Site-urile italienești care compară vitezele la internet din România și Italia ilustrează diferențele printr-un iepure și o broască țestoasă. Țara noastră este invidiată în Europa și în lume atât pentru calitatea serviciilor, cât și pentru viteza de transfer a datelor, fie că suntem conectați la rețele fixe sau accesăm internetul de pe telefoanele mobile inteligente.
Călătoria românilor în universul internetului mobil începe în 2005, când Vodafone devine primul operator de telefonie mobilă care oferă clienților săi servicii 3G, cu ajutorul cărora se puteau efectua primele apeluri video. Acum, în anul în care românii aniversează 20 de ani de telefonie mobilă, evoluția este surprinzătoare.
Revenind la momentul 2005, accesul la internet prin telefonul inteligent devine tot mai popular. Utilizatorii împărtășesc experiențele pe care le au și își dau sfaturi unii altora despre cele mai avantajoase oferte și cele mai bune intervale orare pentru apeluri video.
Poate fi chiar mai profitabil uneori să suni 3G chiar și în rețea. Spre exemplu, (…) e mai ieftin să faci apel video în rețea până la ora 18, când ai 24 de cenți parcă apelul normal- le dezvăluie celorlalți membri ai comunității un user pe Form Softpedia.
Pofta extraordinară a românilor de a se și vedea unii pe ceilalți în timp ce vorbesc și deschiderea lor față de inovațiile tehnologice aduc rezultate spectaculoase la scurt timp după lansarea în România a serviciilor 3G. În 2011, inițiam peste un milion de minute de apeluri video, înregistrând rate de creștere de zeci de procente de la un an la altul, potrivit unor rapoarte ale Autorității Naționale de Reglementare în Comunicații.
Conexiunea la internet și consumul de date de pe terminalele mobile inteligente evoluează în paralel cu investițiile în rețele și ofertele scoase pe piață. Datele sunt impresionante: în 2014 existau în România peste 14,4 milioane de conexiuni mobile active de acces la internet. Dintre acestea, peste 8,5 milioane foloseau tehnologia 3G/3G+, iar 253.000, tehnologia 4G, potrivit unui raport ANCOM.
Vă amintiți de simpaticele Bunici de Duminică? În octombrie 2014, tanti Ani din Piața Progresul a devenit cunoscută întregii țări. Pagina de Facebook Bunici de Duminică s-a transformat în hit pe rețelele de socializare, adunând aproape 400.000 de fani. Rețetele de mâncare filmate și postate cu smartphone-urile pe net au strâns mii de like-uri.
În toate domeniile, românii arată că au inițiativă. Cu telefonul mobil inteligent în buzunar și acces la 4G, practic totul este posibil.
14,8 milioane de conexiuni broadband pe mobil
Numărul de conexiuni 4G atinge în 2016 cifra de 3,7 milioane (față de 1,4 milioane în anul anterior), adică mai mult de un sfert din totalul conexiunilor de internet mobil în bandă largă. Abonamentele persoanelor fizice (în creștere cu 1,3 milioane față de aceeași perioadă a anului trecut) au fost principala sursă de creștere a numărului de conexiuni de internet mobil 4G, în timp ce abonamentele 4G ale persoanelor juridice au crescut cu aproximativ 400.000. Potrivit ANCOM, aproape 94% din conexiunile 4G existente la jumătatea anului 2016 se realizau prin intermediul telefoanelor mobile inteligente.
95% a fost rata de penetrare a internetului mobil în România la jumătatea anului 2016. La aceeași dată, internetul mobil de bandă largă înregistra 14,8 milioane conexiuni, adică o penetrare de 75% la 100 locuitori (în creștere cu 10 puncte procentuale față de iunie 2015).
Accesul liber la internet, indiferent de locul în care ne aflăm, ajută România să-și construiască viitorul prin tehnologie.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.