Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Breaking news. În Italia, bilanțul zilei de luni este negru - 602 morți, 4.800 de infectați noi, dar numărul deceselor e în scădere

Medici în Italia

Foto: Guliver/ Getty Images

Seara de luni a adus din Italia o veste rea: bilanțul zilei de 23 martie este negru - 602 morți, 4.800 de infectați noi. Dar și o veste bună: pentru a doua zi la rând, situația deceselor e în scădere. În sâmbăta cea mai grea pentru italieni, s-au întregistrat 793 de morți. Duminică au fost 651, iar azi 602.

Vom vedea din cifrele zilelor ce vin dacă Italia a trecut de vârful pandemiei. Deocamdată România este la 6 decese și la circa 2 săptămâni în urma Italiei. Ca să nu repetăm experiența italiană, este decisiv comportamentul social al românilor în aceste zile.

#stațiîncasă

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vad ca peste tot se vorbeste de Italia, si mai nou si de Spania, si de cat de rea e situatia acolo. Am inteles, acolo e nasol, acolo sunt comunitati mari de romani, si de acolo s-au si intors multi cetateni in Romania. Care au generat majoritatea cazurilor cunoscute (si necunoscute) la noi, in treacat fie spus.
    Observ insa ca aproape nimeni nu vorbeste de ceea ce se intampla intr-o alta tara, mai importanta pe decat Italia si Spania pe scena globala, unde de cateva zile, dupa parerea mea lucrurile sunt cel putin la fel de scapate de sub control: SUA.
    A trecut aproape neobservat faptul ca in ultimele doua zile numarul total de cazuri, si asa destul de mare, aproape ca s-a dublat, trecand pe langa Spania in "clasament" ca expresul prin Chitila. Sunt doua zile consecutive cu peste 9000 de cazuri, mai mult decat Spania si Italia la un loc, si ziua de azi inca nu sa incheiat in SUA. Inca doua-trei zile ca astea si depasesc si Italia, daca nu cumva si China. De aici si pana la explozia numarului de decese, inca destul de mic deocamdata, nu mai e decat un pas. Mai ales daca tinem cont de sistemul de sanatate american, care in esenta e o afacere ca oricare alta, si nicidecum povestea aia frumoasa pe care o vedem prin filme.
    Desigur, SUA e o tara foarte mare, cu o populatie numeroasa, si 44 de mii de cazuri poate nu e chiar asa de mult, dar senzatia e ca asta e doar inceputul, adica cam ce e acum in Romania.
    Sigur, SUA e departe, acolo nu locuiesc chiar un milion de conationali, personal nu sunt un mare fan al SUA, dimpotriva, si pe undeva e normal sa ne intereseze mai mult ceea ce se intampla pe aici prin jurul nostru.
    Dar daca situatia acolo devine ca prin filmele apocaliptice de la Hollywood, si nu e deloc exclus, toti dolarii pe care vor "sa-i tipareasca" si sa-i dea cetatenilor efectiv in mana nu vor ajuta la nimic. Bancnotele verzi nu tin nici loc de tratament si nu tin nici de foame.
    Nici nu vreau sa ma gandesc ce se poate intampla la nivel global, inclusiv la noi, in cazul unei eventuale prabusiri (in primul rand economice!) a SUA. Cred ca intr-un astfel de scenariu, ceea ce se ni intampla acum ni se va parea ca inconvenientul de a ne multumi si cu Pepsi atunci cand nu gasim Coca-Cola...
    Ah, si inca ceva. Intre timp, numarul de cazuri noi in SUA a trecut de 10000 (https://www.worldometers.info/coronavirus/)...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult