Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Capitala, în situație financiară dezastruoasă. Administratorul public al Bucureștiului solicită reduceri de cheltuieli

Gabriela Firea - FB

(Foto Facebook /Gabriela Firea)

Sorin Chiriță, administratorul public al Capitalei, a trimis pe 5 iunie direcțiilor din Primăria Capitalei, precum și altor instituții din subordinea primăriei, un document în care arată situația financiară dezastruoasă a Bucureștiului, scrie HotNews.ro

În document se arată că, în primele cinci luni ale acestui an, veniturile municipalității au scăzut cu 15%, iar până la finele lui 2019 acesta estimează o gaură la buget de 35%. 

Principalele măsuri solicitate instituțiilor din subordinea Primăriei Capitalei de către administratorul public:

 • să reanalizeze toate categoriile de cheltuieli pentru care au fost prevăzute fonduri în bugetele aprobate, atât cheltuielile care derivă din angajamentele deja încheiate, cât mai ales cele care urmează a fi inițiate/angajate pentru noile proiecte care au fost prevăzute în bugete a se realiza în lunile următoare, astfel încât să fie create premisele realizării unei economii a cheltuielilor totale de 30%-35% care să conducă la finele anului bugetar la încadrarea în nivelul estimat al veniturilor totale.
 • încheierea unor noi angajamente legale care pot crea obligații prezente și viitoare pe seama fondurilor publice să fie abordată cu prudență, în sensul identificării acelor cheltuieli care pot fi limitate, suspendate, amânate (fără generarea unor costuri adiacente), astfel încât să fie create premizele încadrării cheltuielilor totale consolidate în nivelul estimat la această dată al realizării veniturilor bugetare locale, al cărui grad de încasare la finele anului, dacă condițiile și trendul actual nu se modifică, se estimează a fi de 60% - 75% din cel programat,
 • la solicitarea lunară a creditelor bugetare și de angajament să aibă în vedere numai cheltuielile posibil de efectuat/plătit până la finele anului pentru asigurarea continuității activității, iar pentru proiectele noi, solicitarea va fi însoțită de justificări privind necesitatea și oportunitatea realizării acestora, prezentând și eventualele consecințe negative a nerealizării acestora;
 • să prioritizeze fondurile actuale la secțiunea de funcționare pentru cheltuielile curente derivate din angajamentele legale existente;
 • să achite și să identifice plățile restante generatoare de costuri adiacente (dobânzi, penalități întârziere);
 • să reanalizeze și să revizuiască toate obiectivele propuse la aprobarea bugetelor.

Gabriela Firea a declarat vineri că Primăria Capitalei se află în „faliment nedeclarat", alături de primăriile de sector, fiindu-i necesar „urgent" un miliard de lei pentru a continuarea activității.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cri check icon
  Falimentul le care este expusa Capitala sub conducerea d-nei Firea este inca un argument pentru care Parlamentul ar trebui sa eleboreze o lege prin care candidatii la functiile de conducere din administratia locala si generala sa fie obligati sa aiba studii si experientza in administratie si finantze.
  In fapt, intreaga garnitura actiuala de primari pesedisti cu care s-au pricopsit locuitorii Capitalei si-a demonstrat totala incompetentza administrativa.
  Pentru mine este un mister faptul ca niciuna dintre institutiile abilitate ale Statului nu a investigat risipa financiara uriasa patronata de d-na Firea ( vacantze pentru pensionari in Grecia, sponsorizarea fertilizarilor in vitro, sponsorizarea amatorilor de biciclete, etc ).
  Ar trebui sa dispara si aberatia existentzei a 7 ( SAPTE ) primari pentru un singur oras, fie el si capitala tarii, Adica 7 sedii administrative, 7 consilii de administratie, care actioneaza fiecare dupa cum ii taie capul, astfel ca dezvoltarea Bucurestiului nu se poate face dupa un plan unitar, integrat si nimeni nu raspunde in concret pentru erori sau esecuri.
  Ar trebui sa fie un singur primar ales, care sa-si delege 6 adjuncti pentru fiecare din cele 6 sectoare, astfel incat Bucurestiul sa poata fi administrat in mod coerent si armonios, fara a se mai pasa, asa cum se intampla astazi, raspunderea pentru diversele probleme de la capitala la sectoare sau invers.

  • Like 0
 • Nemernicii psdalde și șleahta de milogi care-i susțin și votează și-au bătut joc de tot ce există. Pentru a se menține la putere, ca să-și realizeze "programul de guvernare", în realitate singura lor dorință a fost să desființeze justiția, să denatureze normalul, pentru a fura, în continuare, căci asta fac de 30 de ani, cel puțin, și de a nu da socoteală în fața nimănui pentru ticăloșiile comise. Asta este scopul acestei guvernări abjecte. Singurul scop. Pentru moment, singurul " arestat" este dragnea, un scelerat care a fost în fruntea javrelor. Este cazul ca toți, toți fără excepție, cei ce i-au ținut isonul, să plătească și nu cu 2-3 ani de pușcărie, nu, cu pușcărie pe viață și cu confiscarea întregii averi a familiei și a tuturor celor care au avut legături, apropiate, cu ei și nu-și pot justifica averile deținute. Numai eradicând răul de la rădăcină și plecând de la zero poți pretinde unor eventuale formațiuni politice, presupuse cinstite, să-și asume responsabilitatea guvernării unei țări jefuită, fără scrupule de propriile cozi de topor în cârdășie cu liftele străine, venite pentru a se îmbogăți pe seama unor proști, cu ajutorul unor trădători - psd, alde, pro România, udmr și care or mai fi.
  • Like 2
 • Bucureștiul, dintotdeauna a avut un buget pe cât de mare pe atât de suficient pentru a face să arate precum Viena. De ce Viena ? Pentru că bugetul anual al Vienei este egal cu cel al Bucureștiului. Dar cum omul sau...„oama„ sfințește locul (în afară de Firea) nu se putea ca o matracucă piședistă să fie în stare măcar să bată un „cui” măcar în folosul bucureștenilor. Nu are importanță decât într-o instanță dacă nu-i în stare sau pur și simplu nu a vrut. Bucureștenii mai ales cei care nu au votat au ceea ce nu au....votat, alături de magraonii cu șatra lor care au votat-o.
  • Like 3


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult