Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Adevărul despre coronavirus” este că doar o mână de oameni din România îl înțelege cu adevărat

coronavirus in Romania - Foto Guliver/Getty Images

Foto Guliver/Getty Images

Să nu ne flatăm inutil: în privința virusului majoritatea zdrobitoare dintre noi nu știm aproape nimic. Cunoștințele noastre științifice sunt cu puțin peste 0%, iar educația din ultimii ani nu a îmbunătățit procentul. În România sunt o mână de oameni, câțiva cercetători în cele 3-4 mari centre universitare și medicale, care înțeleg ceva din felul în care s-a născut și acționează acest virus. Chiar și pentru cei mai avansați dintre cercetătorii lumii, nașterea și acțiunea acestui virus ascund încă numeroase necunoscute. Prin urmare, probabilitatea ca un utilizator oarecare de facebook, eu sau tu sau un prieten al nostru, să înțeleagă mai mult despre biologia moleculară decât o fac vocile autorizate, să recunoaștem, este egală cu zero.

Niciunul dintre noi nu se află în poziția de a avea vreun acces brusc și privilegiat la înțelegerea științei. Niciunul dintre noi nu ajunge mai repede ca alții la informații despre leacuri miraculoase (am văzut unele bazate pe Polidin, pe ceapă, altele pe inhalații, cine știe câte mai sunt). Citiți acest articol, care mi se pare, în acest moment, cea mai completă descriere științifică în limba română a ceea ce este acest coronavirus. Citiți-l și apoi încercați să evaluați singuri și sincer cam cât ați înțeles? 5%? 10? Bun.

Niciunul dintre noi nu are capacitatea tehnică și nu se află în poziția profesională de a descifra conspirații internaționale, de a desluși misterele fabricării virusului sau transportarea lui ilegală dintr-o țară în alta, ori de a înțelege războaie biologice, economice sau informaționale.

Prin urmare este inutil și chiar dăunător să ne dăm mai deștepți decât suntem. Și nu vorbesc aici despre bieții ignoranți pentru care sărutarea unei icoane nu este același lucru cu sărutarea unei uși (cum am citit undeva). Desigur că nu este, din punct de vedere cultual și simbolic. Dar acum suntem în registrul cel mai brutal al realității: coronavirusul nu cunoaște religie, nu are frontiere, nu se oprește la nici o ușă, nu face deosebirea între credincioși și necredincioși, nu are treabă cu simbolismul pe care i-l acordăm sau refuzăm.

Vorbesc despre toți aceia care azi, urmând obiceiuri mai vechi sau mai nou, ne bombardează în email, în mesagerie privată, în mesaje publice, cu „adevăruri” despre coronavirus. Dragii mei, să fie clar: niciunul dintre voi nu ați intrat în posesia vreunui „adevăr” special despre coronavirus, prin urmare nu vă deranjați să-l distribuiți. Nici măcar faptul că aceste revelații ar fi fost publicat pe vreun site cu nume pretențios nu îl face mai credibil.

Mai puteți fi convinși că dacă vaccinul sau medicamentul împotriva virusului va fi descoperit (un vaccin care va fi cu siguranță elaborat de cercetători din marile și foarte bogatele laboratoare din țările avansate), cu siguranță vestea nu vă va parveni înainte de a ajunge la autoritățile politice, medicale și științifice ale țării.

Sugestia mea atunci este să renunțați – și să-i descurajați pe toți cei care o fac – la incitarea la comportamente originale bazate pe asemenea revelații. Nu comparați boli între ele, nu comparați morți, nu vorbiți de fumători, accidente de mașină și alte prostii ca să relativizați gravitatea COVID-19.

Ce puteți face însă e simplu: încercați în primul rând să citiți și să înțelegeți cât mai mult din ceea ce spun biologii, virusologii, epidemiologii. Nu cei invitați la televiziunile manipulatoare alături de astrologi și vedete media, al căror unic scop este de a face audiență cu orice preț, ci aceia care țin bloguri științifice, care dau interviuri în reviste serioase. Încercați să înțelegeți gravitatea și complexitatea acestui fenomen pandemic, dezbărându-vă de prejudecățile politice, rasiale, religioase. Renunțați la orice scenariu complotist ori conspiraționist, nu pentru că el nu ar fi posibil, ci pentru că dacă el există, e suficient de solid realizat de oameni deștepți și cu bani mulți încât el să nu ajungă pe mâinile unor amatori ca noi.

