Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Când a aflat inginerul ce pensie are maistrul său a început să înjure cu năduf… Despre speciali și inechități în sistemul de pensii

pensionar pe banca

Subiectul pensiilor speciale te revoltă până în măduva oaselor. De cum auzi că unii iau zeci de mii de lei pe lună din pensii speciale te ia cu furnicături, ți se face părul măciucă și te întrebi cum e posibil așa ceva? Nu are cum să nu te revolte când auzi că unii iau pensii mult mai mari nu doar decât au contribuit pentru fondul de pensii, ci și decât au avut salariul. Cum e posibil să ai o pensie mai mare decât salariul? Unde s-a mai pomenit asta ca atunci când termini cariera să câștigi mai mult stând decât o făceai muncind? Pentru 99% din populația României toate acestea sunt de neimaginat și de netolerat. Pentru restul, ba chiar poate că procentul e și mai mic, este ceva firesc. Când parlamentul a votat impozitarea pensiilor speciale ce trec de 7000 pe lună, cu 85%, Avocatul Poporului a atacat legea spunând că e discriminare. Dar că au unii pensii speciale nu e discriminare? Că unii primesc pensii colosale, iar alții se chinuie cu câteva sute sau puțin peste o mie de lei nu e discriminare? 

Ce să zică un doctor care toată viața a operat în condiții nu tocmai prielnice și a salvat viețile oamenilor, iar după ce iese la pensie primește 2-3000 de lei ? Ce să spună un profesor onest care a încercat să contribuie la educația multor generații și la final ia pensie în jur de 2000 de lei. Dar un muncitor care poate nu ia nici 2000. Sau ce să zică poștașul care zeci de ani a cărat pensia unora și acum primește 1500 de lei ? Poate greșesc la calcule, dar sigur nu greșesc la principii. Nu e echitabil deloc doamnelor și domnilor ce vă considerați speciali! 

Aș încerca, în baza experienței personale și a informațiilor din presă, un mic istoric al pensiilor de după 1989, fără a avea pretenția că dețin adevărul absolut sau că am studiat toată legislația în domeniu.

Povestea inginerului și a maistrului său

Cei care au ieșit la pensie după 1989 potrivit principiului contributivității aveau niște pensii de mizerie pentru că inflația făcuse ca prețurile să crească. Odată cu prețurile, creșteau și salariile, chiar dacă nu în același ritm. Astfel, pensia unui om care lucrase 30 de ani în comunism era mică în comparație cu pensia cuiva care apucase să lucreze și după Revoluție. Așa au apărut niște discrepanțe uriașe. Vă dau un exemplu din viața personală. În timpul facultății am stat în gazdă la un inginer care se pensionase în 1991. Avea o pensie mică. Locuia într-un apartament la parterul unui bloc din Militari. La etajul I stătea un fost maistru de-al său. Acesta s-a pensionat în 1999. Pensia inginerului era în jur de 200 de lei, iar a maistrului 800. Ce se întâmplase? Simplu, inginerul s-a pensionat devreme și i-au calculat pensia după contribuțiile din comunism, iar maistrul mai prinsese 9 ani de muncă după 1989, timp în care a fost și lider de sindicat, iar salariul îi crescuse simțitor. Țin minte că atunci când a aflat dl. inginer cât avea pensia fostul maistru de pe șantierele coordonate de el, a fost negru de supărare vreo 3 luni. Chiar și ulterior când poștașul îi aducea pensia și afla cât mai are maistrul înjura cu năduf. De reținut că era un votant de dreapta, susținuse PNȚCD-ul, dar înjura la Ciorbea și Ciumara. Ultima dată l-am vizitat în 2006 și era fericit. Îi recalculaseră pensia și avea undeva la 1100. Mulțumea guvernării PNL-PD și liderilor celor două partide.

Ca el au fost și sunt mulți, chiar și tatăl meu, dar nu vreau să detaliez despre asta. Ei bine așa s-a ajuns ca la un moment dat pensia să fie calculată nu după cât contribuise fiecare la fondul de pensie, ci după salariul din ultimul an sau chiar din ultimile 3 luni. Cum românii, în general, găsesc soluții la orice problemă s-a ajuns ca unora să li se umfle salariile înainte de ieșirea la pensie, doar pentru a avea o indemnizație corespunzătoare. Însă categoric nu puteau toți să beneficieze de aceste favoruri, așa că majoritatea celor care au muncit serios în țara asta au primit pensii de mizerie după 30-40 de ani de muncă. Așa au apărut diferențe chiar și între pensionari care proveneau din aceeași categorie de muncă.

O altă discrepanță majoră s-a produs când pensiile și salariile au fost majorate procentual. S-au tot mărit cu 10% de exemplu, numai că procentul acesta aplicat la un salariu sau o pensie de 1000 de lei duce la un rezultat de 1100 pe când același procent aplicat unui venit de 5000 duce la 5500 și tot așa. Ca fapt divers, în învățământ, guvernul Cioloș a mărit salariile în 2016, dar nu a aplicat acest principiu ci a echilibrat oarecum diferențele dând creșteri salariale mai mari tinerilor. Știu cum îmi spuneau colegii mai în vârstă că lor li s-a mărit salariul cam cu 100 de lei în timp ce unora mai tineri le crescuse cu 3-400. Nu mai zic de salariile directorilor tineri care au crescut cu aproximativ 800 de lei. Vorbesc din propria experiență pentru că mie, guvernul Cioloș mi-a mărit salariul cu aproximativ 1000 de lei pe lună renunțându-se la indemnizația de conducere și stabilind salarii fixe pentru funcțiile de conducere indiferent de vechime. 

Acum se discută iar de majorarea pensiilor procentual cu 40%. E foarte simplu de făcut un calcul. Majoritatea pensionarilor se bucură, dar nu fac un calcul banal. Dacă ei au o pensie de 1000 de lei vor avea 1400. Unul care are pensie 10000 va avea 14000. Simplu nu? 40% pentru unii înseamnă 400 de lei iar pentru alții „speciali” 4000.

Pensiile speciale au apărut tocmai din dorința de a regla lucrurile pentru cei care au lucrat mult timp în comunism, unii cu funcții importante în justiție, armată sau aviație și ieșeau la pensie cu sume destul de mici. Nu sunt foarte sigur, dar un aviator cred că trecea de la un salariu de 4-5000 de dolari la o pensie de 4-5000 de lei. Așadar cam 1/5 din salariu ceea ce clar îl nemulțumea. Așa au apărut pensiile speciale numai că în orice democrație legislația e făcută de Parlament. Acolo, reprezentanții poporului, au observat că votează niște legi prin care cresc pensiile unor categorii sociale. Ce și-au zis ei ? Păi cum domne noi dăm bani unora și nu primim nimic? Ia hai să ne acordăm niște pensii speciale și nouă! Și au început pensiile speciale pentru parlamentari. După asta au sărit primarii care au zis: păi ce faceți dragi parlamentari pe noi ne uitați? Păi nu noi vă susținem? Nu noi facem în așa fel ca populația să vă voteze? Ia hai, trebuie să aveți grijă și de noi! Cum Dragnea știa bine de unde vine susținerea a fost de acord să primească pensii speciale și primarii. Uite așa s-a ajuns la niște discrepanțe uluitoare. Pensii speciale de zeci de mii de lei și pensii normale ale unor doctori, profesori, muncitori de câteva mii de lei. Iar acum când s-a pus doar problema impozitării pensiilor speciale, cine s-a iritat și a zis DISCRIMINARE ? Cum cine, exact, avocatul poporului, fost om politic. Cine va analiza ? CCR unde 6 din 9 membri au pensii speciale. Ce glumă!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Orice , se va povesti despre acest sistem de pensii ,,vor fi multe nemultumiri si inechitati ,pentru ca ;
    --Mentalitatea si modul de calcul nu este logic, Cunosc pers. un caz ,deosebit ,,
    -- Fost muncitor electrician apoi maistru , pe santierele patriei inainte de 89 ,cand nici nu se visa de sambete libere , se trudea pe sant 10-12 ore adica zi lumina , cu 7 ani lucrati pe sant la Copsa-Mica ,in mediu toxic , unde se lucra cu masca de gaze pe figura , era obligatorie ,altfel te intoxicai si cadea jos, Era un punct medical cu medici si o slavare de servici in permanenta etc,, apoi pe sant, prin tot Ardealul Petrosani , Miercurea -Ciuc, , Vlahita, etc In final l aCluj -Napoca cu o vechime , scisa negru pe alb de 50 ani ,si cu o pensie de 2500 lei ! Mention ez ca ;
    --Angajarea s-a facut exact la 18 ani ,apoi ,Liceul la seral ,+ Scoala medie tehnica Electroenergetica ,apoi Sectia UTC , sectia sub-ingineri la ff ,, etc ..
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Mulțumiți din inimă votanților PSD ului, că el e partidul care a introdus pensiile speciale, deși ei însăși sunt pensionari în marea majoritate.
    • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    Parlamentarul care doarme în ședință este special pentru că...poate.

    Primarul care a cerut și luat bani să favorizeze anumite contracte, este acum "premiat" ca special.
    N-aș pune mâna în foc pentru corectitudinea deciziilor procurorilor și magistraților. Premiul? Pensia specială.

    Incredibil de mici, bătaie de joc sunt pensiile personalului medical, care au avut salarii mici, fiindcă statul n-a catadicsit, 28 de ani să le mărească și acum după contribuție iau pensii de rușine. Acum, o asistentă medicală iese la pensie cu sub 2000 de lei iar un medic cu un pic peste. Și nu, n-au luat toți șpagă ( dacă au fost fraieri...). Cei din policlinici, urgentiștii, cei mai mulți pediatri, cei din medicina publică oricum nu (de fapt doar cei din spitale și numai când s-au "ajuns", nu toți rechinii ajung imediat la pradă iar ei vor fi făcut rezerve). Dacă au învățat așa le trebuie, altfel ajungeau parlamentari...

    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult