Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Zeci de voluntari au făcut zacuscă pentru oamenii nevoiași din județul Brașov

Într-o curte din Viscri, aproape 20 de voluntari spală, toacă ori coc legume pentru cămara de iarnă. Peste o tonă de legume, fructe ori făină vor trece ori mâinile lor și cele ale colegilor lor, ce urmează să vină în ziua următoare, și vor ajunge apoi la 150 de familii nevoiașe din județul Brașov, aflate în programele Asociației Diaconia. 

Cămara de iarnă

Voluntarii, angajați ai companiei Vodafone, au strâns fonduri pentru cumpărarea celor necesare, iar acum fac zacuscă, coc vinetele pentru iarnă, curăță fructele pentru gem ori ambalează făina. 

„Eu și cu Bianca, colega mea, ne-am jucat și am făcut niște brioșe pe care le-am ambalat foarte frumos și le-am pus colegilor pe birou. Luni dimineață, au găsit niște brioșe home made, împreună cu invitația de a dona. Mie îmi place foarte mult zona de arts and crafts și am confecționat o urnă în formă de brioșă și ne-a plăcut”, povestește Alexandra, în timp ce curăță ceapa. La o altă masă, alți colegi de-ai săi pregătesc ardeii pentru zacuscă.

„Primim înzecit: dragoste, experiență de viață, recunoștință”

 Amalia este deja în cel de-al treilea an de voluntariat la Viscri și a participat, împreună cu alți colegi, la multe alte acțiuni de de ajutorare a persoanelor cu vulnerabilități.

„Printre cele care îmi vin cel mai repede în minte au fost Scrisori pentru Moș Crăciun, în care cumpărăm cadouri pentru copii. Ne alegem copilașul și îi oferim lucrurile pe care i le-a cerut Moșului în scrisoare. Într-un alt proiect, am izolat o casă pentru persoanele cu dizabilități, într-un altul am ajutat mai mulți copii fără posibilități să le facă o surpriză mamelor lor de 1 Martie, iar mamele au fost foarte impresionate. Am participat la construcția de case pentru familii nevoiașe, un proiect foarte mare, desfășurat în zona Brașovului. Am participat la maratoane ori am jucat baschet în scaun rulant. Am avut și noi, voluntarii, niște scaune rulante speciale. Foarte greu mi s-a părut, am crezut că o să cad”, își amintește Amalia, despre alte proiecte ale Fundației Vodafone România la care a luat parte.

De fiecare dată, simte că primește ceva de la cei pe care îi ajută. „Primim înzecit. De la copiii cu dizabilități, de la copiii vulnerabili, primești dragoste și experiență de viață. Gătești pentru niște suflete și primești recunoștință”, spune Amalia.

Un loc în care 12 familii sărace au luat viața de la început

Cămara de iarnă este un proiect pe care Asociația Diaconia îl desfășoară cu sprijinul Fundației Vodafone România. „Beneficiem de ajutor financiar pentru a cumpăra produsele necesare și beneficiem de munca voluntarilor care le pregătesc, sunt lucruri bine făcute, așa cum le faci în casă. Lucrăm pentru familiile beneficiare din județul Brașov, sunt comunități sărace, familii fără posibilități materiale, majoritatea fără educație. Avem mame rămase singure, bunici rămași cu nepoții, pentru că părinții au plecat în străinătate”, spune Lucian Gog, reprezentant al Asociației Diaconia. Pentru a le face viața mai bună, organizația acționează pe mai multe direcții, explică el. 

 „Le oferim sprijin material, alimente, hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte și le facilităm accesul la îngrijire medicală, la intervenții chirurgicale, care sunt, de obicei, destul de costisitoare. Un alt proiect fain a fost construcția de case sociale, avem construite 12 case în care locuiesc 12 familii cu mulți copii, deja e o comunitate întreagă. Familiile au stat în condiții improprii, în foste grajduri, unele fără lumină, fără apă, alții în beciuri, alții în locuințe supraaglomerate. Acolo, oamenii ăștia chiar iau viața de la început. Și acum, dacă ai merge, nu ai mai zice că sunt familii defavorizate, oamenii chiar s-au schimbat, s-au integrat, au găsit locuri de muncă”, spune Lucian Gog.

În cele două zile de voluntariat la Viscri, aproximativ 40 de voluntari au pregătit provizii pentru iarnă pentru 150 de familii nevoiașe. Daniel a reușit să strângă suma de bani necesară pentru a cumpăra legumele pentru zacuscă, făcând prăjituri. „Am făcut prăjituri și limonadă m-am dus la birou, am dat un mail și i-am invitat pe colegi să guste. Așa reușim să ajutăm niște familii nevoiașe și reușim să ieșim din zona noastră de confort”, crede el.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Foarte frumos, as vrea sa particip si eu la o asemenea actiune nu neaparat sub auspiciile unei organizatii religioase. Inca odata felicitari.
    • Like 0
  • Bravo lor, uite că preoțimea ortodoxă face și lucruri bune, nu doar campanii pentru interzicerea avortului tip familia tradițională.
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult