Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Căpitanul nejucător Ilie Năstase a jucat și el – pe maidan

Comentând azi-dimineață pentru Digi 24 zicerea lui Ilie Năstase cum că Serena Williams va da naștere unui copil de culoarea ciocolatei cu lapte, spuneam despre ziariștii britanici care au prezentat asta drept remarcă rasistă, că probabil nu sunt ziariști de tenis și nu știu cine este Ilie Năstase.

Tot niște jurnaliști britanici l-au numit în anii `70 „The Clown Prince of Wimbledon”, în loc de „The Crown Prince”, adică Prințul Clovn. Glumele lui Năstase, fizice și verbale, mai mult sau mai puțin bune, i-au adus și porecla Nasty – rău, porcos, obraznic...

Nu e vorba, deci, de rasism, ci doar de o glumă proastă, ca și gestul de a o lua după umeri pe Anne Keothavong, căpitanul echipei de Fed Cup a Marii Britanii, și a o întreba ce număr are camera ei de hotel...

Însă ce a făcut dl Năstase în timpul meciului Johanna Konta-Sorana Cîrstea nu mai poate fi o glumă, nici măcar groasă. Deranjat de faptul că arbitrul a cerut publicului de pe arena din Mamaia să facă liniște în timpul disputării punctului, în urma solicitărilor Johannei Konta, dl Năstase l-a întrebat pe acesta „Care e problema ta?”, folosind și cuvântul „fuck”.

La chemarea arbitrului de scaun, arbitrul principal Andreas Egli l-a eliminat de pe teren pe dl Năstase, nu înainte de a primi și el o înjurătură.

Ieșind din arenă, dl Năstase a adresat cuvinte de nereprodus Annei Keothavong și Johannei Konta, care a izbucnit în plâns. Eliminarea lui de pe teren este întru totul justificată, dar nu și întreruperea meciului pe motiv de lacrimi. Intră în fișa postului de sportiv de performanță să facă față unor astfel de situații. Și nu e prima oară când Konta, instabilă emoțional, plânge pe teren.

După încheierea meciului, dl Năstase, abia ținut de oamenii de ordine, a mai insultat și o jurnalistă britanică, pentru că „îndrăznea” să-și facă meseria, adică să îl filmeze...

În urma acestui comportament inadmisibil, Federația Internațională i-a interzis dlui Năstase să mai conducă echipa României de pe bancă. Este o pierdere deloc neglijabilă, pentru că Ilie le dădea sfaturi inspirate și încredere fetelor în momentele dificile...

Pentru mine, este dureros să văd individualismul nepăsător cu care Ilie a făcut rău echipei României și României. Și-a manifestat exhibiționismul mârlănesc ca și cum era de capul lui, nu căpitanul naționalei de Fed Cup, supus regulamentului de comportare pe teren ca orice jucător – „Am fost numărul 1 mondial și am 70 de ani. Ce-o să-mi facă? O să fac 10 ani de pușcărie? O să-mi ia caii de la bicicletă?”.

Da, e greu să-l aperi pe Ilie de el însuși...

Dar echipa, domnule Ilie Năstase? Cu ce moral pleacă fetele în meciurile de mâine ale confruntării pe muchie cu Marea Britanie?

Dincolo de evidentul dezavantaj pe care întreruperea de 20 de minute l-a creat Soranei Cîrstea, care o conducea pe Konta cu 3-1 în setul 2, să recunoaștem, cum frumos a făcut-o și Sorana, că Johanna Konta a fost mai bună și merita victoria.

Simona și-a făcut, putem spune, datoria, învingând-o în două seturi scurte pe Heather Watson. Meciul n-a fost însă atât de simplu pe cât îl arată scorul. Câtă vreme Watson a reușit să ia inițiativa, atacând prima, cu lovituri tari și plasate, s-a mers cap-cap. La 4-4 în setul 1, englezoaica a făcut o dublă greșeală aiuristică, servind în burta fileului, în careul celălalt. Simona a simțit momentul și a riscat un cros năprasnic cu forehandul, care i-a intrat. Apoi, Watson, stresată, a mai greșit ușor de două ori.

De aici încolo, Simona, eliberată, a galopat spre victorie, atacând cu încredere, de câte ori a avut ocazia. Cam așa cred că ar trebui să joace și împotriva „bombardierei” Konta, atacând ea prima...

Mâine, plecăm cu șanse de victorie intacte. Important mi se pare ca fetele să nu considere că li s-a făcut o nedreptate astăzi. Și să ia în continuare de la Ilie Năstase intuițiile și experiența de mare campion, uitând partea lui întunecată...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult