Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Vedeți vreun pesedist strigând în stradă?

I-am rugat pe manifestanții care au proiectat România în lume în aceste săptămâni, să renunțe la pancarta și strigarea „PSD-ciuma roșie!”. Nu-i drept, spuneam, există și membri sau simpatizanți PSD care sunt oameni cinstiți și de bun-simț.

Nu mi-am schimbat părerea. Dar trebuie să mă adresez acum celeilalte tabere, votanților PSD, ca să le comunic o constatare probabil neplăcută: partidul lor preferat rămâne, în anul de grație 2017, un demn urmaș al mai mult decât PCR, un demn urmaș al Partidului Bolșevic.

O regulă de fier a bandelor bolșevice transformate în partid, care au început să ia puterea politică prin violență la începutul secolului trecut sună așa, cu privire la orice membru: mai bine să greșești împreună cu Partidul, decât să ai dreptate împotriva Partidului. La bolșevici, adevărul și dreptatea se stabilesc prin vot în biroul politic executiv.

Domnul Mihai Chirica, fostul președinte al PSD Iași, fost vicepreședinte PSD și încă primar al Iașiului, are de partea sa adevărul și dreptatea. Dânsul a spus public, în momentul în care Dragnea și Grindeanu le comunicau protestatarilor din orașele României că Guvernul merge înainte cu OUG 13, și or fi ei sute de mii, dar PSD are în spate milioane de votanți, că adoptarea Ordonanței este o greșeală, că ministrul Iordache trebuie să-și dea demisia și că președintele Dragnea nu știe să-și aleagă oamenii.

Dl Chirica avea dreptate de unul singur împotriva Partidului și Guvernului, lucru care se vede limpede în clipa de față: Iordache s-a dus, iar Ordonanța 13 tocmai a fost desființată prin vot de Senat. Toți senatorii PSD au votat pentru anihilarea OUG 13, mai puțin dna Ecaterina Andronescu, care a luat-o în brațe fără explicație. Deci, ordinul de zi venit de la centru a fost încălcat de senatoarea Andronescu, ea nefiind sancționată câtuși de puțin pentru asta. De ce? Pentru că a dorit să greșească până la capăt împreună cu Partidul.

În schimb, dl Chirica a fost dat afară din toate funcțiile deținute pentru că a spus adevărul și a avut dreptate, dar împotriva Partidului.

I-aș aștepta pe social-democrații de bună credință din Iași și din toată țara să iasă în stradă și să strige în fața acestei injustiții de tip totalitar petrecută la nivelul conducerii partidului. Să ceară repunerea dlui Chirica în funcțiile din care a fost scos în modul cel mai nedrept și absurd cu putință.

Stimați Republicani votanți PSD, dacă nu veți vedea astăzi niciun pesedist protestând în stradă, cu atât mai puțin chiar pe dumneavoastră, trebuie să vă spun că ați votat cu partidul lui Lenin, Stalin și Putin.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Votanților PSD, "le comunic o constatare probabil neplăcută: partidul lor preferat rămâne, în anul de grație 2017, un demn urmaș al mai mult decât PCR, un demn urmaș al Partidului Bolșevic".
  " La bolșevici, adevărul și dreptatea se stabilesc prin vot în biroul politic executiv".
  Ce naiba, domnule Popescu ! Numai naiv nu va credeam. Aveti impresia ca daca la putere ar fi fost acum opozitia, cu tot amalgamul ei de partide, lucrurile s-ar fi intamplat altfel ? Si atunci i-am fi numit si pe ei niste "demni urmași al mai mult decât PCR, un demn urmaș al Partidului Bolșevic" ?
  • Like 0
 • Cri check icon
  Ceea ce nu spune reputatul jurnalist este ca Dl. Chirica se afla de doua luni in vizorul DNA, ca urmare a dosarului intocmit pentru primarul amorez Nichita. Deocamdata este "martor". Insa DNA ne-a demonstrat adeseori ca poate transforma cu viteza luminii un martor intr-un acuzat, iar dl. Chirica pare ca a inteles mesajul.
  Desigur insa ca nu e nicio legatura intre DNA si subitul "curaj" al d-lui Chirica.
  Dl. CTP omite sa ne mai spuna si ca dl. Chirica este bine mersi in continure si ca primar si ca politician, fara ca actul sau de "curaj" sa determine vreo sanctiune reala si palpabila din partea PSD.
  Deasemenea, dl. CTP pare sa nu observe ca in TOATE partidele, "rebelii", sau cei care au dezavuat in public politica propriului partid au avut destule probleme, uneori mergand pana la excluderea lor din respectivul partid.
  Este dreptul inalienabil al d-lui CTP sa deteste orice politician sau partid doreste domnia sa; insa, in calitatea domniei sale de ziarist de calibru si de lider si formator de opinie in presa romaneasca, poate nu i-ar strica putina obiectivitate....
  Chiar daca sunt rareori in rezonanta cu opiniile distinsului ziarist, nu pot sa neg faptul ca pentru mine constituie o reala placere lectura oricarui articol scris de domnia sa.
  • Like 0
  • @ Cri
   Emil check icon
   Domnul Chirica a facut ce a crezut ca trebuie facut, sa atraga atentia. El a fost ales primar de catre alegatori, prin urmare partidul nu-l poate "exclude" din acest JOB. I-au facut un bine, l-au curatat de mizeria gloatei de partid.
   • Like 0
 • I-am vazut pe psd-istii care strigau "la comanda", dupa cum le porunceau sefii/ "baronii locali"! Ce-au facut acesti tovarasi cu dl. Chirica ne arata inca o data valorile "democratice" ale acestui partid rosu (de jenant)...Lupul "comunist" isi schimba parul, dar naravul ba! Astia-s mai periculosi decat fostii comunisti, deoarece te "executa democratic": cu legi facute de ei si pentru ei, cu vot "democratic" a la Dragnea, etc. Vorba unui clasic: "prosti, dar multi!". N-ai cu cine si gata, nici macar n-ar trebui sa mai comentam pe astfel de subiecte. Alta-ntrebare?
  • Like 0
 • Te roade grija de PSD ”Domnul Mihai Chirica, fostul președinte al PSD Iași, fost vicepreședinte PSD și încă primar al Iașiului, are de partea sa adevărul și dreptatea”
  Zău? Dar parcă nu te-am văzut luînd apărarea și lui Sergiu Moroianu care a fost exclus scurt din USR după o simplă postare pe facebook.
  • Like 0
 • Intamplator, oricat de cinstit ar fi vreunul, la discursul presedintelui in parlament, ori a lipsit ori s-a unit "cinstit" cu holurile cladirii, dovedind astfel integritatea.
  Cu ce sau cine se identifica "membri sau simpatizanți PSD care sunt oameni cinstiți și de bun-simț" ?!
  • Like 0
 • Dezbina si cucereste.Ayatollahul Dragnea,cum bine i s-a spus,a reusit sa anihileze un "deviationist". Singura diferenta este ca nu l-a lichidat fizic.Ar da foarte rau,si nu cred ca si-ar permite,chiar daca isi doreste.Si nu numai cu dl.Chirica.

  • Like 1
  • @ Marian Peta
   Din moment ce psd nu e singurul partid din romania, domnul chirica se poate muta la altul. Un partid nu e obligat sa primeasca sau pastreze pe oricine. Nu dragnea a inventat disciplina de partid , ci chiar sistemul parlamentar englez.
   • Like 0
 • 169 de comentarii. S-a intamplat vreodata sa intre in dezabatere insusi autorul articolului?
  • Like 1
 • Din FERICIRE, propaganda psdista de tip bolșevic se prăbușește. Sunt sigur ca nici votanţii psdisti nu mai cred în ceea ce spune Dragnea. Dragnea a rămas izolat, în lumea lui. Lumea lui se prăbușește însă el continuă să creadă că tot ceea ce spune, este si așa... Asta doar un om bolnav cu apucaturi de dictator poate sa fsca asta.
  • Like 0
  • @ Vlad Alex
   ”propaganda psdista de tip bolșevic” este un nonsens. Nu numai că PSD NU esate un partid bolșevic, dar nici măcar nu e de stînga. Prima măsură care trebuia să o ia era reintroducerea impozitului progresiv. De la introducerea cotei unice de banda bolșevicilor băsiști coeficientul Gini a ajuns la noi cel mai mare din UE.
   • Like 0
  • @ Vlad Alex
   ”propaganda psdista de tip bolșevic” este un nonsens. Nu numai că PSD NU esate un partid bolșevic, dar nici măcar nu e de stînga. Prima măsură care trebuia să o ia era reintroducerea impozitului progresiv. De la introducerea cotei unice de banda bolșevicilor băsiști coeficientul Gini a ajuns la noi cel mai mare din UE.
   • Like 0
 • Scuze, Viata si opera
  • Like 0
 • In afara subiectului...Tocmai am terminat de citit cartea Omul si Opera scrisa de dl Popescu. Mi-a placut mult. Este, in acelasi timp, noroc si ghinion ca un om atat de profund se ocupa de hermeneutica circului politic in loc sa scrie o carte despre Biblie, de exemplu. Are o intelegere originala, autentica a textului. As da un an din viata sa asist la o emisiune sau o conferinta in care domnii Plesu si Popescu discuta exclusiv despre Biblie si crestinism. Si mi-ar mai placea ca dl Popescu sa scrie in Republica articole despre: cele mai bune 10 carti pe care le-a citit, cele mai bune 10 filme, 10 meciuri de tenis, 10 partide de sah(stiu ca l-a pasionat in adolescenta), sa atace si subiecte in afara politicului, ca, slava Domnului, are suficienta marfa sa puna pe taraba. Multumesc pt carte, dl Popescu!
  • Like 0
  • @ Neacsu Laurentiu
   Domnule Neacsu Laurentiu, ma intreb , de cat curaj nebun are nevoie un om , de cata mandrie de sine , pentru a se incumeta sa scrie si sa publice un volum intitulat "Viata si opera" cu 30 de ani inainte de moarte ?
   • Like 0
  • @ Neacsu Laurentiu
   Cred ca ai citit-o cu foarte multa atentie, se numeste "Viata si Opera", de fapt ...
   • Like 0
  • @ Dorina Avrămuţ Chirilă
   Daca o rasfoiti, vedeti ca titlul este mai mult ironic...
   • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult