Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Bună dimineața unei Românii care a surprins din nou Europa! Ce urmează

Cioloș - Barna - Inquam Photos / George Călin

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Incredibilă capacitatea Partidului Social Democrat de a crea valuri de emoții negative care să aducă votanții la urne.

Au pățit-o Adrian Năstase, Victor Ponta și iată, Liviu Dragnea. Cum pun mâna pe putere, cum se comportă ca tupeistul care s-a cocoțat la vârf doar ca să aibă de unde să-i scuipe în cap pe cei de jos.

Pentru că putem! spunea „ilustrul” Codrin Ștefănescu. Liderii PSD i-au făcut pe constestatarii din toate colțurile țării în toate felurile: sorosiști, johanniști, haștgiști, derbedei, drogați, plătiți.

Iordache, Rădulescu-Mitralieră, Nicolicea, Șerban Nicolae, Olguța Vasilescu, Manda au jignit, au mințit, au arătat semne obscene tuturor după decembrie 2016.

În exprimările publice, PSD-ALDE-UDMR au mers pe două tipuri de discursuri- unul impersonal, neasumat (se aude, s-a decis, s-a votat, se zvonește, se crede, se vede) și unul al generalizării, metamorfozării partidului cu poporul pentru a justifica dictatura majorității și mersul cu tancul prin legislație (românii vor, românii doresc, românii cer).

Modificările aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală au trecut mai departe în ciuda Opoziției, manifestanților din țară și de afară, observațiilor Curții de la Veneția, Președintelui, asociațiilor magistraților, partenerilor europeni și americani.

În 26 mai 2019, cetățenii au arătat drumul pe care vor să meargă și pun sub mare semn de întrebare declanșarea articolului 7, din cauza nerespectării statului de drept.

Ce urmează?

Prima întrebare este dacă avem o clasă politică suficient de matură încât să înțeleagă că procentele de astăzi delegitimează majoritatea PSD-ALDE-UDMR. Într-o democrație trecută de majorat, semnalul ar trebui să fie factorul declanșator al alegerilor parlamentare anticipate.

A doua întrebare este dacă avem o Opoziție suficient de responsabilă și inteligentă, ca să înțeleagă votul de astăzi și să creeze o majoritate menită să îndrepte lucrurile și să reașeze România pe făgașul european.

A treia întrebare este dacă CCR va fi suficient de înțeleaptă încât să-și dea seama că poporul dorește justiție liberă, că infractorii nu pot avea drepturi mai multe și mai largi decât cetățenii corecți. Și că membrii săi nu pot să gireze la nesfârșit aberațiile legislative ale stăpânilor aflați vremelnic la putere.

În următoarele luni, sunt câteva instituții care ar trebui reașezate în matca democrației, pentru că în ultima vreme au fost extrem de nocive pentru România. PSD-ALDE-UDMR au avut grijă să-și înșurubeze acolo strategic slugile, ca să le controleze pe termen lung: Avocatul Poporului, Autoritatea Electorală Permanentă (care și-a propus prin toate metodele îngroparea referendumului declanșat de președintele Klaus Iohannis), CNA (această instituție menită să protejeze uneltele de propagandă ale puterii și să împiedice popularizarea unui referendum cu o temă de interes public major), CCR. Cât despre celebra secție de anchetare a magistraților, aceasta trebuie desființată cât mai curând posibil.

În ceea ce privește alegerile, prioritatea ar trebui să fie votarea primarilor în două tururi. Cât despre administrarea țării, e nevoie urgentă de resetare a relației autorității cu multinaționalele și mediul privat, pentru că aberațiile aduse de Darius Vâlcov, împrumuturile iresponsabile ale ministrului Teodorovici, toate trebuie corectate. 

România trebuie transformată - la propriu și la figurat- într-un mare șantier, dar nu unul în care schimbăm borduri și facem poze cu buldozere, ci unul în care să se construiască totul. E nevoie de spitale, autostrăzi, școli, linii de tren de mare viteză. E nevoie de bani de la Uniunea Europeană.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este un pas mare spre normalitate, in care sa voteze tinerii si sa-si exprime parerea lor a ceea ce vor. Aparatul de vot al psd a fost invins. La sectia de votare am dat "Hristos a inviat" si nu mi-a raspuns nimeni nici macar cu buna ziua. Mosnegaraie si babacaraie cat lumea si in comitetul de primire si la vot, tineri mult mai putini.
    • Like 0
  • Oare pricepe tot rumânul ce s-a întâmplat!? Sau ascultă orbește borfașul, cocoțat prin fraudă, minciună, hoție, primitivism? Nu se va opri, camarila hoților. Vor lătra in continuare. Dragnea si tariceanu, împreună cu banda de trădători ticalosi, va împroșca cu scârnă tot ce li se opune. De aceea, în primul rând cei doi, dar nu singuri, trebuie să intre în pușcărie, fără dreptul de a emite otravă în continuare. Se pare, că in mare măsură, poporul s-a lămurit. Au mai rămas doar profitorii, paraziții societății. Au făcut mult rău. Va fi o muncă titanică pentru îndreptarea răului produs timp de 30 de ani. Trebuie înțelegere din partea neamului și bună credință și cinste din partea celor ce se ridică. Va fi greu. Să nu uităm că hienele mai au un an jumătate în care vor încerca orice mârșăvie.
    • Like 0


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult