarii de pe buletinul de vot, in realitate ei ar fi votat pro dar spaima indusa de unii ca de fapt se voteaza legile justitiei sau alte bazaconii au ajutat mult tabara boicot. Mai realist ar fi ca usr sau cine o mai fi progresist sa incerce schimbarea legii referendumului ca sa nu se trezeasca cu initiativa fara penali boicotata de media minoritatii atinse de aceasta initiativa (de ex. antenele lui voiculescu). Intrebarea "sunteti de acord...." avantajeaza intotdeauna pe cei care se opun schimbarii legislatiei pentru ca oricine nu se prezinta la vot e automat numarat la "nu", indiferent de motivul absentei. O intrebare mai potrivita ar fi "care dintre variantele de mai jos (scrise integral sau macar cu trimitere la nr. din monitorul oficial in care au fost publicate) doriti sa fie inscrisa in constitutie (lege)?" cu posibilitatea de a pune stampila in casuta cu nr. 1 sau nr. 2.
   • Like 3
  • @ Sorin Gherghel
   Alien check icon
   Eu nu prea inteleg ce spui. Cine sunt cei care "vor profita"? In ce sens ar trebui USR-ul sa schimbe legea referendumului? Si cum ar putea s-o faca in formula actuala a parlamentului?
   Antenele lui Voiculescu pe cine ating?
   • Like 0
  • @ Alien
   Era un raspuns la comentariul de mai sus, "fortele progresiste" vor profita. Legea referendumului spune ca intrebarea standard pe buletinul de vot (ma refer la referendumul pentru revizuirea constitutiei) este "sunteti de acord cu legea de revizuire in forma adoptata de parlament?". E foarte usor pentru media care se impotriveste revizuirii sa induca electoratului ideea ca de fapt se voteaza in alb, urmand ca parlamentul sa modifice constitutia ulterior dupa bunul plac. Am citit ca se voteaza legile justitiei, amnistia si gratierea si alte minunatii. Daca un alt referendum se va desfasura dupa aceeasi regula (intrebare nepunctuala) are foarte mari sanse sa fie boicotat la fel ca ieri (cu idei ca se voteaza casatoria homosexuala, adoptii sau ce le-o veni in cap celor care sunt impotriva). Eu vad o departare a lui Tariceanu de psd in perspectiva alegerilor prezidentiale, atunci psd va avea nevoie de voturi pentru a mentine guvernarea, s-ar putea ca usr sa-si joace cartea pe modelul udmr. Antenele lui voiculescu nu ating ci vor fi atinse de initiativa "fara penali", voiculescu are o condamnare deci nu mai are sanse la functii publice, oamenii lui vor indemna la boicot. Asta in ideea ca "fara penali" va ajunge vreodata la vot. Dar e valabil pentru orice referendum viitor, intrebarea generala lasa loc speculatiilor si electoratul poate fi usor amagit. Daca intrebarea de ieri era specifica poate era alt rezultat, atentie pe viitor ca boicotul e cu doua taisuri.
   • Like 1
  • @ Alien
   Eu mă refeream la această eventualitate într-un viitor mai favorabil USR-ului. Trebuie să demareze un proces decizional intern care să se concretizeze printr-un angajament programatic cu următorul conținut: "Indiferent de convingerile noastre in această chestiune, ne angajăm să nu aducem modificări legislației familiei sau a adopției decât prin lege și în urma consultării populare prin referendum. " Cred că un astfel de angajament le-ar aduce numai beneficii.
   • Like 0
  • @ Dan-Adrian Concita
   Alien check icon
   Probabil ca ai dreptate.
   Apropo de legile adoptiei, unii spun ca-s extrem de proaste (au fost date in urma scandalurilor adoptiilor internationale) si care impiedica sau ingreuneaza orice adoptie, de catre oricine, oricat ar fi de ortodox si de heterosexual. Numarul copiilor abandonati anual este mai mare decat cel al celor adoptati, iar cei trecuti de 2 ani devin din ce in ce mai neadoptabili (si mai numerosi). Problema orfanilor nu va putea fi rezolvata in 4 ani intre doua alegeri indiferent de cat referendumuri se vor face. Insa de undeva trebuie inceput. Eu unul as vota partidul care propune redirijarea fondurilor de la culte la orfani. Plus pe cele obtinute din impozitarea cultelor (da, le-as impozita, mai putin actiunile caritabile) in constructia de scoli.
   • Like 0
  • @ Sorin Gherghel
   Oricat de informat ai fi, cu puterea PSD si actualul CCR, care reinterpreteaza limba romana si constitutia dupa plac, poti fi foarte linistit cind pe buletinul de vot nu este scris negru pe alb continutul legii de revizuire adoptata de parlament ? Cunosc legea, dar cu acesti infractori nu poti avea certitudini, sint capabili de orice.
   Constitutia spune negru pe alb la :
   ARTICOLUL 134
   (1) Consiliul Superior al Magistraturii propune Preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor şi a procurorilor.
   Si totusi acum numirile procurorilor le face Tudorel, ministrul injustitiei !
   • Like 1
  • @ Mario Popesco
   Acelasi lucru il spun si eu, e nevoie de schimbarea legii 3/2000 ca sa nu fie inselata populatia nici de parlament+ccr nici de media ostila modificarii. S-ar putea ca varianta boicot sa le vina de hac tocmai celor care au promovat-o mai abitir. Referitor la deciziile ccr asa e, as prefera un algoritm care sa constate daca o lege e in concordanta cu constitutia sau nu,
   • Like 0
 • mike mike check icon
  Pentru prima oara "binomul" PSD-BOR n-a functionat si nu a impresionat pe nimeni. Este trist ca biserica se preteaza la astfel de manipulari si propaganda pentru niste bani. Poate ca mesajele politice transmise de biserica functioneaza in Rusia , insa romanii nu mai pot fi mintiti si speriati de biserica, precum in anii 80 si 90. Daca vrem sa evoluam si sa urmarim drumurile europene si occidentale trebuie sa lasam la o parte temerile si spaimele induse de biserica si politicieni. Asta nu mai este credinta sau religie, este altceva...
  • Like 4


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult