Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Câteva idei simple care-ți pot transforma grădina de mici dimensiuni într-un colț de rai

Gradina Harmony

Multe case ridicate în ansamblurile rezidențiale de lângă aglomerările urbane au grădinile sau curțile reduse ca dimensiune. 

În ciuda limitărilor care țin de spațiu, există soluții propuse de specialiști pentru a le transforma în locuri de relaxare pentru întreaga familie.

Înainte de a lua decizii cu privire investițiile pe care le facem, trebuie să luăm în considerare câteva criterii. Acestea sunt legate de aspect și implicit proporții, timpul pe care-l petrecem în grădină și- cel puțin la fel de important- bugetul pe care-l avem la dispoziție.

Pentru o curte în spatele casei, ideală este amenajarea unei zone de relaxare, a unui colț pentru un grătar, eventual a unui loc unde poate fi amplasată o mică piscină gonflabilă pe timpul verii. Aceasta din urmă se poate dovedi extrem de folositoare, mai ales dacă avem copii.

O regulă generală care se aplică în orice proiect de amenajare este păstrarea unui echilibru între zona pavată și zona cu gazon, astfel încât să rămână suficient spațiu și pentru plante.

Și pentru că am adus vorba despre plante, designerii ne recomandă să amplasăm plante mici, pentru a nu crea impresia de aglomerare. O altă soluție este să ne folosim de plante agățătoare. În acest caz, gardul casei poate fi un excelent suport, atât din punct de vedere estetic, cât și practic.

Iată, concret, o serie de sfaturi practice care să vă ajute să faceți alegerile cele mai potrivite. Luăm astăzi ca exemplu grădina Harmony, un concept DedeSign, care este un proiect Dedeman:

Pentru platformele și aleile pavate sau spațiile pe care montăm dale de lemn (8057111) o idee inspirată poate fi piatra decorativă (7040845). În cazul în care există două zone cu mobilier de grădină, acestea pot fi despărțite parțial de o jardinieră placată cu piatră naturală (4018670).

Preferințele fiecăruia dintre noi sunt definitorii pentru elementele ce vor compune proiectul.

Astfel, fie că amplasăm un foisor sau o pergola cu canapea și fotolii (8055471), ori amenajăm un loc pentru luat masa (8043727) cu nelipsitul grătar (7048605), fie că gândim loc de joacă pentru copii sau doar o piscină gonflabilă, cel mai important este să ne oferim confortul de care avem nevoie. Când luăm deciziile cu privire la investiții, trebuie avut în vedere fiecare membru al familei.

Un element de decor special poate fi o mica fântână arteziană (7055825). Sunetul plăcut al apei este un bun remediu pentru a ne redobândi starea de echilibru ori de câte ori avem nevoie de liniște și calm. 

Decorațiunile trebuie amplasate punctual atât cât spațiul permite. La final, trebuie să nu avem sentimentul că am încărcat foarte tare grădina.

Un alt secret este că relaxarea în curtea casei trebuie să continue odată cu venirea toamnei.

Putem lua în calcul un încălzitor de terasă (7047482) lângă zona de odihnă. Acesta este ideal pentru serile reci petrecute afară cu familia sau prietenii aflați în vizită.

Nu în ultimul rând, iluminatul grădinii este cel care va transforma totul într-un loc de basm- o opțiune foarte accesibilă fiind poziționarea din loc în loc a lămpilor solare (1035609).

Acestea nu necesită alimentare de la rețeaua electrică, întrucât funcționează doar cu ajutorul panoului solar și al acumulatorului încorporat.

DedeSign este un proiect Dedeman.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult
sound-bars icon