Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Bună, sunt Bianca, am 45 de ani și sunt cel mai prost om din țara asta: conduc un Opel din 2016, n-am genți și ceasuri de lux, dar plătesc taxe la stat de 10.000 de euro pe lună

Bianca Iordan

 foto: Facebook Bianca Iordan

Bună, sunt Bianca, am 45 de ani și sunt cel mai prost om din țara asta.

Dacă te uiți la Opelul din 2016 pe care îl conduc și la gențile și ceasurile de lux pe care nu le am, n-ai zice că un prost ca mine trimite, în fiecare lună, către stat 7.000–10.000 euro taxe + 3 salarii către angajați.

În fiecare lună, la scadență, nicio zi de întârziere în 16 ani.

Angajații nu se revoltă pentru salariile mici, că deh, tot noi, patronii, suntem și angajații care descarcă paleții de marfă și dau cu mătura.

Acum mai bine de 16 ani, am transformat o pasiune personală și un stil de viață mai sănătos, pe care mi-l doream pentru noi și copiii noștri, într-o mică afacere de familie.

Am început afacerea într-un apartament de la etajul 8 din Crângași, cu 1.070 euro. Nici mai mult, nici mai puțin — ăștia au fost toți banii mei.

Nu intru în detalii despre cât de greu a fost să urc bolovanul ăsta pe munte, singură în primii ani, cu un copil mic și apoi cu altul pe drum. Dar, cumva, în 2019 ajunseserăm la 7 angajați și 630.000 euro cifră de afaceri.

În plină expansiune, a venit pandemia și toate cifrele s-au împuținat. Vremuri grele, decizii proaste, toate s-au simtit.

Acum un an, pe vremea asta, țin minte distinct că am plătit taxe la stat, pe o lună, 9.000 euro. Profitul nostru, la iunie, era 900 euro.

Tot aud că IMM-urile sunt coloana vertebrală a economiei. N-are cum. Nu-ți tratezi așa coloana vertebrală.

În ultimii 15 ani, IMM-urile au fost afectate grav de măsuri fiscale împovărătoare, nu de sprijin real:

– creșterea impozitului pe profit

– artificii precum limitarea drastică a plafonului pentru IMM-uri

– creșterea impozitului pe dividende cu 60% (fără să luăm în calcul creșterea prognozată de noul guvern)

– introducerea CASS pe dividende până la limita la care este de-a dreptul punitiv să te mai atingi de profitul pentru care ai trudit

– obligația e-Factura, e-TVA și e-Transport, fără sprijin real pentru digitalizare, dar cu costuri de implementare pentru noi

– controale și amenzi disproporționate.

Și mă tot întreb cum am supraviețuit în ciuda statului, și nu cu ajutorul lui.

Când mă uit în portofel, nu sărăcia mă sperie — că săracă am mai fost. Dar așa proastă nu m-am mai simțit.

Paradoxal, facem parte din categoria de proști care nu doar că nu cer nimic, dar nici nu pun presiune pe sistem — plătim asigurări de sănătate private și rareori apelăm la CASMB. Câtă vreme ne-am permis, am plătit grădinițe și școli private pentru doi copii.

Nu ești antreprenor și ai impresia că lucrurile astea nu te ating? Efectele se propagă rapid în toată economia, afectând toate categoriile sociale – inclusiv pe cele care nu conștientizează legătura.

Ai impresia că antreprenorii sunt o specie de „șmenari” care trăiesc să te fraierească, în loc să pună mâna să muncească, așa cum văd prin comentarii?

Suntem o specie care și-a creat singură un loc de muncă, ca să nu rupă din cele la care vrei tu acces. Și, pe lângă asta, l-am angajat și pe verișorul tău. Cu contract de muncă pe bune, nu cu bani în plic. Și cu asigurare de sănătate la Sanador.

Acum ia ce mi se întâmplă mie și multiplică cu 700.000, numărul estimat de IMM-uri din România.

Și înmulțește numărul de IMM-uri cu 120.000 euro pe an – bani care nu s-ar mai duce la stat.

Și apoi vei înțelege de ce te așteaptă prețuri mai mari la bunuri și servicii, salarii înghețate, concedieri, exod al oamenilor și firmelor în străinătate, servicii publice mai proaste pentru care vei plăti mai mult, pensii micșorate.

Pe scurt: statul rămâne fără bani reali.

Deci investițiile pe care le tot aștepți — în infrastructură, educație, sănătate — nu se vor întâmpla.

Sigur, aparatul de stat trebuie să rămână în viață și va face perfuzii cu împrumuturi la dobânzi mari, pe care tot tu le vei plăti, ambalate frumos în taxe și accize.

Da, suntem interconectați. Asta este frumusețea lucrului.

Am ieșit la proteste și marșuri și pe cald, și pe frig, și cu copiii după noi, și singuri pentru toate cauzele: Roșia Montană, OUG 13, Colectiv, 10 august, sprijinirea căii europene — you name it.

Niciuna din cauzele astea nu erau despre mine, nu eram vizată în modul cel mai direct.

Dar afectau întreaga societate, iar efectele erau de natură să se repercuteze asupra tuturor în viitor. Și nu puteam sta deoparte.

N-am ieșit niciodată la un protest al antreprenorilor. A fost vreunul? Ce diferență între noi și francezii care dau foc la mașini și răstoarnă cisterne de lapte pe șoselele Parisului de fiecare dată când guvernul propune măsuri care le afectează veniturile sau vârsta de pensionare!

Nu vă îndemn la violențe, dar simt că ar trebui să strigăm cu toții mai tare că, din motorul economiei, IMM-urile au ajuns o vacă de muls preferată, care abia se mai ține pe picioare.

Și dacă totuși vreți să incendiem o mașină, pun la bătaie Sparkul pe care îl conduceam înainte de Opel.

Nu se mai vede din iarba care a crescut pe lângă el, dar îl păstram — poate iau un tichet Rabla, la un moment dat, să schimb Opelul.

Dar acum nu mai există nici programul Rabla.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mg check icon
    ..dragă Bianca, la prima vedere e așa cum spui și ai tot dreptul să fii șucărită. Atâta doar că și fără majorarea impozitului pe profit și a taxării dividendelor, tot praful de pe tobă era, hai să fim sinceri..

    Și asta nu datorită vreunei eventuale lipse de talent antreprenorial din partea ta, ci din cauza unui mediu de afaceri otrăvit. Este un sistem mafiot cu tentacule în toată economia, în cârdășie cu clasa politică.

    Nu numai căpușarea bugetului de stat e buba, deși vedem că necolectarea a 30% din TVA înseamnă 8-9 miliarde de euro pe an.
    Fiscul parcă e legat la ochi și joacă ascunsa cu evazioniștii, pe care-i scapă mereu printre degete.. De ce oare.. ? De cine sunt protejați ?
    De ce oare unii beneficiază de TVA redus, de scutiri vamale, de contracte cu statul cu licitații trucate, sau cu încredințare directă ?

    Sunt unii mai lacomi care vor să le aibă pe toate. Și se bagă în politică pentru asta, direct sau din umbră.. Din cauza lor micile afaceri trăiesc doar din firimituri, în timp ce ei sunt abonați la contractele grase cu statul, care nu se uită la bani, că nu dă de la el (vine și para-ndărătul..)
    E drept că și statul e vinovat. Fără cârdășia celor de la butoane, le-ar fi mai greu (măcar o vreme..) Dar peștii mari se dau la fund și așteptă vremuri mai prielnice..

    Te las pe tine să ghicești ce șanse are un mic antreprenor, fără relații sau spate politic, să răzbească în această junglă..
    Și asta e valabil de la micile AF-uri și PFA-uri, până la cei mai mari.
    Apropo cineva tocmai a cerut la negocierile alea guvernamentale scoaterea la vânzare a celor mai profitabile companii, în frunte cu Hidroelectrica, Nuclearelectrica..etc Adică au pus ochii pe ele..

    Dar să lăsăm peștii mari. Să zicem că ești un peștișor mic care vrea să câștige și el ceva vara asta în Satul de vacanță din Mamaia, cu o tonetă de înghețată. Cât crezi că durează până te ia la ochi mafia machidonilor ?

    La fel e și cu mafia lemnului, a cerealelor, a cărnii, a alcoolului, a energiei, a jocurilor de noroc.. și tot așa.
    La umbra lor nimic nu crește.
    Italienii aveau un serial de succes intitulat Caracatița, cu incoruptibilul comisar Catani.. Aștept cu interes omologul român..
    • Like 2
    • @ mg
      Aștepți degeaba „omologarea” românească a comisarului Catani, amice Mircea... La noi e ca la nimeni: mafia își face treaba și tot „poporul” e mulțumit...

      Cică e bine ca PNL și PSD („partidele” astea pro-europene) să ne scoată din rahatul în care ele însele ne-au vârât...
      • Like 0
    • @ Francisc
      mg check icon
      ..unii duc dorul partidului unic.. Hai să-i arătăm și lui Bianca cum era pe-atunci, în viziunea lui Păstorel Teodoreanu :

      "10 negri mititei"

      "Zece membri de partid
      Visau viaţă nouă
      Unul a vorbit în vis,
      Şi-au rămas doar nouă.

      Nouă membri de partid
      De marxism s-au copt!
      Unul s-a răscopt din ei,
      Şi-au rămas doar opt!

      Opt membri de partid
      Au trecut la fapte …
      Unul a trecut la Tito!
      Şi-au rămas doar şapte!

      Şapte membri de partid
      Fac afaceri grase,
      Unul a intrat la zdup
      Şi-au rămas doar şase!

      Şase membri de partid
      Au strigat lozinci,
      Unul a strigat greşit
      Şi-au rămas doar cinci!

      Cinci membri de partid
      Când au fost la teatru,
      Unul n-a aplaudat
      Şi-au rămas doar patru!

      Patru membri de partid
      Şi cam toţi evrei,
      Unul a plecat în Eretz
      Şi-au rămas doar trei!

      Trei membri de partid
      Vorbeau de război!
      Unul a vorbit cam mult,
      Şi-au rămas doar doi!

      Doi membri de partid
      Mândri ca păunul.
      Unul a înnebunit,
      Şi-a rămas doar unul!

      Un membru de partid,
      Cel mai lămurit.
      A plecat cu Onete-ul
      Şi n-a mai venit!

      ZERO membri de partid,
      Luptă pentru pace.
      Că partidul nostru drag
      Ştie el ce face!"

      Asta-n timp ce "La Piovra" rula și la Tvr..
      • Like 0
  • Mihai check icon
    Chiar aș fi interesat să aflu cum este defalcat impozitul acela de 9000. Apoi cu siguranță că și patronii sunt angajați pentru că altfel nu s-ar justifica activitatea pentru 900 de euro lunar. Dacă însă așa este cazul, urmați o recomandare dată de un domn care lucrează într-o instituție de stat, și anume să vă angajați la stat că e stres mult mai puțin.
    • Like 0
  • fan CTP check icon
    :) incercam sa ne certam un pic? ibiza diesel1.4 2008 )in romania), rest inchiriate. 16 angajati, 4 tari. ne mai plangem? cand nu ai creier iesi in strada sa ceri subventii. cand ai iesi in strada sa beneficiezi de taxele date. daca e frig te muti intr-o tara cu taxe mici. recomandat iarna iti iei sandale (fara sosete). eu muncesc, nu merg pe vrajeala "bio". nu cumva te plangi ca piersicuta ta nu mai e subventionata? e asta e cand mergi cu aia de la maga, ai subventionata si nepoata :) dupa ce faci niste donatii. serios? te plangi ca n merge dar dia bani pt ctp? cauta altar. trupa ca esti frumoasa
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Știe Bianca și o interesează că țara în care stă are 41 de județe? Oameni buni, 41 de județe!!!! Cu 2-3 oameni pe sătuc. De ce sunt 41 de județe într-o țară depopulată? Păi, dragii moșului, ca să avem clientelă de partid: primării, consilii, consilieri etc. Să-și țină partidele acoliții la cârmă. Ați auzit vreodată vreun partid - din orice parte vreți voi - care dorește să mai taie din căruța de județe? N-ați auzit! De ce? Păi ca să le îndese bani în buzunare. Bani contra voturi. Acolo se duc banii, dragii moșului. 41 de județe! Noaptea minții!
    • Like 3
    • @ Valentin
      Ai dreptate. Like.
      • Like 0
    • @ Valentin
      fan CTP check icon
      :) asta e problema? cum se spune la aia cu whatabout? ia mai zii tinere ca de asta etsi plati tsi stabil. cand e vorba de performanta si bani dati la stat tu aduci vorba de reforma administrativa??lu' cojocaru nu ii place dreapta ca el e din bancul cu comunisti nationalisti cum e si zugravu. din acelasi banc
      • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult