Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Cazul George Floyd și protestele din SUA. O filmare arată limpede acțiunea brutală, neprovocată și nejustificată a polițistului din Minneapolis

Protest Minneapolis

Foto: Guliver/ Getty Images

De 48 de ore cel mai mare oraș din statul Minnesota este cuprins de proteste violente, asociate cu vandalism, furturi, incendieri de magazine și automobile și distrugere intenționată a unor clădiri publice.

Situația a atins o cotă ridicată de pericol imediat pentru localnici, pentru orice trecător și amenință să crească în intensitate, pe măsură ce intervențiile forțelor de ordine și ale pompierilor se fac cu teamă și sunt foarte limitate.

Protestele au fost generate de moartea lui George Floyd, afro-american în vârstă de 46 de ani, care a fost arestat în ziua de 25 mai a.c. El a fost reținut pentru un delict incomplet lămurit de comunicatele date publicității și – după ce a fost pus în cătușe – a fost trântit la pământ și imobilizat de un polițist care a ținut genunchiul pe gâtul prizonierului pentru câteva minute.

Polițistul Derek Chauvin din Minneapolis aplicând forță excesivă asupra arestatului George Floyd

Floyd a fost auzit de către martori spunând de mai multe ori că nu poate respira, apoi a devenit tăcut și a încetat din viață, ca urmare a compresiei pe căile aeriene și pe vasele sanguine ale gâtului.

Scena a fost filmată și reprodusă continuu de posturile de televiziune: nu există nici un dubiu că moartea lui George Floyd a fost provocată de polițist și că violența excesivă a acestuia nu poate fi justificată în nici un fel, cu atât mai mult cu cât prizonierul era imobilizat, avea cătușe, nu se opunea și nu cerea măsuri speciale de aplicare a forței.

Protestatarii sunt indignați de violența ofițerului de poliție, de faptul că acesta nu a încetat să-l domine pe prizonier prin compresia gâtului deși acesta s-a plâns de greutate în respirație și de faptul că polițistul a fost suspendat, dar nu arestat.

La cererea președintelui, departamentul de justiție și FBI au deschis o anchetă cu regim de prioritate, care se adaugă investigației făcută de departamentul de poliție din oraș.

Publicul a intervenit în ultimii ani în mai multe situații de violență a poliției, care au rezultat în moartea unor suspecți.

În general, există o mare doză de neîncredere în felul în care decurg anchetele și procedurile juridice în astfel de cazuri, cu atât mai mult că în multe din ele agenții de poliție implicați nu au fost condamnați, sau au primit doar sancțiuni minore.

Sunt mai multe orașe americane în care există violență de grad foarte ridicat și în fruntea listei sunt Baltimore, Chicago, Washington D.C, Saint Louis, Los Angeles, etc.

Principalele cauze ale violenței, care se asociază cu numeroase victime, sunt comerțul de droguri și activitatea bandelor de criminali.

Munca polițiștilor este grea și riscantă și cei mai mulți știu că majoritatea celor din forțele de ordine sunt oameni profesioniști corecți, integri și devotați legalității.

Ei sunt expuși unor pericole permanenete și mulți dintre ei își pierd viața la datorie.

Dar cetățenii americani mai știu și că există polițiști corupți, unii cu porniri sadice și că actele ilegale comise de cei în uniformă nu sunt doar excepții rare.

În cazul tragic al lui George Floyd există filmarea video care nu permite nici un fel de acoperire a acțiunii brutale, neprovocate și nejustificate, a polițistului din Minneapolis.

Fapta lui a declanșat un val de proteste, care s-au soldat deja cu mari distrugeri și care amenință să se răspândească în Minnesota sau în orașe din alte state.

Iar cei care urmăresc imaginile filmate și observă atitudinea și mimica polițistului care a comis omorul nu pot să nu suspecteze semne de judecată alterată. 

Articol apărut pe Marginalia

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Filbert check icon
    Omul acela, da, e om chiar daca e negru, plus fost si posibil delicvent, a fost omorit INCATUSAT de un sadic in uniforma in timp ce alti 3-4 complici, in uniforma si ei, stau cu miinile in sold si se uita la scena oribila fara sa schiteze un gest.
    Criminalul si inca 3 complici au fost destituiti a doua zi si atit. A fost nevoie sa ia foc America toata pentru ca criminalul psihopat care ucide zimbind cu mina-n buzunar sa fie pus sub acuzare.

    • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult