Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Doi pensionari nervoși au cedat la coada de la vot: „A înnebunit tineretul ăsta, vrea să fim slugile Europei, hai să mergem acasă!”

Secție, coadă la vot

Foto: George Călin/ Inquam Photos

26 mai este o zi în care românii s-au surprins pe ei înșiși. Prezența mare la vot la niște alegeri tradițional caracterizate prin lipsă de „miză” imediată și lipsă de apetit electoral a făcut ca la multe secții de votare din țară și din străinătate să se formeze cozi lungi. Au fost locuri în care cetățenii au stat ore bune la coadă ca să voteze. Am vorbit mai devreme cu Cătălin Mihăilă, care de dimineață s-a dus să voteze la Munchen. L-am întrebat „cum merge coada”. „Stau de aproape 4 ore, mai am o oră probabil. Dar e mai plăcut aici decât în Piața Victoriei la minus 20 de grade”.

Și continuă: „Sunt peste 1000 de persoane la coadă la Munchen. Adunarea și energia sunt impresionante. Se ascultă Noi Suntem Români la telefoane, mașinile claxonează pe stradă și arborează tricoloruri. Richard Strauss Strasse, pe care se găsește Consulatul României are, ca toate străzile din Germania, pe trotuar, pista de biciclete. Oamenii care așteaptă să voteze nu stau pe pista de biciclete, ci alături, într-un rând ordonat nemțeste de peste 100 de metri”.

Viorela Mihai mi-a trimis poza de mai jos, cu mesajul: „Unchiul soțului meu, șofer de tir, stă la coadă la vot și ne-a trimis această poză. Trei săptămâni pe lună e șofer de tir prin Europa, o săptămână vine și stă în România. E de o oră la coadă și mai stă vreo trei ore”.

După câteva minute, îmi trimite o a doua poză, cu un ralt „diasporez” care a votat cu sete:

Monica și Liviu Moldovean sunt stabiliți de mai mulți ani în Marea Britanie. 26 mai i-a prins în vacanță la Roma. Liviu râde pe messanger: „Mi-am sacrificat o zi de vacanță ca să-i dau… lui Dragnea”. Liviu Dragnea este foarte „iubit” la coada de la Roma, unde câteva mii de oameni au început să protesteze de teamă că nu vor reuși să ajungă la urne până la ora 21: „Vrem să votăm”.

„Au ieșit oameni de la vot atenționându-ne să cerem buletine de referendum, că nu le dau ei pur și simplu, ci numai la cerere”, îmi scrie Monica. Peste un timp: „La Roma a început să plouă. E o coadă interminabilă a umbrelelor”.

„Se pare că la Roma vor rămâne mulți români pe dinafara secției. Oamenii sunt nervoși și strigă „PSD - ciuma roșie” și „Dragnea Rahova”. Au fost chemați carabinierii”, mai scrie Monica.

Nicu Pană stătea mai devreme la coadă în Pipera: „La Pipera, la noi, la secțiile 92-93 era prezența de peste 30% pana la ora 13.00. Pipera salvează România”.

Dan și Cristina mă țin la curent pe Whatsapp despre mersul cozii la Liceul Traian, din cartierul bucureștean Tei: „Doi pensionari nervoși au cedat la coadă de la vot: A înnebunit tineretul ăsta, vrea să fim slugile Europei, hai să mergem acasă! Și au plecat acasă…”

Vlad Corches din Neustadt, Germania, ne roagă să distribuim filmulețul de mai jos: „Pur și simplu vor să ne împiedice să votăm”. Cineva trebuie să iasă și să le ceară scuze oamenilor de aici, dar și celor din Munchen, Stuttgart saui Roma.  Și eventual să prelungească programul de vot la secțiile din străinătate.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cred ca la votul viitor ar fi util sa facem cozile mari de la ora 7 dimineata, sa votam inaintea "PSD-ilor". Cand vor vedea coada vor pleca, ca deh, nu merge sa intri in fata pe pile si spaga :)
  • Like 1
 • eu cred că unii sunt cam tâmpiței: când doi oameni în vârstă au o asemenea reacție e clar că sunt tâpiți, și pesediști pe deasupra!
  • Like 1
 • Eu cred că autorul își urăște părinții, are o obsesie și pleacă de la premiza că toți cei în vârstă sunt și tâmpiți. O fi fost abuzat în copilărie și a rămas tarat altfel nu-mi explic asemenea frustrare.
  • Like 0
  • @ Adrian Ionescu
   Atata timp cat tineretul plateste pensiile, e dreptul tineretului sa aleaga la cine vrea sa fie sluga. Pensionarii trebuie sa-si incaseze pensia si sa lase pe altii sa decida viitorul. Si anume pe cei care asuda acum sa plateasca salariile de bugetari marite, pensiile speciale nesimtite precum si pensiile normale.
   • Like 7
  • @ GicaContra
   Nu plătește tineretul pensie, oamenii ăia au cotizat timp de 40 de ani la fondul de pensii, nu primesc nimic de pomană. Dacă punctul tău de vedere e un punct de vedere evoluat, tineresc atunci e vai de mama noastră.
   • Like 0
  • @ GicaContra
   ,
   • Like 0
  • @ Adrian Ionescu
   E trist că după atâta timp și atâtea discuții nu ați reușit să deslușiți natura Pilonului 1 de pensie, ceea ce se numește acum Fondul de pensii. Și anume, Fondul de pensii actual nu este un purcoi de bani adunați de-a lungul anilor din cotizațiile fiecărui cetățean român care este acum pensionat. Fondul de pensii, sau Pilonul 1, este totalul banilor încasați la bugetul de stat din impozitele celor care muncesc/plătesc taxe în prezent cu destinația pensii. Iar acești bani există în funcție de numărul celor care cotizează, nu a celor care au cotizat. Pilonul 1 e o placă turnantă, nu un fond de investiții. Pilonul 2 este un fond de investiții, nu o placă turnantă. Acolo, niște profesioniști folosesc instrumente financiar-bancare pentru a spori depunerile celor care cotizează și a oferi un profit la momentul lichidării contului. Deci asta cu "nu tinerii plătesc pensiile" este o greșeală care nu se vrea a fi corectată de cei care vor să mențină schisma între generații (în folos propriu și personal)
   • Like 3
  • @ GicaContra
   ;Nea Gica nu mai face instigatie daca nu stii cum,,merge'' treaba cu fondul de pensii si constituirea lui! Ti-asi putea explica cum ,,e treaba'' dar si asa vad ca ..alergi pe o pista falsa! Totusi pe scurt ,trebuie doar, sa stii numai ca alocatiile pe care statul le asigura copiilor,tineretului si parintilor pt cresterea si pregatirea pt viata [educatie,sanatate,etc.,] sunt platite [sau au fost si vor fi platite de cine crezi?:Chiar de catre acesti pensionari cand ei erau activi iar,,tineretul care afirmi -si pe buna dreptate o faci-era in faza de crestere de pruncie,[perioada care pt. cei mai dotati tineri tine pana pe la 25 de ani.Principiul Solidaritatii sociale ,daca nu cunosti,asa se cheama aceasta stare de lucruri!Sa stii ca intr-un fel sau intr-altul cam asa este in toata lumea.Probabil [de fapt ,sigur!] doar cuantumul alocatiilor conteaza,este diferit,in f. de posibilitatile statului,etc!
   • Like 4
  • @ Adrian Ionescu
   Ai citit doar titlul și te-ai gândit să bagi ceva propagandă.
   Prea târziu.
   • Like 1
  • @ Adrian Ionescu
   Cred că nu prea ai idee despre cum funcționează sistemul de pensii.
   • Like 0
  • @ GicaContra
   PS: In timp ce unui copil ii trebuiesc intre 20 si 25 de ani pt a deveni contributor la Fondul de pensii,deci de a incepe sa returneze [prin contributia la Fondul de pensii] ajutorul primit pana atunci,un pensionar care a contribuit 40-45 de ani la fondul de pensii ,ajunge in medie sa ,,se bucure'' de pensia-pe care o vor subventiona tineretul, in medie 17 ani.Prin urmare din care motiv ,pensionari-dupa d-ta citire-trebuie exclusi din vi
   ata societatii si ce ,,viitor sa le mai decida ''altii[adica tinerii;oare pot ei singuri fara niciun sfat ,fara nicio experienta sa le ofere pensionarilor.. o viata de pesie linistita?Este de dorit,dar nu si posibil!?
   • Like 0
  • @ Adrian Ionescu
   Nu e vorba ca primesc de pomana.
   E vorba ca cei care trebuie sa contribuie la bugetul de pensii acum, pentru a se plati pensiile pensionarilor de acum, nu mai pot. Si o sa plece. Si atunci sa vedem de unde pensii. Dar dupa cum zici matale, n-ar fi o problema fiindca au contribuit 40 de ani si s-au acumulat banii intr-un fond. Ha ha. In fond sunt banii pe care vor sa ni-i ia noua acuma.
   • Like 0
  • @ Adrian Ionescu
   Delia MC Delia MC check icon
   Autorul dă un exemplu, nu generalizează. Nici vorbă de ură sau frustrare.
   • Like 1
  • @ GicaContra
   Habar n-are structura fondurilor de pensii. Cum explica mai sus Dl. Trifan, pensiile actuale, speciale sau nu, sunt platite DIN CONTRIBUTIA LA PENSIE A TINERILOR pe pilonul 1 - la care se adauga ce imprumuta guvernul caruia nu-i ajung banii. Ce plateste tineretul la pilonul 2 le va ramane LOR si NU PENSIONARILOR ACTUALI - de unde si intereseul guvernului pt disparitia pilonului 2. Cat despre frustrarile celor in varsta... au trecut de mult de varsta la care puteam sa le explicam ceva, ei stiu si atat. "Incapatanarea batranilor nu este egalata decat de lipsa lor de discernamant" - cautati autorul
   • Like 0
  • @ Adrian Ionescu
   ba tineretul plateste pensiile!!! daca nu stiati, banii stransi din pensii intra in bugetul consolidat si guvernul ii foloseste dupa plac. Din acest motiv banii pe care i-au strans din orele suplimentare, sporuri de noapte si zile de munca neplatite (va aminititi duminicile?) nu intra in calculul pensiei. de exemplu, un sofer de ambulanta care in ultimii 20 de ani a facut peste 20 d e ore suplimentare luna de luna, ore care au intrat in calcul pentru çotizatiua la fondul de pensii, la sanatate, etc, si la impozitul pe venit, are o pensie calculata strict la salariul de baza, Chiar credeti ca ati cotizat pentru pensie? daca va uitati in lege, contributiile la pensie au la baza principiul solidaritatii, ca de cel al contributivitatii tin cont doar inainte de alegeri.
   • Like 0
  • @ Adrian Ionescu
   Te rog frumos sa iti iei pensia exact din banii tai cotizați.dar numai din aia. Vai de capul tău de prost.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult