Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

6 din 9 magistrați CCR sunt beneficiari de pensii speciale. Judecător: Din păcate nu există membri supleanți care să hotărască în cazul în care chiar judecătorii Curții Constituționale au un interes patrimonial sau de altă natură. O bună idee de lege ferenda

magistratii CCR - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Magistrații Curții Constituţionale a României (CCR) au fost sesizați de Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu privire la legea prin care vor fi impozitate pensiile speciale. La fel a făcut și Avocatul Poporului, Renate Weber, acuzând „discriminarea” la care sunt supuși beneficiarii pensiilor de serviciu ce ar urma să fie impozitate de două ori.

Astfel că judecătorii CCR urmează să ia o decizie care îi privește în mod direct, ei fiind printre cei care beneficiază de pensii speciale.

„Din păcate nu există membri supleanți care să hotărască în cazul în care chiar judecătorii Curții Constituționale au un interes patrimonial sau de altă natură. Uite, o bună idee de lege ferenda”, a declarat pentru Republica.ro, un judecător.

Dintre cei nouă magistrați CCR, șase au pensii speciale, fie ca parlamentari, fie după cariera în justitie sau diplomație. Cea mai mică este „pensia de serviciu” de 100.000 de lei a judecătorului Varga Atilla, fost deputat UDMR. 

Judecătorul constituțional Livia-Doina Stanciu, fosta șefă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, a primit 454.716 de lei în total din pensii în anul fiscal 2018, potrivit declarației sale de avere din iunie 2019, ultima disponibilă pe site-ul CCR.

Valer Dorneanu, două pensii speciale, Marian Enache - trei pensii speciale 

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, are două pensii speciale, potrivit declarației de avere depuse în iunie 2019. O pensie de de fost Avocat al Poporului și una de fost parlamentar. 

Astfel Dorneanu a încasat în anul fiscal 2018, de la Casa de pensii Sector 3, suma de 322.220 lei (echivalentul a 26.850 lei pe lună) si respectiv 74 424 lei (6.200 lei pe lună).

La aceste sume, se adaugă și alte venituri. De la CCR în 2018 Valer Dorneanu a primit o indemnizație pentru funcția de președinte de 289.159 lei (circa 24.000 de lei lunar) și 12.650 lei – diferențe salariale restante pe 2016 și 2017.

Valer Dorneanu, în vârstă de 75 de ani, a fost reales în iunie 2019 în funcția de preşedinte al Curţii Constituţionale a României, pentru un mandat de 3 ani. După ce va ieși la pensie de la CCR, va obține a treia pensie specială.

Marian Enache, judecător CCR, a scris în declaratia de avere din iunie 2019, în dreptul secțiunii venituri din pensii , mai multe sume primite de la Casa de Pensii a Municipiului București, totalizând circa 389.190 de lei si 23.412 lei de la Casa de asigurări a avocaților București.

Marian Enache, care a fost deputat și ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Moldova, primește trei pensii.

La acestea se adaugă o indemnizație acordată în baza legii privind recunoștința faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989. La venituri din alte surse Enache a menționat 91.476 de lei indemnizația de la Camera Deputaților, si 11.904 lei indemnizația de revoluționar.

Salariul său de la CCR - 297.000 lei, încasat în total în 2018, potrivit declaratiei de avere. 

În total, în anul fiscal 2018, judecătorul Marian Enache a primit 812.992 lei. 

Un amănunt - la secțiunea conturi și depozite, Enache a scris suma de 187.000 euro „în posesie personală”.

Câte o pensie specială au următorii judecători CCR:

 • Judecătorul Daniel Morar a încasat de la CCR 290.000 de lei în anul fiscal 2018. Din pensii, Daniel Morar, fost șef al DNA, a obținut în 2018 suma de 350.885 de lei.
 • Mona-Maria Pivniceru are în calitate de judecător constituțional un salariu de 264.000 lei, sumă primită în anul fiscal 2018, potrivit declarației de avere din iunie 2019. La care se adaugă o pensie de 384.650 lei, aferentă anului fiscal 2018.
 • Livia Stanciu, fostă președintă a ÎCCJ în perioada 2009-2016, a avut venituri din pensie de 454.700 lei în anul fiscal 2018, inclusiv diferențe salariale restante, în urma unor hotărâri judecătorești. Staanciu a primit, din salariul la Curtea Constituțională, 283.900 lei, potrivit declaraței de avere.
 • Judecătorul constituțional Varga Atilla, fost deputat UDMR, are o pensie „de serviciu” de 100.000 lei. Salariul de la CCR – 281.732 lei, în 2018. Magistratul a mai obținut și 42.000 lei de la Universitatea Sapienția Cluj, unde este conferentiar universitar.
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • As vrea sa apara un fel de Ku-Klux-Klan care sa le taie beregatile astora cu pensii speciale. Sa vedem il ajuta pe individ pensia speciala sa se scoale din morti??? As crede ca nu.....
  • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Discriminare? Iată aici una: dintre o asistentă medicală care după o viață de muncă iese la pensie cu sub 2000 lei, ori un medic, la fel, cu puțin peste 2000 și aceștia, dătători de vânturi în fotoliile de birou și primesc sumele alea astronomice. Deci:500 euro/ lună, comparat cu...10000. E o diferență! Și totul de la buget.
  Corb la corb nu-și scoate ochii.
  • Like 1
 • Gecaba Gecaba check icon
  Eu nu pot sa admit ca este o situație fără ieșire, mai degrabă am sentimentul ca nici guvernul nu își dorește anularea pensiilor speciale. Altfel, ar fi găsit cai de atac, căci este evident ca pensiile speciale discriminează populația, nu pe beneficiari, căci în situația actuala nu mai suntem egal tratați.
  • Like 1
 • Te ia ameţeala....cu cîte guri mănîncă oamenii ăştia ? De ce sfidează pe cei 4 milioane de români care trăiesc la limita sărăciei ? Cu cîîîtă NEsimţire profită de pe urma unor profesii din turnul lor de fildeş....DAR..... TOATE LI SE VOR PLĂTI CU VÎRF ŞI ÎNDESAT.....RUŞINE SĂ LE FIE ! AROGANŢI, IMORALI...şi mai vorbesc de ekitate.....folosesc tot felul de tertipuri ... NU SÎNT CUMVA EI PRIMII PROFITORI?- MAI PUTEM VORBI DE UNITATE,PATRIOTISM,ONESTITATE,CINSTE,OMENIE ?
  • Like 0
 • Aceste pomeni sau mite oficiale, caci asta sunt creeaza pe langa nedreptati, o falie a societatii intre persoane cu privilegii si persoane fara privilegii.
  Ieri parca nesimtita abisala Renate Weber ne explica ca de fapt impozitarea diferentiata a pensiilor speciale e semn de discriminare . Pai discriminare mi se pare in primul rand ca tu sa ai pensie speciala , dar atunci nu s-a sesizat nimeni.
  Curat , murdar...
  • Like 6
 • Este o situație fără ieșire.„ Avocatul poporului”vorbea cu aplomb, de fapt cu nerușinare; de discriminarea acestor indivizi. Nici un cuvânt despre discriminarea, în raport cu aceștia, a miilor de pensionari, doctori, profesori ca să nu mai vorbesc de pensionarii din cultură.
  • Like 6
 • Este o situație fără ieșire.„ Avocatul poporului”vorbea cu aplomb, de fapt cu nerușinare; de discriminarea acestor indivizi. Nici un cuvânt despre discriminarea, în raport cu aceștia, a miilor de pensionari, doctori, profesori ca să nu mai vorbesc de pensionarii din cultură.
  • Like 3


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult