Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Panglica din care sunt făcuți. Când nu ai simțul ridicolului și al rușinii

tăiere panglică - gradinița Kraszna

Foto: Facebook Kraszna Crasna

Când nu ai simțul ridicolului și al rușinii, te îngrămădești ca oile în strungă, să încapi în poză la tăiat de panglică la o grădiniță ce s-a zugrăvit. Și popi, și primari, și parlamentari, și consilieri stăteau pe o rână, ca să încapă toți la poză și tot erau îngrămădiți ca sardelele într-o conservă.

Zic să nu vă mai îngrămădiți așa rău, căci nici poza nu a ieșit bine. De ce nu ați ieșit în curtea școlii, pe terenul de sport și acolo să fi întins panglica, cât ține terenul, să încapă lejer toți politicienii, care voiau să participe. Eu zic și să măriți țara, că e prea mică la câți doritori de poze la inaugurări sunt. Lărgiți-o, întindeți-o ca pe Patul lui Procust să aveți loc.

Știu că s-a inaugurat și o casă mortuară. Și acolo a fost îngrămădeală la inaugurare, dar nu chiar așa ca la grădiniță. Într-un oraș - nu spun care - în urmă cu ceva ani, s-a inaugurat un wc public, care costa cât câteva case.

La grădiniță s-a vorbit despre învățământul românesc și grija celor sus-puși pentru elevi și viitorul țării, la casa mortuară s-a spus că toți vom avea nevoie de ea la un moment dat, dar la wc-ul public oare ce s-a spus, ce s-a urat, cum s-au lăudat oamenii politici participanți la tăiat de panglică!? O fi spus să... sau... Nu, nu, nu! Nu îmi pot duce ideea până la capăt, dar vă rog, imaginați-vă fiecare din voi un discurs de om politic la inaugurarea unui wc.

E de bine! Sunt și oamenii politici români campioni mondiali la ceva!

La tăiat de panglici, la dat și primit diplome, la discursuri sforăitoare, dar fără conținut ideatic...

Și cred că trebuie construită o fabrică de foarfeci și una de panglici. Dacă nu ajung la cât aveți de inaugurat, ce vă faceți!?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "Cand nu ai simtul ridicolului..." scrii nimic in multe cuvinte. Praful se alege si de Republica cu asa contributori.
  • Like 0
  • @ Sorin Gherghel
   Și ce nu este adevărat din ce a scris contributorul? Nu este o situație penibilă ceea ce a descris? Sau dumitale oi fi unul din ”inaugurătorii” din poza care însoțește articolul de sari ca opărit din baie? Ai uitat să te privești în oglindă!
   • Like 0
 • Ovidiu check icon
  Simțul ridicolului și al rușinii lipsește, într-o bună măsură, politicienilor de pretutindeni, nu numai celor români. A fi politician presupune a fi demagog, populist, ipocrit, șarlatan etc... acestea fiind parte a "calităților" prin care poți seduce electoratul cu un nivel de dezvoltare intelectuală mai precar. Clasa noastră politică e la un nivel lamentabil. Ea include oameni nepricepuți, neinstruiți, agramați, corupți, care caută disperați să iasă în evidență prin ceva și o fac profitând de tot felul de inaugurări, zile festive, sărbători, evenimente... Foarfeca despicând panglica e un bun prilej. Așa cum și "doctoratul" adăugat în CV e un alt bun prilej pentru a-ți gonfla competențe care îți lipsesc. Atât timp cât sunt aleși, acești indivizi își ating scopul. Foarfeca și panglica aparțin tertipurilor prin care mulțimea poate fi prostită.
  • Like 1
 • Pe'alde madam si musiu "pamblică" rusinea nu i'a sufocat niciodată. Si cum ridicolul nu ucide, vor trăi bine mersi in continuare, în aceeasi stare...
  • Like 0
 • Ana Gia Ana Gia check icon
  Toti hotii in tara asta sunt si mandrii…politicieni, popi samd Gretos!
  • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult