Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Căpitanul nejucător Ilie Năstase a jucat și el – pe maidan

Comentând azi-dimineață pentru Digi 24 zicerea lui Ilie Năstase cum că Serena Williams va da naștere unui copil de culoarea ciocolatei cu lapte, spuneam despre ziariștii britanici care au prezentat asta drept remarcă rasistă, că probabil nu sunt ziariști de tenis și nu știu cine este Ilie Năstase.

Tot niște jurnaliști britanici l-au numit în anii `70 „The Clown Prince of Wimbledon”, în loc de „The Crown Prince”, adică Prințul Clovn. Glumele lui Năstase, fizice și verbale, mai mult sau mai puțin bune, i-au adus și porecla Nasty – rău, porcos, obraznic...

Nu e vorba, deci, de rasism, ci doar de o glumă proastă, ca și gestul de a o lua după umeri pe Anne Keothavong, căpitanul echipei de Fed Cup a Marii Britanii, și a o întreba ce număr are camera ei de hotel...

Însă ce a făcut dl Năstase în timpul meciului Johanna Konta-Sorana Cîrstea nu mai poate fi o glumă, nici măcar groasă. Deranjat de faptul că arbitrul a cerut publicului de pe arena din Mamaia să facă liniște în timpul disputării punctului, în urma solicitărilor Johannei Konta, dl Năstase l-a întrebat pe acesta „Care e problema ta?”, folosind și cuvântul „fuck”.

La chemarea arbitrului de scaun, arbitrul principal Andreas Egli l-a eliminat de pe teren pe dl Năstase, nu înainte de a primi și el o înjurătură.

Ieșind din arenă, dl Năstase a adresat cuvinte de nereprodus Annei Keothavong și Johannei Konta, care a izbucnit în plâns. Eliminarea lui de pe teren este întru totul justificată, dar nu și întreruperea meciului pe motiv de lacrimi. Intră în fișa postului de sportiv de performanță să facă față unor astfel de situații. Și nu e prima oară când Konta, instabilă emoțional, plânge pe teren.

După încheierea meciului, dl Năstase, abia ținut de oamenii de ordine, a mai insultat și o jurnalistă britanică, pentru că „îndrăznea” să-și facă meseria, adică să îl filmeze...

În urma acestui comportament inadmisibil, Federația Internațională i-a interzis dlui Năstase să mai conducă echipa României de pe bancă. Este o pierdere deloc neglijabilă, pentru că Ilie le dădea sfaturi inspirate și încredere fetelor în momentele dificile...

Pentru mine, este dureros să văd individualismul nepăsător cu care Ilie a făcut rău echipei României și României. Și-a manifestat exhibiționismul mârlănesc ca și cum era de capul lui, nu căpitanul naționalei de Fed Cup, supus regulamentului de comportare pe teren ca orice jucător – „Am fost numărul 1 mondial și am 70 de ani. Ce-o să-mi facă? O să fac 10 ani de pușcărie? O să-mi ia caii de la bicicletă?”.

Da, e greu să-l aperi pe Ilie de el însuși...

Dar echipa, domnule Ilie Năstase? Cu ce moral pleacă fetele în meciurile de mâine ale confruntării pe muchie cu Marea Britanie?

Dincolo de evidentul dezavantaj pe care întreruperea de 20 de minute l-a creat Soranei Cîrstea, care o conducea pe Konta cu 3-1 în setul 2, să recunoaștem, cum frumos a făcut-o și Sorana, că Johanna Konta a fost mai bună și merita victoria.

Simona și-a făcut, putem spune, datoria, învingând-o în două seturi scurte pe Heather Watson. Meciul n-a fost însă atât de simplu pe cât îl arată scorul. Câtă vreme Watson a reușit să ia inițiativa, atacând prima, cu lovituri tari și plasate, s-a mers cap-cap. La 4-4 în setul 1, englezoaica a făcut o dublă greșeală aiuristică, servind în burta fileului, în careul celălalt. Simona a simțit momentul și a riscat un cros năprasnic cu forehandul, care i-a intrat. Apoi, Watson, stresată, a mai greșit ușor de două ori.

De aici încolo, Simona, eliberată, a galopat spre victorie, atacând cu încredere, de câte ori a avut ocazia. Cam așa cred că ar trebui să joace și împotriva „bombardierei” Konta, atacând ea prima...

Mâine, plecăm cu șanse de victorie intacte. Important mi se pare ca fetele să nu considere că li s-a făcut o nedreptate astăzi. Și să ia în continuare de la Ilie Năstase intuițiile și experiența de mare campion, uitând partea lui întunecată...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cand un coleg de serviciu mi-a propus sa merg impreuna cu el intr-un club , i-am spus: Mă eu merg cu tine , esti inalt gen spotiv esi creol si toate fetele o sa itoarca capul dupa tine dar iti pun o conditie : Sa nu vorbesti ca daca scoti o vorba ma faci de rîs . Cei ce l-au pus pe Nastase capitan nejucator din pacate nu-i-au pus conditia sa nu vorbeasca iar rezultatul a fost previzibil .si devastator.
  • Like 0
 • Stimate domnule Cristian Tudor Popescu. Cele scrise de dumneavoastră despre Ilie Năstase mai dreg cumva busuiocul comis tot de dumneavoastra atunci cand erați de părere că niște ziaroști britanici nu ar fi știut cine este Ilie Năstase. Eu cred că știau foarte bine. Mârlăniile de ieri și de astăzi ale fostului nostru jucător de tenis Ilie Năstase, nu reprezintă o simplă năzbâtie comisă la nervi. Dacă ar fi să ne amintim doar de celebrul caz în care renumitul jucător de culoare Arthur Ashe era numit de către același Ilie Năstase "cioară" și tot ar fi suficient ca să înțelegemn cam cum stăm cu cei șapte ani de acasă ai celui care astăzi nu știe să își poarte cu demnitate anii.
  • Like 0
  • @ Dudu Cristian
   Eu as reusi sa umplu cateva pagini cu nume sonore din orice domeniu , care au facut lucruri si mai grave decat Ilie acum si le-a fost iertat comportamentul. In istorie au ramas si vor ramane cu palmaresul. Dar, cel mai important, mi se pare ca au fost aparati mereu de cei pe care i-au reprezentat. As vrea sa fim mai putin critici la adresa natiei noastre, ca britanicii de ex., care isi apara pana si huliganii din galerii, cand vine vorba despre ei. Da, nu a fost nimic elegant in ce a facut Ilie, dar sa privim si in curtea vecinului ... Nu stiu , daca am fi avut bogatiile britanicilor, regalitatea , daca nu eram cu mult mai sus acum, decat ei...
   • Like 0
  • @ Danescu Cristina
   Mihaela check icon
   'Two wrongs don't make a right!' A-l apara pe Nastase pe principiul:'altii au facut mult mai rau', e halucinant. Ce a facut Nasty a fost nasty. Acest comportament nu e demn de o personalitate ca a lui si trebuie taxat. Faptul ca altii au facut mai rau, nu i-l disculpa sub nici o forma. Acest tip de logica exprimata in comentariul dvs. e periculos si extrapolat la nivel de societate e extrem de nociv.
   • Like 0
  • @ Mihaela
   Recunosc ca m-am exprimat foarte prost... Ce voiam sa spun este ca sunt suficienti sportivi si nu numai , care fac greseli mari -ca sa raman la tenis , chiar acum am vazut-o pe Serena...- si conationalii lor nu le sar in cap cu toata forta mai ales ca stiu ca ceilalti , din afara tarii o vor face cu varf si indesat. Aparare prin neatacare. Asta am vazut ca se intampla cam peste tot. Si nu, nu-l disculpa de nimic , dar nici sa nu i se stearga valoarea sportiva pe fondul caracterului impulsiv pe care -l are , scotand mereu in fata doar neghiobiile si casatoriile. Nu cu el , cu orice om de valoare pe care il avem. Noi avem tendinta sa mergem un pic in extreme.... De exemplu, in situatia cu Serena , cand a fost acuzat de rasism , a fost o gogoasa . Pe cand atunci cand Serena a gresit grav , americanii nu i-au zis nimic. Si mass-media americana ii gaseste scuze Serenei aruncand vina voalat pe arbitri, ca ti se face si mila de ea. Ba , acum il blameaza pe australianul care si-a permis sa o caricaturizeze in ziarul lor. Asta am vrut sa zic , in esenta ca nu suntem mai rai si mai jos decat altii. Marii sportivi sunt oameni cu greselile si cu defectele lor indiferent din ce tara provin.
   • Like 0
  • @ Danescu Cristina
   Mihaela check icon
   Ok, inteleg oarecum. Insa nu credeti ca cineva care e in vizorul public(persoana publica) trebuie sa aiba un anumit comportament. limbaj si tinuta? Pentru multi, Ilie Nastase poate fi (si probabil este) un model sau chiar un idol. Ce mesaj transmite in acest caz Nastase cu acest tip de comportament vulgar? Nu face decat sa il valideze si sa il propage ca ceva normal si corect. Si asta din lipsa in masa a unui nivel adecvat de discernamant.
   • Like 0
 • Bator check icon
  Nu stiu de ce nu mi-a fost admis comentariul pana acum. Totusi ma mira ca jurnalistii nostri
  1. nu ne lamuresc cu supervisorul meciului a fost tot englez
  2. de ce nu gasesc in presa româna declaratia integrala a Soranei Cirstea:
  “I've played all over this world, they called me from gypsy to bitch to ---hole to idiot,” said Cirstea. “They were doing like this [she mimed slitting her own throat] to me. I never cried and left the court. I stay there and I play.
  “Okay, I understand you take Ilie out. But if you want to stop the match, stop it at 2-1, not at 3-1 when Johanna starts crying. And then when she comes back on court she says, ‘I'm sorry,’ so she knew she exaggerated. And Anne the same, she said ‘I'm sorry.’
  “You don't do this, you stay and play. And the public was okay. They didn't do anything. It was a bit too much. And now they say they feel threatened. We are in Romania, we treated you guys so nice. I don't feel it's right that you put all this on us because we're a lower country than England.
  “You were from the beginning expecting to jump. Next time in trouble I will cry - maybe I can go off the court. As Romanians we get double insulted because of our nation but it's okay, we are tough. Tougher than English people apparently.”
  • Like 3
 • Sunt gata sa il iert pe Nastase, are saptezeci de ani din care cincizeci pe teren, dar pe dvs nu va iert, il tratati cu o asprime de moralist de duminica. Mai e timp sa ii cereti scuze. Si transmiteti-i si dlui Radu Paraschivescu sa faca la fel. Niciunul nu sunteti vreun mare scriitor sa aveti pusee de orgoliu, asta e clar. In plus, nu dati intr-un om la pamant, doare si mai tare...
  • Like 6
  • @ Adrian Lupu
   Cine este la pamant? Si cum va permiteti sa-i caracterizati cum o faceti pe M.P si C.T.P? Aveti calitatea sa spuneti dv. cine este scriitor "mare" si cine nu? Vad ca incurajati mitocania. Nastase a fost asa tot timpul. Chiar credeti ca trebuie sa i se suporte lipsa de bun simtse de educatie, pentru ca a fost, odata, cine a fost? Faptul ca ne-a facut de ras in intreaga lume nu are nicio importanta pt. dv.? Dupa cate vad eu C.T.P. afost foarte bland cu acest derbedeu imfumurat, incercand sa fie obiectiv. Nu stiu ce a spus M.P. despre comportamentul "primului om in lume", pentru un moment,darsunt convins ca a fost de bun simt.
   • Like 3
  • @ Zugravu Mircea
   Le caracterizez doar munca, latura publica care este supusa examinarii. Intamplator am calitatea sa o fac, este vorba de axiologie - daca vreti amanunte, va stau la dispozitie. Incercati sa intelegeti ca a fost o competitie si spiritele s-au incins, Nastase a trimis flori in semn de scuze, lucrurile s-au reglat. Inainte sa ne faca de ras, acest individ a adus multe servicii portretului simbolic al romanismului, deci si dumneavoastra. Intransigenta dvs sau a CTP sau RP mi se par deplasate in acest context: morala nu inseamna un set de instructiuni de folosire a unei masini de spalat (sau de facut bani sau prestigiu national) ci si compasiune si altele.
   • Like 3
  • @ Adrian Lupu
   Dupa cate stiu eu, axiologia este filozofia valorii, morale. De moralitate nu poate fi vorba la i. nastase, in ciuda celorlalte merite. Valoarea morala este una, iar valoarea literara, sau de alta specialitate, este cu totul alt ceva.
   • Like 0
  • @ Zugravu Mircea
   Sunt identice in majoritatea sistemelor filozofice, domnule Zugravu. Ati intuit perfect, felicitari. Binele si Frumosul sunt unul si acelasi lucru.
   • Like 2
 • Sunt gata sa il iert pe Nastase, are saptezeci de ani din care cincizeci pe teren, dar pe dvs nu va iert, il tratati cu o asprime de moralist de duminica. Mai e timp sa ii cereti scuze. Si transmiteti-i si dlui Radu Paraschivescu sa faca la fel. Niciunul nu sunteti vreun mare scriitor sa aveti pusee de orgoliu, asta e clar. In plus, nu dati intr-un om la pamant, doare si mai tare...
  • Like 2
 • Ce repede ne grabim sa dam dreptate strainilor, in loc sa ne aparam valorile noastre. E o servilitate ramasa de pe vremea comunismului, cand ne uitam la ei ca la zei, pentru ca erau "de afara". Si acum, din pacate, la fel ii privim: nu stiu de ce, am fost la ei si nu am vazut aceeasi reciprocitate in tratament, dimpotriva: am vazut aroganta, nebazata pe nimic solid.
  Oare Nastase - pe care vad ca si noi, romanii il acuzam, desi daca ar fi fost englez ne-am fi asezat hainele pe jos in fata lui, ca sa treaca - a sarit degeaba cu limbajul lui "grosolan", sau ca urmare a pretentiilor absurde ale jucatoarei englezoaice sustinute de arbitri care au cerut asistentei sa faca liniste pentru a se concentra maria sa? Nu cumva lacrimile isterice ale englezoaicei au fost de neputinta pentru ca vedea ca pierde? Nu cumva tot circul cu iesitul de pe teren e datorat fricii de a pierde si pentru a o scoate din mana pe romanca noastra?
  Daca facea asa ceva o romanca, oriunde in lumea asta, ar fi fost reprimita pe teren dupa 20 min?
  NU!
  Si atunci, pentru ce, dragi romani, ne tratam asa valorile???
  • Like 5
  • @ Roxana Bran
   Nu credeam sincer că poate să coboare la nivelul unuia ca Băsescu în relațiile cu presa. Dar poate fiindcă e român în relație cu străini provocatori este permis chiar normal să folosească cuvinte "proastă" și "urâtă".
   • Like 0
  • @ Ionut Cadar
   Bator check icon
   Madam Eleanor Crooks a jucat rol si de procuror - ea a trimis sesizarea "cafeluta cu lapte" la ITF. A jucat cu succes si rolul de hartuitor. Pana in momentul in care nu se stabilesc niste limite jurnalistilor, nu pot decat sa ma bucur ca are unul tupeul sa ii atace macar verbal. Din cauza cui a murit Lady Diana ?
   • Like 0
  • @ Roxana Bran
   Daca nu stiti pretutindeni in ,ume, unde se desfasoara campionate de tenis de camp, obligatia pastrarii linistei, in arena, pe timpul desfasurarii unui meci, este o conditie. Tenisul nu este football, unde se urla si nu numai pe stadion.
   • Like 2
  • @ Ionut Cadar
   Iata si antibasistul si xenofobul. Doamne ce viteji mai sunteti!!!???
   • Like 1
  • @ Roxana Bran
   Pentru că valorile ne tratează cu mârlănie!
   • Like 0
  • @ Bator
   A făcut ce ar fi făcut orice jurnalist din lumea asta. Injuriile nu stabilesc limite doar înrăutățesc situația. Putea să evite întreaga situație dacă nu glumea neîntrebat în conferința de presă.
   • Like 0
  • @ Zugravu Mircea
   Era doar un exemplu destul de similar de la noi din țară. Sunt destule exemple în toată lumea cu astfel de reacții diferența este situația. Nu cred că injuriile ar fi rezolvat situația de față pe lângă faptul că domnul Năstase ne reprezenta într-o postură oficială.
   • Like 0
  • @ Roxana Bran
   V-am dat like, sunt de acord. Mai putin cu chestia cu comunismul. Ce dracu' are comunismul cu servilismul?!
   • Like 0
 • M-am bucurat intodeauna si ma bucur si acum , pentru ce a fost domnul Ilie Nastase ! Dar daca acum , la varsta de saptezeci ani , cand experienta de viata si intelepciunnea , ar trebui sa-i dicteze atitudinea in tot cea ce face , dar vad ca nu se intampla asa ceva la Ilie Nastase , atunci acest personaj este de compatimit . Imi pare rau , pentru el...Ramane in amintirea romanilor , un fost...si atat , pentru ca acum este jalnic .
  • Like 2
  • @ Gheorghe Plesnila
   In sfarsit o zicere cu mult bun simt si obiectivitate. Alaturi de C.T.P.
   • Like 1
 • check icon
  Revin cu adăugirea la comentariul de azi dimineață. A trebuit să o caut pe Gloria Gaynor, intuitiv, ca să văd, în fine, un link către una din persoanele din trecutul „rasistului” Ilie Năstase - Diana Ross.
  • Like 1
 • Din pacate lipsa de cultura (si acum spun asa cu inteles "mots á mots" ) lipseste pe oricine fie si oameni care intr-o specialitate sau alta sunt brilanti -sa nu conjuge lucrurile si la o adica intr-un moment agitat sa se arate cum si sunt.:
  -badaran cum a fost totdeauna (un timp acceptat prin succesele avute )
  -cu comportare de vedeta in pensie (uniforma de general purtata si la ocazii nepotrivite o,viata necorespunzatoare statutului sau si ..
  -varsta la care senilitatea care se manifesta inegal poate fi in caz aparte prezumat..
  E preferabil ca pentru noi privat sa ramana tanarul ajuns performant care s-a ridicat din conditii modeste , jucatorul cu suflet care dupa terminarea carierei sportive nu a mai stiut ce sa faca cu el insusi...
  • Like 6
  • @ Hermann Farkas
   check icon
   În sfârșit un comentariu gândit, rațional, de bun simț...
   • Like 2
 • Ca a fost un mare jucator, nu contesta nimeni. Insa ttganul, tot tigan ramane, Are in gene marlania, satra in sange. In loc sa ceara scuze pentru tampeniile spuse si facute, (vezi magaria Don Juanului de Dambovita la adresa capitanului nejucator al Marii Britanii si iesirile de agresiv golan analfabet din teren si din afara terenului), cu tupeu de baragladina, ameninta cu procese. E atat de imbecil, incat nici acum nu pricepe in ce strachini a calcat. Oricum, si-a taiat singur craca. Sigur ca e ultima oata cand mai apare in pozitie oficiala . Prea s-a facut de rahat si s-a umplut de ridicol. Patandu-ne si pe noi, romanii. Ca de, lumea-l stie pe Nasty, The Clown Prince of Wimbledon, de roman.
  • Like 1
  • @ Valentin Fortu
   Bator check icon
   Ati vrut sa dovediti ca puteti fi mai rasist decât "acuzatul", nu-i asa?
   • Like 4
  • @ Valentin Fortu
   Toata aprecierea mea!
   • Like 0
  • @ Bator
   Nu rasist. Obiectiv si realist da. Uitati-va in jur si o sa vedeti, daca vedeti, ca asa este.
   • Like 0
  • @ Valentin Fortu
   Uite ca un tigan e cel mai mare jucator de tenis din istoria Romaniei. Iar un marlan e o celebritate mondiala - o figura cu un prestigiu atat de mare, incat acest episod va fi uitat repede. Iar unul cu satra in sange e milionar si putea trai in ce tara ar fi vrut, dar a ales Romania. Analiza dvs in rest e valabila, nu contesta nimeni, noi romanii adevarati avem de suferit de pe urma acestui fals roman, aveti dreptate.
   • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult