Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cazul redactorului-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin, concediat din cauza „diferențelor de opinie”, arată din nou că libertatea presei și independența acesteia în România sunt extrem de afectate

Cătălin Țepelin

Foto: Facebook Catalin Tepelin

Cazul redactorului-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin, care a fost concediat din cauza „diferențelor de opinie”, așa cum motivează grupul elvețian Ringier, arată din nou că libertatea presei și independența acesteia în România sunt extrem de afectate.

Jurnalistul Cătălin Țepelin a făcut publică imixtiunea acționarilor Ringier în conținutul editorial al GSP și spune că a transmis către aceștia mesajul conform căruia nu vrea ca el sau colegii săi să lucreze sub presiunea departamentului de comercial. De asemenea, Cătălin Țepelin spune că nici nu vrea să arate conducerii, înainte de publicare, articolele „sensibile” despre industria pariurilor, de exemplu.

Cazul său indică faptul că ne aflăm într-un moment în care industria de pariuri și jocuri de noroc încearcă să controleze (aproape la virgulă) toate redacțiile importante, aruncând pe masă bugetele de publicitate enorme pentru a-și atinge obiectivele. Iar aceste „obiective” înseamnă bani mulți pentru industrie și multe necazuri pentru oamenii de rând și familiile acestora.

Presa nu este „doar un alt business”, cum cred unii de prin spațiul public. Presa este o parte fundamentală a unei democrații sănătoase. Ea se poate transforma și într-un business de succes, dar numai atunci când conținutul este corect, onest și validat de încrederea publicului. Doar prin simplul fapt că o instituție de presă face bani (uneori mulți) din publicitate, nu înseamnă că acolo se și exercită un act jurnalistic ca la carte și în interesul oamenilor.

Jurnaliștii trebuie să aibă curajul de a se opune imixtiunii comerciale în actul editorial și de a vorbi tranșant despre asta, chiar și cu riscul de a fi concediați, pentru că altfel ei nu mai sunt jurnaliști, iar redacția în care se află se transformă într-o fabrică care are rolul doar de a promova interesele patronului.

Iar de multe ori patronul nu înțelege că a face business în presă este ceva diferit de modul de business din alte domenii. Deși sună mai romantic, presa se face în primul rând pentru oameni, apoi pentru cifre. Însă de foarte multe ori, lipsiți de psiunea pentru meseria de a informa publicul, mulți patroni din presă au pus cifrele înaintea oamenilor. Așa s-a ajuns la momentul actual, în care credibilitatea presei este într-o derivă accentuată, iar interesele diverselor industrii acționează ca un fel de pumn în gura jurnaliștilor care vor să îi informeze corect pe oameni despre ce se întâmplă, nu să le deformeze realitatea.

Firește, există și exemple în care cifrele pot să facă echipă bună cu oamenii, iar instituția de presă să aibă parte de profit, cât și de credibilitate. Însă toate aceste exemple de businessuri care îmi vin în minte au în spate jurnaliști. Iar acești jurnaliști au în vedere regula de aur: jurnalismul se face în primul rând pentru oameni.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Catalin Tepelin a dat dovada de verticalitate , calitate pe cale de disparitie. Ceea ce este foarte ingrijorator ca fenomen ,este popularea cu politruci a pozitiilor cheie in corporatii , dupa un model similar cu ceea ce se intampla in politica. Aici vorbesc despre un fenomen international. In loc sa vedem lideri , vedem din ce in ce mai multi Ion Iliescu de tip capitalist. Astia au ca singura calitate , excesul de zel . Deci dupa vorba: " Fereste-ma Doamne de harnicia unui prost".
    Ringier va pierde din scandalul asta declansat de un BOU dintr-un birou , mai mult decat daca ar fi lasat echipa jurnalistica sa-si faca treaba .
    • Like 0
  • Din păcate, presa nu este şi nici nu a fost vreodată „câinele de pază al democraţiei”. Nu! Presa a fost întotdeauna (şi este în continuare) potaia care latră pentru cel care o hrăneşte. Şi nu numai la noi. Peste tot în lume. Pentru cei care vor să aprofundeze domeniul, recomand cartea „Linşajul mediatic în politica românească. 1919. Ziarul Adevărul contra lui I.C. Brătianu” de Ion Novăcescu. Este instructivă şi educativă. În plus, este uşor de citit. Mai mult, are şi poze!
    • Like 0
  • andrei andrei check icon
    "Cazul redactorului-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin, concediat din cauza „diferențelor de opinie”, arată din nou că libertatea presei și independența acesteia în România sunt extrem de afectate
    acum 9 ore" corect, dar trebuie specificat ca presa se lasa vanduta.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Cu o floare nu se face primavara...oricum presa a ajuns un business oarecare si functioneaza numai atunci cand interesele financiare ale proprietarului sunt in linie cu interesel echipei editoriale si cam atat.
    • Like 0
  • BUG Mafia in 2010:
    "Mai bine beau oţet, mă jur,
    Decât s-ascult ziarişti cum îi ling pe ăştia-n cur,
    Decât s-ascult cum au pus-o ei de-un blat..
    O parte din presă încă presează doar căcat."

    Incet, incet, o parte din presa va deveni toata presa.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult