Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Câți bani au donat românii pentru Cumințenia Pământului

138.000 de euro au donat românii în conturile Ministerului Culturii de la începutul subscripției publice prin care Guvernul vrea să strângă șase milioane de euro pentru a achiziționa de la proprietari sculptura Cumințenia Pământului, semnată de Constantin Brâncuși. Alte cinci milioane de euro sunt puse la dispoziție de Guvern.

Românii au putut dona începând de pe 11 aprilie, 19 mai fiind data de lansare a campaniei oficiale, susținute printr-un spot de promovare în care personalități publice precum Andrei Pleșu, Victor Rebengiuc și Oana Pellea îi îndeamnă pe români să contribuie pentru ca sculptura să poată intra în posesia statului român. 

Cu o săptămână înainte de începerea campaniei oficiale de promovare, fuseseră strânși 50.000 de euro.

Un calcul matematic arată că în cele 49 de zile în care românii au putut dona s-au strâns, în medie, pentru Cumințenie 2.816 de euro pe zi, în condițiile în care pentru a atinge ținta de șase milioane de euro este nevoie în medie de 35.000 de euro pe zi calendaristică. 

74.584 de euro au venit după lansarea campaniei naționale de susținere, prin 3.455 de donații, venite de la persoane fizice și companii. 

„Le mulțumesc tuturor românilor pentru susținerea de care au dat dovadă până acum. Personal, mi-au întărit, încă o dată, convingerea că dispunem de resurse, nebănuite, poate, de mulți dintre noi, de coeziune națională în jurul marilor proiecte de țară.

Cumințenia pământului este o operă de artă reper în viaţa artistică a lui Brâncuşi, are o valoare aparte, iar inițiativa Guvernului trebuie să reprezinte o asumare publică a acestui proiect. Îi invit pe români să ni se alăture cu gândul și cu sufletul și să decidă dacă această lucrare merită să rămână accesibilă publicului larg. Noi vom face, în perioada următoare, tot ce este posibil să-i convigem că da, merită!”, a declarat Dacian Cioloș, prim-ministrul României.

Pe 22 mai, premierul Dacian Cioloș anunța că și-a donat tot salariul pentru luna aprilie pentru acest proiect. „A început campania pentru Cuminţenia Pământului a lui Brâncuşi. În ce mă priveşte, am decis să donez salariul din luna aprilie pentru acest proiect. Vă îndemn şi pe voi, pe fiecare, să faceţi după cum vă îndeamnă conştiinţa şi după posibilităţile pe care le aveţi. Eu unul am decis să fac acest lucru pentru că Brâncuşi este şi al meu!”, a scris acesta pe Facebook.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu sunt de acord cu cumpararea, mai ales ca am inteles ca este a statului roman si nu a proprietarului. Iar smecherii scumpe pe banii nostrii.
    • Like 0
  • Silvy check icon
    Am fost de curand in Targu Jiu, orasul care are practic tezaurul lasat noua romanilor de Brancusi. Cu stupoare, am vazut cum gardienii pusi sa supravegheze Masa Tacerii, se ofereau sa faca poze turistilor care se asezau in jurul mesei pe scaune, iar pe masa isi urcau plozii. Asta este modul in care ne "protejam"tezaurul?
    Si acum, mare tam-tam, cu aceasta cumintenie a pamantului!
    De ce nu se recupereaza banii furati de la stat, de cei care stau, sau au stat prin puscarii?
    • Like 0
  • Un stat de cersetori.Suntem lipiti pamantului, taxele sunt furate si toate problemele sociale, etc. se rezolva cu lacrimatul. Mai terminati cu cersetoria!
    Faceti statul functional administrativ si rezolvati problemele copiilor saraci ca in orice tara civilizata. Nu stim cat este bugetul romaniei decat niste cifre aruncate la intamplare. Dar zboara, fara numar, miliardele de euro si dolari din tara iar noi ne bocim cu acesti criminali economici de saracie!
    Tu Ciolos daca ti-ai donat salarul si esti un om cinstit din ce traiesti?
    De ce nu este achizitionata statuia conform legii achizitiilor publice?
    De unde stim sumele reale ale acestui "teledon"?
    Minciuna privind valoarea minciuna privind sumele adunate...
    • Like 0
  • Poate ne amintim de Ateneul Român, construit prin subscripție publică acum peste un secol. Tot din piatră. Probabil că și atunci erau ajutați sărmanii. Dar lumea nu compara mere cu pere. Și cred că nici nu cântau atât de des și de gratuit refrenul cu ”noi suntem români...”.
    • Like 0
    • @ Cristi Ailincăi
      Ateneil nu era al unui roman, nu puteti face asemenea comparatii
      • Like 0
  • Vrem spitale nu... sculpturi? Ce oameni hrapareti si hapsani au putut cere 11 milioane de euro pe ceva ce ar trebui sa fie al tuturor romanilor? Nu v-ati mai satura de atatia bani! Sa curga miliardeeeeleeee! Bogatie nene, v-ati scos!
    • Like 1
  • check icon
    am dat bani prin "teledon" pentru diverse persoane; Oameni;
    Dupa mine, 2 bani ar fi prea mult pentru ca un guvern sa se laude cu o realizare; Chit ca e vorba de Brancusi;
    Cea mai de curand donatie a fost de 10 euro pt un copil ( l-a aratat la tv) de undeva dinntr-un sat sarac din Transilvania: l-a prezentat pe ProTV; Avea nevoie de bani pt a merge decent la scoala; Cred ca merita. Anterior, niste fosti colegi dintr-o societate in care am lucrat, au strans bani si materiale pentru o familie de undeva de aiurea ( nu are importanta satul - parca prin jud. Brasov) - sa-si sustina cei 2 copii - TOT la scoala;
    Brancusi nu ne face mai mandri; ( El s-a dezis de Romania chiar si in unul dintre putinele interviuri pe care le-a dat unui reporter roman, spunea, si este adevarat, ca statul roman s-a lepadat de el inainte ca el sa-si puna problema)
    Asa ca, ce tevatura;
    cat s-a strans...ce se face cu banii...
    Are dreptate Vladimir Marton, mai bine Guvernul si-ar vedea de colectarea taxelor si de executarea nemernicilor care zi de zi prejudiciaza statul - fie doar si prin prezenta lor in Parlament, Senat, alte institutii de tocat banul public ( vezi zilnic scandaluri, niciodata incheiate...)
    In rest, despre Brancusi...numai de bine
    • Like 1
  • cred ca actiunea este prost conusa. Va dau cateva propuneri pentri impulsionare:Organizarea unei emisiuni TV la care sa poti sa oferi o suma de bani asa cum s-a facut si cu alteocazii. apoi sa introduceti sistemul de pleta prin telefon , donatia fiind introdusa in factura, sistemul cu donatia prin banci este greoaie si ineficienta.O alta solutie prin transfer bancar dar pentry asta trebuie sa faceti cunoscut contul in care sa se depuna cant care va trebui sa fie mediatizat intens in presa si la radio si TV. Cazacu C
    • Like 0
  • Si eu sunt vai de mine, dar donez. O suma derizorie raportata la pretul achizitiei, dat atat pot. Mi-as dori sa am bani si pentru alte proiecte. A trebuit sa aleg intre aceasta donatie si un ajutor pentru cineva bolnav. Am donat deoarece:
    - e vorba despre Brancusi. Nu e o opera oarecare a lui Draghitelu din Stupenii de Mijloc. Daca nici Brancusi nu ne spune nimic, atunci am murit deja (fizic si spiritual) cu sau fara spitale si catedrale.
    - Nu se cer zilnic astfel de contributii. Atunci ar fi fost un abuz. Nu va mai exista un precedent probabil de-a lungul vietii noastre, a comentatorilor de azi. Nu poate statul sa ceara saptamanal asa ceva, s-ar discredita. E greu sa participi intr-o viata la o opera de arta? Este! Dar ma gandesc ca daca tot n-am fost in stare s-o produc, daca probabil nici s-o inteleg deplin nu voi fi capabila, macar sa o sterg de praf.
    - Am donat deoarece primul pas in a scapa de saracie este educatia. Ma gandesc uneori la cazul africanilor. Nu vad inca solutii la nivel statal (daca existau, nu mai aveam cu ce exemplifica acum). Dar cu siguranta exista solutii la nivel individual. Am intalnit africani care au scapat de foamete pentru ca au fost alfabetizati la timp si pentru ca si-au gasit o iesire din infern cu asta. Saracim asadar daca donam? Eu zic ca ne imbogatim si in primul rand pentru asta ar trebui sa donam, adica pentru a intelege acest mesaj. Pentru lectia civica pe care Negoita n-a invatat-o, dar pe care noi i-o dam. Nu in vorbe, ci in bani.
    • Like 1
    • @ Popescu Daniela
      Ai avut de ales între a ajuta un om bolnav și ai ales să donezi pentru o bucată de piatră. Bate-te pe umăr. Deja simt cum România e mai cultă.
      • Like 3
    • @ Maria Iliuta
      Nu stiu in privinta culturii, dar stiu macar in cea a frazarii... eu nu mi-as permite tutuirea, nici n-as uita pierde pe drum o optiune. In rest, fiti linistita - cine vede in sculptura bucati de piatra, vede in oameni bucati de carne. Dumneavostra cati bolnavi ati ajutat azi? Niciunul? Vedeti ca de la bucati de carne pana la propria bucatica mai e un singur pas. Sanatate!
      • Like 2
  • .... prin 3.455 de donații ....


    se pot spune multe, comenta, da lectii etc etc etc ... in cel mai pur still romanesc@balcanic@crestin@ortodox .


    In orice caz, mie mi se pare foarte important NUMARUL celor care doneaza !
    • Like 2
  • Decat sa stea cu mana intinsa ca milogii, guvernul ar face bine sa stranga cu constiinciozitate taxele si impozitele si atunci ar avea de unde plati pentru Cumintenia pamantului. Si mai ales sa nu-i mai ocoleasca pe marii datornici !
    • Like 5
    • @ Vladimir Marton
      aha! sa dea celalalt, aia, ala. de ce nu si dvs? de ce nu 1 leu? ca nu e limita inferioara la donatie ...
      • Like 1
    • @ Anca Paduraru
      Cred ca am fost foarte clar. Nici nu ma gandesc sa dau bani atata timp cat guvernul nu-si face datoria. Chiar nu va dati seama ca prin colectarea impozitelor s-ar aduna sute de milioane de euro daca nu cumva chiar miliarde ? Si atunci n-ar mai fi nevoiti sa stea sa cerseaca de la noi. Eu imi fac datoria si imi platesc intotdeauna impozitele, sa-si faca datoria si guvernul si sa le adune. Dar de ce sa se streseze ei si sa nu ne stresam noi ? E mai usor asa, nu ? Vi se pare ca muncesc prea mult ? Guvernul Boc, cu Anastase si Basescu a avut grija ca prin noua lege a pensiilor noi, pensionarii iesiti dupa 2011, sa avem pensii cu cateva sute de lei mai mici decat cei iesiti pe vechea lege, in aceleasi conditii de vechime, functie si salariu. Cand or sa aiba grija de noi, atunci sa aiba pretentii !
      • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult