138.000 de euro au donat românii în conturile Ministerului Culturii de la începutul subscripției publice prin care Guvernul vrea să strângă șase milioane de euro pentru a achiziționa de la proprietari sculptura Cumințenia Pământului, semnată de Constantin Brâncuși. Alte cinci milioane de euro sunt puse la dispoziție de Guvern.
Românii au putut dona începând de pe 11 aprilie, 19 mai fiind data de lansare a campaniei oficiale, susținute printr-un spot de promovare în care personalități publice precum Andrei Pleșu, Victor Rebengiuc și Oana Pellea îi îndeamnă pe români să contribuie pentru ca sculptura să poată intra în posesia statului român.
Cu o săptămână înainte de începerea campaniei oficiale de promovare, fuseseră strânși 50.000 de euro.
Un calcul matematic arată că în cele 49 de zile în care românii au putut dona s-au strâns, în medie, pentru Cumințenie 2.816 de euro pe zi, în condițiile în care pentru a atinge ținta de șase milioane de euro este nevoie în medie de 35.000 de euro pe zi calendaristică.
74.584 de euro au venit după lansarea campaniei naționale de susținere, prin 3.455 de donații, venite de la persoane fizice și companii.
„Le mulțumesc tuturor românilor pentru susținerea de care au dat dovadă până acum. Personal, mi-au întărit, încă o dată, convingerea că dispunem de resurse, nebănuite, poate, de mulți dintre noi, de coeziune națională în jurul marilor proiecte de țară.
Cumințenia pământului este o operă de artă reper în viaţa artistică a lui Brâncuşi, are o valoare aparte, iar inițiativa Guvernului trebuie să reprezinte o asumare publică a acestui proiect. Îi invit pe români să ni se alăture cu gândul și cu sufletul și să decidă dacă această lucrare merită să rămână accesibilă publicului larg. Noi vom face, în perioada următoare, tot ce este posibil să-i convigem că da, merită!”, a declarat Dacian Cioloș, prim-ministrul României.
Pe 22 mai, premierul Dacian Cioloș anunța că și-a donat tot salariul pentru luna aprilie pentru acest proiect. „A început campania pentru Cuminţenia Pământului a lui Brâncuşi. În ce mă priveşte, am decis să donez salariul din luna aprilie pentru acest proiect. Vă îndemn şi pe voi, pe fiecare, să faceţi după cum vă îndeamnă conştiinţa şi după posibilităţile pe care le aveţi. Eu unul am decis să fac acest lucru pentru că Brâncuşi este şi al meu!”, a scris acesta pe Facebook.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Si acum, mare tam-tam, cu aceasta cumintenie a pamantului!
De ce nu se recupereaza banii furati de la stat, de cei care stau, sau au stat prin puscarii?
Faceti statul functional administrativ si rezolvati problemele copiilor saraci ca in orice tara civilizata. Nu stim cat este bugetul romaniei decat niste cifre aruncate la intamplare. Dar zboara, fara numar, miliardele de euro si dolari din tara iar noi ne bocim cu acesti criminali economici de saracie!
Tu Ciolos daca ti-ai donat salarul si esti un om cinstit din ce traiesti?
De ce nu este achizitionata statuia conform legii achizitiilor publice?
De unde stim sumele reale ale acestui "teledon"?
Minciuna privind valoarea minciuna privind sumele adunate...
Dupa mine, 2 bani ar fi prea mult pentru ca un guvern sa se laude cu o realizare; Chit ca e vorba de Brancusi;
Cea mai de curand donatie a fost de 10 euro pt un copil ( l-a aratat la tv) de undeva dinntr-un sat sarac din Transilvania: l-a prezentat pe ProTV; Avea nevoie de bani pt a merge decent la scoala; Cred ca merita. Anterior, niste fosti colegi dintr-o societate in care am lucrat, au strans bani si materiale pentru o familie de undeva de aiurea ( nu are importanta satul - parca prin jud. Brasov) - sa-si sustina cei 2 copii - TOT la scoala;
Brancusi nu ne face mai mandri; ( El s-a dezis de Romania chiar si in unul dintre putinele interviuri pe care le-a dat unui reporter roman, spunea, si este adevarat, ca statul roman s-a lepadat de el inainte ca el sa-si puna problema)
Asa ca, ce tevatura;
cat s-a strans...ce se face cu banii...
Are dreptate Vladimir Marton, mai bine Guvernul si-ar vedea de colectarea taxelor si de executarea nemernicilor care zi de zi prejudiciaza statul - fie doar si prin prezenta lor in Parlament, Senat, alte institutii de tocat banul public ( vezi zilnic scandaluri, niciodata incheiate...)
In rest, despre Brancusi...numai de bine
- e vorba despre Brancusi. Nu e o opera oarecare a lui Draghitelu din Stupenii de Mijloc. Daca nici Brancusi nu ne spune nimic, atunci am murit deja (fizic si spiritual) cu sau fara spitale si catedrale.
- Nu se cer zilnic astfel de contributii. Atunci ar fi fost un abuz. Nu va mai exista un precedent probabil de-a lungul vietii noastre, a comentatorilor de azi. Nu poate statul sa ceara saptamanal asa ceva, s-ar discredita. E greu sa participi intr-o viata la o opera de arta? Este! Dar ma gandesc ca daca tot n-am fost in stare s-o produc, daca probabil nici s-o inteleg deplin nu voi fi capabila, macar sa o sterg de praf.
- Am donat deoarece primul pas in a scapa de saracie este educatia. Ma gandesc uneori la cazul africanilor. Nu vad inca solutii la nivel statal (daca existau, nu mai aveam cu ce exemplifica acum). Dar cu siguranta exista solutii la nivel individual. Am intalnit africani care au scapat de foamete pentru ca au fost alfabetizati la timp si pentru ca si-au gasit o iesire din infern cu asta. Saracim asadar daca donam? Eu zic ca ne imbogatim si in primul rand pentru asta ar trebui sa donam, adica pentru a intelege acest mesaj. Pentru lectia civica pe care Negoita n-a invatat-o, dar pe care noi i-o dam. Nu in vorbe, ci in bani.
se pot spune multe, comenta, da lectii etc etc etc ... in cel mai pur still romanesc@balcanic@crestin@ortodox .
In orice caz, mie mi se pare foarte important NUMARUL celor care doneaza !