Și în timp ce încercați să înțelegeți ce se întâmplă în cazul unei pandemii, ce este acela un coronavirus și cum distruge el, de exemplu, celulele pulmonare, să nu vă pierdeți nicidecum luciditatea critică. Gândiți cu mintea voastră și nu cu emoțiile induse de alții. Suspectați orice fel de miracol, orice fel de soluție salvatoare, orice fel de luare de poziție din partea unor oportuniști. Păstrați și distanța socială, dar și distanța critică față de făcătorii de minuni, față de marii sfătuitori, față de influenceri și vedete. Nu uitați că o criză este ocazia de aur pentru orice persoană fără scrupule de a fi și mai mult decât ce a fost înainte. Dacă a fost un manipulator de televiziune, acum nu va fi altceva; dacă a fost un guru, acum e momentul să se afirme ca super-guru. Dacă a fost un speculant sau un corupt, acum va specula și va corupe și mai aprig ca înainte. 

Dar, mai presus de toate, rămâneți vigilenți și critici cu puterea, însă nu înainte de a respecta legea. Azi, a fi cetățean responsabil este o șansă de viață dată celui de lângă noi. Azi e nevoie să fim uniți. Dar asta nu înseamnă că trebuie să iertăm puterii derivele, excesele, abuzurile sau stângăciile. Deoarece criticând-o constructiv o forțăm să fie mai eficientă, adică mai utilă nouă, tuturor. Iar iertându-i greșelile o facem mai egoistă și mai dăunătoare vieții noastre.

Exigenți cu noi înșine și cu puterea, raționali și responsabili, doar așa avem o șansă să ieșim demni din această criză.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nici in al doisprezecelea ceas,nu putem fi mai buni ? de ce atata critica de ce atat nemultumire fata de ideile altora ?? treziti-va o data fratilor .....Toti ne credem destepti, dar, Dumnezeu nu face diferenta atunci cand simte rautaea in suflet si in cuvant .
    • Like 0
  • Regis RM Regis RM check icon
    ~Nu uitați că o criză este ocazia de aur pentru orice persoană fără scrupule de a fi și mai mult decât ce a fost înainte. Dacă a fost un manipulator de televiziune, acum nu va fi altceva; dacă a fost un guru, acum e momentul să se afirme ca super-guru. ~ noh, aici sunt numai câteva contradicții explicite în trei rânduri, nu vorbesc de cele sintactice, ce e ăla super-guru? și de faptul că numai virusologii trebuie să vorbească despre un virus. Probabil că voiai a spune... fiți vigilenți, critici, și respectați legea! terminai totul într-un rând
    • Like 0
  • In masura in care s-au publicat materiale stiintifice, toti cei care au citit, au realizat ce este cu acest virus.
    Specialisti sau doar intelectuali.
    Nu suntem cretini.
    In general, activitatea de pe FB se rezuma la a raspindi articole pe tema. Nu se apuca nimeni sa se declare cercetator in microbiologie sau medicina.
    Chiar si dvs. reluati un articol stiintific, publicat de specialisti.
    Ceea ce nu ati spus, este ca o echipa internationala (americani, chinezi, englezi etc.) au studiat virusul si au ajuns la concluzia ca nu este scapat din laboratoarele militare.
    Este o structura ce se gaseste la unele familii de liliac, migrat la pangolin si de acolo la om.
    Nu am stabilit eu asta, ci echipa internationala. Imi scapa articolul.
    Asta nu inseamna ca devin specialist in problema. Va relatez doar, ce au scris specialistii.
    In general, virusul afecteaza 70-80% din populatie si omoara 2-10%. Maximum. Cei batrini, cu sistemul imunitar deficient, cu boli anterioare. (Diabet, boli de inima, ale aparatului respirator, cancer etc.)
    S-au conturat 2 metode de lupta: izolarea, care intirzie fenomenul, nu-l stopeaza si preventia individuala, fara izolare. UK a folosit al doilea sistem, dar politicienii s-au retras in urma acuzelor publice. Au revenit la izolare. Mai este Suedia, care rezista pe acest scenariu. Nu vor izolare si nu au intrerupt anul scolar, pe motiv ca nu copiii sunt afectati. Vom vedea cat timp si cu ce rezultate.
    Intre timp se lucreaza la vaccin. Germania este foarte aproape de final, iar SUA sunt in teste umane.
    S-au gasit si diferite scheme de tratament eficient, pe medicamente cunoscute. Pe baza de quinina si pe baza de antivirale.
    Sunt doua tulpini de virus.
    Una agresiva, care provoaca mari necazuri si tinerilor -nu doar batrinilor- si una usoara, care trece cam in 14 zile si fara tratament.
    Este suficient sa cititi presa electronica si sa ascultati stirile. Depinde si ce cititi si la ce posturi ascultati...
    Probabil autorul articolului nu stie nimic despre Covid-19. Si ii judeca pe ceilalti, dupa domnia sa. Cam toti facem la fel, din pacate. Nu?
    • Like 2
    • @ Munteanu Mongolul Mircea
      check icon
      Doar o completare: și Olanda a abordat problema diferit (izolarea vârstnicilor și a imunodeficienților).
      • Like 1
  • .....Și în final nu ai spus nimic! Domnule contributor, pare că handicapul prostiei nu este util numai în politică....dar ca să umpli cu niște cuvinte goale o grămadă de rânduri.......mai bine te abțineai! Mai apoi singur ai recunoscut că nu te pricepi la nimic! Aici ai avut perfectă dreptate!
    • Like 0
  • Un articol pe înțelesul, aproape, tuturor. Prea mulți "polititrati", închipuiți autodidacți, cărora, se pare, li se amestecă cunoștințele, dobândite în cele muuulte facultăți urmate. Lasati-ne și pe noi, ăștia, " fără multă școală și fără doctorate, să ascultăm niste sfaturi de bun simț, pe care, de altfel, nu le găsim sau le găsim în mai mică măsură la unii formatori "profesioniști" de opinii. În concluzie: un articol foarte bun, explicit, pe înțelesul tuturor, util pentru mulți. E drept îți trebuie un IQ peste minim sau un dram de bună voința.
    • Like 0
  • Marius Marius check icon
    Adevarul despre un fenomen nou si greu de inteles este ca nu il stie nimeni. Trebuia scris un articol lung pe tema asta ?
    • Like 4
  • Hai să nu ne dăm .ai proști decât suntem. Articolul citat e foarte lung și poate deveni repede plictisitor, dar nu e "rocket science", se înțelege lejer cel puțin în proporție de 89-90%.
    Cât despre "mâna de oameni" care ar putea înțelege, te aștepți că cel puțin absolvenții de medicină, care sigur sunt mai mulți de "o mână" să înțeleagă fără probleme cum funcționează un virus care nu e o noutate absolută, face parte dintr-o familie bine cunoscută.
    • Like 2
  • check icon
    Bla-bla-bla...
    Da, lumea nu înțelege multe lucruri complicate, dar pe asta o înțelege: degeaba scapă cu viață în următoarele săptămâni dacă după asta va muri de foame!

    Izolați vârstnicii+imunodeficienții și dați-i pe repede înainte cu imunizarea naturală!

    Germania poate rezista 6 săptămâni fără activitate economică, România nu!
    • Like 6
    • @
      Și oricum, mai nimeni nu moare de COVID. Aproape toate decesele sunt înregistrate la persoane cu alte afecțiuni, care mureau oricum în curând din alte cauze.
      • Like 4
  • Leo check icon
    Dragă autor, te asigur că mulți oameni din jurul nostru au capacitatea intelectuală să înțeleagă informațiile legate de acest virus și articolul respectiv este atât de bine scris încât trebuie să fii destul de prost ca să înțelegi doar 5-10%.
    • Like 5
  • dupa ce am fost informata ca sunt analfabeta functional de prea-maritul autor, am ajuns la paragraful "5%? 10?", (in loc de 10%) si am prins speranta .... :)) ... da' acolo m-am si oprit cu cititul, trecand direct la articolul citat ;)

    • Like 6
    • @ Dana Eugenia Moinescu
      Ma bucur ca nu sunt singurul analfabet functional de pe republica.ro, articolul sugerat de autor nu l-am citit si nici nu il voi citii, prea multe cuvinte si nici nu are desene de colorat sau de pus mustati.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult