Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cazul George Floyd și protestele din SUA. O filmare arată limpede acțiunea brutală, neprovocată și nejustificată a polițistului din Minneapolis

Protest Minneapolis

Foto: Guliver/ Getty Images

De 48 de ore cel mai mare oraș din statul Minnesota este cuprins de proteste violente, asociate cu vandalism, furturi, incendieri de magazine și automobile și distrugere intenționată a unor clădiri publice.

Situația a atins o cotă ridicată de pericol imediat pentru localnici, pentru orice trecător și amenință să crească în intensitate, pe măsură ce intervențiile forțelor de ordine și ale pompierilor se fac cu teamă și sunt foarte limitate.

Protestele au fost generate de moartea lui George Floyd, afro-american în vârstă de 46 de ani, care a fost arestat în ziua de 25 mai a.c. El a fost reținut pentru un delict incomplet lămurit de comunicatele date publicității și – după ce a fost pus în cătușe – a fost trântit la pământ și imobilizat de un polițist care a ținut genunchiul pe gâtul prizonierului pentru câteva minute.

Polițistul Derek Chauvin din Minneapolis aplicând forță excesivă asupra arestatului George Floyd

Floyd a fost auzit de către martori spunând de mai multe ori că nu poate respira, apoi a devenit tăcut și a încetat din viață, ca urmare a compresiei pe căile aeriene și pe vasele sanguine ale gâtului.

Scena a fost filmată și reprodusă continuu de posturile de televiziune: nu există nici un dubiu că moartea lui George Floyd a fost provocată de polițist și că violența excesivă a acestuia nu poate fi justificată în nici un fel, cu atât mai mult cu cât prizonierul era imobilizat, avea cătușe, nu se opunea și nu cerea măsuri speciale de aplicare a forței.

Protestatarii sunt indignați de violența ofițerului de poliție, de faptul că acesta nu a încetat să-l domine pe prizonier prin compresia gâtului deși acesta s-a plâns de greutate în respirație și de faptul că polițistul a fost suspendat, dar nu arestat.

La cererea președintelui, departamentul de justiție și FBI au deschis o anchetă cu regim de prioritate, care se adaugă investigației făcută de departamentul de poliție din oraș.

Publicul a intervenit în ultimii ani în mai multe situații de violență a poliției, care au rezultat în moartea unor suspecți.

În general, există o mare doză de neîncredere în felul în care decurg anchetele și procedurile juridice în astfel de cazuri, cu atât mai mult că în multe din ele agenții de poliție implicați nu au fost condamnați, sau au primit doar sancțiuni minore.

Sunt mai multe orașe americane în care există violență de grad foarte ridicat și în fruntea listei sunt Baltimore, Chicago, Washington D.C, Saint Louis, Los Angeles, etc.

Principalele cauze ale violenței, care se asociază cu numeroase victime, sunt comerțul de droguri și activitatea bandelor de criminali.

Munca polițiștilor este grea și riscantă și cei mai mulți știu că majoritatea celor din forțele de ordine sunt oameni profesioniști corecți, integri și devotați legalității.

Ei sunt expuși unor pericole permanenete și mulți dintre ei își pierd viața la datorie.

Dar cetățenii americani mai știu și că există polițiști corupți, unii cu porniri sadice și că actele ilegale comise de cei în uniformă nu sunt doar excepții rare.

În cazul tragic al lui George Floyd există filmarea video care nu permite nici un fel de acoperire a acțiunii brutale, neprovocate și nejustificate, a polițistului din Minneapolis.

Fapta lui a declanșat un val de proteste, care s-au soldat deja cu mari distrugeri și care amenință să se răspândească în Minnesota sau în orașe din alte state.

Iar cei care urmăresc imaginile filmate și observă atitudinea și mimica polițistului care a comis omorul nu pot să nu suspecteze semne de judecată alterată. 

Articol apărut pe Marginalia

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Filbert check icon
    Omul acela, da, e om chiar daca e negru, plus fost si posibil delicvent, a fost omorit INCATUSAT de un sadic in uniforma in timp ce alti 3-4 complici, in uniforma si ei, stau cu miinile in sold si se uita la scena oribila fara sa schiteze un gest.
    Criminalul si inca 3 complici au fost destituiti a doua zi si atit. A fost nevoie sa ia foc America toata pentru ca criminalul psihopat care ucide zimbind cu mina-n buzunar sa fie pus sub acuzare.

    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult