Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Căderea pieței crypto falimentează afacerile. Cluburile de fițe plâng după milionarii care aruncau cu banii în aer

club de noapte

Foto: Montmartre Paris / Alamy / Profimedia

Era primăvara anului 2021. Cele mai tari cluburi de noapte din Miami erau asaltate de telefoane de la investitori în criptomonede. Nimeni nu auzise de aceștia. Erau necuoscuți. Dar aveau milioane de dolari și erau dispuși să își etaleze banii. Aceștia doreau să rezerve o mulțime de mese. Mulți închiriau un întreg local pentru o noapte întreagă. Cripto investitorii plăteau peste jumătate de milion de dolari doar pentru a închiria un local.

În condițiile în care Bitcoin valora peste 60.000 de dolari la acea vreme și criptografia devenise arhicunoscută, cei mai mari beneficiari ai acesteia au venit în orașul din Florida pentru a-și etala bogăția la petreceri somptuoase.

“Dintr-o dată, toți acești copii au ieșit din lumea crypto și au început să cheltuiască sume exorbitante, de ordinul milioanelor de dolari”, a declarat Andrea Vimercati, director food and beverage la Moxy Hotel Group, scrie Financial Times.

“Au rezervat mese de 50.000 de dolari și toată lumea se întreba cine naiba sunt acești oameni”, a adăugat Vimercati, fost director al Groot Hospitality, care operează unele dintre cele mai faimoase cluburi de noapte din Miami, inclusiv Liv, Story și Swan.

Noii petrecăreți erau “95% bărbați, tineri, un fel de stil tocilar”, a spus el. “Nu puteai să îți dai seama că aveau mulți bani doar plimbându-se pe acolo”.

Un an mai târziu, telefoanele au încetat să mai sune după ce prăbușirea crypto exchange-ului FTX din Bahamas a zguduit piața și a lăsat industria în dificultate. Fanii cripto care frecventau cluburile din Miami au “dispărut complet”, a spus Vimercati.

Cei de pe ringul de dans se comportau ca și cum nu ar fi existat ziua de mâine. În cele din urmă se pare că poate că aveau dreptate. “Au vrut să arate că nu au limite”, își amintește Vimercati. “Au comandat 12 sau 24 de sticle din cea mai scumpă șampanie și pur și simplu au făcut duș cu ea fără să bea nimic”.

Căderea pieței crypto distruge afacerile. Șampanie, bani aruncați în aer și 50 Cent invitat la o petrecere ce a costat peste 1 milion de dolari

În luna iunie a anului trecut, un grup de investitori crypto, care pretindeau că tocmai au vândut compania, a sărbătorit evenimentul la E11even, un local de noapte luminat cu neon. “50 Cent a cântat, iar cheltuielile lor s-au ridicat la peste un milion de dolari”, a declarat Gino LoPinto, partenerul de operare al clubului. “Au plătit în cripto”.

LoPinto și-a amintit: “Au adus căzi pline de șampanie și au aruncat în aer grămezi de bani”.

Căderea pieței crypto a fost accelerată de falimentul FTX. Sam Bankman-Fried a pierdut 15 miliarde într-o singură zi!

E11even a început să accepte plăți în criptomonede în aprilie 2021. Clubul a procesat anul trecut tranzacții în valoare de peste 6 milioane de dolari. Dar, în ultimele trei luni, clubul a procesat mai puțin de 10.000 de dolari. “Scăderea este uriașă”, a spus el.

Investitorii în crypto au fost nerăbdători să își arate bogăția nou descoperită, a declarat LoPinto, care a descris cum clienții dovedeau cât de bogați erau deschizând portofele cripto pe smartphone-urile lor.

“În mod normal, nu ți-ai arăta contul bancar. Dar oamenii își arătau portofelele cripto”, a spus el. “Am văzut mai multe portofele cripto într-un an decât conturi bancare în toată viața mea”.

Petrecerile nesfârșite au întărit statutul Miami-ului de epicentru al industriei criptomonedelor din SUA. Impozitele scăzute din Florida au reprezentat o mare atracție, la fel ca și restricțiile mai puțin oneroase Covid-19 care au făcut din oraș un magnet pentru petrecăreți.

În martie 2021, FTX a plătit 135 de milioane de dolari pentru a obține drepturile de utilizare pentru 19 ani a denumirii comerciale, pentru arena în care joacă echipa de baschet Miami Heat. În iunie 2021, Conferința Bitcoin a avut loc la Miami, după ce s-a mutat din Los Angeles.

Clubberii din Miami au putut întotdeauna să se bazeze pe câteva evenimente majore, precum Art Basel, festivalul de muzică Ultra și petrecerile de Revelion. Dar, în ultimii doi ani, participanții la evenimentele Bitcoin au revendicat la fel de multe mese. În unele cazuri, au închiriat localuri întregi pentru a organiza petreceri private.

“În marile weekenduri cripto, grupurile care veneau pentru achiziţii private erau aceşti tineri din domeniul tehnologiei”, a declarat Alan Roth, proprietarul Rosa Sky. “Un buyout costă între 20% şi 50% mai mult decât am câştiga într-o seară normală”.

Criptomonedele au inundat și alte părți ale scenei de lux din Miami.

“Au cumpărat case mari, de peste 25 de milioane de dolari. Au închiriat iahturi mari. Aveau bani și îi cheltuiau cu lux de amănunte”, a declarat Brett Harris, director executiv al vânzărilor de lux la firma imobiliară Douglas Elliman. “Au cumpărat case mari pe bani lichizi, fără finanțare. Au convertit Bitcoin în bani lichizi pentru a le cumpăra.”

“A fost răzbunarea tocilarilor”, a spus Harris, adăugând că antreprenorii de criptomonede căutau să cumpere terenuri pentru divertisment, cu cinema și piscină.

Michael Simpkins, directorul general al operațiunii de criptomonede a E11even din Miami, a declarat: “Pentru mulți dintre ei, banii au venit destul de repede și este mai ușor să îi cheltuiești atunci când vin repede”.

Roth speră ca stilul de viață de lux din Miami va reveni. “Nu cred că piața criptografică se va prăbuși și va fi gata. Este ca și piața normală – urcă și coboară. Nu simt că sunt speriați.” Nu toată lumea este de acord. “Nu credem că se vor întoarce”, a spus Vimercati.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sodoma si Gomora vremurilor noastre....
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult