Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

CCR pune frână preluării politice a marilor companii de stat

CCR-

Foto: Inquam Photos/George Călin

CCR a decis marți că legea care modifică OUG referitoare la guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice este neconstituțională, admițând sesizarea făcută de PNL în acest sens.

„Am admis această sesizare în principal pentru încălcarea principiului bicameralismului. Legea a plecat de la iniţiator cu vreo trei excepţii de la aplicarea OUG, într-o Cameră s-au mai adăugat 30 şi în altă Cameră s-a triplat numărul, ca să fie trecute toate acestea prin ambele Camere. Pe de altă parte, legea modificatoare cuprinde un text neconstituţional potrivit căruia Guvernul, la rândul lui, poate să adauge câte alte întreprinderi vrea ca să le excepteze de la prevederile legii în vigoare”, a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu, citat de Agerpres.

Modificările ar fi înlăturat obligaţia numirii de manageri independenţi politic în conducerea unor companii de stat precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz ori Traselectrica.

După ce au fost adoptate de Camera Deputaților la sfârșitul anului trecut, acestea au fost contestate şi de Fondul Proprietatea, acţionar minoritar în mai multe companii de stat, amintește News.ro. Fondul a cerut preşedintelui Klaus Iohannis reexaminarea actului normativ și a argumentat că schimbările "au golit practic de conţinut ordonanţa privind guvernanţa corporativă". 

Potrivit Fondului Proprietatea, implicațiile amendamentelor erau, între altele, eliminarea obligaţiei numirii de manageri profesionişti şi independenţi politic în conducerea executivă şi în Consiliile de Administraţie ale companiilor de stat, eliminarea obligaţiei companiilor de stat privind raportarea publică şi transparentă a situaţiilor financiare anuale şi semestriale, eliminarea obligaţiei de a publica identitatea, experienţa profesională şi remuneraţia managerilor din conducerea companiilor de stat, eliminarea posibilităţii acţionarilor minoritari de a numi membri în Consiliile de Administraţie din cadrul companiilor de stat şi îngrădirea accesului acestora la informaţii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult