Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Cartea lui Putin

„Te-ai uitat la robul Meu Iov, că nu este niciunul pe pământ fără prihană, și drept, și temător de Dumnezeu și care să se ferească de ce este rău?”, îi spune Dumnezeu Diavolului. S-ar zice că Domnul e mândru de ce rob are, dar nu e îngăduit să gândim că El s-ar putea face vinovat de păcatul trufiei, pe care aspru îl pedepsește la oameni.

Dar Necuratul Îl provoacă pe Tatăl nostru: „N-ai făcut Tu gard în jurul lui și în jurul casei lui și în jurul a tot ce este al lui, în toate părțile și ai binecuvântat lucrul mâinilor lui și turmele lui au umplut pământul (Iov avea 7000 de oi, 3000 de cămile, 500 de perechi de boi, 500 de asini și o mulțime de slugi)? Dar ia întinde mâna Ta și atinge-Te de tot ce este al lui, să vedem dacă nu Te va blestema în față!”. 

Ce face Dumnezeu? S-ar zice că e nesăbuit și crud, dar nu e îngăduit să gândim că El s-ar face vinovat de aceste păcate, pe care aspru le pedepsește la oameni. Căci îl dă pe Iov pe mâna celui mai sadic torționar din lume, însuși Satan, îngăduindu-i să-l chinuie după plac, cu condiția să nu-l omoare.

Poate pentru că moartea ar fi fost o izbăvire pentru Iov, având în vedere ce îi face Dracul: îi distruge tot ce iubește și are. Începând cu cei 7 fii și 3 fiice, strivindu-i sub tavanul prăbușit al casei, unde erau adunați să mănânce și să bea. De durere, Iov nici nu mai simte lepra aruncată asupra lui ca să-i roadă carnea.

Trece prin toate chinurile, fără să se lepede de Dumnezeu. Dacă ești credincios, asta-i o probă supremă de credință. Dacă nu – poți să înțelegi altceva. Iov n-are habar de pariul lui Dumnezeu cu Dracul. El face numai Binele, și, drept răspuns, Răul se năpustește absurd asupra lui, venind de nicăieri. Dacă Iov nu ar crede în existența lui Dumnezeu, ar putea să priceapă cu această ocazie că în Univers nu au niciun sens categoriile de Bine și Rău – cerul înstelat nu are lege morală. În sfera cu diametrul de 93 de miliarde de ani-lumină a Universului observabil, și Dincolo de ea, Binele și Răul nu există decât în sfera de os a craniului omenesc.

Spre deosebire de Noul Testament, unde caznele lui Iisus se încheie cu moartea Lui pe cruce, cartea lui Iov are happy end. Drept răsplată pentru că i-a câștigat pariul pus cu Dracul, Dumnezeu îi dublează lui Iov averea, ce îi fusese spulberată cu aprobarea Lui, la 14 mii de oi, 6 mii de cămile, 1000 de perechi de boi și 1000 de asini.

Și face ca Iov să aibă din nou exact 7 fii și 3 fiice, în locul primei serii, lichidată cu aprobarea Lui. După Apocalipsa suferinței, asistăm la o Apocatastază, deși conceptul origenic a fost condamnat de Sinodul V, Constantinopol, 553.

Dar restabilirea stării inițiale nu presupune și Învierea copiilor sacrificați. Cei omorâți, rămân morți. Sunt înlocuiți cu alți 7 și 3 – ceea ce contează sunt numerele – ți-am luat 10, îți dau alți 10 în schimb – unicitatea fiecărei vieți omenești nu contează.

Nu altfel face și desface Dumnezeul ortodox al zilelor noastre, pe nume Vladimir Putin. Războiul de atac, nu de apărare împotriva Ucrainei, căci Rusia nu era atacată de nimeni, este răul absurd proiectat de Putin asupra propriului său popor. Aidoma Dumnezeului lui Israel, El își pune robii la încercare, fără să fie ispitit de Diavol, căci Putin e și Diavolul. Așa că pariază cu Sine Însuși: o să vă trimit pe un front unde nu veți ști pentru ce luptați, ca să suferiți de foame, frig și mizerie, să ucideți și să fiți uciși, cu sutele de mii. Și cred că nu veți cârti împotriva mea, nu vă veți răscula (Prigojin nu făcea parte din popor, era un demon subaltern), pentru că mult Mă iubiți și nu ieșiți din cuvântul Meu. 

Vă veți pierde fiii, tocați în Ucraina, nu-i nimic, mobilizez încă 170.000 și câți o mai fi nevoie. Vă dau voie, în schimb, ba nu, vă dau binecuvântarea, să faceți alții, câte 7 (cifra lui Iov) de familie, ca să pot să umplu numerele cu oameni.

Ucraina nu mai poate câștiga. Cel mult, războiul va „îngheța”. De ce? În primul rând, pentru că Occidentul rațional și iubitor de viață nu a înțeles că rușii sunt Iov. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult