Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Bucătăria, spațiu de relaxare și socializare. Idei de amenajare. Și un sfat: În cazul în care vrei o bucătărie plină de viață, colorată, nu încărca decorul cu mai mult de 3 culori

bucatarie dedesign

Bucătăria nu mai este demult doar un simplu spațiu utilitar în marea schemă a casei, cu unica întrebuințare pregătirea mâncării. Acum, folosim bucătaria și ca spațiu de relaxare sau de socializare. Este mai mult decât locul unde pregătim bunătăți pentru cei dragi. Unii spun că bucătăria reprezintă sufletul unei case.

Gătitul acasă a început să evolueze într-o formă de artă, ceva admirat de prieteni și familie. Astăzi, ar fi greu să găsești pe cineva care nu a încercat cel puțin o dată să gătească o rețetă văzută la TV sau pe internet. Odată cu aceste modificări, aspectul și designul bucătăriilor au început să se schimbe și mai mult. Oamenii petrec mai mult timp în bucătărie, așa că designerii și arhitecții se adaptează constant la stilurile noastre de viață în continuă modificare. 

În amenajarea unei bucătării este nevoie de multă atenție la alegerea paletei de culori, mobilierului și a elementelor de decor. O bucătărie modernă înseamnă acces rapid la ce ai nevoie, folosirea inteligentă a spațiului și crearea unei armonii între decor și funcționalitate.

DedeSign, care este un proiect Dedeman, vă prezintă în acest episod o bucătărie modernă și câteva idei care să vă ajute în alegerile pe care le faceți.

Bucătăriile moderne nu mai sunt concepute doar pentru ca una sau două persoane să pregătească o masă, sunt gândite pentru a asigura spațiu de socializare pentru 5, 7 sau mai multe persoane.

În ultimele luni cu toții am început să stăm mai mult timp acasă. Bucătăria este una dintre funcțiunile importante ale locuinței, iar amenajarea ei se bazează atât pe formă cât și pe dimensiunea spațiului, implicând o planificare foarte riguroasă a elementelor principale: mobilier, electrocasnice, gresie, faianță, corpuri de iluminat. Nu în ultimul rând culorile alese sunt importante pentru că, la fel ca și în cazul celorlalte funcțiuni ale casei, acestea ne influențează starea de spirit și bună dispoziție.

Verdele, foarte ușor de combinat în orice amenajare cu nuanțe de alb, bej, gri 

Cel mai des folosite nuanțe sunt cele deschise, de alb, bej, gri sau lemnul natur – care nu vor da greș niciodată. Dar dacă vrei o bucătărie modernă, non-conformistă te poți inspira din combinațiile cromatice propuse aici.

În proiectul de față este prezentată o bucătărie modernă amenajată în culori vii, dar care beneficiază de un spațiu generos, astfel încât poate fi inclus și un loc de luat masa.

Mobilierul (8051294-8051295), dispune de numeroase spații de depozitare și organizare a diverselor accesorii folosite în bucătărie iar fronturile printate cu motive vegetale în nuanțe de verde înviorează atmosfera.

Combina frigorifică (3024196), hota decorativă (3032524) și chiuveta de compozit (3032237) – au fost alese în culori deschise, neutre lăsând loc celorlalte elemente colorate să dea viață decorului.

În loc de clasica faianță dintre corpurile de mobilier este propus un mozaic de ardezie multicoloră (6039660) – piatra naturală fiind un element de design interior ce nu se va demoda niciodată.

Pentru pardoseala este propusă o gresie antiderapantă (4018854) într-o nuanță deschisă de gri ce imită lemnul, foarte ușor de curățat – lucru esențial într-o bucătărie.

Verdele este predominant în amenajare, o culoare relaxantă și veselă cel mai adesea asociată cu natura. Verdele este foarte usor de combinat în orice amenajare cu nuanțe de alb, bej, gri. Accentul de galben din tapiseria scaunelor (8055929) aduce prospețime și energie oferind un sentiment de căldură și confort.

Recomandare pentru amenajarea bucătăriilor mici: evitați nuanțe prea închise

Iluminatul este și aici foarte important. Există două tipuri de ilumiant: general - reprezentat de un corp suspendat sau aplicat fie pe centrul tavanului fie deasupra zonei de luat masa și iluminatul local, punctual în zonele de lucru unde se prepară mâncarea – deasupra blatului mobilierului.

Corpul de iluminat suspendat (1049528) deasupra mesei este atât un obiect decorativ prin designul modern și finisajul de alamă lăcuită, cât și o sursa de lumină ambientală pentru locul de luat masa.

În cazul în care vrei o bucătărie plină de viață, colorată, nu încărca foarte tare decorul cu mai mult de 3 culori. Majoritatea bucătăriilor de la bloc sunt destul de mici, așadar recomandarea este să nu folosim nuanțe prea închise, dar putem alege accente de culori vibrante, luminoase cum ar fi galbenul, portocaliul, verdele fie pentru un perete, fie pentru scaune, sau doar o parte din fronturile mobilierului. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult