Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Căderea pieței crypto falimentează afacerile. Cluburile de fițe plâng după milionarii care aruncau cu banii în aer

club de noapte

Foto: Montmartre Paris / Alamy / Profimedia

Era primăvara anului 2021. Cele mai tari cluburi de noapte din Miami erau asaltate de telefoane de la investitori în criptomonede. Nimeni nu auzise de aceștia. Erau necuoscuți. Dar aveau milioane de dolari și erau dispuși să își etaleze banii. Aceștia doreau să rezerve o mulțime de mese. Mulți închiriau un întreg local pentru o noapte întreagă. Cripto investitorii plăteau peste jumătate de milion de dolari doar pentru a închiria un local.

În condițiile în care Bitcoin valora peste 60.000 de dolari la acea vreme și criptografia devenise arhicunoscută, cei mai mari beneficiari ai acesteia au venit în orașul din Florida pentru a-și etala bogăția la petreceri somptuoase.

“Dintr-o dată, toți acești copii au ieșit din lumea crypto și au început să cheltuiască sume exorbitante, de ordinul milioanelor de dolari”, a declarat Andrea Vimercati, director food and beverage la Moxy Hotel Group, scrie Financial Times.

“Au rezervat mese de 50.000 de dolari și toată lumea se întreba cine naiba sunt acești oameni”, a adăugat Vimercati, fost director al Groot Hospitality, care operează unele dintre cele mai faimoase cluburi de noapte din Miami, inclusiv Liv, Story și Swan.

Noii petrecăreți erau “95% bărbați, tineri, un fel de stil tocilar”, a spus el. “Nu puteai să îți dai seama că aveau mulți bani doar plimbându-se pe acolo”.

Un an mai târziu, telefoanele au încetat să mai sune după ce prăbușirea crypto exchange-ului FTX din Bahamas a zguduit piața și a lăsat industria în dificultate. Fanii cripto care frecventau cluburile din Miami au “dispărut complet”, a spus Vimercati.

Cei de pe ringul de dans se comportau ca și cum nu ar fi existat ziua de mâine. În cele din urmă se pare că poate că aveau dreptate. “Au vrut să arate că nu au limite”, își amintește Vimercati. “Au comandat 12 sau 24 de sticle din cea mai scumpă șampanie și pur și simplu au făcut duș cu ea fără să bea nimic”.

Căderea pieței crypto distruge afacerile. Șampanie, bani aruncați în aer și 50 Cent invitat la o petrecere ce a costat peste 1 milion de dolari

În luna iunie a anului trecut, un grup de investitori crypto, care pretindeau că tocmai au vândut compania, a sărbătorit evenimentul la E11even, un local de noapte luminat cu neon. “50 Cent a cântat, iar cheltuielile lor s-au ridicat la peste un milion de dolari”, a declarat Gino LoPinto, partenerul de operare al clubului. “Au plătit în cripto”.

LoPinto și-a amintit: “Au adus căzi pline de șampanie și au aruncat în aer grămezi de bani”.

Căderea pieței crypto a fost accelerată de falimentul FTX. Sam Bankman-Fried a pierdut 15 miliarde într-o singură zi!

E11even a început să accepte plăți în criptomonede în aprilie 2021. Clubul a procesat anul trecut tranzacții în valoare de peste 6 milioane de dolari. Dar, în ultimele trei luni, clubul a procesat mai puțin de 10.000 de dolari. “Scăderea este uriașă”, a spus el.

Investitorii în crypto au fost nerăbdători să își arate bogăția nou descoperită, a declarat LoPinto, care a descris cum clienții dovedeau cât de bogați erau deschizând portofele cripto pe smartphone-urile lor.

“În mod normal, nu ți-ai arăta contul bancar. Dar oamenii își arătau portofelele cripto”, a spus el. “Am văzut mai multe portofele cripto într-un an decât conturi bancare în toată viața mea”.

Petrecerile nesfârșite au întărit statutul Miami-ului de epicentru al industriei criptomonedelor din SUA. Impozitele scăzute din Florida au reprezentat o mare atracție, la fel ca și restricțiile mai puțin oneroase Covid-19 care au făcut din oraș un magnet pentru petrecăreți.

În martie 2021, FTX a plătit 135 de milioane de dolari pentru a obține drepturile de utilizare pentru 19 ani a denumirii comerciale, pentru arena în care joacă echipa de baschet Miami Heat. În iunie 2021, Conferința Bitcoin a avut loc la Miami, după ce s-a mutat din Los Angeles.

Clubberii din Miami au putut întotdeauna să se bazeze pe câteva evenimente majore, precum Art Basel, festivalul de muzică Ultra și petrecerile de Revelion. Dar, în ultimii doi ani, participanții la evenimentele Bitcoin au revendicat la fel de multe mese. În unele cazuri, au închiriat localuri întregi pentru a organiza petreceri private.

“În marile weekenduri cripto, grupurile care veneau pentru achiziţii private erau aceşti tineri din domeniul tehnologiei”, a declarat Alan Roth, proprietarul Rosa Sky. “Un buyout costă între 20% şi 50% mai mult decât am câştiga într-o seară normală”.

Criptomonedele au inundat și alte părți ale scenei de lux din Miami.

“Au cumpărat case mari, de peste 25 de milioane de dolari. Au închiriat iahturi mari. Aveau bani și îi cheltuiau cu lux de amănunte”, a declarat Brett Harris, director executiv al vânzărilor de lux la firma imobiliară Douglas Elliman. “Au cumpărat case mari pe bani lichizi, fără finanțare. Au convertit Bitcoin în bani lichizi pentru a le cumpăra.”

“A fost răzbunarea tocilarilor”, a spus Harris, adăugând că antreprenorii de criptomonede căutau să cumpere terenuri pentru divertisment, cu cinema și piscină.

Michael Simpkins, directorul general al operațiunii de criptomonede a E11even din Miami, a declarat: “Pentru mulți dintre ei, banii au venit destul de repede și este mai ușor să îi cheltuiești atunci când vin repede”.

Roth speră ca stilul de viață de lux din Miami va reveni. “Nu cred că piața criptografică se va prăbuși și va fi gata. Este ca și piața normală – urcă și coboară. Nu simt că sunt speriați.” Nu toată lumea este de acord. “Nu credem că se vor întoarce”, a spus Vimercati.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sodoma si Gomora vremurilor noastre....
    • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult