
Dragi colegi,
Vă urmăresc de multă vreme intervențiile, în periodice și online, pe pagini de Facebook. Vă admir tăria principiilor și, de cele mai multe ori, pertinența analizelor. Sunteți tobă de carte și asta se vede în tot ce scrieți. Îmi displace însă rigiditatea voastră și cred că tocmai ea, rigiditatea cu care, de exemplu, blamați social-democrația și o asimilați dreptei, e cea care face mișcarea de stânga din ce în ce mai neatrăgătoare și lipsită de șansa de a contribui la vreo guvernare – dar asta e altă discuție.
În speță, în vremea din urmă, am citit și am rezonat cu majoritatea explicațiilor pe care le-ați dat ascensiunii neolegionarismului, a populismului, cu justificările pe care le-ați găsit virării muncitorimii spre populism, la noi și cam peste tot în Europa. Aveți mintea limpede și judecata clară când puneți diagnostice.
Însă ce faceți în zilele acestea e, cu o vorbă amabilă, contraproductiv. Nu mai e vremea analizelor. Avem de ales între doi candidați de culori diferite și bine marcate, nu e vorba despre nuanțe. Vă și ne mințiți punându-i în aceeași oală.
Glosați la nesfârșit despre elitismul lui Nicușor Dan, despre politicile de dreapta pe care le preconizează și despre absența elementelor de protecție socială din viziunea lui, ca și despre originile neoliberale al fascismului de azi. Chiar dacă aveți dreptate în ambele chestiuni – nu aveți pe de-a-ntregul –, ele sunt irelevante în cazul acestor alegeri.
Greșiți când demonizați întreaga clasă de mijloc, când îi tratați de sus pe cei care lucrează în IT, în multinaționale, și nici măcar nu le recunoașteți ca atare munca. Mai că nu spuneți „cine nu e cu sau ca noi e fascist”.
Dacă vă pasă de cei defavorizați, de năpăstuiții acestor vremuri, de săraci, de muncitorime, atunci ar trebui să coborâți printre ei și să le explicați că greșesc votând așa cum o fac. Nu ajunge să explicați de ce o fac. Încercați să schimbați ceva, arătați-le și lor ceea ce voi știți foarte bine. Spuneți-le că au ales cea mai proastă rezolvare a problemelor lor, o non-rezolvare de fapt.
Și ieșiți voi la vot! Din tot ce citesc, mi se pare că nu sunteți dispuși la acest compromis pe care, în oglindă, mulți oameni de dreapta l-au făcut votându-l, când nu mai era de ales, pe Ion Iliescu. Aș fi fericit să greșesc, dar nu cred să fi văzut la cineva dintre voi afirmația clară că va vota, nici vreun îndemn pentru alții. Nu trebuie să vă explic eu că nevotând contribuiți la instalarea temeinică a neolegionarismului la conducerea țării.
Părinții mei au fost oameni de stânga. Scrierile de istorie literară și de istoria ideilor ale tatălui meu din perspectivă marxistă au fost gândite. Până au murit, tata în 2001, mama în 2024, amândoi au stat cu frica de revenirea legionarilor și a ideilor fasciste. Sunt însă sigur că, dacă ar mai trăi, oameni de stânga fiind, pe 18 mai l-ar vota, ca și mine, pe Nicușor Dan.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
- O nulitate ridicată la putere, rămâne o nulitate..
Să vedem ce-o fi pe 18..