Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Brebu, Las Vegas, DNA, CCR și retur?

Primarul din comuna Brebu, jud. Prahova, a fost invitat în localitatea Las Vegas, nu Las Fierbinți. De către cine? Păi, de către primarul din Las Vegas, doamna Carolyn Goodman, care intenționează, pesemne, să deschidă o grădină zoologică în Orașul Păcatelor și vrea un breb, un castor din comuna Brebu, România, veți presupune, stimate cititoare și stimați cititori ai Republicii.

Ei, iacătă că nu-i așa. Generoasa invitație, care include, pe lângă Vegas Nevada și vizitarea altor comune, probabil înfrățite cu Brebu, adică Orlando și Miami, Florida, vine din partea unui grup de tovarăși din Brașov, autointitulat „Societatea pentru Administrație Publică”. Poate veți crede că zisul oengeu onorează toate cheltuielile deplasării, și atunci nu mai contează că banii nu vin din Tampa, Florida, ci de undeva de sub Tâmpa. 

Din nou, ați greși. Expediția, în care ar urma să plece primarul Ungureanu plus 3 consilieri, va fi plătită cu suma de 45.000 lei din bugetul comunei Brebu. Cei 7.000 de brebeni, dintre care destui probabil n-au bani să-și pună dinți în gură, abia așteaptă, potrivit exprimării lui The Mayor Ungureanu, să fie „hrăniți spiritual” cu ce-o să le povestească trimișii lor la întoarcerea din America.

Finanțarea a fost aprobată pe loc printr-o hotărâre a Consiliului Local, care justifică excursia dată fiind necesitatea studierii parteneriatului public-privat în Statele Unite. Ca să fie, mă gândesc, aplicat practic acest studiu în Brebu prin construirea de plaje artificiale lângă heleșteul comunal, pe care locuitorii pot sta tolăniți și juca la ruletă, precum și a mai multor bare de striptiz în cârciuma din centru.

Toate încercările presei de a contacta pe cineva de la zisul oengeu brașovean, ca să vadă dacă acesta măcar există, au fost sortite eșecului.

De asemenea, primarul Ungureanu s-a baricadat pur și simplu în birou, refuzând să răspundă întrebărilor jurnaliștilor.

Acuma, d-sa a ieșit de acolo doar ca să ne anunțe, mâhnit, că a renunțat la plecarea în America din pricina „gândirii comuniste a unor oameni”.

Nu seamănă, oare, arogarea și abrogarea în timp record a hotărârii Las Vegas cu scurta viață a OUG 13, cadoul pe care dl Iordache și l-a, șpagamente vorbind, făcut și l-a pierdut în Piața Victoriei?

Consiliul Local e echivalentul executivului în Brebu. Cu aprobarea micului guvern, primarul s-a autoșpăguit cu 45.000 lei din bugetul brebenilor. Dacă primăria Brebu ar fi vizitată acum de niște procurori DNA, ce credeți, stimați Republicani, că ar spune Curtea Constituțională a României, în cap cu dl Valer Dorneanu? Cumva că DNA creează un conflict instituțional și perturbă buna guvernare a comunei Brebu?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ar fi putut sa sustina, macar de ochii lumii, ca matusa Tamara sponsorizeaza schimbul de experienta din Las Vegas, pe vremuri se fura mai cu bun simt
  • Like 0
 • Da...,comuna Brebu are in componenta sa si satul Pietriceaua,un sat asezat pe dealuri cu urcusuri si coborasuri,un sat de munteni,un sat deoameni alesi de Dumnezeu pot sa spun eu un orasean de Campina cu alianta stransa de acest sat ; va spun ca iese din comun prin faptul ca la o aruncatura de bat fata de cotidian ne aflam deja in atmosfera satului mioritic,..ce vreau sa spun este ca e cam pacat ca acesti oameni ce traiesc zi de zi in urbe sa nu aiba macar un drum cel putin asfaltat,ba din contra sunt fara de trotuare,fara de iluminat public,sunt uitati de lume....mentionez ca intradevar exista asfalt doar pana la "Cosmineanu" si nu sunt sigur de iluminat ; dar mai sus exista oameni,exista cei care l-au votat pe edil,oare este nevoie de o ancheta sociala ca si acestia sa beneficieze de drepturile constitutionale? Domnule Primar va trebuie cumva si indicatii de caz in propria comuna , sau duceti lipsa de consilieri devotati?;aaa.. nu Dvs.ci devotati in speta electoratului; ce facem cu oamenii de pe varf Dl. Primar?;sunt uitati de soarta?...Dvs.de la alegeri ati mai fost la oameni?;da eu am fost azi si e foarte greu sa ajungi la ei,e un drum inceput si neterminat,oare de ce????;sus pe platou unde se termina acel drum este un vacarm.....de ce???;acolo se termina civilizatia???;sa va spun ceva legat de rusine?;a cui Dl. Primar va intreb?;da bani sunt si exista dar nu sunt folositi cum este normal; un sfat ?; pot?????...A da,sigur ca da,aveti grija sa nu va vina vre-un control!
  • Like 0
 • și Comană, și Turcu au ales (?) ștreangul. Turcu - chiar în ziua în care Rise Project anunța ce a descoperit prin Brazilia... abia ce-a mai avut timp să-și rupă singur (?!?) câteva coaste, la aperitiv....
  • Like 0
 • Excelent acest nou text al lui CTP!
  Spațiu românesc în care funcționează întâmplări bizare, dincolo de rațional, posibil a fi întrerupte de vinovate obstrucții „ comuniste” este și la Brebu!!!
  Ce contează în ochii primarului de la Brebu, care a înțeles bine, de la CCR cum poate anihila eventualul control al DNA prin găselnița că i se „perturbă” buna funcționare a strădaniilor pentru propășirea localității, faptul că banii sunt de la buimacii pe care îi păstorește și vrea să-i ilumineze???...
  • Like 0
 • Sa spun drept la citirea titlului am avut un oftat ,mi-am zis in sinea mea : au bolunzit moroșenii. Brebul din Maramures, de pe valea castorilor, este satul care iti fura o parte din inima. De dragoste.

  Le propun satenilor di Brebul prahovean sa faca un schimb de experienta in Brebul maramuresan . Poate or invata cum sa-l puna la munca pe domn primar ca sa ii piara cheful de a cauta spiritualitatea in desert.
  • Like 1
 • Cri check icon
  Este cel putin straniu ca un ziarist de talia domnului CTP poate debita asemenea aberatii. Multi primari isi aranjeaza astfel de sejururi "profesionale" in zonele exotice si paradisiatice ale planetei, din 1990 incoace, intr-un mod mai mult sau mai putin legal sau moral.
  Probabil ca este vorba de un primar pesedist, deci automat individul este un profitor, chiar daca dl. CTP nu ne comunica si punctul de vedere al acestuia.
  Din punctul meu de vedere, daca primarul respectiv a incalcat legea, n-are decat sa-l jupoaie de viu DNA-ul.
  Din pacate pentru reputatul ziarist, DNA are oarecari probleme de cand CCR a constatat ca d-na Kovesi a calcat cu cizmele in curtea guvernului.
  Ii sugerez domnului CTP sa scrie un articol intitulat "Fire-ai a dracu' CCR !"
  Dl. CTP a tacut cu intelepciune atunci cand aceeasi CCR a calcat in picioare voturile a 7,4 milioane de cetateni, la referendumul din 2012.
  Astazi, cand CCR incearca in sfarsit, sa dea dovada de profesionalism si sa ne arate ca nu mai este doar o scula politica jegoasa a politicienilor, dl. CTP protesteaza cu sfanta sa manie proletara.
  Aferim !
  • Like 0
  • @ Cri
   Paul check icon
   CCR-ul sub conducerea lui Dorneanu-pesedistul, a decis cu majoritate de voturi ca DNA nu are voie sa ancheteze legalitatea si oportunitatea emiterii unei ordonante. DNA a anchetat insa fapte de natura penala in contextul emiterii unei ordonante! Pana si Dorneanu e de parere ca DNA-ul poate ancheta aspecte penale. In alta ordine de idei CCR-ul ar trebui scos complet de sub influenta politicului. Membrii CCR ar trebui numiti din interiorul Justitiei ca putere in stat.
   • Like 0
  • @ Cri
   Pot sa va recomand verbul a gandi? se opune verbului a te lasa manipulat. V-as mai recomanda si verbul a invata care se opune verbului a nu vrea , a nu vrea sa sti... a fi ignorant. Scrieti citand parerile altora , jalnica citare. Dreptul constitutional nu este o gluma de salon , nu este o barfa . In privinta frustrarilor , evidente, cauzate de personalitatea Domnului Cristian Tudor Popescu , va recomand trei pasi 1. scoaterea di priza a calculatorului .2. vizitati o biblioteca si imprumutati ceva carti 3. porniti din nou calculatorul doar cand o sa aveti ceva de spus cu mintea dumneavoastra si doar unde o sa va pricepeti.
   • Like 1
  • @ Cri
   Dle. cbabeanu@ este"cel putin straniu" ce va mai p,ace sa-l atacati pe ctp. Nu a facut decst sa relateze unul dintre cazurile, despre care dv. mantionati ca se petrec, din 1990 incoace, in mod fregvent, in randul primarilor psd, cu precadere. Si a tratat cazul cu un umor sarcastic, bine nimerit in cazul unui asemenea ipochemen si in cazul comunitatii locsle, o comunitate inerta, indolenta si ignoranta, care voteaza la coman in schimbul drepturilor legiferate cu care ii santajeazs asemenea "primari". Drept la replica ar fi avut acordat, numai ca acdasta caricatura nu a "dorit" sa beneficieze de el.
   Probabil s-a "rusinat", si "modesti" cum ii stim pe psd-isti a "evita"at sa dea ochii cu presa. Dar a mai comis o magarie acuzand pe cei care l-au dat in vileag de "gandire comunista". Te pufneste rasul. Da, ar trebui ca dna sa-l ia la "scuturat", impreuna cu tot cl-ul. In ceea ce priveste concluzia ccr, a lui valer dorneanu, nu este de mirare, doar este bine cunoscut faptul ca respectivul este vechi psd-ist. La ce v-ati asteptat? Javrele psd alde au pus mana pe ccr. Vreau sa-l aud pe v.d. ce va zice referitot la constitutionalitatea propunerii acelui "medic" iesean, care s-a plinbat la multe partide, " ca romanul, impartial", cu privire la pedeapsa cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani pentru cei ce vor protesta, impiedicand astfel guvernul sa (ne) lucreze!
   • Like 0
  • @ Zugravu Mircea
   Imi cer, incaodata scuze, trimit de pe tableta. Am vrut sa scriu frecvent si nu fregvent. Si pentru celelalte greseli de litere.
   • Like 0
 • Din manualul micului propagandist ! Exemplificam printr-un caz evident, un primar patibular vrea sa vada America si organizeaza deplasarea, invitatie de la unii, bani de la altii. De aici, violam pervers logica si izbim cu izomorfismul: autospaga Brebu, Iordache spagatorul. Ce retine cititorul in 30 sec alocate articolului sunt cuvintele cheie: primar, oameni fara dinti, PSD, spaga, ong, guvern, OUG13. Adica si PSD-ul ia prin ong-uri nu doar Republica care aspira modest si liber precum balena planctonul societatii deschise. Un pic de tenis in curand ?
  • Like 0
 • Ana Trif Ana Trif check icon
  1.Brebenii "de rând" aveau cunoştinţă de făcutele primarelui Ungureanu?
  2.Dacă da, cum au reacţionat la această ştire?
  later edit: După ce am citit comentariile de mai jos, mi-am dat seama că am pus o întrebare inutilă, chiar prostească.Scuze, dar am uitat că în Ro, la Brebu sau la Bucureşti e una şi aceeaşi mentalitate feudală, a la "capul plecat nici sabia nu-l taie".
  • Like 1
 • Comportamentul dlui primar Ungureanu are la baza un mare precept nou-testamentar : "Precum in cer, asa si pre pamant".. Dl Ungureanu l-a adaptat doar contextului zilelor noastre, metamorfozandu-l in: "Precum la Guvern, asa si-n teritoriu. " Mi- au placut mult spusele dlui Popescu la terminarea mandatului lui Obama, ca il regreta intrucat, inainte de toate, a fost un model uman: educat, decent, afabil, cuviincios. Ce bine ar fi sa avem si noi niste modele umane in fruntea tarii, a caror conduita, poate, sa se rasfranga si asupra noastra, imbunatatindu-ne. Dar se pare ca suntem alergici la astfel de oameni: pe Regele Mihai l-am alungat, pe Corneliu Coposu l-am huiduit, pe Ion Ratiu l-am acuzat ca n-a mancat salam cu soia etc Oare explicatia trebuie cautata apeland la psihanaliza, poate in subconstientul nostru alegem netrebnici pe care sa-i folosim ca refulare pentru frustrarile noastre, pentru a ne impaca mai usor cu noi insine? Daca nu-mi convine starea in care sunt, am pe cine da vina. Nu caut in oglinda vinovatul ratarii mele, ci ma uit la TV si incep sa injur.
  • Like 4
 • Iuliu check icon
  Interesanta paralela cu "jocul de mijloc" din sah si metafora "intamplarilor educate" invocate in emisiunea de aseara, pe teme similare articolului de azi.
  • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult