Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

CCR pune frână preluării politice a marilor companii de stat

CCR-

Foto: Inquam Photos/George Călin

CCR a decis marți că legea care modifică OUG referitoare la guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice este neconstituțională, admițând sesizarea făcută de PNL în acest sens.

„Am admis această sesizare în principal pentru încălcarea principiului bicameralismului. Legea a plecat de la iniţiator cu vreo trei excepţii de la aplicarea OUG, într-o Cameră s-au mai adăugat 30 şi în altă Cameră s-a triplat numărul, ca să fie trecute toate acestea prin ambele Camere. Pe de altă parte, legea modificatoare cuprinde un text neconstituţional potrivit căruia Guvernul, la rândul lui, poate să adauge câte alte întreprinderi vrea ca să le excepteze de la prevederile legii în vigoare”, a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu, citat de Agerpres.

Modificările ar fi înlăturat obligaţia numirii de manageri independenţi politic în conducerea unor companii de stat precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz ori Traselectrica.

După ce au fost adoptate de Camera Deputaților la sfârșitul anului trecut, acestea au fost contestate şi de Fondul Proprietatea, acţionar minoritar în mai multe companii de stat, amintește News.ro. Fondul a cerut preşedintelui Klaus Iohannis reexaminarea actului normativ și a argumentat că schimbările "au golit practic de conţinut ordonanţa privind guvernanţa corporativă". 

Potrivit Fondului Proprietatea, implicațiile amendamentelor erau, între altele, eliminarea obligaţiei numirii de manageri profesionişti şi independenţi politic în conducerea executivă şi în Consiliile de Administraţie ale companiilor de stat, eliminarea obligaţiei companiilor de stat privind raportarea publică şi transparentă a situaţiilor financiare anuale şi semestriale, eliminarea obligaţiei de a publica identitatea, experienţa profesională şi remuneraţia managerilor din conducerea companiilor de stat, eliminarea posibilităţii acţionarilor minoritari de a numi membri în Consiliile de Administraţie din cadrul companiilor de stat şi îngrădirea accesului acestora la informaţii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult