Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

În urmă cu 23 de ani Amber, o fetiță de 9 ani din SUA, a fost răpită și ucisă. Acum sistemul de alertă cu același nume găsește copiii dispăruți, implicând și populația

politie - amber alert - Getty

(Foto Guliver/Getty Images)

Între ticăloșiile de care sunt capabile ființele umane, una se desprinde prin grozăvia ei și oroarea pe care o inspiră: răpirea, abuzul și omorul copiilor.

Din nefericire, aceste cazuri nu sunt rare, sunt întâlnite în toate țările lumii și dezvoltarea economică, abundența, educația și progresele sociale nu le-au făcut să dispară.

Un factor cheie în salvarea copiilor în pericol este rapiditatea alarmei și eficacitatea echipelor de intervenție.

În anul 1996, în Statele Unite a fost introdus sistemul de alarmă Amber, care este intervenția organizată pentru urgențele de răpire a copiilor până la vârsta de 17 ani.

Numele sistemului vine de la cel al fetiței de 9 ani Amber Rene Hagerman, care a fost răpită în ianuarie 1996 în timp ce se plimba cu bicicleta în apropierea locuinței ei din orașul Arlington, statul Texas.

Patru zile mai târziu, corpul fetiței omorâte cu cuțitul a fost descoperit nu departe de locul răpirii.

Autorul crimei nu a fost niciodată descoperit.

Numele sistemului de alarmă onorează memoria fetiței ucise, dar este și un acronim al sistemului: Răpiții din America: Difuzarea Răspunsului de Urgență (America's Missing: Broadcast Emergency Response).

Părinții fetiței au inițiat o organizație Părinții împotriva pedofililor criminali căreia i s-au alăturat rapid organizații școlare, religioase, cetățenești și instituții guvernamentale.

În congresul american s-a votat proiectul de lege pentru constituirea unui sistem național de alarmă în cazurile de răpire ale copiilor și în același an președintele Bill Clinton a semnat legea.

Prin aceeași lege s-a constituit Registrul Național pentru Evidența Pedofililor, care ține la zi informațiile despre cei care au fost vreodată acuzați de pedofilie.

Dacă vinovații au ispășit pedepse prin încarcerare, la eliberare informațiile despre faptele lor sunt trimise organelor de ordine, primăriilor, școlilor și organizațiilor cetățenești din zona unde se stabilesc.

Alarma se dă folosind sistemul național de alertare (Emergency Alert System), care este pregătit pentru catastrofe naturale, dezastre industriale, accidente multiple, atac armat și alte urgențe naționale.

În statul respectiv, sau în câteva state învecinate, se transmite alarma precedată de un semnal sonor strident prin toate aparatele de radio și televiziune (antenă și cablu) din case și automobile, prin sistemul de radio prin satelit, prin telefoanele mobile, pe panourile de reclamă de pe marginea șoselelor, prin internet, prin e-mail, prin sistemele de alarmă legate de urgențele meteo, la terminalurile de loterie, prin receptoarele radio ale tuturor agenților de ordine și de intervenție (poliție, pompieri, gărzile naționale).

Indiferent de oră, telefoanele mobile sună alarma și transmit mesajul sms scris.

Mesajele sunt repetate la interval de 10-15 minute de cel puțin trei ori.

Departamentul de Justiție și agenția FBI sunt alertate cu detalii.

În mesaj sunt transmise numele și descrierea copilului, locul răpirii, ce se știe despre suspect și elementele de identificare ale automobilului folosit.

Alarmă Amber pe panou publicitar.

Alarmă Amber pe ecranul de televiziune.

Alarmă Amber prin mesaj sms pe telefoanele mobile

Alarma este declanșată în situațiile:

1. Când organele legii au confirmat că este vorba de o răpire (lucru care se face cu maximum de rapiditate);

2. Când se consideră că un copil este într-o situație de risc (rănire sau omor);

3. Când există suficiente informații despre copil, răpitor și automobil, care să asigure o identificare rapidă;

4. Când victima este un minor.

Pentru cazurile care nu se califică pentru alarma Amber, datele sunt transmise serviciului de urgență pentru cazurile de răpire de copii al Departamentului de Justiție, care alertează poliția și FBI.

Biroul Federal de Investigație are echipe specializate în cazurile de răpire de copii și ele se deplaseză imediat în statele în care au fost raportate cazurile.

Orice raport pentru răpirea de copil la telefonul de urgență 911 (echivalentul serviciului telefonic 112 din România) este imediat transmis agenției Amber și poliției locale.

(Foto Guliver/Getty Images)

De obicei, în primele minute de la declanșarea alarmei, se primesc sute de mesaje cu informații și forțele de ordine verifică toate situațiile. După localizarea celor care transmit mesaje se poate decela un itinerar al răpitorului.

Sistemul de alarmă Amber a fost adoptat de toate statele canadiene, de Mexic, Australia și multe țări europene, din Asia și America Latină. El este conectat cu Interpol.

În fiecare an se publică raportul activității sistemului Amber.

În primele luni ale anului 2019 (ianuarie-aprilie) au fost recuperați prin sistemul Amber 957 de copii. 

Statistica națională a anului 2017, publicată online, raportează 263 de copii pentru care s-a declanșat alarma Amber, majoritatea în statele California, Texas și Georgia, egal distribuiți ca gen (131 băieți și 132 fete).

În 128 de cazuri, răpirea s-a petrecut în familie și numai o minoritate dintre răpitori nu sunt cunoscuți de către copii.

Răpitorii au fost în majoritate (63%) de sex masculin. 42% dintre ei de rasă albă și 24% de culoare, restul hispanici, asiatici sau originari din Oceania.

Timpul de la raportare la activarea sistemului de alarmă a fost de sub 1 oră în 8 cazuri (3%), 1-3 ore în 45 de cazuri (39%) și 3-6 ore în alte 42 de cazuri (38%).

Timpul de la raportare la recuperarea copiilor a fost de sub 1 oră într-un caz, de 1-3 ore în 15 cazuri (7%), de 3-6 ore în 31 de cazuri (13%) și de 6-12 cazuri în 43 de cazuri (17%).

Șase copii din 263 au fost găsiți morți (4 fete și doi băieți), iar ceilalți copii au fost găsiți sănătoși și bine sau cu mici leziuni.

În 6% din cazuri (14 cazuri) alarma a fost falsă, sistemul fiind pus în acțiune fără un motiv serios. Dar bănuiala de alarmă falsă nu trebuie să întârzie verificarea cazului raportat, până când detaliile sunt cunoscute.

Procentul de recuperări cu succes (98%) arată eficacitatea sistemului de alarmă care asigură informarea rapidă a populației, punerea în acțiune a echipelor de primă intervenție și mai ales antrenarea precoce a unei mase de informatori dornici să ajute la soluționarea cazurilor.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu o să avem așa ceva niciodată, nu avem capacitatea tehnică și managerială necesară, la noi toate sistemele informatice se blochează și nu suntem în stare să localizăm nici măcar un telefon. Când ai doctoranzi analfabeți la ce să te aștepți, să fim realiști.
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Multe telefoane au în mesagerie posibilitatea de a primi tot felul de alerte (cutremure, furtuni....) precum și cea de Copii dispăruți.Dar cine să le trimită???
  • Like 0
 • Bravo lor.
  Diferența e că în America procentul de cumetri e sensibil mai mic, față de România.
  Un sistem oarecare, chiar poate să funcționeze bine, fără să cotizeze ceva...cuiva.
  • Like 0
 • Liviu check icon
  Am primit un AMBER alert cand eram in Statele Unite si sincer m-a speriat pt ca nu avusesem niciodata experienta unor asemenea mesaje.
  Acum cu implementarea RO-Alert nu ar fi greu deloc sa fie adaugata si optiunea de alertarea a cetatenilor in cazul unor asemenea rapiri.
  • Like 2
 • Nu se pot aplica asemenea solutii neortodoxe la noi, noi suntem popor de otodoxi, ne stricam traditia si credinta :)) Putem in schimb sa facem o catedrala, ne rugam, si toate se rezolva! :)
  • Like 0
  • @ Marian Rosu
   Cred că asta va fi rezolvarea bor-ului și firei..
   • Like 0
  • @ Marian Rosu
   Ăia sunt protestanți și au făcut catedrale pe când noi construiam doar bordeie. Dacă nu băgați și niște marxism în postări vă doare capul.
   • Like 0
 • Mulțumim, domnule Martin.
  Mă întreb, oare de ce nu implementăm și noiacest sistem care există și funcționează, un sistem conceput de cea mai practică națiune din lume?
  • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult